Jumaat, 1 Januari 2016

Staff Timberland Putrajaya bekerja keras !


Azam baru tahun ni ! Nak bekerja keras memandangkan aku dah nekad nak hantar Qhaliff ke taska. Duit aku beli mainan dia tu , sama je harga dia g kelas bulanan. Baik hantar dia ke kelas kan ? Bukan lama pon.. 8 pagi ke 12 tengahari je pon..kan kan ? 

Antara yang aku beli baru ialah dompet ! Heheheheh.. Buruk dah dompet aku. Nak buka depan orang pon segan terutama bila nak bagi bisnis kad.. hehehe.. Segan okk ! Buruk nauuu.... 

Pilihan aku.. Timberland ! Lama dah aku nak ada dompet Timberland. Tak mampu nak beli ketika tu. Beli je la waktu jualan murah kan ? Maka aku pergi je ke Timberland Alamanda.. Sampai sana , terus aku pilih dan pilih. Banyak pilihan ada dan aku jumpa apa yang aku nak..

Lepas bayar , aku terus keluar. Dok dengar Zahra menangis.. Boleh dikatakan agak kelam kabut skit la hari ni.. Segalanya nak cepat ! Qhaliff asyik nak mainan.. Zahra nak berlari sana sini. Wife lak , dok teringin nak beli sesuatu.. Dengan tak makan lagi ! Huhuh.. 

Selesai part aku.. Jom makan ! Pilihan.. nak makan nasi kata wife ! Ok je la... Turun ke restoran berhampiran.. Sedang menunggu meja tetiba tergerak hati nak tengok dompet yang aku beli.. Cari punya cari , takde ! Adoiyai... Aku tak amik la kotttt ! Tertinggal kat premis diorang ! 

Dengan pantas aku gi amik.. Sampai je sana , staff dia cakap .. kawan dia dah keluar cari aku.. Aduh.. Kesiannya ! Diorang berlari sana sini cari aku... Huhuhu.. Aku kata tak pe la.. Kang lepas makan , aku datang balik. Kawan dia tu tak dapat dihubungi sebab tertinggal phone kat kaunter.. 

Aku keluar je dari situ.. terus terserempak kawan dia tu.. Huhuh.. Dia hulur barang aku dan aku ucapkan terima kasih.. Sian diaa... Apa pun , diorang dah buat yang terbaik ! Terima kasih sekali lagi ! Tak sia sia beli kat situ... 

Merawat kuku kaki dan tangan di Curio Green Paradise , Bangi Sentral !

Tengok hujung jari kaki dan tangan aku. Fuh , tak terurus kehidupan ! Haaha... Sibuk dengan anak anak dan kerjaya ..eceh! Kerjaya kauuuu... Yerla , blogger kan satu kerjaya skang ni ! Jangan memain yer adik adik.. Haaaa... 

Buruk ! Terus terang. Usia dah menjangkau 40 tahun tapi tak pernah terfikir nak gi dapatkan rawatan untuk jari kuku kaki dan tangan.Dan baru baru ni , aku ditawarkan satu job yang lama dah aku idamkan. Nak pergi sendiri , takut mahal ! Maklumlah , bila tengok di shopping mall, harganya .. tu dia ! Mahai betul !! 

Aku terima ! Nak timba pengalaman dan ilmu mengenai kuku ni..Lagi pun , aku nak gak kuku yang cantik , kan ! Heehee... Mana aci tengok kuku retis retis je lawa ! Aku pun nak lawakan kuku aku.. kan kan? 

Ok.. dan semalam , di penghujung tahun 2015.. aku ke Curio Green Paradise di Bangi Sentral. Terus terang , aku pada awalnya sekadar nak pergi mendapatkan maklumat dan hantar' anak anak buah' je ke sana ! Pastu balik .. hehehe..

Tapi bila sampai je sana.. hurmmm.. segalanya berubah ! Terutama selepas melihat harganya ... hurmmm ... Aku nak try gak la  ! Tumit kaki aku pecah pecah sebab gunakan kasut yang tak betul. huhu.. Segan ? Tolak tepi dahhh .. Jangan tunggu tapak kaki dapat penyakit atau virus, baru nak jaga.. hurmm..



Aku dipertemukan dengan En. Zul Marican . Dia dan isterinya , Puan Haskina adalah pemilik bersama Green Paradise ni.Alhamdulillah , mereka sangat peramah,. Segala penerangan diberikan dan aku tak sabar nak melihat perubahan pada kuku kuku aku.. hehehe ..

Selepas abis brief , aku di bawa ke ruangan khas yang bagi aku.. nampak sangat selesa ! Tak mewah tapi nampak relaks.. Aku duduk atas kerusi yang ditempah khas .. Fuh... Terus tanya mana nak order kerusi tu ! Hahahaha..





Jom mulakan ! Huhuhuh.. Terima kasih Puan Haskina Wan Ainol kerana sudi turun padang dan rawat kuku kaki saya.. Maaf yer kerana terpaksa pegang kaki saya..


 

Disamping membuat rawatan , Puan Haskina Wan Ainol membuat penerangan mengenai kerosakkan serta kulat yang sering menyerang tapak kaki andai tidak diuruskan dengan baik.. Pastu , dia terus buat apa yang sepatutnya.. Gulp.. 





Dan akhirnya ! Lihat sendiri perbezaan ! Ni bukan kaki aku yer.. hehehe.. Kaki aku tak sempat nak amik gambar ! Huhuhu.. Ni kaki rakan blogger yang lain.. Amacam ? Nampak tak perbezaannya ? Mana satu yang belum dirawat dan mana satu yang sudah dirawat ? 


Nampak kan ? Haaa.. Ok , selepas tapak kaki , kuku jari tangan pulak dirawat... huhu.. Tengok perbezaan sebelum dirawat dan selepas ..



Tadaaaa ! Amacam ? Puashati giler aku ! Hahahahhaa.. Tetiba rasa nak jadi ahli dan datang setiap bulan ke sini ! Huhuhuh... 


Siap !! Tapak kaki dan kuku jari tangan.. Perghh.. Tertanya gak aku kalau aku malas nak gi premis diorang atau terlalu sibuk , camana ? Katanya ada student mereka yang buat mobile spa.. Boleh terus datang ke pejabat atau rumah ! Haaaa.. Mobile spa ? Cam best jer.. Camana nak jadi student mereka dan seterusnya menjadikannya sebagai karier.. atau usahawan ! Nak bukak premis sendiri ! Heheheh.. Tanya aku... Jawab En. Zul Marican ..

" Kami ada membuat kelas bagi mereka yang berminat ! ".

Waaahhhh .. aku rasa , kalau buat part time di pejabat hari hari ni bagus ! Buat duit poket kauuuu .. Huhuhu.. Berminat ? Camana nak contact mereka ? 

Sila hubungi

En Zul Marican : 012 689 0197

Aku rasa korang patut cuba dulu baru leh tau best ke tak.. Yang penting , selepas buat rawatan.. terasa perbezaannya ! Huhhuh.. 


La Genius Saver untuk penjimatan !

Cuaca panas disebabkan El Nino.Nak tak nak , aku kena on selagi aku berada dalam rumah. Kalau tak , fuhhh... berpeluh aku dan anak anak. Dah la aku ni jenis mudah berpeluh. Kalau dah berpeluh , memang dah tak selesa sangat dah.. Zahra macam aku gak. Tapi Qhaliff je agak susah nak nampak dia berpeluh.. mcm wife ! 

Bila dah pasang aircond.. dengan tv lagi.. home teater.. Fuh ! Dia punya naik mesti kaw kaw punya ! Pernah sampai 300++ ! Terfikir cara nak buat penjimatan.. Aku mula kerap cabut plug. Aircond dikurangkan penggunaannya kecuali sebelah malam.. Home teater , aku off subwoofer. Dan bil dah turun ke 100++.

Ada sorang kawan bagitau aku yang aku boleh kurangkan lagi ! Caranya dengan menggunakan La Genius Saver.. Memula tu aku macam korang la ! Biar betul benda gini boleh kurangkan bil elektrik ? Kalau boleh , nape si TNB tak gunakan dari dulu ? Haaaa.. kan kan ? 

Apa pun persoalannya , aku nak cuba dulu.. 


Serba sedikit mengenai La Genius Saver :

Dikatakan mampu menjimatkan petrol , diesel , NGV ,elektrik malah bagus untuk kesihatan dan tenaga. Ianya adalah inovasi baru dan berteknologi tinggi dari German. Mampu mengurangkan radiasi elektromagnetik terhadap anggota badan. Kalis air dan tahan pada suhu sejuk yang tinggi.

Ianya juga sah di sisi undang undang dan mematuhi standard keselamatan yang ditetapkan, Tiada kos penyelenggaraan. Untuk enjin kereta pula , ianya dikatakan mampu memanjangkan hayat enjin kereta. Dari sudut kesihaatan pulak , ianya boleh meningkatkan tenaga kerana mengandungi beribu ion negatif dan fir yang baik untuk kesihatan manusia. Mampu menghilangkan migrain , sakit belakang dan arthritis.  Malah bau badan pon boleh hilang.  

Ok.. tu dari risalah yang aku baca la... Aku belum mencubanya lagi. Kalau aku dah cuba , aku bagitau camana eh.. Kalau korang berminat nak tau sendiri.. pon boleh tanya kawan yang bagi aku cuba La Genius Saver ni.. Sila hubungi Puan Ecah Shafiee di Facebook. Aku nak gebang lebih pon , lom try lagi ni.. Huhuh.. 

Penutup Tahun 2015 dan Pembukaan Tahun 2016 !

Alhamdulillah.. panjang umur untuk habiskan tahun 2015. Moga 2016 memberi aku sinar untuk memperbaiki segala kekurangan diri terutama kepadaNya. Terlalu banyak leka di tahun 2015 . Penutup tahun 2015 ni , aku ajak anak anak serta wife yang mana akan menyambut hari lahirnya tepat pada 1.1. setiap tahun , ke KLCC untuk membeli hadiah buat mereka. Qhaliff dan Zahra , aku belikan mainan.. Dan wife , terpulang pada dia ! 

Di Isetan KLCC , permainan tengah sale ! Aku kasi peluang pada Qhaliff untuk pilih apa saja mainan dia dan .. dah Zahra juga ! 


Sebenarnya , aku lagi mencapah tengok mainan kat sana ! Hahahah.. Qhaliff , tak tau nak amik apa tapi dapat juga akhirnya.. Transformer ! Zahra ? Dia amik , pastu letak.. Amik , letak.. amik , letak ! Kesudahannya , tak dapat apa apa dan duit tu , akan di masukkan ke tabung pembelajaran mereka ! Takde la nanti masa sekolah , terkial kial nak cari duit bayar yuran dan sebagainya. Aku dah kena sediakan dari sekarang lagi ! 

Tak sambut pun Tahun Baru. Takade plan g lepak mana mana dan menjerit , SELAMAT TAHUN BARU 2016 ! Kenapa ? Tahun 2016 ni adalah tahun yang bakal mencabar ekonomi semua rakyat Malaysia kecuali pak menteri dan kuncu kuncunya.. Mereka tenang dan senang ! Mereka dah ada segala jawapan untuk segala permasalahan.. Yer, mereka terbaik ! 

Ok.. tinggalkan politik buat sementara.. Permulaan untuk tahun 2016 , aku dah terima beberapa pelawaan untuk job berbayar. Alhamdulillah.. Permulaan yang baik.. InshaAllah dan moga berterusan ke hujung tahun dan tahun tahun berikutnya.. 

Dan menariiknya.. di awal tahun , Kelab Blogger Ben Ashaari ada bengkel pertama buat pertama kalinya.. 

Semoga bengkel ini berjalan dengan jayanya ! Lebih 30 blogger akan hadiri bengkul ini dan menimba seberapa banyak ilmu yang akan 'ditawarkan' nanti..  InshaAllah.

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI