Dapur Tanpa Sempadan...

Jumaat, 15 April 2016

Jadilah ibu bapa yang cemerlang !

 

Daddy , nak main horse..” Kata Qhaliff.. Zahra pon ajuk gak. Apa yang abang dia buat , main , cakap.. dia ikut ! Sebab tu mak aku ingat dia dah 3 tahun walhal bulan depan baru nak masuk 2 tahun. Pantas dia membesar.. Alhamdulillah..

Ok.. malam ni kita pergi.. “. Wife pandang aku sejurus aku bagi jawapan gitu..

Mana bawak duit syiling..? “ Tanya dia.

Kang tukar kat mak la.. Dia kan banyak syiling..”. Jawab aku. Wife angguk.

Tiba masanya.. Lepas Maghrib di rumah mak aku , terus aku memecut ke Alamanda Putrajaya bagi menunaikan janji. Diorang tau , bila aku kata malam , maka aku akan menunaikan. Diorang akan terus senyap bila aku bagi jawapan. Kalau tak boleh , maka aku jawab tak boleh.. Diorang paham.. Terutama bila aku jawab gini..

Daddy work.. nanti kita pergi yer.. Tunggu daddy balik dulu..”. Kesian.. tapi itulah.. Hurm..

Tukar RM20. Main sama sama.. Diorang takde nak bergaduh.. Makin rapat diorang berdua walaupun sesekali bergaduh terutama Zahra tuu. suka provoke..

image

Naik horse.. Ada 3 seat.. 2 seat dah diipenuhi. Satu kosong.. Tiba tiba datang dua orang budak… Terus naik tanpa segan silu. Sebelum tu terdengar kata si bapak..

Gi naik cepat… “ .

Aku senyum je kat budak budak tu. Biarkan. Dalam hati aku , anak anak aku takkan naik kecuali bila dipelawa. Bukan nak kata diorang baik tapi aku ajar gitu.Tunggu hingga orang tu abis main.. baru naik dan masukkan duit.

Abis je ‘kuda’ tu pusing.. budak budak tu turun dan berlalu dari situ tanpa cakap apa apa.. Bapak budak tu pon wat bodoh dan blah.. Pernah berlaku pada aku .. Qhaliff dan Zahra dipelawa main oleh parents si anak yang sedang bermain, terus aku masukkan duit. Giliran aku lak belanja.. Atau aku hulurkan duit sebagai ganti. Dan aku ucapkan TERIMA KASIH..

Aku bukan berkira.. Tapi sebagai mak bapak , tunjuklah contoh yang baik untuk anak anak.. Ajar anak anak melalui menunjukkan contoh yang bagus…

Aku mampu senyum jer..

Ku perlukan Heroes Men Wash setiap hari !

 

Aktiviti aku setiap hari , memang padat ! Dengan cuaca panas sekarang ni , ditambah lagi dengan bersenam di gym membuatkan badan senantiasa berpeluh ! Tu belum part anak anak kasi berpeluhh atas bawah ! Huhhh..

image imageimage

Lasak dan kekadang bau peluh tu , diri sendiri pon tak selesa.. kan ? Apatah lagi anak yang selalu melekat ngan kita.. Apakah mereka selesa ?? Ke tidak ?? Zahra camana ?

Dia tutup hidung !

image

Part badan tu , aku tak kisah sangat.. sebab memang dah guna sabun mandi yang amat sesuai dengan aku.. tetapi … haaaa ! Kalau orang perempuan pentingkan kebersihan.. orang lelaki pon kena gak ! Haa.. Baru la isteri sayang , kan ?

Heroes Mens Wash , penyelamat !! Setiap kali lepas mandi , aku rasa segar sangat sangat ! Hehehehe..

image

Apa kelebihan Heroes Mens Wash ni sebenarnya ? Bagi merea yang dah guna , mereka tahu.. Yang belum guna , camana lak ?

Jangan pikir bukan bukan tauuu.. Walaupun tahu ni malam Jumaat , tapi tak semestinya untuk malam Jumaat punya kerja jer.. Haaa… Bukan bukannn.. Kebersihan gituuu !

image

Bagi aku , orang lelaki wajib kena simpan satu.. hehehe.. Lepas bersenam , pakaii.. Fuh.. Segar gituu !

Kalau nak tahu dengan lebih lanjut , boleh hubungi 016 412 6546 atau ke Facebook mereka , NanaFaBeautyHQ atau ke instagram , NanafaBeautyHQ

Serius.. lelaki mau jaga kebersihan.. Bukan perempuan je mau bersih ! Bila sebut bersih , luar dalam mau bersih ! Jangan luar je bersih tapi hati kotor ! Tamoo tamoooo.. Tak baik gitu !

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI