Selasa, 17 Mei 2016

RHB Bank anjur FinTechathon bersama Startupbootcamp !


Sabtu lepas , aku berpeluang menyaksikan sendiri bijak pandai berkumpul dan bertanding mengeluarkan idea serta kreativiti di satu event yang dianjurkan oleh RHB Bank , dengan kerjsama Startupbootcamp.
FinTechathon atau Finacial Technology Hackhaton bermula pada 13hb Mei 2016 dan berakhir 15hb bertujuan untuk mendapatkan idea idea yang terkini serta solusi kepada Industri Pengurusan Kewangan.
image
Ini sejajar dengan pelanggan RHB BANK yang senantiasa mahukan pembaharuan terutama di zaman sekarang yang lebih bergerak pantas dalam dunia digital. 
Dalam pertandingan ini ,para peserta diberi masa 48 jam untuk menghasilkan idea bagaimana nak menggunakan teknologi untuk menarik generasi baru melabur dalam bidang produk kewangan terutamanya  , menggunakan teknologi untuk mengalakkan lagi pelanggan m

Wajarkah manjakan anak perempuan ?

 

Anak lelaki atau anak perempuan ? Mana satu patut dilebihkan ?

Masa aku masih ditanggung mak ayah lagi , aku sering cemburu dengan adik perempuan aku yang sering dimanjakan atau dilebihkan oleh bapak aku.. Huhhh.. Tension aku ! Walhal masa kecik dulu , aku laa yang rajin jaga dia.. Tapi bila dah besar , selalu je berperang dengan satu satunya anak perempuan dalam keluarga !

Aku tak paham masa tu.. Kenapa dan mengapa ! Tapi bila dah ada anak perempuan , baru aku tau.. Huhuhuh..

image

Hurmm.. Kenapa ??? Huhuhu.. Nak bela anak perempuan ni , nampak mudah ! Ada orang kata , ‘lebih mudah bela lembu dari bela anak perempuan ni’ ! Haaa.. Tu diaa ! Sampai gitu sekali ! Kenapa ?? Hehehee.. Mereka yang bergelar bapa , pastinya tau .. kan kan !

Bagi aku la.. anak laki ke , anak perempuan ke.. sama jer ! Kena bela betul betul ! Dua dua tu , saham akhirat kita.. Salah didikan.. siap la mak bapaknya , kan ?

image

Patutlah ramai je kawinkan anak dara mereka di usia muda.. Cukup matang jer .. kasi pada yang sesuai ! Asalkan boleh bela dan yang penting , punya ilmu dunia akhirat ! Kan ?

Apakah Zahra juga begitu nanti ? Hurmm.. Setakat ni.. tiada lagi dalam perancangan ! Masih dok fikir nama yang sesuai untuk adik dia nanti ! Huhuhuh..

Yang pasti , memang dia manja dengan bapak dia ! Teringat kat adik perempuan aku yang manja dengan bapak aku.. Bila dah besar , dia la yang habiskan masa jaga mereka.. Hurmm.. Terasa menyesal lak aku yang suka cari gaduh dengan dia..

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI