Ahad, 10 Julai 2016

Syif malam di hospital..

 

Esok sekolah bermula.. Mereka yang bercuti panjang pun akan mula kembali mengadap boss yang dicintai. Heheheee.. Disebabkan aku ini suri rumah yang tak bekerja , maka akulah memikul tanggungjawab menjaga ayah aku sebelah malam.. malam ini.. Malam esok , tak tau sapa.. Aku nak jaga tiap malam pon , aku bukanlah muda 20an.. Dah 40 wooo ! Aku pun tak sangka dah cecah 40.. Dulu start blogging , umur 32.. Huk.. huk.. muda bergetah masa tu.. Lagi pun , ada anak bini gak kat rumah tu… Mengandung lagi haa.. kan ? Sian kena drive sendiri esok.. hurmm..

image

Di hospital.. aku nampak masalah parking dah selesai ! Alhamdulillah.. Senang sangat nak parking skang. Wad ayah aku betul betul sebelah bangunan tempat letak kereta ni.. Tak payah menapak jauh jauh dah sekarang ni.. Huhuh..

Polis Bantuan yang bertugas pon takde la garang garang sangat.. Selagi ikut peraturan , takde masalah.. Begitu juga dengan jururawat.. setakat ni , Alhamdulillah..

Hurmm.. dua pesakit yang kelmarin ada di wad ayah aku ni , dah takda.. Pakcik sebelah ayah aku ni masih ada.. Menurut dia , diorang dah dipindahkan ke tingkat atas. Dan ada pesakit baru kat sini. Tak interview lagi. Rasanya orang Indonesia gak..

Pakcik ni , masih ditemani isterinya. Setia menjaga suaminya. Bagusnya. Bukan mudah nak dapat isteri cam ni.. Siang malam ada.. Datangnya pulak naik teksi. Sekali naik , RM30 tak lari katanya.. Dari Ampang… Hurmm..

Inilah ciri ciri wanita yg patut dicari bila nak dijadikan isteri. Cari yang boleh menjaga kita di kala susah.. Bukannya nak kat kita sebab muka kacak atau duit banyak. Bila masuk wad, upah orang je jaga.. Hurmm.. Tu pon kalau dia nak upah.. Kalau tak , harap kat nurse je.. Huhh !

image

Perkembangan ayah aku.. Air katanya dah tak keluar. Darah tinggi stabil. Kencing manis pun ok katanya.. Esok tunggu doktor datang check dan bagi kata putus. Boleh balik ke tak.. Zahra dah mencari atuknya ni.. Huhuh..

Korang.. yang merokok tu , jaga la kesihatan skit. Bila sakit , bukan korang je susah.. Abis semua orang terlibat sama ! Kang kalau tak jaga masa kat wad , tangkap syahdu.. meleleh airmata.. takda orang nak jaga.. takda kawan datang lawat.. haaaa.. Nak harap nurse .. bukan selalu dia leh nak jaga ko jer ! Hurmm..

Ok.. sambung nanti.. Nak save bateri..

Antara Utara , Selatan dan Timur..

 

Aku dah rasa.. dah rasa.. dah rasa ! Hahahaha.. Setiap kali menjelang apa jua perayaan , sebaiknya .. elakkan berada di lebuh raya ! Tapi kalau sanggup nak redah , silakan !

Tahun lepas.. aku redah ke Penang masa cuti Tahun Baru Cina. Fuhhhh.. gilaaa laa ! Insaf aku weh !! Insaff.. Nak berenti kat RnR pon tak boleh. Kena redah jugak.. Bayangkan dok tahan kencing camana..

*Semalam , duduk di hospital teman ayah aku.. Nampak bekas urine.. Terus gelak aku..

image

Pasni nak simpan dalam kereta banyak banyak.. Boleh buat bisnis ketika balik raya.. Hahahaa..

Tahun ni , aku tengok di Facebook.. rata rata mengeluh dengan kesesakkan sana sini. Pantai Timur , kalau ikut LPT memang parahh ! Aku memang elak dari lalu sana. Aku ikut Gua Musang. Ikut Gua Musang memang jammed gak tapi sekurangnya aku boleh berenti di mana saja aku suka !  Berenti untuk hilangkan penat mata. Berbanding guna lebuhraya.. memang payahh laaa !

Selatan.. aku jangkakan seperti Utara.. Kalau nak selamat , ikut jalan lama tapi siang hari. Malam hari tu , elakkan la kalau boleh. Maklumlah , kita tak biasa lalu kan ?

Apa apa pun .. bertabahlah rakan rakan.. Selamat harungi kesesakkan jalan raya. Tak jammed , tak raya la kan ?  Hehehehe..

Rancang perjalanan anda.. Hehehee.. Aku rancang balik lewak ke kampung tapi pulang awal semula ke bandar. Baik ada dari takda.. Nak puas beraya ? Hehehehe.. puas la beraya atas jalan raya.. lalaalalaa…

Insaf bila di hospital..

 

Duduk memerhati orang tua ku.. Dulu , seorang yang gagah.. segak bergaya , segala sakit mampu dilalui.. tapi kini terkulai layu.. Kerana rokok , dia tumbang.. Insaf ! Katanya…

Semua tu dah berlalu..Nasib baik aku terima nasihatnya. Rokok , merbahaya ! Jangan jadi macam dia. Dah terlanjur , payah nak patah semula. Ingin berhenti , tapi bukan mudah. Aku akur.

Duduk memerhati sekeliling.. sebelah katil ayah aku , ada beberapa lagi pesakit kanser. Kanser usus , kanser di kemaluan katanya.. dan satu lagi aku tak pasti.

image

Yang menarik perhatian aku.. sepasang orang muda di situ. Si isteri setia menemani suaminya. Menurut ayah , dia kanser usus. Sesekali mereka makan bersama.. Sesekali si suami menangis teresak resak.. Si isteri memujuk..

Sayu..

Aku ingin berbual dengan dia tapi takut menganggu privasinya. Lalu aku berbual saja dengan jiran katil ayah aku. Berasal dari Pulau Boyan, Indonesia. Sudah 38 tahun di sini. Si isteri rajin menemani. Dan si anak rajin hantar makanan..

Kanser juga.. Katanya bila kencing , keluar darah. Dah sebulan. Peramah orangnya. Suami isteri. Kalau berbual, memang payah dah nak berenti. Nasib baik ayah aku kerap mintak bantuan. Huhuh.. Kalau tidak , non stop berbual.. Huhuh..

Kanser tak kenal usia. Kanser pembunuh utama di negara kita..

image

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI