Isnin, 18 Julai 2016

Lemang Periuk Kera

 

Secara jujurnya , kalau tak kerana Upin Ipin.. aku tak tau pun wujud lemang periuk kera ni . Ni semua salah Tok Dalang ! Mereka yang tonton episod tu mesti teringin nak rasa punya.. huhuh..

Dan ada yang tak kenal periuk kera ni.. hehehe..

image

Bahan-bahan nak buat lemang periuk kera ni ? Hehehhee.. Google jee laa ! Confirm jumpaa .. Dari blog KongsiResepi.Com.

“ Bekas periuk kera.(kalau nak makan banyak , sila sediakan banyak-banyak). Bersihkan dengan membuang penutup dan bibirnya. (daun disekeliling muka periuk kera).
300g beras pulut. Basuh dan toskan.
1 liter santan
Garam secukup rasa untuk dicampur di dalam santan.(santan rasa lemak-lemak masin)
Gula kalau suka rasa manis pada pulut.

Cara Membuatnya :
Masukkan pulut ke dalam periuk kera.Masukkan setengah sahaja untuk memberi peluang kepada beras mengembang. Masukkan santan sampai tutup beras. Susun dalam acuan@bekas untuk dikukus. Kukus sampai masak. SUDAH SIAP.... Sedap dimakan bersama kari ayam,rendang dan yang sewaktu dengannya. Ataupun makan begitu sahaja atau cicah dengan gula atau susu pekat manis. Memang sangat sedap...Cubalah ya.... “

image

Dan wife kirim kat jiran jer.. Katanya sekali dengan rendang daging , RM55. Katanya mahal.. bagi aku , ok dah la tu. Mana ada murah dah barang sekarang ni.. hehehe. Dia bayar .. Cer aku bayar ? Mesti la mahal ! Hahahaha..

Ok ok.. rasanya ? Zahra mengilainya ! Non stop makan dia.. Aku pun sama ! Huhuh.. Terpaksa senamam tengah malam.. kasi bakar kalori yang terhasil dari Lemang Periuk Kera ni. Oh ya , rasanya tak selemak rasa lemang buluh tu yer.. Tapi bagi aku , sedap dari lemang buluh tu haa.. hehehe.

Kempen Makan Makan Raya U Mobile–Ketchup #2

 

Lokasi kali ni di Sunway Piramid. Semalam , aku dah cerita dah. Boleh rujuk di entri Kempen Makan Makan Raya U Mobile–Ketchup. Cafe yang jadi pilihan adalah Caffee Bene.

Menariknya cafe ni , resepinya khas dari Korea. Memang sedap belaka !

image

image

Coffee sedap ! Huhuhuh..

Pilihan ni , kalau korang nampak Caffee Bene di Sunway Piramid ( dekat dengan H&M ) , sila beli dan rasa.. Sememangnya resepi mereka sendiri. Takda tiru mana mana punya !

image

image

Selain dari tu.. sila rasa makanan makanan di bawah ini.. Huhuuh.. Memang melazatkan sungguh laaa hai !

image

image

image

image

Kalau dah tau sedap.. Tapau la bawak balik rumah. Kasi yang tersayang rasa sama kannn.. Heheheh.. Kalau tak nak , esok sila bawak mereka ke sini ! Esok boleh breakfast atau lunch kat sini.. Huhuh.. Atau dinner ? Lepak selepas kerja pon best !

Boleh follow Fan Page mereka di Caffè Bene Sunway Pyramid. Terima kasih U Mobile kerana sudi menjemput aku dan team KBBA9.

Bila bawak Qhaliff gi kerja..

 

Tengok jam dah pukul 9 pagi. Qhaliff masih tidur. Zahra pon gitu gak. Hurm.. tengok muka dia. Kesian. Dah beberapa hari tak keluar rumah. Mesti sangap je. Adik dia tak pe.. Asalkan ada makanan , dia mampu teruskan kehidupan !

Tanya wife.. Wife kata terpulang pada aku. Aku kena pikir masak masak. Apakah Qhaliff akan sopan di sana nanti atau akan buat karenah ? Hurmmm..

Aku nekad. Aku bawak dia ke Sunway Piramid. Tawakal je laa. Harap harap tak timbulkan masalah !

No toys ok ? Janji ? “. Pinta aku

Ok.. no toys. Nanti gi Legolanda , ok ? “. Jawab dia.

Jam dah menunjukkan pukul 10.30 pagi. Set Waze. Destinasi Sunway Piramid. 11.30 sampai ! Hurmm.. Ada setengah jam nak mencari tempat tu. Aku dah la benci gi Sunway Piramid ! Huhuhuh.. Aku benci sesat dalam tu !

Enjin dihidupan. Muka Qhaliff terpancar gembira. Moga segalanya berjalan lancar..

Hurm.. tiba destinasi seperti yang dirancang. Event bermula jam 12 tengahari. Masuk ke dalam cafe.. dan.. Qhaliff mula tarik muka ! Arghhhh… Dia tak nak duduk. Dia tarik aku keluar. Aku dah rasa macam nak jadi Hulk dah. Salam pon tak nak.. Bual apatah lagi ! Dia wat bodoh dia jer.. Geram pulak aku..

Tujuan aku bawak dia sebab nak kurangkan beban wife di rumah jaga dua dua superheroes ni.. Huhuh.. Tunggang langgang rumah dibuatnya..

Maka terpaksa aku keluar dari cafe dan cari premis yang ada jual mainan ! Aku ternampak AEON.. dan ke sana …

image

Dan dapat ! Transformers lagi. Adehhhh… Pastu , terus berubah perangai dia.. Jadi mesra sangat ! Huhhh…

 

 

 

image

image

Suruh la buat apa saja ponn.. Dia ok jer ! Ikut jer ! Kecik besar kecik besar aku tengok dia.. Tapi bila tengok dia pastu.. Hurm.. sejuk hati.. Sekurangnya dia tak merengek bila tengok macam macam punya mainan ada kat area Sunway Piramid tu.. Dia amik tu jer.. Dah cukup untuk dia ..

image

Hurm… dia dapat tu.. Ok sampai ke rumah ! Takda masalah langsung. Suh makan .. minum.. ok jer ! Tak mintak apa apa dah. Hurm..

Terfikir.. lain kali , nak bawak lagi ke tak ? Ke bawah Zahra? Hurmm..

Kandungan berusia 31 minggu sudah tapi..

 

Kalau ikut dari apa yag aku setting di aplikasi tu , kandungan wife dah berusia 31 minggu..

image

Tapi ada sedikit masalah. Wife dah cerita dalam entri yang dia karang sendiri di blog aku ni. Dah baca ? Haaa.. Kalau belum , sila gi baca sendiri , entri bertajuk Kolum Si Isteri: Bukan Masalah Darah Rendah.

Esok gi check up rutin di klinik kerajaan. Risau sebenarnya aku. Kalau wife masih lagi belum ok , confirm kena warded. Kalau kena warded , si kecik berdua ni ?? Adehh.. mau meleleh air mata wooo ..

Dah la sekarang ni , bila bangun je tidur .. terus cari mak dia kat bawah.. Kalau tak jumpa ? Aduhhhh ..

image

Terfikir sejenak aku.. camana la nasib budak budak yang kehilangan ibu atau ayah mereka sewaktu mereka kecil lagi ? Cam Zahra sendiri.. bila g umah atuk dia.. terus cari tok dia.. masuk dalam bilik. Dia tak tau tok dia kat wad masa tu.. hurmm.. Ni kalau mak dia ? Bukan sehari dua  kena tahan .. kalau kena tahan la. Mintak mintak tidak laa !

Baby menunjukkan keaktifan sekarang ni. Kalau tunjuk kat Zahra , dia tahu ada baby. Siap cium perut mak dia.. Huhuh.. Qhaliff , pon tau cuma dia ni ada poyo dia skit.. Tak menunjuk sikap prihatin tapi dalam diam , dia jaga ! Terutama bila bermain berhampiran dengan mak dia.. Huhu.. pesan kat adik dia…

Wife dah diberi cuti hingga Jumaat depan. Kalau tak ok lagi , kena cuti dan cuti lagi.. Pastinya budak budak ni dah kembali rapat ngan mak dia. Nanti nak kerja balik.. fuhh.. mesti payah ! Terutama aku.. hehehe..

Doakan segalanya selamat dan dipermudahkan.

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI