Jumaat, 19 Ogos 2016

Jangan ingat anda saja ada kereta !


image
RNR Mex ! Aku nak berenti makan. Wife lapar.. aku lapar.. anak anak lapar ! Pastu nak ke rumah orang tua. Ziarah ayah. Wife memang payah nak jalan jauh. Sakit belakang.. dah sarat mengandung.. 
Kalau dapat parking dekat skit dengan tempat makan , pasti lega. Aku terus ke tempat biasa aku parking.. Dan terus mengeluh dalam hati bila ternampak kereta Honda tu.. Cara parkingnya menghadirkan umpatan di mulut aku. Tak pasal pasal cipta dosa ! 
“ Haishhhhhh….”. Aku geleng kepala ! Teringin nak tengok sapa pemandu dia..
Tolong jangan kata nak pergi tandas yer. Bagi mereka yang biasa ke RNR Mex , pasti tau kalau nak ke tandas , surau atau tempat makan , parking dijarakkan bagi memudahkan pengguna. Kalau nak ke tandas, boleh parking depan tandas terus.. Dan memang banyak kosong ! Ni dia parking depan kedai makan. Bermakna dia nak pengsan dah ke sebab berhari tak dapat makan ? Haiyaaaa…
Aku masuk ke dalam kawasan kedai makan.. sambil dukung Zahra. Dilintasi 3 wanita vogue gituuu.. Hurmm.. Cakap utara. Alahai… Takkan kot ? Aku berhenti dan pusing belakang..
“ Perempuan rupanya.. Iskh iskh iskhhh.. “.
Tak rasa bersalah ke ? Walaupun ada banyak parking di tempat lain tapi dengan cara dia parking gitu , secara tidak disedari dia telah menyusahkan orang lain andai ada pengguna lain yang membawa orang tua.. kurang kemampuan termasuk kes aku.. wanita sarat mengandung !
Hurmm…  pesanan ni buat aku dan juga pengguna jalan raya yang lan termasuk juga motorsikal ! Parking jangan ikut suka tekak jer !

Terima kasih HOSPIS MALAYSIA kerana sudi merawat ayah !

 

“ Ada nurse datang rumah. Dia check ba.. “.

Itulah yang diberitahu adik aku sejak ayah keluar dari wad , bulan lepas. Hurm.. Tertanya tanya gak aku.. takkan nurse datang rumah periksa ayah ? Tak tau pulak aku ada perkhidmatan begitu. Ingatkan untuk ibu ibu yang baru lepas bersalin jer.. Hurmm..

Rupanya HOPSIS MALAYSIA ! Dan hari ni aku berpeluang bertemu jururawat NGO yang dikatakan oleh adik aku tu.. HOSPIS MALAYSIA ni adalah satu badan NGO yang membantu masyarakat dari sudut perubatan. Mana mana pesakit yang ada sakit merbahaya dan dikatakan ‘tidak berpeluang untuk hidup lama’ , mereka akan datang membantu memberi rawatan secara percuma termasuk ubat-ubatan !

Pagi semalam , dia dah datang check ayah. Tekanan darah tinggi dan gula kurang. Ayah memang tak berdaya dah nak berdiri apatah lagi nak berjalan. Dia bagi ubat dan khidmat nasihat.

Dan tengahari tu aku datang.. ayah mengadu sakit di bahagian perut. Aku pegang.. keras ! Aku ingat angin.. Dia kata dia tak leh kencing. Air minum banyak dah ! Adik aku call sekali lagi HOSPIS MALAYSIA.

Malam , nurse yang sama datang.. Dia lewat kerana ada pesakit lain yang perlukan rawatan. Dia periksa.. Ayah ada masalah kat pundi kencing. Terus dia pasang wayar.. Aku tak tau la apa nama betul dia.. kiranya sambung terus ke beg air kencing tu laaa..

Pastu ok dah ayah. Baru dapat tidur dengan lena..

image

image

Sempat aku memperkenalkan diri dan menawarkan ‘perkhidmatan’ andai mereka memerlukan bantuan dari sudut awareness dan sebaganya..

Aku bertanyakan juga mengenai HOSPIS MALAYSIA dan ianya sangat menarik sekali. Tak pernah aku tau langsung mengenai badan NGO sebegini ! Mulia sungguh laaa mereka.

image

“ Hospis Malaysia cares for over 2,000 patients and their families who are affected by cancer and non-cancer life-limiting illnesses annually. Our clinical team makes home visits to assess patients and help with the problems related to a life limiting illness, be they physical, psychological or social. Patients will need to submit a referral letter by the attending doctors to be registered under Hospis Malaysia.Our care is provided free of charge.

Hospis Malaysia is a non-governmental, non profit organisation that offers professional palliative care to patients suffering from life-limiting illnesses within the Klang Valley. It is also a leading provider of training and education on palliative care and a strong advocate for greater accessibility to this area of medical specialty in the country. The organisation is committed to advancing palliative care programs, education, and research with the aim of to ensuring that palliative care, which is already part of the WHO definition of “Universal Health Care”, becomes fully integrated into the country’s health care system. “ - Hospis Malaysia

 

Abis je nurse tu rawat tu mintak diri. Sebelum dia balik , dia borak jap ngan ayah aku sambil usap kepala ayah aku. Terharu aku melihat tindakan dia tu.. seolah olah dah merawat ayah berbulan bulan lamanya. Lembut je cara dia cakap..

Katanya , jika ada masalah lagi.. jangan tunggu.. terus call HOSPIS MALAYSIA. Akan ada nurse lain datang andai dia cuti.. Huhuhuh.. Ada aku tanya.. Ubat-ubatan tu camana boleh diberi percuma ? Katanya , ubat tu didermakan oleh individu individu tertentu. Kita sendiri pon boleh menderma andai ada lebihan ubat yang tak digunakan..

Terbaik HOPSIS MALAYSIA !

image

www.hospismalaysia.org

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI