Dapur Tanpa Sempadan...

Selasa, 31 Januari 2017

Koleksi terbaru di Mothercare !

 

Sejak dari Qhaliff hingga ke Aariz , kalau nak beli baju.. memang Mothercare la tempat yang dicari ! Kenapa Mothercare ? Cer bayangkan.. baju Qhaliff , Aariz boleh pakai dan kelihatan seperti baru dibeli walhal selalu je dia pakai waktu kecil dulu.  Kualiti adalah sangat penting. Maklumlah ada yang tak tahan jenis kain.. alergik gitu !

Mahal ? Kalau mahal , tunggu la masa jualan murah ! Serang dan beli banyak banyak. Hahahaha.. Tak banyak pilihan ? Bagi aku la.. baju yang terdapat di Mothercare adalah ikut musim. Takkan ada dah pastu ! Kira rare laa..

Ok.. kelmarin gi KLCC. Cari baju diorang sebab tengah sale sempena Tahun Baru Cina. Simpan untuk raya nanti… heheeee..

image

image

image

Tak caya.. gi la tengok sendiri.. Nilai mutu kain pakaian yang ada kat situ. Kalau tak berkemampuan , tak pe.. Jangan paksa diri. Tapi kalau ada duit , apa salahnya beli sikit untuk anak anak.. Hee.. Dah tak pakai nanti , leh je derma pada mereka yang memerlukan sebab masih boleh dipakai.. kan kan ?

Kasut pon ok ok gak.. Nampak cam tak banyak pilihan tapi berkualiti la bagi aku…

image

image

image

Untuk Zahra pon ada.. Baju , seluar dan kasut.. Heee…

image

image

Biasanya aku amik size besar besar.. boleh la pakai lama skit.. Heee..

Kalau nak tengok koleksi baru secara online , boleh ke www.mothercare.com.my .

image

image

image

Tunggu apa lagi ? Hee.. beli sikit sikit.. Jangan tunggu raya dekat baru nak beli.

Dialah abang , dialah kawan tersayang buatnya !

 

“ Abang gi sekolah yer.. “. Ugut Qhaliff.

“ Tak nakkk… “ . Jawab Zahra.

Gitulah setiap kali kalau Qhaliff tak dapat apa yang dia nak pada Zahra terutama toys atau gula gula ! Zahra memang takkan kasi pada awalnya. Tapi bila kita berenti meminta , dia akan kasi dengan sendirinya. Gitulah perangainya. Dia puji puji skit.. baru melekat !

Sama la gak ketika nak photoshoot pakaian baju pagi semalam. Memang dia tak nak punya tapi selepas tengok abang dia buat , dia nak join sama..

image

image

Sekejap je mereka membesar dan jadi geng ! Huhuh.. Tunggu sorang lagi.. Nampak gaya tak lama dah tu.. dah mula angkat bontot dah tu..

Abis berphotoshoot , bawak gi Alamanda. Belanja diorang. Cuti panjang.. tak bawak diorang gi mana pun.. Maka , Alamanda je la jawabnya..

Sedap laa diorang bershopping.. Sorang tarik , sorang angkut apa yang diorang suka dan tak suka ! Tak suka pun angkut tuuuu !

image

image

Dengan selamba bubuh dalam bakul !  Fuh.. bergetar tulang rusuk daddy tengok. Teringatkan akaun bank yang dah tinggal nyawa nyawa ayam tu.. huhu.. Redha je la.. asalkan anak anak gembira.

Yang paling mengharukan ialah.. dalam kereta. Kalau dengan Livina , boleh la sorang satu tempat tidur.. Tapi dengan kereta Bezza , jawabnya…kena beralah la ! Sapa yang akan beralah ? Dua dua.. Kekadang , sorang setengah tidur.. Tapi kalau Qhaliff yang tidur dulu , Zahra akan tidur kat bawah ! Huhhh ! Memang aku tak kasi la.. Kotor. Suruh naik atas. Kalau perjalanan jauh , aku suruh wife duduk belakang.. Zahra duduk depan dan tidur je kat depan..

Tak sangka boleh dia beralah dengan abang dia. Tak pernah gaduh pon bab ni. Sebab Zahra ni jenis kering hati. Tapi rupanya dalam hati ada taman. Serupa bapak dia ! Huhuhu..

image

Moga mereka kekal mesra begini sehingga ke akhir hayat.. Saling ambil berat antara satu sama lain. Kalau begini perhubungan mereka , aku dah takda nanti pun ok dah..

Isnin, 30 Januari 2017

Aku juga mungkin seperti Donald Trump !

 

Aku ke KLCC semalam. Dan terasa seperti berada di luar negara ! Sangat menakutkan gitu hingga nak lepaskan Qhaliff dan Zahra pun tak berani. Pegang je tangan diorang.

Bila teringatkan larangan Donald Trump , ada banyak benarnya juga. Kadang kadang , rakyat sendiri pun dah tak rasa selamat di tanah air sendiri. Kalau yang datang tu benar benar nak bekerja atau tinggal di sana , ok la kan ? Kalau datang buat onar ?

image

Kalau di tempat kita.. cer tengok di Bukit Bintang.. Ampang.. termasuk di ibu kota ! Fuhhh.. seram siut ! Akhirnya , rakyat sendiri bermain di pinggiran kota.

Apa dah jadi ??? ‘Orang atas’ mana nak gi tempat tempat gini bila cuti ! Sapa nak kisah kan ? Bila terjadi ‘malapetaka’ , baru nampak muka masing masing.. Kononnya amik berat dan buat kerja ! Pigidah !

Bersantai habiskan masa bersama anak-anak !

 

Cuti panjang. Malas nak jalan jauh. Duduk rumah dan abiskan masa dengan anak anak. Diorang pon bila sekolah , memasing dengan jadual. Bangun pagi , gi sekolah.. balik , buat kerja sekolah..tidur ! Tak sempat nak bermain bersama.. kan ?

Semalam.. belikan buih sabun.. haa , amik ! Main belon sama sama.. Memang seronok la dua beradik ni. Yang kecik , seronok tidur lagi.. heee..

image

image

image

image

Sementara diorang kecik kan.. nanti dah besar , sibuk ngan kawan kawan lak.. Nak main dengan orang tua , dah segan.. Huhuh.. Kita pun , jangan la sibuk abiskan masa dengan hal kita jer. Anak anak pun perlukan perhatian. Jangan satu hari nanti , mereka ‘membalasnya’ tanpa mereka sedari.. hasil ‘didikan’ kita juga.

Ahad, 29 Januari 2017

Gila My Little Pony !

 

Zahra.. kalau nampak apa je menda yang ada gambar kuda unicorn tu , dia memang akan menjerit ! Kalau tengah makan ke.. tengah menangis ke.. boleh stop , dan berlari ke arahya. Tak pernah aku tenngok dia ‘meroyan’ tahap gitu !

Dia nak , dia nakkkk gak ! Memang akan aku beli gak la.. Anak dara sorang jer. Dia tak kisah permainan lain tapi bab Pony ni , dia takkan mengalah !

image

Baju tidur.. gaun ! Kalau pakai malam tadi , siangnya masa mandi.. dia letak elok elok kat satu tempat pastu nak pakai balik ! Beria tak nak kasi basuh. Nak tak nak , amik air .. buat buat tercurah ! Dia takkan pakai baju basah ! Baru dia lepaska.. huhu..

Skang ni tengah cari kedai jual baju baju Pony. Dengar kata kat Parkson , Sogo ada jual. Nanti nak cari..

Sabtu, 28 Januari 2017

Percutian bajet sempena cuti panjang CNY !

 

“ Bang nak gi mana cuti ni ? Balik kampung ? “. Tanya wife.

Ikut hati aku , balik Kelantan atau Pulau Pinang jer tapi pengalaman mengajar aku , jangan ke utara kalau cuti CNY ni ! Memang akan sesak giler punya laa.. Ke Pantai Timur pon sama tapi Pantai Timur ada pilihan… Ikut jalan lama atau baru jer.

“ Hurmm..”. Jawab aku. Teringat akaun bank semakin kurang angka disebabkan tahun ni , penambahan perbelanjaan maka… segala percutian terpaksa dikira semula..

Maka.. untuk percutian kali ni , diabiskan di rumah saja ! Mandi dalam pool murah jer.. hahahaha..

image

image

Nanti cari besen besar skit eh.. Kolam mandi pam tu dah berkali kali beli tapi part nak isi dan buang tu cukup melecehkan ! Hahahaha.. Tunggu daddy jadi Bill Gates , buat rumah ada kolam mandi ehh..

Tapi kan.. aku rasa cuti duk umah ni pon makan banyak duit ! Anak anak ajak gi Alamanda ! Uhukk…

Bapak diorang pon nak join sama. Lepas gian weh !

image

Jumaat, 27 Januari 2017

Aku tengok jua si Vin Diesel cuma..

 

Disebabkan ada kawan kata best sangat , maka aku gagahi jua ke Alamanda. Ponteng gym malam ni dan nak tengok tang mana bestnya XXX kali ni. Aku pergi pon sebab ada Vin Diesel.. heee..

image

Ok.. show bermula. Seperti yang diketahui aku , ada beberapa pelakon Asia turut berlakon seperti Donnie Yen dan Tonny Jaa. Yang pelakon Hindustan tu , aku tak kenal sangat. Tapi ok la.. sapa kisah kan ? Janji diorang dah level Hollywood.. Masyukk !

Cuma aku pelik satu jer..

image

Dah kenapa mamat ni boleh ada gak ? Adehhh.. Apakah filem ni perlukan dia untuk naikkan kutipan ? Atau sebab berlakon kat Brazil , maka diajak dia sekali ? Bagi aku dia ibarat watak pengawal istana pegang tombak jer.. Keras kaku. Adehh..

Filem ni diselamatkan oleh Donnie Yen ! Vin Diesel cam… dengan bentuk badan pon dah out ! Adehh.. sekurangnya kena la workout skit untuk kasi mantap ! Buat cam si The Rock… makin lama makin mantap atau si Sly tu ! Hurmm.. Frust aku weh !

Kalau takda Donnie Yen , aku rasa filem ni sedikit hambar. Dah boleh baca jalan ceritanya. Dan seperti yang disangka aku , takkan la si Samuel mati sebegitu mudah kan ?

Keseluruhan.. tak yah la buang duit gi tengok wayang.. tunggu je kat internet.. download jer ! Tapi kalau nak tengok pon , tak la rugi.. Boleh layan la aksi aksi dia cuma korang leh jangka punya la.

Filem XXX kali ni mengingatkan aku pada The Expendables yang menghimpunkan hero hero gempak !

Tunggu Fast N Furious lak !

Khamis, 26 Januari 2017

Tiap tiap malam , pasti bergaduh !

 

Dia tak nak tidur dengan orang lain ! Camana pun nak berbantalkan lengan aku. Aku ok jer.. tapi bila bangun tidur , dia punya kebas.. aduhhh .. macam nak mintak Jamal Jamban tolong urutkan ! Yelah , dia pun dah bukak rumah urut kan ? Huhuhu.. Nyampah ai.. Acaner leh bergelar DS pon tak tau la.. Bikin malu persatuan jer.

Ok. sambung.. cerita pasal anak lagi best dari hal diorang.. Dia tidur lewat ! Jam 4 pagi biasanya akan tidur. Sebabnya , 8 malam dia dah tidur ! Pastu jam 12 jaga.. Arghhhhh.. Kalau kejut dia jam 8 tu , dia punya amuk.. fuhh.. serupa anak dara tak kasi kawin ngan laki pilihan dia ! Haaa..

Sebelum nak lena tu , dia layan mau 2-3 botol susu ! Terpaksa aku kurangkan dos dia.. Dan pastinya lampin dia akan penuh giler di siang hari !

 

image

Bangun tidur.. tengahari ko nakkkk ! Nasib baik baru 3 tahun.. cer 13 tahun ??? Mau aku letak kat depan rumah, dengan katil katil sekali !

Rabu, 25 Januari 2017

Maafkan aku , Vin Diesel !

 

Wowww !! XXX dah main kat panggung ! Aku memang fanatik mamat botak berbadan sado nih ! Mengingatkan aku pada sorang blogger yang juga botak dan sado. Hensem pun lebih kurang gak.. cuma blogger tu hensema lagi la..

Ok ok.. tamo merepek dah walaupun hakikatnya benar. Begini.. Aku dah beli tiket GSV tadi.. kat Alamanda. Jam 10 malam punya tayangan. Beria nak gi tengok selepas seorang rakan kata best giler sebab ada Donny Yen ! Huhhh !!! Donny Yen ? Ip Man ?? Mengelupur aku atas katil selepas membacanya.

Tanpa pikir panjang.. wife pun dah kasi kebenaran.. aku pun rembat la satu seat. Maka bersiaplah aku..

“ Daddy , nak gi mana ? Nanti beli choki choki Boboiboy yer..”. Pinta Qhaliff.

“ Ok.. nanti daddy beli.” . Dah pandai mengirim skang dia ni ! Tak dapat ikut , tak pe.. janji dapat mengirim ! Dia tau , aku akan belikan punya.

image

Jam 8.30 malam.. aku keluar rumah. Kedengaran radio pun nak berkumandang azan Isya’. Terhenti aku  dari memandu. Aku parking tepi. Dan disusuli dengan hujan lebat..

Aku pikir punya pikir. Muka anak sorang sorang terbayang. Aku patah balik ke rumah. Singgah kedai runcit dan beli Choki Choki. Pastu terus balik rumah.

Di rumah.. Qhaliff buka pintu dah terus tanya choki choki dia. Aku pon sua kat dia.. Suka dia ! Aku masuk bilik. Wife terkejut. Tanya kenapa ?

“ Hujan lebat..”. Sememangnya aku tak suka memandu di malam hari dalam keadaan hujan lebat.. seorang diri !

Dia senyum je.. Tau dah perangai aku. Beria nak sesuatu tapi mudah terpadam sekelip mata. Aku solat.. bersiap.. dan gi gym.. dekat je ngan rumah. Jalan kaki pun sampai.

Rugi tiket ? Tak pe.. ada hikmah tuuu…

Semakin bikin aku geram sama dia !

 

4 bulan lebih dah usia dia. Banyak akal dan banyak songeh ! Dan pandai menarik perhatian mak bapak dia ! Nak kena ada di sisi senantiasa

image

image

Senang sangat nak jaga dia. Kuat susu.. dan kuat teriak. Menariknya , baju seluar dia skang.. kena pakai abang dia punya yang berusia 6 bulan ! 4 bulan punya pakaian , tak muat ! Aku rasa dia akan lebih tinggi dari aku nanti ni..

Hurm… tak tau la nanti camana perangai dia bila 1 tahun. Abang dia , satu tahun cam baby. Akak dia 1 tahun dah macam makcik makcik.. Dia ni ? Hurmm…

Selasa, 24 Januari 2017

Demam lagi..

 

Betul kata orang.. gi sekolah ni bukan sebab nak kasi bijak saja tapi nak kasi berakal ! Qhaliff buat pertama kalinya ke tadika.. baru masuk 3 minggu tapi banyak dah perubahan pada dia. Semakin matang dan mudah beralah berbanding sebelum ni. Nak suruh dia tolong pon senang..

Hari ni dia demam lagi. Memang manja skit tapi tak macam dulu la.. Mudah nak uruskan. Suruh makan ubat pon tak payah dah nak berperang bagai.. Cakap je , nganga.. Tapi Zahra paling mudah makan ubat. Tak suruh pon nak nganga gak !

image

Demam Qhaliff berpunca dari jangkitan di tonsel. Dalam sebulan mesti ada. Kalau dia jaga makan dia , ok la.. kalau tak ? Hurmm.. Zahra pon sama gak Aariz je tak tau camana lagi.. harapnya tidak la.

Tadika sehingga Khamis ni. Pastu cuti panjang.. seminggu ! Tapi tak tau nak gi mana.. Dengan hujan tak berenti..banjir sana sini.. Menghadkan pengerakkan. Kena jaga keselamatan. Dan paling penting , tahun ni kena berjimat cermat. Bajet untuk keluarga meningkat bermula tahun ni. Rugi tak menyimpan dari dulu.. hurmm..

Isnin, 23 Januari 2017

MC lagi Qhaliff..

 

Entah tak tau apa ceritanya.. tau tau jam 4-5 pagi tadi , wife sibuk basahkan badan Qhaliff. Dia kata demam. Panas sangat badan dia. Aku tanya ubat dah kasi ke belum ? Dah katanya.. Tapi masih panas.. Teringat akan ubat bontot Zahra yang ada ari tu , aku gi amik dan sumbat ke bontot Qhaliff.. Pastu baru dapat tidur lena..

Pagi.. demam lagi dia. Terpaksa cuti la dia dari gi tadika. Sian dia.. Dalam sakit sakit , mintak toys yang dia nak sangat semalam. Takkan sebab toys kot dia demam ? Aku ‘terpaksa’ ikut kata pakar.. Jangan manjakan sangat anak ! Biar je anak melalak.. pujuk skit skit.. Jangan tewas ! Tak tewas pon tapi budak demam terus ! Hahahaha..

Tengahari , aku gi klinik ngan Qhaliff. Sebelum tu gi Pejabat Pos. Ada barang untuk aku ! Tak ingat barang apa.. Bila dah amik dan bukak , teringat akan susu kambing yang sedap , aku order ! Sampai dah !! Sedap susu kambing Vachoc ni. Zahra suka sangat. Aku pun suka layan sebelum tidur.. Bekalkan tenaga ..

image

Pastu gi klinik… satu perkara yang aku tak suka kat klinik ni ialah staff dia.. Aduh.. serius malas betul nak gi sini ! Tapi terpaksa sebab dekat ngan rumah. Ikut hati aku , nak gi je Klinik Azalea kat Putrajaya tu. Jauh skit tapi puashati ! Nasib baik doktor dia ok. Check seminit jer .. dah selesai !

Hahahaha.. Aku suka doktor cakap banyak . Banyak illmu leh dapat !

image

Bayar dan balik. Kasi ubat.. Zasss ! Lena dia tidur. Aku , sambung jaga dua orang lagi.. Huhuhuh..

Ahad, 22 Januari 2017

Nasihat buat perokok !

 

Aku gi basuh kereta tadi. Bukan aku basuh tapi orang lain basuh. Aku tak rajin nak basuh kereta sebab kalau basuh mesti tak puashati punya ! Huhuhuh.. pastu main air je lebih !

Sementara menanti kereta selesi dibasuh , aku duduk la satu tempat khas yang disediakan.

image

Bukan milik aku. Baru nak mula bayar !

Udara segar ! Sedap betul hirup sambil menanti kereta siap. Tiba tiba segalanya rosak sekelip mata ! Datang sorang mamat , duduk sebelah aku. Dan merokok ! Aduhhhh… tak pasal pasal aku lak kena sedut asap rokok dia ! Aku pandang 2.3 kali. Wat dek jer !

“ Nak tegur ke tak ? Kang tegur , sentap.. boleh jadi gaduh ! “. Aku pulak bab menegur orang ni , kekadang nampak kasar. Nasib baik tak lama.. kereta aku siap. Aku pun bayar dan masuk dalam kereta.

“ Harap muka kacak tapi perangai becak ! Hampehhh.. “.

Tolong pritahin la skit kawan ! Kalau tak sayang nyawa sendiri , orang disekeliling korang tu sayangkan nyawa dia. Letih la nak gi spital atau klinik sekadar nak merawat penyakit yang berpunca  dari manusia lain ! Hurmm..

Sabtu, 21 Januari 2017

Ku serahkan padaNya ..

 

“ 8 hari di Jepun ? “ . Wowww ! Satu tawaran yang menarik. Aku terus memberi jawapan tanpa fikir panjang. Seronok tuuu ! Mesti banyak tempat berjalan nanti..

Tapi bila difikir-fikir semula , camana pulak dengan anak anak ? Sapa nak jaga ? Wife nanti acaner ? Sakit kalu acaner ? Aduh.. Letih gak gini.. Aku jaga diorang ni dari lahir. Nak berpisah sehari pun payah ! Gi travel 4 hari sebelum ni pon dh terasa rindu banget di hati.

Akhirnya aku nekad. Aku nak bagitau aku tak boleh pergi tapi masalahnya , akan tercemar nama aku ! Camana eh??? Camana aku nak cari jalan keluar ni ? Aku serahkan pada Allah. Keseronokan pudar bila melihat muka anak anak yang melekat 24 jam dengan aku. Aku nak gi gym pon diorang pakat nak ikut ! Inikan pulak nak tinggal berhari hari lamanya..

image

Biasanya kes kes berbelah bagi gini , Allah beri petunjuk pada aku. Jalan keluar selamat tanpa kecilkan hati sesiapa. Dan Alhamdulillah.. aku tak pergi ke Jepun atas alasan tak menepati syarat yang ditentukan. Nak 35 tahun ke bawah. Dan ke sana pon sebab ada bengkel. Bukan trip travel seperti sebelum sebelum ni ! Huhuhuh.. Lega sangat aku ! Tak perlu dah nak pikir sapa nak jaga diorang. Dan yang penting , penjimatan money money di saat ekonomi tak begitu molek !

Sebelum ni pun pernah begini.. aku terima tawaran masuk ke latihan Inspektor Polis. Dah masuk tapi kemudian rasa tak serasi dengan jiwa. Tak tau nak tolak camana takut orang tua kecewa. Berdoa pada Allah.. beri petunjuk untuk jalan keluar.. Alhamdulillah.. aku jadi blogger sekarang ! Huhuhuh..

Allah Perancang Terbaik ! Hanya DIA tahu apa yang bagus untuk kita dan aku bersyukur sangat dengan kehidupan aku yang serba sederhana di sampaing keluarga tercinta. Masih terlalu banyak yang ingin diperbaiki dalam kehidupan aku ini. Dalam usia 41 tahun ini , walaupun aku kelihatan seperti 30 tahun , aku sering menasihati diri agar jangan terlalu leka dengan duniawi.. Kan ?

Wife mungkin ingat aku kecewa sebab tak dapat pergi tapi sebenarnya aku adalah insan paling gembira ketika ini. 

Jom ke Chocolate Expo 2017 di Mid Valley !

 

Yer.. dah bermula semalam dah ! Dari 20hb Januari 2017 hingga ke 22hb Januari 2017. Chocolate Expo yang mendapat sokongan penuh dari Tourism Malaysia dan Malaysia Cocoa Board ni bakal menjadi expo tahunan bermula dari tahun 2017.

image

image

Ada lebih 100 jenis coklat dijual dengan potongan harga yang takkan dapat di luar sana ! Khas untuk Chocolate Expo 2017 ni jer ! Dan kebanyakkannya adalah coklat buatan tempatan yang sangat sedap rasanya !

Aku sempat pusing tadi.. hehe.. nasib baik hari ni datang sebagai ‘wartawan tak bertauliah’ je.. Kena bawak wife datang lagi ni sebab segala pembelian coklat akan diluluskan oleh dia jer. hehehe.. Akauntan Rumahtangga gitu..

Jom tengok apa yang ada.. Bukan semua tau aku letak gambar dalam ni.. penuh sangat nanti ! Huuuu..

image

image

Ni terbaru di pasaran.. Perisa durian original gitu ! Jumpa , sila beli !!

image

Lengang ? Tak.. baru je bukak aku terus masuk ! Hari Jumaat , maka paham paham je la yer. Ada banyak booth termasuk dari Korea sempena Korea Expo 2017. Event ni bergabung. Maka sila jangan pelik yer.. Hehehehe..

Sedap woo.. nasib baik aku diet ! Kalau takkk ???

image

image

image

image

image

Buka jam 10 pagi hingga 9 malam ! Soooooo.. tunggu apa lagi ? Esok lusa cuti ! Beli banyak banyakkkk laa.. sementara murah ! Kan kan ? Huhu…

Untuk lebih lanjut.. oh ya.. ada pelbagai pertandingan juga dianjurkan sempena expo ni ! Hee.. Ok , untuk maklumat lebih lanjut , sila ke Facebook The 1st Malaysia Chocolate Expo 2017.

Selamat bershopping !

Jumaat, 20 Januari 2017

La Juiceria memang best !

 

Tiga hari aku batuk teruk. Sebelum ni memang payah la aku nak batuk atau selsema tapi selepas juicer aku rosak dan belum dibaiki , aku dah kurang amalkan pengambilan jus sayur dan buah ni. Terasa ada beza laa.. Makan pon dah tak jaga.

Patgi tadi , aku gi Mid Valley. Memang dalam kepala aku kang jumpa booth La Juiceria , aku singgah beli jus ! Itulah sarapan aku dan itulah makan tengahari aku.. hehe.. ada la makan lain tapi itu kira yang utama la.. nak cuci perut sekali !

image

Hari ni saja , 3 botol aku bedal ! Pagi tadi green. Tengahari hok dalam gambar tu haaaa.. Patutlah Popeye perlukan spinach ! Baru aku tau nape.. Bila aku makan jus hijau tu , memang terasa macam ada power gitu haaa.. Tak caya , korang try laa..

Dan aku juga biasa beli kata Boost tapi agak kurang minat sebab campur dengan ais batu.. pastu sejuk gitu.. huhuhu.. Kalau takda La Juiceria ni , Boost pilihan no 2.

Korang patut amalkan. Jaga kesihatan sebelum kesihatan menghilangkan diri !

Resident Evil : The Final Chapter membosankan..

e

Akhirnya.. akhirnya.. panjang umur aku untuk menonton sambungannya ! Yelah , dah tonton dari awal lagi.. pastu bersambung..bersambung dan bersambung ! Apakah kali ini bersambung lagi ????? Arghhhh.. Tapi dah dia kata Final Chapter, harapnya final laaa.. Tak larat nak dah bersambung.. Milla pon tua dah.. hahaha..

Sebenarnya malam ni aku berbelah bagi.. nak tengok The Arrival atau Resident Evil ? Hurmm… Sebab aku bukan boleh keluar selalu .. hehe.. maklumlah , ada anak kat umah.. kan kan ?

Maka aku pilih filem yang memang aku suka giler dari dulu..

image

Jam 1030 malam.. di Alamanda. Tak ramai orang lagi. Rasanya esok mesti ramai.. hehehe. Best best !

Ok… start ! Awek kat sebelah aku , bertanya kat kawan dia.. Cerita pasal apa ni ? Huhuh.. Adehh.. Kalau tak tengok dari mula , memang cerita ni akan jadi bosan ! Buat yang tak tau.. sila tonton dulu yang sebelum sebelum ni untuk mengelakkan korang dari tergaru garu kepala ! Kalau tak , The Final Chapter pasti membosankan !

image

Setelah aku tonton sehingga habis , aku rasa ini adalah paling best sekali dalam semua Resident Evil ! Maka mereka yang tak pernah tonton dari awal , aku rasa takkan bosan sebab penuh dengan aksi yang mendebarkan sama sekali !

Ini antara filem aksi yang terbaik pernah aku tonton !

Khamis, 19 Januari 2017

Jadikan hobi kita punca pendapatan utama !

 

Setiap hari bila ada masa terluang , aku pasti buang masa di gym. Angkat besi besti tu.. kasi peluh keluar.. ketulkan badan tapi untuk apa ? Kesihatan ? Jogging atau kemas rumah pon boleh dah , kan  Tak yah gi gym pon dh leh sihat !

Itu hobi aku disamping dapat menghilangkan stress dan kegeraman terhadap kehidupan yang semakin mengarut di tanah air sendiri. Buat pengetahuan , aku mula masuk gym di usia 22 tahun. Aku tahu , apa yang aku buat ni akan memberi pulangan yang berbaloi… satu hari nanti !

Alhamdulillah.. di usia 32 tahun , aku dah nampak jalan hasil tunjuk ajar seorang sahabat dan wife. Aku jadikan menulis dan gym sebagai batu loncatan..

Dan segalanya memulangkan hasil sekarang. Pelaburan yang memakan masa berbelas  tahun menampakkan hasil yang tak disangka sangat..

image

image

Bukan sado yang aku kejar. Kalau korang memahami apa yang korang buat tu mampu memberi pulangan , maka lakukan dengan sebaiknya dan jangan sesekali perkecilkan pandangan positif kawan kawan. Bukan pujian yang dikejar tapi idea utk diperkembangkan lagi..

Sampai bila kerja harian kita ni nak dijadikan pendapatan utama , kan ? Maka … kita ubah !

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI