Jumaat, 31 Mac 2017

ANKYLOSING SPONDYLITIS - Mari kita bantu mereka #MoveWithAS

Ketika aku dipelawa sertai kempen kesedaran Ankylosing Spondylitis ni , aku tak tau apa apa langsung mengenai penyakit ni dan anggap ianya sekadar sakit sendi. Kemudian aku membuat sedikit kajian di Youtube dan juga Google dan terkejut ! Aduh , takkan sampai gitu sekali kot ???

Aku pernah tengok ramai manusia begini tapi tak pernah terfikir , apakah penyakit yang mereka hadapi dan bagaimana mereka mendapatnya.. bagaimana mereka melaluinya ? Sakitkah ? Apakah ubat yang mereka ambil bagi meringankan sakit mereka ? Dan yang paling penting , bagaimana nak mengesan mereka yang ada penyakit ini .. bak kata orang dulu dulu , cegah sebelum parah !

 

Ankylosing Spondylitis.

Pernah terserempak tak dengan insan-insan sebegini ? Mesti pernah kan ? Ni bukan sekadar penyakit tulang belakang. Inilah Ankylosing Spondylitis. Ankylosing Spondylitis adalah penyakit immune inflamatory kronik yang mempengaruhi tulang belakang.


Secara ringkasnya Ankylosing Spondylitis Ankylosing spondylitis adalah suatu bentuk peradangan kronik dari tulang belakang (spine) dan sendi-sendi tulang sacroiliac (sacroiliac joints) bersatu.Tulang belakang yang 'menyatu' ini membuatkan pesakit tersebut sukar bergerak terutamanya ketika hendak membongkok walaupun hendak mengangkat kepalanya untuk memandang ke hadapan.

Penyakit ni sering bermula pada mereka yang muda usianya (dari usia remaja sehingga ke tua).Mereka yang ada penyakit ini akan mengalami kesukaran meneruskan aktiviti aktiviti harian mereka.

Selain tulang belakang , kesan keradangan ini juga menjejaskan fungsi bahagian tubuh lain seperti mata dan perut. Buat masa ini , tiada ubat yang mampu merawat Ankylosing Spondylitis ini.  Bahagian yang sering diserang ialah :

  • Tulang Belakang bahagian bawah
  • Tulang rawan antara tulang dada dan tulang rusuk
  • Sendi pinggu dan sendi bahu.

Untuk maklumat lanjut , boleh baca di  ANKYLOSING SPONDYLITIS.

Dan baru-baru ini , satu kumpulan krew telah ke rumah aku untuk membuat rakaman aku menyelami penyakit AS ini.. aku diminta pakai satu suit yang dipanggil Simulation Suit.  Tapi apa yang aku rasa , bukanlah 100% apa yang dirasai mereka. Aku punya mungkin lebih ringan...

Secara ringkasnya Ankylosing Spondylitis Ankylosing spondylitis adalah suatu bentuk peradangan kronik dari tulang belakang (spine) dan sendi-sendi tulang sacroiliac (sacroiliac joints) bersatu.Tulang belakang yang 'menyatu' ini membuatkan pesakit tersebut sukar bergerak terutamanya ketika hendak membongkok walaupun hendak mengangkat kepalanya untuk memandang ke hadapan.

Penyakit ni sering bermula pada mereka yang muda usianya (dari usia remaja sehingga ke tua).Mereka yang ada penyakit ini akan mengalami kesukaran meneruskan aktiviti aktiviti harian mereka.

Selain tulang belakang , kesan keradangan ini juga menjejaskan fungsi bahagian tubuh lain seperti mata dan perut. Buat masa ini , tiada ubat yang mampu merawat Ankylosing Spondylitis ini.  Bahagian yang sering diserang ialah :

  • Tulang Belakang bahagian bawah
  • Tulang rawan antara tulang dada dan tulang rusuk
  • Sendi pinggu dan sendi bahu.

Untuk maklumat lanjut , boleh baca di  ANKYLOSING SPONDYLITIS.

Dan baru-baru ini , satu kumpulan krew telah ke rumah aku untuk membuat rakaman aku menyelami penyakit AS ini.. aku diminta pakai satu suit yang dipanggil Simulation Suit.  Tapi apa yang aku rasa , bukanlah 100% apa yang dirasai mereka. Aku punya mungkin lebih ringan...


 

Suit ni berat. Kalau tak silap aku , boleh cecah 20-30kg rasanya. Aku diminta membuat aktiviti aktiviti biasa bersamanya. Secara jujur aku cakap , aku dah biasa bersenam dan angkat berat.. maka suit ni tak begitu terasa bagi aku tetapi ianya terasa di bahagian sendi! Memang susahlah untuk aku menjalankan aktiviti seharian. Memang terasa pengerakan terhad dan penat. Jadi bayangkanlah rasanya untuk mereka yang kurang bersenam dan angkat berat.

 

Aku juga diberi pakai satu suit yang mana di bahagian belakangnya ada paku paku yang betul betul berada di sisi tulang belakang aku. Aku diminta bergerak , membongkok dan mengangkat anak. Apakah rasanya ? Sakitnya jangan dicakap laaa ! Aku tak mampu tunduk pon ! Terasa paku menyucuk nyucuk belakang badan aku . Satu-satunya fikiran di minda aku – susah pesakit pesakit AS melalui aktiviti harian mereka.

Kesimpulannya ? Kesimpulannya... sebaiknya mari kita mengesan lebih awal penyakit ini kerana kajian terkini memberitahu , sapa sapa saja boleh dapat penyakit ni !

#MOVEWITHAS

MOVE With AS  adalah larian kebajikan sejauh 3km berhalangan yang mana setiap halangan mampu membantu mengesan simptom simptom  penyakit AS pada pelari tersebut dan secara tidak langsung akan mendidik pelari tersebut mengenai penyakit AS seterusnya menyampaikannya pada rakan dan juga saudara mara terdekat.

Jom sertai kempen larian kesedaran MOVE With AS yang mana ianya dianjurkan oleh Arthritis Foundation Malaysia ( AFM ) dan Novartis Corporation ( M ) Sdn Bhd. Yuran penyertaan setiap peserta akan disumbangkan 100% ke tabung persatuan AFM yang mana akan digunakan untuk membantu pesakit pesakit AS ni.

Berminat nak sertai larian ? Sila daftar di http://bit.ly/movewithas . Untuk keterangan lebih lanjut tentang penyakit ini, sila ke This AS Life - Malaysia.


Kolobrasi Ambi Pur - Grab Car demi keselesaan anda !

Best tak naik teksi yang mana ada bau rokok di dalamnya ? Atau pendingin hawa dipasang tapi tetap berpeluh ? Bila sampai destinasi , harga yang perlu dibayar tiada diskaun ! Huhhh... Tiada maaf lak tu dari dia. Kena bayar penuh ! 
Itu antara pengalaman yang pernah aku lalui bila menggunakan teksi dan menyebabkan aku bertukar menggunakan saja pengangkutan awam yang lain atau pandu saja kereta ke destinasi yang hendak aku tuju... jammed pon jammed laa ! 
Grab Car muncul... Aku pernah guna perkhidmatan Grab Car dan ternyata tidak mengecewakan dan ramai bersependapat dengan aku. Kereta yang digunakan , memang selesa dan semalam , satu lagi keistimewaan jika menggunakan Grab Car iaitu kesegaran yang didapati di dalam kereta yang pastinya selesakan anda di kala kepenatan atau berada di dalam kesesakkan jalan raya. 



Kerjasama antara Grab dan Ambi Pur diumumkan di ibu pejabat Grab , semalam. Usahasama ini mengabungkan dua jenama besar untuk mengiktiraf dan memberi ganjaran kepada para pemandu Grab samada yang baru atau lama.  Semua pemandu Grab akan mendapat diskaun ekslusif untuk produk produk Ambi Pur dan secara langsung akan membuatkan para pelanggan mereka menerima  'Perjalanan Yang Paling Segar'.
Tahniah Grab dan Ambi Pur atas kerjasama ini. 

Roti Nan untuk makan malam.

4 hari berturut.. Terasa lain sangat perut. Walaupun tak 'sebest' jus hijau ( kos sayur organik mahal skg ni ) , tapi roti nan mengenyangkan tanpa memboroikan perut ! Kan roti nan tu dibakar je.. Takda minyak , gula dan garam yang tinggi.. 
Secara jujurnya aku cakap.. dalam bulan ni mood aku nak workout memang ke laut. Mungkin sebab siku aku kot.. sakit !  Maka nak berehat skit tapi risau tang makan.. biasanya kalau aku mula 'bercuti' nafsu makan memang melambung tinggi.. huhu.. 
Tapi entah camana...satu malam tu wife beli roti nan untuk Zahra. Tapi Zahra tak nak makan. Nak tak nak , aku 'kena' makan roti nan tu kasi abis.. 2 keping kot ! Dan aku makan.. tapi aku pelik... 2 keping aku abiskan , aku tak rasa 'boroi' pon ! Sedap pulak perut aku kali. Selesa.. 
Try pakai baju melayu.. 2 tahun lepas punya.. Muat dan kemas je .. Eh ??? 


Nampaknya , mulai hari tu .. roti nan adalah makan malam yang ideal untuk aku.. hari Sabtu je leh makan 'bebas'.. heee..

Khamis, 30 Mac 2017

Hari bersejarah buat Qhaliff Iman..

Akhirnya , dia dapat jugak sambut hari lahir dia bersama teman teman ! Kalau tak , dengan daddy n mummy jer..dan Zahra.. Tahun ni baru ada Aariz. Dan nasib baik dia dah bersekolah.. ada la kawan dan bff.. Sambut birthday ni pun sekali jalan ngan bff dia , Mikha.. 
Kos nak buat sesimple ni tak la menelan sehingga RM10K.. Heeee... ala kadar dan niat nak gembirakan kanak kanak di tadika tu... dan ternyata mereka gembira gituuu..Dan paling gembira ialah Qhaliff.. dapat la kek Otomen dia . Tak sabar dia nak 'sembelih' kek tu ! Tengok la muka eksited dia selepas Otomen dibelahkan dia.. adehhh..
Ikutkan hari lahir dia minggu depan.. tapi sebab nak buat sama dengan bff dia , tu sekali harung jer. Suka la tuuu... Pasni adik dia lak.. Zahra. Nak sambut kat mana eh ? Ada yang nak sponsor ke ??? Kalau tak da , buat kat Hilton je la.. Ala kadar gitu... hehehe... 
Sekejap je masa berlalu.. dalam diam tak diam , korang dah tua dah ! 

Beli produk Shaklee dengan Cikgu Nizam !

Sampai dah... Wife mintak aku beli vitamin C dari Shaklee ni sejak dia kena selsema teruk. Aariz pon kena gak. Dia terpaksa amik vitamin c untuk bekalkan pada Aariz memandangkan Aariz masih bayi dan tak boleh amik ubat selsema lagi.
Dalam kepala aku dah tau nak order dengna sapa. Mudah , cepat dan pantas. Dan yang penting , khidmat nasihat selepas membelinya. Dia akan jelaskan camana pengambilan yang bagus. Dia bukanlah doktor tapi diberi pendedahan mengenai produk produk yang dijualnya. 
Alhamdulillah.. Selepas order dengan Cikgu Nizam , selang sehari aku dapat pesanan aku. Memang cepat dia buat kerja dan aku memang suka dengan orang yang pantas buat kerja !  Dah beberapa kali dah aku pesan suppliment dengan dia.. dan akan pesan lagi untuk anak aku lak.. Vitamin C untuk budak dah abis.. huhu.. 
Kalau nak order gak Shaklee ni .. leh whatsapp ke 013 976 1627. 

Helloo ?????? Sapa niii !!



Tiba-tiba dapat satu panggilan telefon. Tak berapa jelas sangat suaranya. Nombor yang terpampang di skrin , tidak berdaftar dengan phonebook aku. Aku tak tau sapa yang call ! Bahasanya , melayu moden. 
Takkan dia kot ?? Sememangnya aku berharap sangat dia call sebab nak settlekan urusan hidup mati blog aku ni. Memang dia laa ! Terus aku bagi dialog 'kurang ajar' gitu. Dah biasa dah aku ngan dia. Dan 'kawan' tu ketawa. Bila dia ketawa , aku terdiam. Ni bukan cara gelakkan dia ni. Aku terdiam sejenak. 
" Sapa ni eh ? " . Tanya aku. Baru nak tanya selepas dimakinya orang tu ! Hahahaha.. Sapa suruh tak perkenalkan diri kan ? 
" Hahaha.. tadi beria cakap macam kenal. ". Katanya. 
Ah , sudahhh.. sentap sudah dia ! Hahahaha.. Terus aku tanya dan dia jawab. Ternyata bukan insan yang aku tunggu tunggu.. Hurm.. sedih ! Kalau dia tak muncul , BENASHAARI.COM akan terkubur buat selama lamanya..

Telefon : Sony Xperia XZs

Rabu, 29 Mac 2017

Aduh, Aariz.. Kenapalah buat daddy terburai kain?


Aduh.. Nasib baik takda orang dalam rumah. Tak leh bayangkan kalau ada orang dgn situasi daddy yg kelam kabut dek kerana tahi yg dibuang tanpa kerelaanmu itu.. Ke memang rela nak buang? Patut tidur mu tidak lena.. 
Bayangkanlah.. Tengah aku lena, tiba tiba dia terjaga. Walhal dia dah kenyang sebab dah sarapan pagi. Dan biasanya dia akan tidur lena 3-4 jam lamanya tapi tadi, baru sejam dia jaga dah!! 
Rupanya abis tahi dia keluar dari pampers.. Kena kain buaian dan baju dia. Aku jadi kelam kabut laa.. Biasanya tahi dia skit je.. Ni meriah abis.. Terus dukung dia ke tandas. Dalam dok dukung.. kain pelikat aku terburai. All out bebeh!!! Harap takda cctv dalam rumah. Huhu.. Kalau ada, mesti wife bergegas balik umah punya.. Ecececeeee.. Bukan senang nak tgk daddy seksi gini.. Hahahha.. 
Aku cuci bersungguh sungguh dan mandikan dia terus. Sengih dia. Suka dapat mandi utk kali kedua.. Aku cuma mampu geleng kepala.. Sebab tu aku tak suka pakai kain pelikat.. Mudah terburai.. 

Terima kasih Aariz ! Lega aku...

Dia dah boleh duduk dalam ni. Tau apa maksudnya ? Maksudnya , aku boleh letak dia dalam ni dan buat kerja lain. Takda la nak kena dukung dia je memanjang. Kalau dukung dia je , camana kerja aku nak settle ? Haaaaa.. 
Oh ya... perlu diingatkan.. jangan sesuka hati letak si kecil dalam ni. Kena pastikan badan dia dah kuat.. leher dia tu terutamanya... Malas sekali pun nak dukung , bab ni kena rajin skit ! Jangan bila dah berlaku sesuatu baru nak menyesal.. hurmm..
Dan Aariz tak lama pun duduk dalam ni. Kasi makan.. dia main jap...pastu ngantuk dah ! Budakkkk.. banyak mana sangat la tenaga dia. Dia ngantuk , dia tidur ! Fuhh... dia tidur , daddy pon.... tidur laaa ! 

Ku idam SONY XPERIA XZs !

Sekarang aku guna Sony Xperia XZ. Aku mula minati telefon pintar Sony ni selepas dia 'water proof'! Aku memang nak telefon lasak gini. Maklumlah , aku ni sampai dalam tandas usung handphone. Takda apa nak disorokkan pon.. cuma suka nak amik gambar tak kira tempat ! 
Macam macam phone aku guna tapi akhirnya , Sony Xperia XZ memberi kepuasan tak berbelah bagi! Dan semalam , Sony Mobile telah lancarkan Sony Xperia XZs dan Sony Xperia A1 yang dikatakan mampu memikat peminat telefon pintar Android.

Banyak pembaharuan pada Sony Xperia XZs yang membuatkan aku teringin memilikinya terutamanya dari sudut kamera... ada Motion Eye yang mampu membuatkan super slow motion di kala kita sedang membuat rakaman video biasa dan penambahkanbaikan pada kualiti gambar. Dari sudut memori , semakin besar dan membuatkan pengerakkan lebih lancar... tiada lagi isu 'hang' pada Sony. Sebenarnya 'hang' dah lama dah tak wujud sejak Sony Xperia Z3 lagi. 
Harga dalam RM2899 untuk Sony Xperia XZs dan RM1199 untuk Sony Xperia A1. Untuk maklumat lebih lanjut , sila ke SONY MOBILE

Selasa, 28 Mac 2017

Banggakan ibu bapa kamu!

Keputusan SPM keluar hari tu , timeline aku macam bursa saham. Ramai yang mengucapkan tahniah atas kelulusan yang cemerlang pada anak rakan mereka dan juga buat anak saudara mereka walaupun setahun sekali je jumpa.. bila cemerlang , terus mengaku anak buah. Hahahaha... Tak pe , bangga kann ! 
Begitu juga aku... Qhaliff baru 3 bulan bertadika , dah pon 'grad' secara tak rasmi.. hahaha.. Agaknya cikgu taknak pening pening.. hehehe..Settelkan yang remeh temeh baru buat yang senang senang.. kot la. Aku tak kisah pon.. hehehe..
Qhaliff dah kenal huruf..boleh mengeja.. satu pencapaian cemerlang selepas bertadika. Bangga aku. Dan rasanya bulan Mei nanti , dia akan ada exam.. Camana kalau tak cemerlang seperti rakan rakan dia ?? Apakah aku patut tuisyenkan dia ? 

Wajah bangga tengok anak 'grad' walaupun belum grad lagi. 

Teringat aku di zaman persekolah. Aku bukanlah pelajar cemerlang sebab aku tak nak cemerlang ! Aku fokus pada sukan ketika tu tapi orang tua aku , nak aku cemerlang. Tak nak jadi macam mereka... sekadar pemandu bas sekolah ( walhal bisnes diorang sendiri kot ?? ). Katanya penat ! Hurmm.. kerja ngan orang lagi penat !  Aku iyakan je la.. Malas nak bertekak. 
Namun aku 'gagal' membanggakan mereka dalam pencapaian akademik. Aku hampa. Kecewa. Aku hampir membunuh diri ! Ok , aku tipu ! Sebodoh bodoh aku , takkan nak buat menda gitu ! Bagi aku , tak cemerlang dalam bidang akademik di sekolah bukanlah penamat ! Aku sambung belajar di kolej swasta dan dapat pekerjaan dalam bidang IT dengan gaji yang lumayan ketika tu. Aku tak tau la orang tua aku bangga ke tak tapi yang pastinya , selepas 2 tahun aku menganggur.. aku bekerja jadi guru sandaran.. mereka bangga ! Yer , orang tuaa... kena keje ngan kerajaan atau bank barulah mereka bangga.. atau kerja dengan syarikat gergasi ! Apakah anak anak perlu cemerlang supaya 'orang kampung' tak pandang sebelah mata ? Hurmm.. sian anak anak kan ?
Alhamdulillah... di usia 30 an , barulah aku dapat membanggakan mereka. Wajah terpampang di dada akhbar.. majalah dan tv.. satu pencapaian yang tak terduga sama sekali. Yer , rezeki Allah Maha Luas. Mau rajin carik jer..
Ok.. aku ada 3 orang bini anak . Moga aku tidak bersikap begitu pada mereka nanti. Memadailah mereka punya ilmu dunia dan akhirat dan mampu berjasa pada agama , masyarakat dan juga negara! 

Rezeki dunia blogging..

Tak terlintas pencapaian sebegini rupa bila aku sertai dunia blog dan media sosial ni. Masih ingat lagi aku ditertawakan oleh rakan rakan dek kerana taksub dengan internet ni. Cari makan dengan internet ni hanya ada dalam filem je atau di luar negara.. Aku ? Jangan mimpi sama sekali. Nak hidup , ko kena kerja dengan orang ! Tu je dalam kepala 'mereka' .
Aku mula serius berblog , ketika mula aku bina WWW.BENASHAARI.COM ! Aku nekad takkan undur kerana aku dah nampak apa yang mampu aku lakukan cuma apa yang perlu aku lakukan ialah PENGORBANAN ! Bukan mudah tapi itu saja caranya. 
Alhamdulillah.. 9 tahun aku dalam dunia blog ni , aku dah tengok macam macam dah.. dan terkini impian seorang rakan blogger tercapai tanpa perlu keluar sesen pon untuk berada di sana ! 
Sapa sangka, kan ? Rezeki. Dia sendiri pon tak sangka dia akan jejakkan kakinya di sana , hanya kerana dia seorang blogger. Selama ini , orang pandang sebelah mata je insan bergelar BLOGGER ni terutama ahli keluarga terdekat mahupun sahabat handai.  Seperti aku ini.. yang beri semangat , boleh dikira jari. Kena kerja dengan kerajaan baru boleh hidup ! Kena kerja dengan bank atau syarikat besar baru boleh ada duit ! Hurmm... 
Persoalannya.. segalanya bukan kerana duit ! Tapi kepuasan ! Duit tu boleh dicari dengan pelbagai cara.. tapi kepuasan ? Kita puas dengan cara kita.. disamping dapat membantu insan lain ! Fuh... tak tercapai dek akal sebenarnya rezeki Allah ni melalui blogging , jika kena caranya.
Aku.. Alhamdulillah.. Rezeki aku ada dah. Dan semakin bertambah dan begitu juga rakan rakan blogger yang juga lain dah mula 'dipandang' dan mereka juga semakin bersemangat dalam mengejar cita cita untuk menjadi blogger yang disegani. 
Seronok jadi blogger ni terutama jika kita bergerak secara berkumpulan. Keseronokkan tu , dikongsi bersama !  InshaAllah..

Isnin, 27 Mac 2017

Bila 'suri rumah' tak sihat...

Minggu lepas , 4 hari wife amik cuti sebab anak anak tak sihat. Hari ni , aku lak nak demam ! Malam tadi tidur , mengigil je kesejukkan walhal tak pasang pon aircond. Dan biasanya memang panas je. Bangun subuh , terhoyong hayang. Sah aku demam.
Camana  aku nak jaga anak anak kalau aku demam ? Wife kena gi kerja. Ada meeting penting dengan orang penting katanya. Aku paham je. Nak gi umah mak aku , aku tak leh nak drive. Mata asyik nak tutup je..
Wife kasi makan ubat batuk dan demam pada aku. Disapunya minyak kat kepala aku.. terasa lega.. Aariz , dah kurang skit la batuk dia. Selsema pun. Demam tak. Tapi dua ni saja pon dah cukup buat lenguh tangan. Dia nak berdukung jer .. Dan hari ni aku demam , camana nak dukung dia ? Badan terasa lenguh jer.
Dalam keadaan gini.. 'suri rumah' tetap kena bekerja walaupun tiada gaji. Sapa nak bayar kan ? Huhuh.. Cuma kalau boleh , si pasangan simpati la skit.. Jangan la lepas tangan seperti biasa. Aku yang lelaki ni pun tau penatnya jadi suri rumah.. bayangkan suri rumah asli bertugas. Kemas rumah , memasak... asuh anak.. dalam keadaan tak sihat ! 
Hurm.. Lepas kerja , terus balik rumah yer.. bantu suri rumah anda ! 

Milik siapakah IPHONE 7 ini ???

Debaran semakin memuncak ! Aku tak dibenarkan join sama contest TYZARA ni sebab aku yang tulis pasal contest ni.. haahhaha.. Alhamdulillah , contest ni dapat sambutan hangat dalam tempoh sebulan jer. Tak leh bukak lebih sebulan sebab blogger dah mengeletar nak tau sapa dapat iPhone 7 tu.. hehee.. nasib baik aku tak minat iPhone.. lalalala..

Bukan tangan aku ! 
Aku ada la riki riki skit. Sapakah blogger yang punya mata cukup bagus ?? Dan aku diberitahu , saingan memang gempak ! Pening juri nak pilih katanya. Semua bagus bagus.. Dan paling bagus ialah , ramai post di kala tarikh penutup dah hampir ! Sembunyi info dan gaya pesembahan gituu.. Tak sasar part viral tapi nak iPhone ! Huhuhhu..
Tak pe.. pasni aku leh join contest seterusnya. Dengar citer penganjur nak buat tiap tiap bulan ! Huhuhhh... Mesti bisnes kencang ni ! Laris Tyzara di pasaran gini wehh ! 
image
Apa pun , sila tunggu April untuk mengetahui pemenang bertuah tu.. Hehehe.. Aku pon join tapi guna nama blog lain ! Hehehehehe... Sentap la tu ! Hahaha.. Takda laa.. aku tak pandang iPhone ni ! Dapat kalu , kasi Zahra je main.. hahahaha..
Semoga berjaya yer ! Mahal woo iPhone... rugi korang tak join.. huhu..

Ahad, 26 Mac 2017

Pemandu kenderaan besar , besar kepala !

Tengah memandu ikut kelajuan yang dibenarkan , tiba-tiba terasa perasan lori atau bas ekspress ada di belakang dengan rapatnya ! Ada kala , aku diberi 'hadiah' lampu besar berkelip kelip ! Terus aku pecut jauhkan diri.
Ada juga kes tiba tiba aku dihimpit. Dia punya nak masuk laluan , tak kisah dah kita sedang laju ke tak. Dia main sebat je masuk ! Punyaaa la bengang kita. Nak tak nak , sekarang ni bila memandu di jalan raya , lebuh raya terutamanya kena berhati hati bila ' gergasi-gergasi' ni lalu. Kalau tak , kita yang naya...
Kekadang rasa cam diorang ni punya 'kuasa' tak berbelah bagi. Tidak serikkah mereka dengan berita berita kemalangan jiwa ? Cam tak kisah langsung jer..  Haihh.. Pelik tul.  Nak tunggu kena kat muka sendiri baru nak menyesal kot ?
Jpj ? SPAD ? Hurm.. malas nak kata apa apa.. bosan ! Macam takda apa apa je bagi diorang. Bila keluar tv , baru beria nak tunjuk buat kerja..

Sabtu, 25 Mac 2017

MInyak Tok Mudim Migraine , untuk mereka yang migrain dan selalu pening kepala !

Sakit kepala skang ni tak kenal usia dah. Dengan cuaca yang tak menentu dan kepanasan yang diluar jangkaan , sakit kepala mampu menyerang pada bila bila masa saja. Dan bila sakit kepala , apa saja kerja takkan jadi nak buat..kan kan ? Tu belum lagi mereka yang ada migrain.. fuh , dengar boleh hantuk kepala ke dinding kalau 'dia' menyerang ! Huhuuh..


Kes aku , sakit kepala memang akan menyerang aku andai berada di tempat terbuka di kala matahari di atas kepala ! Seperti baru baru ni , di Sunway Lagoon.. Fuh , dua hari aku derita sakit kepala walaupun kepanasannya cuma biasa biasa jer. Terbaring je aku dan nasib baik ari cuti. Kalau hari kerja  ,  sah kena wife cuti sama. 
Aku diperkenalkan dengan rakan blogger.. minyak Tok Mudim Migraine yang bagus untuk aku dan juga mereka yang ada penyakit migrain dan juga sakit sakit kepala yang amik masa nak pulih. Aku punya kes , aku tak leh berjemur di bawah panas dan memandu terlalu lama. Mudah mengantuk dan sakit kepala. Dan akan senantiasa berada dalam kereta aku. Hehehehe. standby wooo ! 
Cara nak pakai.. tak susah pon. Ada dua cara. Yang pertama titiskan saja atas tapak tangan..gosok pastu hidup untuk 10 saat saja. Dan yang kedua , titis dan sapu kat bahagian kepala terutamanya dahi. InshaAllah ok.
Minyak Tok Mudim Migraine ni dihasilkan dari pati tumbuhan atau essential oil. Essential oil yang Tok Mudim adun dalam ni ialah Green Apple , Tea Tree , Peppermint , Eucalyptus , Lemon. Bila sapu, ada satu aroma dan rasa berangin yang akan membantu melegakan stress pada bahagian kepala dan ia cepat melegakan migrain dan sakit kepala.
Apa feedback yang Tok Mudim dapat lagi dari pengguna Minyak Migrain Tok Mudim ni ialah tidak panas macam minyak lain , berangin je , sedap & segar ,bau pun wangi . Boleh baca infomasi selebihnya di Tok Mudim Minyak Migraine  dan Testimoni Tok Mudim Migraine.

Nak order ?  Sila warwarkan jika berkesan. Andai tidak berkesan , sila cepat cepat pergi jumpa doktor.. Sila call atau whatsapp untuk buat pembelian ke :
a ) +6018 - 262 4992
b ) +6018 - 262 4992
c ) +6018 - 262 4992
Mana mana nombor boleh punya.. Harga , RM35 sebotol tak termasuk pos yer... 
Selamat mencuba yer. Moga cepat sembuh sakit kepala tu.. hehehe...

Selamat Hari Polis buat warga Polis !

Hari ni eh Hari Polis ? Hehehe... Aku respek sungguh mereka yang sanggup bergadai nyawa menjadi pasukan keselamatan negara ni.. Walaupun bergaji kecil , masa untuk keluarga tak menentu, nyawa senantiasa terancam tapi mereka tetap memilih untuk setia dengan kerjaya ini. Tabik ! 
Teringat aku ketika aku di usia 26 tahun. Ketika tu ada tawaran jawatan Inspektor dan aku ada memohonnya. Diterima untuk induksi selama dua minggu kalau tak silap aku.. ke seminggu ? Di Pulapol KL. Aku bangga giler laa dapat masuk tapi arwah ayah tak beberapa minat. Aku tau dia ada pengalaman 'kurang best' tapi dia tak menghalang. Dia kasi jer dan senantiasa beri semangat dan nasihat. 
Hari yang ditunggu tiba. Aku jejakkan kaki ke dalam Pusat Latihan Polis. Bangga siut ! Maklumlah , dari kecik dok tengok cerita polis. Aku tengok ramai calon yang berkelayakkan disitu. Satu cabaran jugak untuk bersaing bersama mereka termasuk dengan anggota anggota yang memohon kenaikkan pangkat secara lantikan.
Aku ditempatkan satu dorm bersama anggota anggota KPSL. Cuak aku. Tapi diorang sangat bagus. Tak la nak poyo malah berkongsi pengalaman.Di situ aku memikir semula tindakan aku. Apakah benar aku nak jadi polis ?? Secara jujurnya , aku mintak polis ketika tu sebab takda kerja tetap. Dan aku memikir hala tuju aku sebagai polis. Dengan usia begitu , poket kering.. iman lak satu hal ! Aku rasa aku mampu mencemar nama baik PDRM ! Aku tak nak buat gitu. Aku boleh malukan mereka dan juga keluarga malah boleh membahayakan keluarga.
Aku berdoa pada Allah.. mintak jalan keluar andai aku tak sesuai dengan pekerjaan ni. Aku lulus ujian fizikal tapi ketika ujian psikologi , aku kantoi pakai cermin mata walhal ramai calon lain jugak rabun cam aku. Aku terlupa. jangan pakai cermin mata. 
Dan saringan pertama dibuat.. nama aku dipanggil. Ramai rakan rakan dalam tu tak percaya. Mereka kata aku layak masuk tapi aku redha. Air mata aku mengalir.. teringin nak jadi polis dan berkhidmat untuk negara tapi aku tau ,perancangan Allah lebih bagus untuk aku di masa hadapan. Aku keluar dari Pulapol dengan berat hati. Tak pe laa.. 
14 tahun kemudian.. di sini aku. Walaupun tak bergelar pegawai polis , aku tetap berjaya menjadi 'sebahagian' dari membantu mereka.. walaupun kecik je sumbangan aku tapi aku tetap berbangga.. Sapa sangka kan ? Hehehehe

image
Dan paling membanggakan aku , dalam kelab komuniti blogger yang aku tubuhkan , ada pegawai polis join sama ! Cantik kan perancangan Allah ? Sapa sangka , kan ? Alhamdulillah.. Dan aku bangga dengan pencapaian mereka sebagai blogger. Mereka buktikan dalam kesibukan menjaga keamanan negara , mereka juga mampu mengejar cita cita mereka dalam dunia media sosial. Tahniah. 
Buat Puan Shiqeen Sattar dan Puan Noraini serta suami mereka yang juga pegawai polis , terima kasih atas sumbangan kalian pada negara dan semoga puan berdua kekal bersama kami, #KBBA9 walaupun dah punya nama sebagai blogger top gitu.. heeee.. 
Selamat Hari Polis buat semua ! Kita juga polis walaupun takda kuasa.. hehehee.. 

Jumaat, 24 Mac 2017

Benarkan pasangan anda meregangkan otak dia !

Fuh... dapat keluar jap dari rumah. 'Suri rumah' macam aku ni kekadang perlukan angin malam untuk rehatkan otak. Walaupun aku ada gi gym atau keluar gi event , tapi aku tak dapat rehatkan otak sepenuhnya. Nak kena gi mana mana.. duduk dengan kawan kawan jap.. dan berbual apa saja topik dengan jayanya. Bukan la nak kata tak best lepak ngan isteri ngan anak anak tapi penulis cam aku ni.. eceh.... tapi betul apa ?? Aku dikira penulis laaa kan ? Haa.. penulis cam aku ni nak kena duduk mana mana sesekali dan tengok dunia tanpa gangguan ! 
Seperti mana yang aku buat ketika aku awal awal blogging dulu..  Dulu , sehari boleh dapat 20 entri.. sekarang ?? Nak dapat 2 pun berpeluh ketiak ! Idea takda wehh ! Dan nak update tu bukan senang.. baru nak tekan keyboard.. hurmm.. datang dah anak anak.. 
Korang yang punya 'suri rumah' sepenuh masa.. cuba la beri diorang off semalam.. kasi diorang keluar lepak ngan kawan kawan jap... Sementara masih muda.. nanti dah cecah 50an tu , diorang tak nak buat kerja orang muda muda ni ha.. Hehehe.. cam aku ni laaa.. lagi 20 tahun cecah 50... tutup buku laa.... kan kan ?
Bila otak dapat diregangkan , muka pun tak tegang. Perasaan pon tenang..jiwa pun senang. Laki tengok , ada  girang.. untung untung up lagi sorang ! Haaaa... barulah keluarga riang ! 

Qhaliff terasa kehilangan ?

Dia perhatikan je aku dok gomol Aariz. Lepas aku berhenti , dia bersuara.. " Qhaliff nak jugak.. nak macam Aariz tuu.. ". Aku tau dah. Memang dia terasa lama dah. Aku tak membeza-beza anak anak aku. Sama je semua tapi diorang seolah olah bersaing sesama sendiri.. 
Ada ketika , Qhaliff dan Zahra berlari dan memeluk kaki aku.. 
" My daddy ! ". Qhaliff cakap. Dan Zahra membalasnya.. " Noo.. my daddy ! ".
Dah kenapa anak anak aku cakap omputeh skang ni ???? Macam macam laa diorang ni. Bila ngam , riuh rumah. Bila gaduh , aku riuh setaman ! Huhhh..
Sebab tu kekadang aku bawak Qhaliff gi lepak gym bersama aku tanpa Zahra. Kalau Zahra ikut , hurmm... abis gempa bumi gym tu ! Zahra , aku bawak berjalan bila Qhaliff gi sekolah. Dan dia sangat ok bila abang dia takda. Kalau dua dua ada , aku rasa macam diorang bergabung jadi Voltron lak ! Adehhh..
Bukan mengeluh.. ni semua kenangan terindah walaupun tekanan darah aku naik kekadang..


Jangan lupa sertai contest #SAYASIHAT dan menangi hadiah hadiah yang menarik ! 

Khamis, 23 Mac 2017

Dua jam bersama Harith Iskander...

Teringat pengalaman pertama aku bersama artis terkenal pada tahun 2011 yang melonjakkan nama aku sebagai blogger.. Meh baca Sepetang Bersama Heliza Helmi. Manis giler dia masa tu.. Aumm... hehehehe..
Tapi apa yang berlaku pada hari ini , impian menjadi kenyataan. Aku memang teringin nak muncul dalam iklan bersama selebriti terkenal di tanah air tapi bukanlah sebagai pak pacak.. Hahahaha.. sekurangnya ada la dialog walaupun sepatah perkataan.. 
Pada awal aku ditawarkan job Ambi Pur ni , aku sangat sangat teruja. Macam tak percaya lak. Seperti aku ditawarkan ke Paris untuk ke kilang AirBus untuk membawa pulang kapal terbang baru ! Fuh.. Satu pengalaman yang tidak boleh dibeli. Naik kapal terbang besar..baru..tanpa ada penumpang lain ! 
Opss.. terlari tajuk.. Ok ok.. Kenapa aku teruja ? Aku ditawarkan berlakon disisi yang baru saja menang gelaran individu terlucu di dunia 2016.. hehehe... sapa lagi kalau bukan Harith Iskander...kan kan ? Kenal kan ? Haaa.. Aku memang layan lawak dia lama dah.. memang pedih dan sinis. Suka lawak gini dari lawak terjerit jerit atau dok melucah tak tentu hala.. 
Hari demi hari .. tiba masanya. Aku tetiba cuak ! Aku nak tarik diri. Tapi apakah alasan aku ? Hurm.. aku rasa cam akan buat dia marah jer ngan aku sebab aku jenis tak mudah dapat hafal skrip atau dialog. Dari dulu sampai sekarang.. huhu.. mesti dia akan tension ngan aku punya.. Tapi bak kata orang.. tak cuba tak tau kan ! 
Aku dimaklumkan lokasi dan masa. Dup dap..dup dapp ! Kawan kawan blogger beri kata kata peransang..di Facebook , beri semangat dan bangga dengan apa yang aku capai. Tapi aku tak rasa apa apa dah ! Rasa sakit perut lagi ada laa... 
Khamis.. 23/3/2017 , jam 7.40 pagi.. dari Sepang , aku ke Damansara. Nasib baik tak jammed. Tapi yang membimbangkan aku ialah.. batuk aku ! Risau menganggu masa rakaman nanti! Aku minum air suam banyak banyak. Dah nak terkencing lak ! Hahahaha.. 
Aku sampai ke lokasi jam 9 pagi. Awal setengah jam. Aku lepak dan berbalas whatsapp dan juga email. Tiba tiba banyak job masuk. Rezeki.. Alhamdulillah..  Dan 9.30... aku diminta jumpa pengarah ..tuan direktor ! Hehehe.. Aku diberi taklimat ringkas. 
" WHATTT???? ENGLISHH ??? Huk Alohhhhh.... Berkurun dah aku tak bercakap english.. Dulu masa kerja di Kementerian Pelancongan , memang makan aku la hari hari borak dalam english walaupun tunggang langgang ! Salahkan diri sendiri sapa suruh tak belajar rajin rajin masa sekolah dulu.. hahahaa.. 
Tetiba terbayangkan filem P.Ramlee.. huhu. Lain suruh buat, lain dia buat ! Tak pasal pasal tuan direktor masuk hospital ! 
Tak pe.. aku cubaa... hafal dialog.. Dan dapat hafal. Tapi bila keluar dari kereta , terus lupa dialog tu ! Hahahahaha... masak aku ! Aku redha je laa.. Jam 11 pagi , masa untuk rakaman.. Tapi sebelum tu , aku diperkenalkan dengan Harith Iskander. Berpeluh ketiak aku jap masa tu. Segan laa wehhh ! Dia bukan sebarangan orang walaupun takda 'Datuk' lagi depan.. hehehe..
Dia nak sarapan pagi.. Aku ajak selfie. Dia ok jer ! Memang terbaik laa dia ! 10 minit pertama , dia dah berjaya membuang rasa cuak aku. Aku rasa dia pun perasan... hahahaha.. Dia tenang jer. Memang 'makanan' dia semua ni ! 
Dan tiba masa untuk rakaman. Aku dah tenang.. tapi dialog semua dah lupa ! Mampus aku.. Huhuhu. Masuk je dalam kereta... terus dia cakap kat aku. Aku tercengang.. 
" Er , direktor kata dalam english.. ". Kata aku. Dia kata tak pe.. kita campur campur jer. Respek la mamat ni ! Walaupun english dia berabuk tapi dia tetap utamakan bahasa kebangsaan ! Borak ngan aku pun dalam bahasa melayu. Patut la dia dihormati dikalangan rakan artis.. dia seorang yang sangat low profile. 
Sejam bersama dengan dia.. aku dah macam kenal dia bertahun. Sangat peramah. Tak sombong walaupun dah bertaraf dunia.. dan masa rakaman tu , dia sangat sangat membantu aku. Dia gunakan dialog tu sebagai point untuk bercakap jer.. Ditambah dengan wangian Ambi Pur di dalam Grab kereta BMW tu , aku terasa perjalanan rakaman tadi sangat best.. satu pengalaman yang sangat manis ! Tak bayar pon tak peee laa... tapi diorang bayar ! Hehehehe...
Sebelum berpisah.. aku sempat hulurkan kad aku. Dan bagusnya Harith Iskander ni , dia tak sekadar amik dan simpan. Dia amik nombor telefon aku dan terus whatsapp aku. Tak sampai 10 minit , aku dah buat satu projek dengan dia !

  • Wowwwww !  Terima kasih Ambi Pur dan Grab Car .kerana memilih aku sebagai salah seorang influencer untuk iklan mereka kali ni.. 

Aariz muntah-muntah !

" Abang , Aariz muntah. Jom gi hospital.". Terhenti segala kerja aku. Baru pelan nak update blog. Terus aku ajak Qhaliff mandi. Zahra mandi awal dah. Qhaliff lewat bangun. Mek ni tidur awal tapi jaga awal ! Sebelum subuh dia jaga... huhu.. pastu bikin ruang tamu cam kapal karam ! 
Kelmarin Aariz jatuh buaian. Tapi ada tilam bawah tu. Tak lama kemudian dia muntah muntah. Wife dah risau tapi aku tak. Aku tau kenapa dia muntah. Dia batuk dan selsema. Tak leh nak nafas dengan selesa. Aku rasa tu je punca dia. Dan dua hari kebelakangan ni makin teruk selsema dia. Nasib baik wife amik cuti. Dia leh tumpu pada Aariz jer. Aku jaga dua lagi ni.. 
Tapi camana pun, tetap gi klinik. Dapatkan pemeriksaan ! Jangan main andai andai jer.. bahaya ! 

Hurmm.. sejam tunggu dalam kereta. Zahra tidur. Ni la dia.. dia bangun awal.. pastu pagi karang dia bantai tidur sampai petang ! Tak lama kemudian , wife sampai. Aku tanya dia.. dia kata batuk dan selsema. Yer , kami sekeluarga batuk batuk ! Huhu.. Qhaliff dan Zahra pon.. 
Kalau esok dia muntah lagi.. memang kena gi hospital kerajaan la jawabnya. Tapi.. hurm.. 

Rabu, 22 Mac 2017

Tiada lagi game online untuk Qhaliff !

Abis dia download masuk dalam tablet aku. Dah la di hp satu lagi tu dia buat gitu gak ! Tapi hp Sony X tu , mak dia dah sita. Tak kasi main game. LEKA ! Dia kacau aku lak. Dia tau aku akan kasi. Hurmm.. lembut sangat aku. Silap aku jugak tu. 
Aku tak main game. Tak da game dalam handphone aku. Tapi dia belajar dari sepupu sepupu dia. Belajar download.. Hurmm.. sukar nak kawal. Kang kalau marah anak anak buah tu , jadi isu lain lak.. Hurmm..
Nak dijadikan cerita semalam.. aku rasa kena sita terus la handphone dari anak anak aku. Gini ceritanya.. Qhaliff main game. Dan ada beberapa kali tiap dia ubah posisi kedudukan dia. Dia seolah olah tak nak kasi aku nampak apa dia buat ! Aku perasan... aku biar dulu.. Bila dia ingat aku tak perasan , aku terus rampas handphone tu ! Dan.. hurmm.. Korang tau kan game online bila dah 'mati' , kalau nak continue kena tengok 'iklan' untuk beberapa minit , kan? Dan 'iklan' dia kebelakangan ni ada video klip kpop yang seksi ! Haihhhhhhh.. patut la dia lari.. dia tau aku akan marah kalau tengok.. Walaupun dia tak tengok 100% tapi dia dah belajar 'mengelakkan' diri bila melakukan kesalahan. Ini tak sepatutnya berlaku sama sekali ! 
Hurmm.. makin bahaya dunia sekarang ni. Kiri kanan depan belakang , ada je jarum yang nak merosakkan anak anak kita.. Haihhh... 

Selepas Beauty And The Beast ( 2017 ) , The Power Rangers bakal ikut jejak ?

Secara jujurnya , aku tak minat dua dua filem ni dari dulu lagi. Maka aku tak terkilan sangat bila dikatakan tidak ditayangkan atas isu LGBT. The Power Rangers , belum confirm lagi tapi dengarnya bakal menerima nasib yang sama.. 
Ada yang kata ini semua mengarut ! Filem dan drama kita pon lebih kurang sama je.. Berpakaian seksi , adegan yang agak keterlaluan..tak pulak diambil tindakan , kan ? Tapi cuba fikir.. berapa ramai kanak kanak menonton drama dan filem cinta berbanding dua filem yang bakal ditayangkan ni nanti ?


Aku perhatikan , sejak dua menjak kebelakangan ni.. banyak filem filem animasi yang mana kanak kanak boleh tonton  diselitkan adegan yang tidak sepatutnya ! Apakah anak anak kecil kita tu tak tau apa apa ? Hurmm.. Semalam , selepas aku mandikan Zahra.. aku dukung dia turun dari tangga. Di kaca tv sedang terpasang movie dari HBO.. ada satu adegan cium... Zahra pandang aku dan senyum senyum malu ! Begitu juga dengan Qhaliff.. ada babak tertentu dia di tv , dia akan kelihatan malu malu walaupun cerita kartun ! Apa ingat cerita kartun takda babak cium gitu ?? 
Apakah anak anak kita sedang dibrainwash ? Dibasuh otaknya agar boleh menerima apa yang sedang berlaku di dunia kita sekarang ? Berapa ramai dah umat Muhammad dah mula terpesong ? Jangan lupa..kita di akhir zaman. Cara untuk menawan kita ialah dengan hiburan ! 
Aku tak kata aku bagus.. tapi apakah nak tengok anak anak kecil kita rosak di usia yang muda ??? Selagi kita boleh bendung , kita bendung.. Mati ke kalau tak tengok movie movie di atas ni ? Alaa.. download je la nanti. Tak lama punya.. mesti ada yang piratekan di internet.. layan la sampai kelabu mata ! Jangan bagi anak anak tengok dah laa.. 
Tak perlu melenting.. kalau rasa pendapat aku ni salah , maka ajak la anak anak buah korang layan sama filem filem omputeh yang lain nanti. Tak kira ganas atau sebagainya.. ianya cuma sebuah filem je kan ? Heheheh.. 
Maaf.. aku bukan juga peminat drama melayu tempatan yang mana elemen cinta dan ganas menjadi daya penariknya ! Aku layan je filem Hollywood tapi tanpa anak anak aku la.. Setakat Moana , The Sing , Trolls tu ok la layan ngan diorang. Tu pon kena pastikan takda babak babak yang tak sepatutnya ditonton ! 
Rileks sudah.. filem je pon.. 

** Info terkini mengatakan filem Beauty And The Beast akan ditayangkan bersama dengan adegan 'gay'. Mungkin Power Rangers juga lepas. Tapi aku takkan gi tonton... ( 22/3/2017) 



Selasa, 21 Mac 2017

Perlukah aku geram dengan SKYNET ???

Arghhh.. kenapa laaa tak guna Pos Laju je ??? Setakat ni Pos Laju di Sepang cemerlang sama sekali! Dan kalau dengan SKYNET ni , dah ada pengalaman sedih..tak sampai sebulan tempohnya !  Yang pertama leh baca di Perkhidmatan SKYNET teruk eh ? . Dan ini yang kedua...
Tapi sebelum tu , aku abiskan cerita part 1 tu.. Aku ke Subang , yakni ibupejabat SKYNET untuk amik barang aku tu. Hari Sabtu... atau diorang kata akan hantar semula pada hari Isnin. Aku tak nak tunggu sebab courier tu melibatkan kerja aku. Kena buat segera !
Gini rentetannya.. eceh.. Jumaat tu , aku call bertanyakan barang aku. Perempuan yang jawab , sangat peramah ! Aku kasi 5 bintang. Aku adil kan orangnya ? Kalau ok , kita puji. Kalau tak ok , kita nasihat.. ececeh.. nasihat la sangat yer !  
Ok.. sambung.. aku bagitau masalah aku dan dia selesaikan. Aku cakap aku nak datang amik jer. Senang. Walaupun mengambil masa lebih dari  sejam untuk ke sana , aku redha jer ! Demi tanggungjawab.. hehehe.. Bagus kan ? Sapa sapa nak aku review produk dia , sila email aku yer.. hehehe.. 
Sambung lagi.. Sabtu tu , aku gi la SKYNET.. guna Waze. Tak susah pon. Dan dalam jam 11 lebih tu smapai la sana. Ada sorang lelaki bertugas. Aku hulurkan notis dari SKYNET tu.  Dan tak lama kemudian , datang sorang lagi staff menaiki motor. Agaknya dia gi amik barang kot.. 
Lelaki yang aku kasi surat tu check.. Dia cakap barang aku tak sampai situ lagi. Kena tunggu ! What ???? Aku bagitau dia.. semalam aku dah call dan diberitahu suruh amik kat HQ jer ! Takkan aku nak kena tunggu diorang hantar barang tu kot ??? Adoiii.. Tiba-tiba kawan  dia check. Terus dia cakap.. barang tu ada kat belakang budak tu jer ! Adehhhh.. Belakang dia jer !! Aku rasa budak tu , mesti staff baru kat situ berdasarkan penerangan kawan dia tu yang nampak lebih arif mengenai operasi SKYNET. Aku tak marah . Aku amik barang tu dan ucapkan terima kasih. Fuh , legaaa.. selesai masalah aku.
Dan semalam.. haaaa.. Ada van SKYNET datang rumah aku. Aku dok pikir laa.. apa pulak barang aku order ni ??? Tak de rasanya.. Aku keluar berkain pelikat. Tak silap aku jam 4 petang. Dia sebut nama BEN ASHAARI. Yelah tu.. barang untuk aku. 
Dia geledah mencari barang aku. Sementara tu , aku jemur baju. Terlupa ada baju yang perlu nak dijemur.. hehehe..  Abis jemur.. Barang aku tak dapat lagi. Ah sudah.. 
" Bang.. Mintak maaf. Barang tertinggal laa. Esok saya hantar yer " . Aku angguk je ! Terasa kelam dunia aku ! Esok aku nak gi umah mak aku woiiii ! Takkan aku nak duduk rumah seharian dan tunggu barang aku sampai ???  Tapi tak terluah dek kata kata. Aku akur jer. Esok nak tak nak , kena duduk rumah sebab aku tanya staff tu barang tu dari sapa. Katanya dari Cyberjaya.  Dari company tech gitu ! Huhhh.. 
Dan hari ni.. aku tunggu... sehingga jam 8 malam ! Tiada sebarang perkhabaran. Arghhhh !! Giler laaaa weii. masa aku terbuang gini jer. Apakah aku perlu menunggu lagi esok ? Dan aku harap , barang tu berbaloi untuk aku menanti ! Kalau dia bagi tisu tandas , siap dia ! 
Aku update di Facebook.. kena gelak jer ! Adehhh... 

Jangan jaga anak kalau sedang tertekan !


Hari ni , semua batuk batuk di rumah. Ditambah lagi aku dengan beban kerja. Terasa agak tertekan. Rehat tak cukup. Tidur lewat..bangun awal.. Ngan badan pun kembali dah naik ! Arghh.. memang stress dibuatnya aku ! 
Qhaliff cuti sekolah. Dia nak duduk kat rumah. Main dengan adik dia. Bererti aku kena jaga 3 orang sekali gus di rumah. Kalau setakat jaga anak , mudah jer kerja aku tapi aku kena 'bekerja' jugak ! Walaupun ada yang kata buat masa lapang tapi kalau client dah pm kita masa tu , diorang perlukan jawapan dengan pantas . Bayangkan ketika tu anak anak wat pasal ? Sepahkan rumah.. mainan bertaburan. sisa makanan seperti roti , biskut di lantai.. Fuhhhh ! 
Aku terpaksa mintak wife amik cuti ari ni. Antara sebab lain ialah Aariz tak sedap badan. Kalau dia tak sedap badan , dia punya karenah.. huhu.. leh bertambah stress ! Dan nasib baik wife amik cuti. Aku , terus terang.. tak leh nak urus diorang dalam masa ni. Banyak menda dalam kepala aku perlu diselesaikan ! 
Korang pun.. kalau tinggalkan anak pada pengasuh , kena tengok gak emosi diorang ketika tu. Kalau lain macam jer..hurmm... Walaupun dengan pasangan sendiri.. Zaman ni , banyak faktor boleh menyebabkan seseorang tu tertekan. Maka pentingnya pasangan kita kena alert bab ni dan amik tindakan seperti kasi tenang..bukan kasi bakar lagi ! 
Agaknya sebab tu ada lelaki kawin 2-3 kan ? Stress kalu , gi umah no 2 atau 3.. kalau 3-3 kasi stress ?? Ana kawin 4 ! 

Bercuti ke luar negara lebih menyeronokkan dari dalam negara ? Apa dah jadi ???

Diorang kata.. lagi murah kalau gi bercuti ke luar negara berbanding dalam negara ! Yelah , dengan harga hotel yang sama harga dengan hotel di luar negara... tiket kapal terbang dah sama macam harga petrol bila gi bercuti.. Betul , dalam negara murah lagi tapi dah hampir setanding kalau gi bercuti ke luar negara , apa kes ? 
Apa dah jadi ni ? Ada yang sanggup menyimpan dari bulan Januari hingga ke bulan Oktober semata mata nak gi bercuti ke luar negara.. Dalam negara tidak lagi menghairahkan 'mereka' ! Aku ??? Secara jujurnya , kalau aku nak bawak famili aku bercuti dalam negara , memang kena pikir panjang. Sebagai contohnya nak ke Legoland.. Harga tiket seolah dikhaskan untuk pelancong asing. Dan pelancong tempatan , tunggu ada diskaun baru mampu nak masuk ! Tapi kualiti..hurmm... 
Dalam bulan ni saja , timeline Facebook aku rancak dengan percutian rakan rakan ke luar negara ! Tak kira la mampu ke tak mampu.. mereka berusaha menjayakannya. 
Apa dah jadi ni ? Sapa yang patut dipersalahkan ? Aku tengok usaha menarik pelancong tempatan untuk melancong ke destinasi tertentu di dalam negara amat perlahan ! Hanya beberapa pihak tertentu saja memainkan peranan mereka.. Dan ada yang dah angkat tangan , menyerah kalah ! 
Ditambah lagi dengan masalah kenaikan harga barang.. lebih baik gi bercuti ke luar negara jer.. setahun sekali je pon ok dah ! 
Nasib baik laaaa ramai blogger dan pengguna media sosial masih sudi mempromosi pelancongan domestik 'secara percuma' demi kerana cintakan negara. Kalau tidak ?? Hurmm.. tak caya kalu ,  cer tanya orang hotel... mengeluh diorang dengan apa yang sedang berlaku di negara kita sekarang ni ! Hurmm.
Nak simpan duit gak.. pusing Eropah tahun depan ! Ada yang sudi nak sponsor ke ? Hahahaha..

Isnin, 20 Mac 2017

Hilang keyakinan diri bila 'boroi' ?

Dua minggu aku tak turun gym. Kenapa ? Entah mengapa , terasa malas gila terutama bila aku dah set mind aku nak gi gym tetiba ada hal menghalang.. terus aku batalkan walaupun boleh je gi pas selesaikan 'hal' tu ! 
Kesan dari kemalasan tu , perut naik ditambah dengan kegilaan makan roti bersalut coklat Gardenia Hazelnut  yang sedap tu. Bukan salah mereka pon.. aku je tak reti kawal nafsu makan !  Tak sangka lak boleh mengemukkan bila terlebih makan ! Hahahaha.. Dan secara automatik , tiada lagi Gardenia Hazelnut di rumah aku. 
Azam baru ! Minggu ni ada photoshoot yang perlu aku lalui. Bila tengok perut , haihh.. menyedihkan ! Rasa macam nak bagitau je kat agensi.. aku nak tarik diri ! Tak sanggup tengok perut tu nanti terbelahak keluar ! Huhhh.. Apakah aku tiada keyakinan diri bila nampak perut boroi ??? Arghhhh.. Terus aku mula kembali bersemangat untuk hilangkan boroi tu dulu tapi apakah boleh dilakukan dalam masa beberapa hari ni saja ???
InshaAllah boleh.. kalau kena caranya , senamannya. pemakanannya.. boleh jer ! Kadang kadang boroi tu bukan disebabkan lemak di perut tapi hampas hampas yang berkilo tak dibuang.. buang air besar tak lawas orang kata.. 
Aku dah mulakan semalam jugak. Bertreadmill pastu buat abs roller ! Memang bergegar abis perut ! Dan la sedikit pengurangan.. air banyak dalam badan. Tu nampak boroi semacam. Hurmm...  Apakah aku kembali berkeyakinan ? Apakah keyakinan aku terletak pada perut ???? Adehhh.. 


Kagum dengan ZY PHYTO TECH INDUSTRIES - King of OEM !

Kelmarin aku pergi ke satu majlis formal yang sangat gempak bagi aku tapi masih ada elemen santai di situ dan membuatkan tetamu seperti aku , yang biasa biasa ni tak kekok di sana. Pada awalnya , aku terasa sangat segan. Maklumlah , aku cuma berpakaian sekadar berpakaian tapi masih kemas la.. Nak berbow bow tu , tak mungkin la kot ! Hehehehe.. ai segan uu.. bukan level ai gituu ! 
Aku ke sana ada undangan tapi secara jujurnya aku teringin nak tengok gaya gaya orang jutawan tempatan yang berjaya dalam bidang usahawan terutama yang muda muda ni ! Nak amik aura jutawan kata orang gituuu ! Heeee...
Terlebih dahulu aku bercerita sedikit mengenai ZY PHYTO ni yer.. kalau yang dah tau tu , bagus la.. yang belum tau , cam aku ni .. meh i story mory skit eh...
Perniagaan 'OEM' atau Original Equipment Manufacturer ni bermaksud sesuatu produk dikilangkan oleh seseorang untuk orang lain di bawah jenama orang tersebut. Kalau aku nak buat produk aku sendiri contohnya.. aku tak perlu tubuh kilang pon.. aku perlu bawak je idea aku ke ZY PHYTO dan mintak diorang buatkan... termasuk dengan ujikaji serta pensijilan. Haaa ! Jangan terkejut kalau aku ada produk aku sendiri. Aku nak buat produk.. Eh , rahsiaaa ! Tungguuuu ... 
Lebih kurang begitulah.. Dan ZY PHYTO telah berjaya merialisasikan banyak impian mereka yang ingin bergelar usahawan kepada jutawan ! Wowww gituuu !  Berniaga secara halal gituPuan Sharifah Ameelia Akma.
Majlis Ulang Tahun ke 10 ZY PHYTO GROUP OF COMPANIES


Panjang sangat kalau aku nak cerita pasal ZY PHYTO ni ! Kalau korang berminat , aku syorkan korang beli buku yang turut dilancarkan di majlis tersebut, Odyssey - Dari Lembah Ke Puncak . Pastinya akan menaikkan semangat korang untuk berjaya seperti mereka ! Bayangkan , perniagaan mereka yang dimulakan dengan modal RM3 ribu , sekarang dah bernilai RM30 juta dalam masa 10 tahun saja ! Apa citerr ?? 

Tiba-tiba aku teringin nak buat produk aku sendiri ! Nak buat produk apa eh ?? Bermanfaat pada korang !  Boleh guna siang malam... di mana mana saja ! Haaa , aku tau dahhhh ! Tadaaaaa... Moga ZY PHYTO berminat nak jadi rakan kongsi aku nanti ! Hahahahaha... Cita cita nehhh ! 

CATERPILLAR SHOCKMASTER WATCH untuk lelaki sado !

CATERPILLAR SHOCKMASTER WATCH.. kalau sebut CAT je , mesti ramai terbayangkan traktor berwarna kuning yang gah di tempat tempat pembinaan , kan ? Apakah jamnya segah traktor tu ??? Satu persoalan yang gah juga untuk aku ! Hehehehe..
Ini kali kedua aku review jam jenama Caterpillar ni. Jam pertama tu , aku dah simpan baik baik. Sayang nak gunakan. Rare gitu.. hehehe.. Guna bila gi tempat tempat yang sesuai dengannya yakni bila masuk hutan dan sebagainya. 
Ok.. selain tahan lasak , apa kelebihannya ? Secara jujurnya jam ni ada dua fungsi jer iaitu masa dan waktu. Aku pernah tanya pada peminat jam. Ada yang tak suka jam yang banyak fungsi sebab nampak semak. Dia nak simple simple je ! Ternyata jam begini diwujudkan bagi menepati citarasa peminat jam seperti kawan aku tu. 




Design kali ni memang lebih nampak kukuh dan simple ! Gabungan warnanya menampakkan si pemakai macam sado sado gitu walhal tidak pon , kan ! Hehehehe.. Dan paling utama , sizenya akan menarik mereka yang berada disisi kita ketika tu.. mesti tertanya jam apakah ?? 


Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI