Dapur Tanpa Sempadan...

Isnin, 24 April 2017

#PhotoshootRayaKBBA92017: Terima kasih Muzium Warisan Melayu UPM !

Satu kebanggaan dapat buat photoshoot kat sini beramai ramai ! Bukan mudah untuk mengumpulkan lebih dari 10 blogger memandangkan ramai yang dah bekerluarga  serta berada di luar Kuala Lumpur namun , aku sekali lagi dapat melakukan..dengan kerjasama rakan rakan blogger yang lain ! Alhamdulillah. Tahniah semua ! 
Terima kasih kepada Muzium Warisan Melayu UPM , Serdang kerana sudi menaja tempat buat kami kali ini dan pastinya ini adalah photoshoot yang cukup berjaya dikendalikan oleh juru gambar yang cukup berpengalaman , Wan Izhar Abu Bakar ( baca Giler Pro Wan Izhar Abu Bakar ! ). 
Dan blogger sendiri telah beri kerjasama dan komitmen lebih 100% ! Bangga aku wehhh.. Ahaaa , MUA-MUA yang datang pada awal pagi , jutaan terima kasih atas kesudian menaja makeup makeup para blogger wanita. Memang nampak anggun dan gempak mereka. 
Cun kan ?  Ketara muka berubah hingga ada sang suami terus nak bawak balik rumah ketika tu gak ! Hahahaha.. gurau gurau... terkedu je la.. tengok bini diorang tetiba cun ! Hahaha.... kena antar gi kelas mekap eh ? 
Ni baru setengah je turun.. kalau semua blogger #KBBA9 turun , memang hari hujan ketika tu.. terasa bahang ! Hahahaa..


Dan blogger blogger lelaki... segak segak belaka terutamanya yang berbaju oren tu ! Fuh , simple tapi ketampanan terserlah tanpa berbelah bagi. Tak sangka kan ? Rugi laaa yang tak nak taja baju mamat tu ! Hahahahah..
Tuuu.. baju oren tuuu..

Tak nampak ? Meh aku close up skit.. Tak nak tengok ? Hahahaha.. tak kiraaa ! Tengok gaakk..
Ah, kacak , kan ? Hehehe.. gurau gurau ...
Makan tengahari paling akan diingati ! Hehehehe..


Sekali lagi.. jutaan terima kasih buat Muzium Warisan Melayu UPM. Sebarang pertanyaan , boleh rujuk pada page mereka atau di Instagram , MuziumUPM.
Selesai.. tunggu hasilnya selepas ini !

Badan Aariz merah merah.. 'Campak'kah dia ???

Anugerah Era Meletop baru aku. Aku ingat nak komen pasal tu tapi.. malas la ! Boring ! Huhuhu... Biarlah mereka dengan cara mereka dan aku ini , dengan cara aku... kan ? Bolasepak pon dah abis game gempak.. aku pon ada nak komen tapi malas la.. biarlah ! Hahahaha.. Aku cerita pasal anak aku je la yer.. 
Gini.. 3 hari lepas , Aariz.. badan dia naik banyak merah merah ! Demam tak. Dia ok jer. Tapi merisaukan aku gak laaa.. Hurmm.. Aku ajak wife gi klinik untuk check up tapi dia rasa ok jer. Mungkin sebab ari tu dia nak demam tapi tak jadi.. panas dalam badan kot. Kuar ruam ruam merah tu? Tu tanggapan kitorang je la.. 
Setiap jam aku check.. tengok kepala dia..badan dia.. ada penambahan atau tidak. Wife kata dah mula surut.. Pastu baru dia teringat. Baru baru ni dia ada belikan satu  shampoo mandian organik untuk Aariz. Penjual tu cakap , dah nak expired.. Bulan 8 expirednya. Tapi takkan kot ? Sebelum ni ok jer ! Aku rasa sebab organik kot... sebab nak expired kan ? Aku rasa la.. Wife pon memang tak mandikan dah dengan shampoo mandian tu.. tu sebab nak ok kot ? 
Hurmm.. dengan baby ni kena prihatin banyak.. jangan pandang ringan terhadap kulit mereka.. kesian diorang.. Dah tak tak reti cakap. Kang asyik menangis , kita lak yang stress ! Untuk elakkan dari itu berlaku , sila belai mereka.. kan kan ? Bukan belai baby dah dah akil baligh tuuuu ! Tu tak yah berbaby baby.. huhhhh.. tua dah tuuu ! 

Ahad, 23 April 2017

Sapa sedang 'patah hati ' ? Kecewa atau ' hilang arah hidup' ? #TheBrokenHeart !

Aku duduk memerhatikan anak-anak bermain. Wife di dapur sedang sibuk memasak.  Sesekali Qhaliff dan Zahra bergaduh. Menangis dan datang mengadu pada aku. Aariz dalam dukungan aku. Pening kepala aku ! Hahahaha.. tapi inilah kebahagiaan. Aku tak sanggup kehilangan mereka. Aku tak tau apa akan jadi pada aku andai mereka tiada ! Aku mungkin hilang semangat. Mungkin... 
Kehilangan ayah pada tahun lepas , kerana kanser adalah sesuatu yang amat pedih. Namun sehingga kini aku belum menitiskan air mata. Andai menitis , aku tak mampu bergerak lagi. Aku kuatkan semangat. Aku kuatkan ingatan aku pada dia. Aku kirimkan doa dan Al Fatihah buat arwah senantiasa. Sememangnya aku dah bersedia ketika dia di peringkat akhir sakitnya. Dia sendiri dah cukup menderita. Mak aku.. hurm.. nasib baik ada cucu cucu dia. Itu saja yang mampu kuatkan dia berdiri sehingga kini. 
Ramai lagi insan insan di luar sana sedang berada dalam keadaan seperti aku malah ada lagi teruk ! Ada yang sampai nak 'ikut sama' arwah ! Ada yang terus hilang punca. Tak tau nak buat apa. Terlibat dengan anasir anasir yang negatif. Takda siapa yang membantu. Cakap banyak , berleter ramai laa.. Tapi nak menghulur tangan ???? Hurmm.. Tapi bukan semua berperangai gitu. Ada saudara mara , sahabat handai yang prihatin dan menghulur tangan membantu seupaya yang mampu, kan ? 
Begitu juga dengan mereka yang baru bercerai.. Aku dah saksikan banyak kes penceraian. Ada yang beranggapan lelaki tabah.. perempuan lebih derita walhal sama jer. Huhu.. Lelaki yang kurang imannya , akan berada di persimpangan jalan.. Andai dapat rakan yang tak betul , maka dia akan silap arah. Jika ada yang membimbing , memberi tunjuk ajar , InshaAllah dia akan redha dan terima ketentuan Ilahi ni.. 
Apa yang berlaku sebenarnya ialah ujian Allah. DIA nak kita 'kembali' padaNYA. Jangan hilang punca. Carilah DIA... Maka atas inisiatif Al Maqaasid  , satu siri forum  bertajuk ' The Broken Hearts' yang dianjurkan buat julung kalinya di Pusat Konvensyen Sime Darby, Bukit Kiara pada 6 Mei 2017. 

Antara panel yang dijemput untuk membincangkan topik The Broken Hearts ni termasuklah penceramah bebas Ustaz Zul Rambli dan Ustaz Iqbal Zain. Mereka akan disertai oleh beberapa panel jemputan bagi berkongsi pengalaman mereka sendiri di dalam forum sehari yang bermula dari jam 8 pagi hingga 6 petang pada hari Sabtu tersebut. 
Sumbangan sebanyak RM200 bagi setiap peserta adalah untuk menampung perbelanjaan forum ( makanan dan minuman disediakan ) dan sebahagiannya akan disalurkan bagi tujuan sedekah ke jalan Allah untuk Maahad Tahfiz Al-Kholidi , Ulu Yam. Pelajar-pelajar Al-Kholidi juga akan membuat penampilan istimewa bacaan Qaseedah di sepanjang forum sehari tersebut. 
Untuk penempahan tiket dan pertanyaan lanjut , sila hubungi talian 016 615 6870 atau 018 663 3478 atau email ke maqaasid@gmail.com .
Sapa patut sertai forum ni ? Korang tau jawapannya ! 

'Giler Pro' Wan Izhar Abu Bakar !

Akhirnya , aku dapat jugak 'tarik' dia menjadi jurugambar untuk projek Raya 2017 ni.. Bukan mudah nak dapatkan jurugambar yang punya pengalaman selama 20 tahun ! Apatah lagi dia sering menjadi jurugambar untuk projek projek artis dan pernah menang anugerah AIM untuk kategori Kulit Album Terbaik... album Stacy ! Bangga weh !
Event di Muzium Warisan Melayu UPM menjadi saksi kerjasama kali ni. Memang terbaik sungguh la tempat ni ! Hujan tak menghalang dari sejarah ini berlaku. Alhamdulillah.. rezeki di sebelah kami. Hujan tak lama pastu mentari muncul. Cuma padang agak becak namun blogger dan Wan Izhar Abu Bakar serta krunya tak patah semangat. Masing masing mencari sudut terbaik untuk bergambar ! 
Secara jujurnya aku agak terkilan tak dapat bergambar secara individu dengannya semalam sebab memberi laluan pada 'anak-anak buah'  terlebih dahulu. Sehingga jam 2 petang , masih ada yang menanti giliran. Aku terpaksa pulang sebab mertua ada di rumah dan ditambah lagi dengan keadaan Aariz yang tak sihat. 
Tapi sepanjang aku di sana aku dapat lihat betapa profesionalnnya dia bekerja berdepan dengan hampir 40 blogger yang datang ! Hahahaha.. Satu pencapaian terbaik aku mengumpul blogger untuk satu event dan mereka tak perlu keluar sesen pun hari ni.. Makan segalanya ditanggung... Makeup , pakaian pun ada yang ditaja ! 


Jutaan terima kasih buat Wan Izhar dan  ODS Studio  kerana sudi meluangkan masa untuk #KBBA9. InshaAllah , kami ada satu lagi projek bersama selepas raya. Buat pengetahuan , jika mereka ingin menggunakan khidmat Wan Izhar Abu Bakar dan ODS Studio Communications untuk phoshoot koperat dan sebagainya ( kawin takda yer ) ,  boleh hubungi Puan Huda di 012 303 1005.
Pasni aku nak bergambar profile di studio ODS  lak.. hehehe.. dah beberapa kali batal sebab sebab tertentu..

Terbaik ! 

Sabtu, 22 April 2017

Seronok bila melihat mereka seronok !

Alhamdulillah.. Walaupun  ada yang 'pergi' tapi yang datang semakin ramai ! Moga mereka yang pergi tu membawa ilmu hasil dari perkongsian sewaktu bersama. Tak pe la.. takda jodoh untuk kekal lama.. Dan aku tak kisah sebenarnya... sapa nak tinggal , sapa nak pergi ! Yang nak kekal , aku hargai.. yang nak pergi , aku tak menghalau... hehehe.. Semoga berjaya mengejar cita cita yer.. 
Dan aku sangat bersyukur.. mereka yang dulunya , sewaktu awal awal join #KBBA9.. mereka malu.. segan.. dan tak tau nak buat apa dengan 'harta' mereka yakni blog dan media sosial ! Kini , mereka pulak lebih 'power' dari aku ! Huhhhh.. 
Kenapa ? Perancangan mengadakan photoshoot raya sebulan dengan kerjasama pelbagai pihak dan yang membanggakan aku , bukan calang calang punya tajaan ! Huuhuhhu.. Yelah , dengan komuniti yang sering jadi kritikan ini , ada jugak yang sudi nak taja.. kan kan ? 
Menariknyaaaa... amboi depa nih !! Mengalahkan aku yang merancang semua ni ! Diorang dapat penaja dari segi pakaian dan juga mekap ! Aku ??? Aku ??? Sapa pun tak nak taja ! Huhuhuh.. Sian aku ! Huk huk.. Maka esoknya , pakai je la baju lama.. 
Dalam diam , sebenarnya aku bangga dengan pencapaian mereka. Dah berani diorang keluar dari kepompong dan tunjuk muka ! Menariknya , ada yang dah berjaya menjana pendapatan melalui blog. Tak kira la samada dapat job atau buat bisnes online. Dan inilah tujuan aku sebenarnya.. membantu mereka belajar menjana pendapatan sampingan. Yelah , dari tunggu bonus setahun sekali , apa salahnya jika dapatkan bonus setiap bulan ! Kan kan ? 
Tak sabar nak tengok ragam memasing esok ! Ini adalah photoshoot berkumpulan untuk kali 4 sejak penubuhan Kelab Blogger Ben Ashaari. Dan minggu ni saja , aku dah amik 4 blogger baru ! Alhamdulillah , mereka menunjukan minat yang tinggi.. Moga tercapai cita cita mereka. 
Aku , mungkin tunggu masa je untuk bersara dan pergi jauh dari dunia media sosial. Huhuhu.. Persoalannya , mampukah aku ??? 

Jumaat, 21 April 2017

Terasa berbaloi segala usaha selama 9 tahun jadi BLOGGER !

Fuh , besar tuuuu ! Hahaha.. Wajib aku selfie kat sini nanti ! 
Ada kawan di Facebook pm tepi aku. Bila tengok gambar besar tu , tersenyum aku. Bukan pertama kali sebenarnya.. banyak dah farmasi di KL letak poster tu tapi bila kawan kawan di Facebook sendiri yang kasi gambar ni , aku rasa bangga jap.. hehehe... Bukanlah bangga yang mendatangkan rasa gempak ke atau rasa popular.. tapi rasa seronok ! Seronok sebab pengorbanan serta impian aku selama ini , tercapai ! Memang aku teringin sangat nak tengok gambar aku terpampang di mana mana premis.. 
Bukan apa.. aku ni bukanlah anak yang membanggakan ibu bapanya. Pencapaian dalam bidang akademik tidaklah membanggakan sama sekali. Bukan sebab aku bodoh yer tapi sebab aku mengejar cita cita aku dalam bidang sukan tapi tak tercapai ! Maka dengan cara ini , aku mungkin dapat banggakan mereka walaupun 'dah terlewat' ! Huhuhuh.. 
Alhamdulillah..  aku tak pasti apakah mereka berbangga tapi sekurang-kurangnya , aku berusaha... 
Dan berjaya buktikan yang segala masa aku 'terbuang' di zaman remaja satu tika dulu , berbalas kini! Kejayaan ni mungkin nampak kecik tapi bagi mereka yang berada sama bidang dengan aku , pastinya tahu betapa peritnya nak berada di kedudukan ini.. 
Jutaan terima kasih pada COSMODERM  atas kepercayaan yang tidak berbelah bagi pada aku ! Dan juga rakan rakan media sosial terutamanya rakan blogger #KBBA9 atas sokongan dari dulu hingga sekarang. 
Tak menang award tak kisah pun tapi yang pasti , aku berjaya menangi hati korang! Cia cia ciaaa .. 

Aku cukup takut bila Aariz demam !

Tiba-tiba badan dia panas semacam ! Wife kerja. Ada meeting penting lak. Aku tenangkan diri. Mandikan dia , bagi susu dan tidurkan dia. Masa tidur , dia dok meracau kekadang.. Aku bagitau wife. Dia sendiri pun bila Aariz demam , aku kena ada gak sebab kena gilir gilir dukung ! Aariz bila demam , manja sangat.. Nak didukung jer.. tak nak berenggang.
Lepas lunch , wife balik. Amik half day. Terpaksa. Aku tak boleh uruskan Aariz sorang sorang. Penat nak dukung dia. Tak nak diletakkan langsung. Huhu.. Dia tu , bukan ringan woo.. Berat gak.  Lenguh lengan dukung dia terutama bila masa dia tak sihat.. hurm.. Dan dia takkan nak senyum sama sekali ! Masam je mukaaa.. memang sah la dia demam ! 
 Aku check badan dia. Naik ruam ruam merah di belakang badan dan kepala tanda kepanasan dalam badan. Hurmm.. kena bawak gi klinik gini. Tak lama kemudian wife balik. Dia amik alih. Aku 'berehat' jap. Plan malam gi klinik sebab petang dah gelap tanda hujan akan turun pada bila bila masa. Tak nak terperangkap dalam jammed nanti.
Tiba-tiba wife bagitau aku dan aku pon terasa gitu gak.. Aariz ni , kalau tak keluar gi mana mana dalam 3-4 hari , dia leh demam ! Maksudnya , camana pun dalam 3-4 hari tu , dia wajib kena gi shopping mall atau jenjalan. Dia boring duduk rumah ! Rasanyaa laa.. 
Dan malam tiba.. lepas Maghrib..bersiap ! Keluar gi Ayer@8 , Putrajaya. Plan nak gi Klinik Azalea dulu baru gi makan. Tapi plan berubah bila berada dalam kereta. Demam Aariz mula reda ! Hurmm... biar betul ? 
Terus ke Restoran Balqish  untuk makan malam. Wife dah kebuluran. Pastu tengok keadaan Aariz camana sebab dia dah mula tenang dan relaks ! Huhuhhu.. Tak nangis nangis dah dan mata tenang melihat dunia ! 

Balik rumah je la.. Aariz dah tak panas. Dan sampai di rumah , aku terus gi mandi dan solat Isya'. Tiba-tiba wife antar gambar.. Hurmmm... 
" Aariz dah senyum." 
Selesai solat , aku gi check suhu badan dia.. Dan.. 'Hijau' dah ! Sebelum keluar tadi , 'Merah' jer ! Hurmm..takkan sebab dapat tengok dunia terus hilang demam ? Nampaknya pasni , dalam hari Rabu atau Khamis setiap minggu kena keluar jenjalan la jawabnya ! Huhuhu.. 
Tak kisah la.. Asalkan dia sihat ! Alhamdulillah.. Ni semua salah mak dia ! Banyak berjalan ke shopping mall masa mengandung ! Psstt.. pastikan isteri korang yang mengandung tu, jangan merayau kat mall sangat ! Suh je duduk rumah.. hahahaha...

Khamis, 20 April 2017

Bila dapat jemputan bagi 'talk' di Universiti..

Rasanya bukan pertama kali.. sebelum ni pernah aku tolak.. dan pernah jugak aku terima jemputan di bawah MARA , nun di Teluk Intan.  Segalanya berkaitan dengan media sosial dan usahawan. Hehehe.. suka tajuk ni sebenarnya. Banyak pengalaman kecil sepanjang berblog ni.. Alhamdulillah. 
Dan bila dapat jemputan gini , terus berkobar kobar semangat nak kembali ke gym ! Bila tengok diri di cermin , badan dah mengecut ! Hahahha.. Kena sadokan semula !
Badan dah naik lemau ! Angkat 10kg pon gigil. Aritu , lepas la nak main 100kg.. hahaha.. Dah kena mula balik. Sebenarnya jadi lemau ni sebab siku sakit balik. Salah workout ari tu. Terpaksa rehat panjang.. huhu.. Maka ni nak mula semula. Nasib tak sempat boroi ! Heee.. 

Ok..ada sebulan nak kemaskan balik. Tak nak kasi besar .. kasi fit jer ! Tapi buffet ramadan preview banyak lak skang ni.. huhu.. Apakah aku berjaya ???? 

Dia dah besar tapi masih lagi cemburu !

3 tahun dah. Tapi lagak dia macam dah 5 tahun. Orang kata anak perempuan memang nampak cepat matang. Hurmm... Setiap malam , dialah yang jadi peneman aku. Dia tak nak benda lain.. nak susu botol dia jer.. 
Sekarang ni , kerap betul datang cium pipi aku. Kalau tengok aku bermanja dengan abang dia , dia jeles.. Ngan adik dia pon jeles ! Masih tak boleh terima adik dia bermanja dengan aku tapi dia sayangkan adik dia. Tak kasi sapa sapa pegang Aariz. Marah dia.. 
Sekarang ni dah pandai mengemas. Jangan disuruh tapi cakap dengan baik ! Tu perangai aku tuu.. Cakap baik baik.. mintak baik baik ! InshaAllah aku turut.. begitu gak ngan dia. Kalau kasar je arahan , dia amik pastu campak kat kita ! Hahhahahaha.. Garang tul minah ni! 
Tahun depan plan nak sekolahkan dia. Sian dia nak berkawan. Garang tapi dia mudah masuk dengan orang  cuma... 5 minit pertama pastu dia akan wat hal dia sendiri ! Haahahah.. dia leh hidup dengan dunia dia sendiri.. cam aku ! 

Petrol naik lagi ! Tak hairan dah tapi...

Geleng kepala ! Sekurangnya dulu sebulan sekali naik.. sekarang , kononnya bila buat mingguan.. stesen minyak boleh bersaing untuk mendapatkan pelanggan ! Apakah pemilik stesen minyak nak bersaing sesama merekakah ? Apakah kelebihan pengguna bila dibuat  cara begini ? Setakat ni , sekali turun , 3 kali naik ! Giler laaaa !
Persoalannya , apa tindakan bagi membendung kenaikkan ni ? Ke biar je dan 'ikut dunia ' ? Hurmmm.. Bukan apa.. bila minyak naik , barang barang lain naik gak.. Bila dah naik , nak turun susah walaupun minyak turun ! Kalau dok harap kat KPDNKK je , payah gak.. berapa la sangat tenaga kerja diorang ada ! 
Letih la gini.. Nak tunggu PRU baru nak buat kerja sungguh sungguh bagi mengelakkan banyak undi rosak atau memangkah pembangkang ke ? Hurmmm... 
Makin ramai rakyat sendiri stress.. 

Rabu, 19 April 2017

Terasa 'jauh' dengan Qhaliff !

Sian dia.. Walaupun bersua muka setiap hari , tapi peluang nak bermanja , bermain dengan dia takda ! Aku tak tau kenapa aku takda masa dengan dia.. Kesian kat dia. Kekadang dia mintak nak tidur dengan aku. Tapi bila tiba masanya, Zahra datang menyelit. Dia memang cemburu skit. Tagline diorang .. " My daddy ! My daddy ! " . Pastu gaduh laaaa.. Adehh.. 
Paling menyedihkan.. kalau aku dalam mood tak bagus ! Dia memang takut la nak tegur atau datang dekat. Tapi Zahra , tak ! Dia akan tetap datang dan cium pipi aku tanpa rasa takut. Qhaliff je akan jauhkan diri.. Huhuh.. 
Malam tadi.. aku memang sangat sangat stress ! Tekanan datang dari pelbagai sudut. Aku rasa cam nak mengamuk je tapi aku amik keputusan untuk tidur je.. tidur awal. Bangun dari tidur , aku keluar dari bilik.. Qhaliff tidur di luar keseorangan.. Hurmm.. sian dia..  Zahra , cam biasa.. waktu tidurnya dah berubah kembali.... dia tidur di siang hari ! Malam , teman aku update blog.
Sekejap je masa berlalu. Dulu , dia laaa yang sering dalam pelukan aku. Sering aku dukung , ke mana mana saja ! Dekat sungguh dia dengan aku. Tapi sekarang ..  Rasa nak je berhenti dari apa yang aku buat sekarang ni dan beri tumpuan pada dia dan adik adik dia. Tapi , sapa nak tolong bayarkan cukai cukai yang dikenakan pada aku skang ni ? Huhuhuh..

Kalau ke UniKL atau Bangunan DBKL di Kampung Baru , wajib singgah Bawal Sempoi !

Lama dah nak singgah Restoran Bawal Sempoi yang baru je di buka ni kat Kg.Baru , Kuala Lumpur. Bukan sebab kawan atau sebab promosi gempak dia tetapi sebab teringin nak pekena ikan keli dan sotong megatron dia ! Haahhaha.. baik punyaaaa alasan ! Tapi serius , memang teringin selepas diberitahu dek seorang rakan blogger mengenai kesedapan kari ikan dia ! Bukan apa , bab kari ni.. aku payah nak suka orang lain punya selain mak aku punya jer.. Huhuhh..
Restoran Bawal Sempoi yang terletak di depan bangunan UniKL dan DBKL di Jalan Raja Abdullah hanya dibuka pada waktu pagi yakni jam 10 hingga jam 4 petang.. bergantung pada stok ! Biasanya abis awal sebab diserbu dek peminat sotong dan ikan bawal ! Huhuhhu.. Alhamdulillah.. 
Nak parking , tak susah.. boleh je parking dalam bangunan yang berdekatan atau parking je sebelah restoran ni. Memang tersedia parking di sini. 
Pastu... pastu... kena cepat masuk dan booking tempat atau akan berdiri seketika untuk menanti meja kosong .. huhu.. Apa yang menariknya di sini ialah.. tokeynya yang tak kedekut ! Air 'terpilih' boleh refill.. nasi boleh tambah , ulam pun begitu juga ! Haaaaa... Lauk je kena bayar ! Hahahaha.. Makan sampai pengsan ! Tapi confirm takkan pengsan punya sebab rugi ! Pengsan nanti , korang punya lauk akan dikebas dek kawan sebelah ! Hahahahaah..

Belum cecah jam 1 tengahari , orang dah mula beratur. Tokey pon dah mula sibuk.. tapi tokey seawal jam 10 dah sibuk. Ada je yang dah datang awal untuk elakkan 'kesesakkan' di dalam restoran ni. Huhuhuh.. 
Jom tengok lauk pauknya.. 4 jenis lauk yang cukup mengiurkan.. heeee... Ada ikan bawal , sotong , ikan keli dan ayam goreng ! Tapi sila amik kari kepala ikan dia !  Terbaboooooo rasanya ! Rempah yang digiling sendiri yer ! Takkan jumpa kat restoran berhampiran.. hahaha... 



Perghhhh... tak sabar nak makan ! Telan air liur dah waktu ni.. huhu ..


Huhuh.. Amacam ? Menarik dan tertarik kan ? Hahahaha.. Memang aku makan sampai hirup kari dia la ! Sedap okkkk ! Sambal hijau dia pon power. Makan dengan ulam.. huhu... Dap dap ! Kesedapannya hingga terlupa nak tapau sebab dah terlalu kenyang. Nak kena ulang gi semula ni.. secepat mungkin ! Huhhhhh..
Nak ke sini ? Alamat ? 

Bawal Sempoi Kg Baru KL
No. 49A, Jalan Raja Abdullah,
Kg Baru, 50300 Kuala Lumpur.
No. HP / Whatsapp : +60172520031 
.
Kalau nak mudah wasap jer terus klik link nie www.wasap.my/60172520031 .

Selamat Menjamu Selera dan Jangan Lupa Tapau ! Heeee..

Jus bawang besar ? Haru sungguh laaa wei !

Balik dari jumpa seorang rakan di Putrajaya, aku terus buat jus 'darah tinggi'.Oh, aku saja saja' lepak berisi' dengan dia kat sana sambil bercerita mengenai kewangan peribadi dan cara pengurusan yang betul. Satu ilmu yang cukup bermanfaat sambil mencuci mata tengok langit biru.. Langit biru la sangat ! Hahahaha..
Jus ' darah tinggi' aku ni mengabungkan saderi , epal hijau, lobak merah , tomato. Memang sedap la minum dan Alhamdulillah , sering membuatkan tekanan darah menjadi normal. Kalau tak , memang mencecah tinggi di awan. 
Cuma malam tadi tu , bahan bahan yang tersedia buat aku garu kepala ! Aku nak tanya wife , dia dah tidur.. hehehe.. Aku puas pikir.. nak 'dicampurkan' ke tak ? Kalau campur , mesti ada rasa lain nanti ! Tapi mesti ada sebab nape wife letak dengan bahan bahan yang biasa aku guna ! Hurmm.. Aku nekad ! Aku campurkan sekali laa.. Mungkin mampu buang angin dalam badan ? Kan kan ? Mana tau wife dapat resepi baru yang aku tak tau kelebihannya ! Kan kan ? 
Aku masukkan saderi , epal.. pastu Zassssssss ! Fuh , sedap ! Terliur dah rasa .. Kemudian, masukkan lagi dan lagi ..sampai abis ! Giliran bahan baru lak ! Tawakal je la.. Aku masukkan bawang besar yang wife dah hiris kecil !  Bila diblend , dia punya bau naikkk.. fuhhh , pedih mata ! Hahaahha.. Boleh ke minum ni ?? 
Siap... Aku minum jus tu dan rasanya... Arghhhhhhhhhh !!! Arghhhhhh !! Paginya aku tanya wife.. bawang tu memang salah satu bahan dia ke ?? Tak pasal pasal aku kena bebel ! Hahahaha..

Selasa, 18 April 2017

Baju MARVEL original murah !

Terkejut aku ! Aku ingatkan tiruan ! Aku belek betul betul... Dan terngaga ! Ori tuu tapi kenapa jual kat sini ?? Sini tu mana ??? TESCO Bandar Baru Nilai... Aku pegang kain dia. Berkualiti ! Aku biasa dah tengok baju baju tiruan ni dan kainnya pon berbeza.. Cetakkan pon leh tau dahh !  
Terus aku belek baju baju yang lain. Tak banyak ada pon.. Selain Guardians Of The Galaxy , ada Tranformers dan Star Wars. Terus aku rambang mata memilih.. kena cari yang betul betul elok sebab semua ni reject punya ! Haaa , sebab tu ada jual kat sini.. Reject ! Harga pon bukan murah ! Sehelai RM40 la gakk.. Kalau diperhatikan betul betul , memang akan nampak la part mana yang buatkan dia tercampak kat sini.. hehehhee.. 

Terus aku sambar dua helai. Satu si Groot ni dan satu lagi Tranformers.. hehehe.. Maklumlah , nanti kan keluar movie tu.. hahahaha... Wife dah menjeling.. Katanya dah banyak baju aku ! Hahahaha.. memang la banyak tapi tu dah asyik ulang pakai. Lagi pun baju ni rare nanti ! 
Aah , orang perempuan mana paham minat lelaki ! Hahahahaa.. 
Qhaliff pon ternampak baju Tranformers sekali ngan seluar. Dia amik dan letak dalam troli terus ! Hahahaha.. RM60 tuuuuu... Kalau tiruan baru RM10 ! Ni baru reject punya.. kalau yang ok , entah berapa harga dia..
Nanti nak gi lagi laaah ! Tak abis belek lagi ! Baju Aku Budak Minang dan Ujang pon hado ! 

Bila 'ROOT BEER' tukar nama untuk dapatkan HALAL !

Rata-rata aku baca komen di Facebook berkenaan isu ni , ramai yang ketawa dengan tindakan A&W yang menukar nama dari Root Beer ke RB hanya untuk mendapatkan sijik HALAL di Malaysia.  Aku mampu senyum jer. Isu ni kecik jer. Kena paham yer.. syarat syarat untuk mendapatkan sijil HALAL ni ketat.. Kalau nak sijil tu , kena la ikut. Tak nak sudah ! Takda isu pun !! Cuma sekarang ni , tujuan pihak berkuasa JAKIM buat tu untuk mengelakkan rasa was was mereka yang beragama Islam bila nak masuk ke dalam restoran untuk menjamu selera. Ingat yer , ada umat Islam yang sangat pentingkan bab ni. Ada yang tak kisah sebab YAKIN. Ok jer. 
Masih ingat lagi aku masa aku budak budak dulu.. aku masuk A&W untuk makan burger dia.. sedap tapi air dia , aku confuse.. boleh minum ke ? Kan ada BEER tu ? Dan setahu aku , BEER tu haram. Kawan aku jelaskan secara ringkas.. Owh , ok... tapi masih was was sebenarnya... Terus minum air lain jer.. malas nak pening pikir..
Orang kampung yang memang betul betul kampung la.. terutama orang tua.. kalau anak anak dia bawak masuk restoran A&W dan ternampak ROOT BEER tu.. dah terbeliak bijik mata ! Kenapa ada jual kat sini lak ? Alamak... ada DOG lak ??? Haaaa... Kita orang bandar akan tersenyum la... Diorang akan hilang rasa selera nak makan dalam tu.. Camana nak jelaskan pada diorang ketika tu ? Dah la perut lapar ketika tu... nak kena cerita pasal ni lak. Nak tak nak , keluar dari situ.. gi makan tempat lain ! 
Satu lagi.. kehadiran Ramadan tidak lama lagi.. Orang Islam bila berbuka puasa , wajib  makanan yang halal dan pastinya  akan mencari restoran yang HALAL.  Bila nampak restoran yang ada tanda HALAL ni , mereka akan masuk terus tanpa banyak bicara ! Order dan makan.. Takda la nak tanya kat waiter... Ni buat dari apa.. sapa masak .. campur apa ? Haaaa.. Ada manusia prihatin gitu yer ! 
Seperkara lagi kena paham.. sijil HALAL ni turut beri kelebihan pada mereka yang bukan ISLAM ! Maksud aku ialah , makanan yang disajikan dalam tu dah tentu bersih dari awal pembuatan hinggalah dihidangkan ke depan mata ! Bukannya korang tak tau , sekarang ni banyak restoran bersih di depan tapi belakang diaaaaaa..  fuhhh ! Nak masuk tandas pon geli wehh ! 
Bila melibatkan HALAL , tak semestinya melibatkan BABI dan ARAK saja ! Banyak faktor dititikberatkan.. Sebab tu bukan mudah nak dapatkan sijil HALAL termasuklah restoran orang melayu sendiri  ! 
Sekurang-kurangnya part JAKIM dah lepas di akhirat nanti.. 

Isnin, 17 April 2017

Sukan kita takkan ke mana mana selagi...

Dato' Santokh Singh.. dulu pujaan ni... Aku beberapa kali pernah berlatih bolasepak dengan dia.. masa tu main untuk Liga Kuala Lumpur.. dalam usia belasan tahun gitu la.. Dan jugak bersama beberapa bintang bola ketika tu.. Bangga siut ! Bangga sebab diorang main bolasepak sebab minat.. bukan sebab duit atau nama ! 
Tapi minat terhadap bolasepak tempatan padam sewaktu aku abis sekolah.. POLITIK bolasepak terlalu kuat ! Kalau parents ko tak kenal coach atau orang dalam , jangan mimpi la nak gi jauh ! Bagus camana pun , lom tentu.. Itulah yang berlaku pada aku , satu tika dulu yang memadam terus minat nak serius walaupun ada kenalan kuat ! Terus tukar ke bidang besi ! Hahaha.. lagi puashati ! 
Teringat lagi masa tu.. aku main bola di sekolah.. kaki ayam jer. Kasut bukak..takut kotor ! Boot ? Jangan mimpi la nak beli kalau tak sarung jersi sekolah. Darjah 6 baru aku berjaya wakil sekolah dan seterusnya berjaya membawa pasukan sekolah menjuarai Wilayah Persekutuan dan dapat bergambar bersama team KL masa tu... yang dikepalai oleh Fandi Ahmad , seingat aku ! Huhuhu... Masa tu , team KL kuat wooo... 
Tapi politik menghancurkan sukan di negara kita.. Aku ingatkan boleh berubah.. tapi.. Sebab tu , anak aku ni.. kalau nak serius bersukan , aku suruh  bersukan je la untuk kesihatan. Kalau nak cari makan dengan sukan , tak yah laa.. Kalau zaman aku tu , bolasepak boleh join bank atau dewan bandaraya gitu.. Bangga siut ! Bukan sebab gaji besar tapi dapat join liga gempak gempak.. Aku sempat merasa bermain untuk HSBC jer.. Public Bank atau Maybank , jangan mimpi laaa.. 
Dan teringat satu kenangan.. Dollah Salleh ke pejabat Kementerian Pelancaongan satu tika dulu.. dan kesian aku tengok dia. Mampu geleng kepala.. Hero hero yang dikagumi dulu , nasib mereka tah segah nama mereka. 
Maka.. belajarlah rajin rajin.. cari kerja.. atau pengalaman kerja.. pastu buatlah duit. Dan banyakkan buat kebaikan tanpa harapkan balasan..  

Ahad, 16 April 2017

Awas !! K.Roger's kembali menghantui anda !

" Ben , aku nak bagi kau rasa ni.. ". Mesej dari sahabat , Amin Jamri. Ah , sudahh.. Dia dah nak bikin haru balik dah ! Teringat tahun lepas , banyak kali aku order dengan dia sebab sedap ! Kasi kat mak mertua.. kasi kat mak aku.. adik beradik pon order ! Adehhhh.. Kononnya nak kasi rasa .. padahal nak kasi aku ketagih balik !! Aminnnnn.. aku tauuu rahsia koooo ! 
Tapi aku tak mampu tolak ! Sebab apa ? Sebab memang sedap. Wife pun menggilainya. Eceh , ayat tak hengat ! Wife aku pun suka. Siap suruh order lebih sebab nak bawak ke pejabat. Alang alang , kasi ramai turut sama 'sawan'kan biskut K.Roger's ni ! Mana aci dia je kan? 
Amin bagi aku 4 tin. Mintak aku rasa dan tulis di blog. Aku , sorokkan dalam kereta. Tak nak kasi wife nampak. Kalau dia nampak , abis laaaa... Keje tak buat lagi , biskut akan abis. Huhuhuh... Aku nak tunggu feel baru buat dengan jayanya ! Hahahhaa... 
Tapi tak sampai hati.. aku tunjuk jugak kat dia. Waaah , terbeliak bijik mata dia. Tak sangka dah ada stok ! Ingatkan kena tunggu Ramadan baru ada.. hehehe.. Terus dia bukak.. Aku tak leh nak kata apa sebab aku pun nak ! Hahahahaha.. Sedap ok ! 
Biskut K.Roger's ni  100% pure butter ! Boleh test bau dahulu sebelum gigit ! Tak mungkin akan keras seperti sesetengah biskut yang mana ada isu nak patah gigi pelanggannya ! Hahahaha.. Ada okkk.. ada satu akak komplen kat aku di FB. Nampak sedap tapi bila beli , makan.. nak patah gigi dia gigit biskut tu ! Tapi bukan biskut K.Roger's yer ! Haaaa... 
Ada pengiktiran ke ? Perlu ke ?? Ada yang tanya.. sebab nama dia omputeh gitu haaa ! Kan ? Hahahaha.. Adaa kawan ! Ada sijil HALAL Jakim Malaysia yer dan juga mematuhi HACCP dan GMP ! Pastinya K.Roger's adalah biskut buatan Malaysia. Tak perlu nak import luar.. Eksport , yer. heeee..sebab tu tin dia cantik dan berkualiti ! Tin ni pastinya sayang nak dibuang sebab boleh dijadikan bekas yang bagus. 

4 perisa K.Roger's Cookies :  
  • Almond Cocoa Chips - Paling digemari ramai. Cair di mulut. Rasa butter sebenar diadun dengan cip coklat untuk memberikan rasa kemewahan bila dikunyah dan pastinya akan menyukarkan korang untuk berhenti makan.. nak makan , dan makan lagi ! Huhuhu.. Tau tau abis dah ! 
  • Rasberry Almond Chips - Gabungan bit-bit buah Rasberry dengan serpihan badam untuk memberikan tekstur kerangupan yang sukar digambarkan dengan kata-kata. 
  • Blueberry - Haruman terserlah gabungan buah blueberry dan butter sebaik saja tin dibuka ! Masam manis bit buah blueberry sangat memikat hati.
  • Cornflakes & Cereal - Bukan sekadar biskut cornflakes biasa yer ! Kerangupannya dikatakan antara yang sempurna. Rasanya ? Pasti sangat menepati selera korang ! InshaAllah. 
Haaaa.. 4 perisa yang cukup ummph ! Jangan lupa followK.Roger's untuk info info terkini di ; 

Untuk order atau pertanyaan , korang leh  Whatsapp < order > www.wasap.my/60143348803

Cepat order skg.. Kang keabisan stok! 

Bila LELAKI cari barang...

" Mana tab abang ? Nak charge ! Dah abis bateri tuu.. Qhaliff main semalam.. " . Tanya aku. Wife jawab dalam laci.. Aku tanya dia dikala dia sedang lena tidur. Aku berpusing pusing cari dalam bilik tidur. Semalam nampak atas almari. Tapi bila aku kembali cari , tak da dah ! Arghhhh ! Stress.. Malas nak cari dah. Tunggu je wife bangun tidur kang.. baru tanya semula.
Aku sambung update blog. Zahra menemani aku. Aku pandang dia. 
" Zahra nampak tak tab daddy ? ". Tanya aku. Dia pandang aku dengan muka blur. Pastu sambung tengok KungFu Panda. Tak layan aku ! Huhhhh... Sampai hati dia tak nak tolong carikkan.. Huwaaaa... 
Azan subuh berkumandang.. Aku solat dulu. Abis solat , aku sambung update blog. Terdengar seseorang kat dapur. Yes , dia dah bangun ! Terus aku tanya sekali lagi.. " Takda pun tab dalam laci ? Laci mana ?? "
" Tuuu.. depan mata tu apa ??? ". Jawab dia ! Aku tergamam. Bila pulak ada kat depan aku ni ? Apahal aku tak nampak ???  Aduhhh... apakah mata aku semakin kabur ?? Ececeh.. tetiba salahkan mata ! Hahahahaha.. 
Terus aku teringat akan status aku sebelum aku tidur .. hehehehe... Terkena balik kat aku.. hahahaha.. Adeh.. lelaki bila cari barang.. memang huru hara ! Yelah , bukan semua.. tapi majoritinya gituu.. Bukan apa sebenarnya.. dalam kepala lelaki ni macam macam ada.. Sambil mencari barang , dia sedang berfikir camana nak selesaikan masalah ekonomi dunia ! Sebab tu , benda depan mata pun dia tak nampak ! Haaa.. kan lelaki kan ? 
Adeh.. 

Bila aku sakit gigi...

Aku pasti ramai yang  takut bila 'sakit gigi' menyerang ! Segala aktiviti seharian boleh terganggu. Selera makan langsung takda.. Gusi berdenyut denyut ! Fuh , rasa cam nak amik 'playa' dan cabut gigi terus pada masa tu gak... kan ? 
Aku mengadu kat wife... nasib baik ada wife kan ? Kalau tak ? Haaa..mengadu kat awek ? Hehehe.. kena bahan la jawabnya kann... Kalau ngan wife , dia tau kalau 'hero down' ... abis la dia tak da bantuan menjaga anak anak di rumah sebab si hero dah 'tertewas'..kan kan ? 
Dan wife kasi aku minyak Living Oil. Katanya bagus.. Aku pun letak kat gusi. Kebas rasanya... Terkena kat bibir.. memang kebas la ! Huhuh.. Rasa sakit tu hilang jap.. tapi tak hilang sepenuhnya. Kena ulang 3-4 kali kata wife... Hurmm..
Aku solat Zuhur.. sewaktu sujud , entah camana.. terimbas di benak aku , sesuatu yang aku amalkan dari dulu.. membantu aku hilangkan sakit gigi ! Setiap pagi dan malam aku amik secubit dan gigit... lalu telan ! 
Abis je solat .. terus aku ke dapur dan cari.. Terus amik secubit dan gigit.. kemam jap.. pastu telan.. Pahit giler ! Tapi aku dah biasa.. Alhamdulillah , sakit gigi aku hilang ! Dan lepas solat Maghrib tadi , sewaktu sujud , sakit gigi tu tak rasa dah.. Kalau tak , masa sujud tu memang terasa laa sakitnya.. 
Wowww....serius ! Wowww.. Lega sangat ! Dan yer , antara makanan sunnah ! Habbatus  Sauda ! Amalkan amik secubit setiap pagi.. InshaAllah , banyak manfaatnya. 

 Rasulullah sallallahu ‘alaihi wasallam bersabda:
“Pada habbatas sauda itu ada penawar/ubat bagi semua penyakit kecuali mati.” [Riwayat Al-Bukhari dalam Sahihnya, kitab Al-Tibb no. 5687; Riwayat Muslim no. 2215]

Tapi ingat yer , tak semua orang boleh amik tauuu !  Mohon baca satu artikal Salah Faham Hadith Habbatus Sauda Ubat Segala Penyakit dulu yer... 





Selamat Datang Nando's ke dalam hidupku !

Fuh....tengok ayam dia jer , dah terasa terliur ! Tak sangka rasa dagingnya begitu.. yummy !! Aku adalah pengemar Kenny Rogers.. Aku tak pernah rasa nak makan Nando's bila ada kawan kata tak sedap berbanding Kenny. Maka aku tak teringin nak makan langsung sehinggalah baru-baru ni , wife ajak gi makan. Katanya , sedap ! Wife aku kalau kata sedap , bermaknanya ianya memang sedap sebab dia memahami sangat selera aku.. Dia tau aku 'penggila' ayam dan tau mana yang sesuai untuk aku. 
Dan yer , semalam adalah kali kedua aku makan Nando's. Aku tak boleh 'stop' bila dah mula makan. Sup cendawannya , friesnya... air lemon aisnya yang boleh direfill, melengkapkan malam aku ! Aku makan cam tak pernah makan ayam !! Goshh.... selagi tak abis sekor dalam pinggan tu , aku takleh tengok kiri kanan. Ditambah dengan sos peri peri dan extra hot , adoiyaiiiiii... mana mana buffet Ramadan preview aku sanggup tolak ! Hahahahhah.. 
Harga ? Ada kata mahal tapi kalau dengan kesedapan gini , mahal skit pon ok laa... Asalkan balik dengan puashati ditambah lagi dengan layanan staff Nando's teruamatanya di cawangan Giant Bandar Baru Nilai , terbaik buat aku ! Aku selesa sangat makan kat situ. 
Rasa nak gi lagi ? Gilerrr ! Kalau boleh nak berumah sebelah Nando's jer ! Hahahahaha.. Aku dah kemaruk wehhhh ! Aku kalau dah suka , hari hari boleh makan menda sama. Pasni nak rasa menu lain lak.. Semalam tengok ada mat salleh tu order satu menu tu... menarik ! Nak try... malam ni gak ! Hhahahahahahahhahaa...

Jumaat, 14 April 2017

Fate And Furious 8 !


Alhamdulillah.. dapat gak tonton F8 ! Ternyata penantian sangat sangat berbaloi. Ramai bagi pujian kali ni... termasuk aku ! Dari awal hingga akhir , penuh dengan aksi dan banyak babak di luar jangkaan. Fuh , rasa macam nak gi tengok sekali lagi jer.. 
Entah kenapa , aku teruja dengan si Jason dalam ni..Berbeza dengan watak serius dia sebelum ni , untuk kali ni dia lebih santai dan melucukan.. Hehehe.. Apakah penjara telah mengubah dia ? Hahahha.. tapi aku berpuashati la dengan watak dia..
Si Dom.. dah jadi macam Jason dalam F7.. serius sangat sangat ! Apakah yang menyebabkan dia jadi gitu ? Tepat jangkaan aku.. Hanya 'keluarga' saja boleh buat dia jadi lembut.. persoalannya , siapa ? Waahhh.. yang ni buat penonton tak senang duduk. 
Keseluruhan... bagi aku F8 sangat berbaloi ditonton walaupun korang amik show midnite ! Hehehehe.. Sila sila... gi la ! Sapa yang tak follow dari awal , sila tonton dari awal baru tengok yang ni... Kalau tak , memang tak paham.. heeee..
9.5/10 , aku kasi.. 

Khamis, 13 April 2017

Merehatkan diri di The Sembunyi Spa , CyberView Resorts & Spa

Korang tengah stress ? Perlu ruang dan tempat untuk berehat seketika walaupun untuk sejam dua ? Aku ada cadangan.. 
Baru-baru ni aku berpeluang mencuba sendiri merasai 'keenakkan' serta' belaian' dari sentuhan urutan di Sembunyi Spa , Cyberjaya. Dengan lokasi serta tarikan tersendiri tempat ni , aku rasa mana mana pelanggan yang datang ke sini pasti akan balik dengan rasa yang cukup segar ! Kalau menginap semalam dua kat situ pasti lagi seronok.. Fresh !! 
Aku diberi cuba urutan selama 5 minit... 


Kemudian dibawa bersiar siar melihat kawasan spa.. Dan wow ! Ketenangan pastinya milik korang andai dalam keadaan stress , datang berspa di sini. Tiada sangsi lagi... Kalau tak caya , ajak aku sekali ! Aku hari hari stress.. hahaaha.. Masuk dalam bilik spa , dengan bauan aromatherapy... fuh , terus rasa tenang gitu... Selsema pon hilang jap.. heeee.. kebetulan aku selsema ! 
Cantik kan bilik dia ? 




Ada beberapa pilihan menarik untuk korang nak mencuba seperti Gentle Wellness Treatments ( RM339.20 per person ) , Royal Emperor Stone Experience ( RM296.80 per person ) dan Sound Therapy ( RM120 per person ). Setiap pakej tu , korang akan nikmati pelbagai kelebihan tersendiri. Haaa.. Aku teringin gak nak rasa nanti.. Cuma ari tu , mampu tengok je orang lain buat dulu.. hehehe.. 
Untuk tempahan atau pertanyaan , boleh hubungi talian terus ke THE SEMBUNYI SPA di +603 831 27136 atau email ke spa@cyberviewresort.com

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI