Ahad, 30 April 2017

Merokok itu membahagiakan dan makanlah selagi boleh !

30 April 2014.. Gambar ni gambar bahagian mulut arwah ayah , sebelum dibedah untuk membuang bahagian yang ada kanser.. tu , kat lidahnya tu ! Menyorot kembali ketika dia disahkan ada kanser lidah akibat merokok , sesungguhnya arwah cukup menyesal sekali dengan sikapnya itu.. Sememangnya dia terus berhenti merokok tu.. 
Hilang nikmat dunia...hilang selera makan. Nasib ada anak cucu untuk dia kuatkan semangat teruskan kehidupan. Bahagian yang dibuang itu.. kalau diingatkan semula memang kesian.. Tu belum lagi bahagian leher di...hurmm... 
ROKOK.. Segalanya kerana ROKOK. 

Ketika menjaga arwah di Hospital Kuala Lumpur , wadnya dipenuhi dengan pesakit kanser. Kalau tak sebab rokok , sebab pemakanan yang tak seimbang.. kanser usus. Serius , cukup menakutkan aku. Walaupun aku tak merokok , diet pemakanan aku teruk ! Makan main belasah jer. Aku tak nak berlaku pada aku.
Arwah meninggal dunia tahun lepas. Ada entrinya aku tulis di blog.. Perginya Ayahanda Tercinta.. Selepas tu , aku belajar mengenai pemakanan yang bagus untuk tubuh badan aku dan cara cara detoks yang betul. Aku tak makan lagi dah makanan segera yang dulu aku cukup giler.. Mee segera ! 
Satu je la pinta aku.. Bagi yang merokok tu , ingatlah orang tersayang. Walaupun korang tak sayangkan nyawa korang , ada insan yang sayangkan korang tu ! Korang nak duduk dalam hospital sorang sorang ke ? Pastu yang kaki makan tu... beragak agak sikit makan tuuu. Jangan makan ikut sedap tekak dan selagi perut tak memboncit , selagi tu makan.. Dan belajarnya pengambilan makanan yang betul.. Ramadan dah hampir , boleh mula jaga usus dah pasni.. Tapi janganlah masa berbuka tu , makan tak hengat dunia ! Amalkan ulam ulaman... 
Al Fatihah buat arwah ayah.. 

Tak semua ayam di Nando's sama rasanya ?

Wife nak belanja makan. Dia tau aku suka dah Nando's dan selamat tinggal Kenny Roger's. Dan aku akui ayam Nando's serta sosnya menepati sungguh selera aku. Biasanya aku makan di Nando's Bandar Baru Nilai tapi semalam , saja gi makan kat Alamanda... Heeee... 
Bersih... pantas.. layanan tip top.. Order ayam.. seperti biasa.. Yummy.

Tapi.. tapi... nape ayam dia.. tak sama rasa cam kat tempat biasa aku makan yang mana kat sana lebih lembut dan terasa rempahnya ? Ke lidah dan tekak aku yang bermasalah ni ?? Sedap tu sedap tapi ayam dia agak... hurm... tak sama cam kat sana ! 
Namun begitu , aku tetap makan abis cuma tak rasa puas seperti biasa dan kepedasan tu tak sampai ke tahap yang aku selalu rasa .. Agak hampa... Nampaknya , aku perlu kekal makan kat tempat biasa je la kot ? Ada yang kata memang gitu.. Sama cam makan di Secret Recepi...  Sukar nak dapat rasa yang sama ... Ye ke ?? Sapa ada pengalaman gitu ? Korang ada ? 

Sabtu, 29 April 2017

Impian mereka akhirnya tercapai , bersama AYDEN AVERROES TRAVEL !

Teringin nak gi melancong bersama bff tapi bajet ketat sangat , kata mereka ! Tapi AYDEN AVERROES TRAVEL dan COSMODERM berjaya menunaikan impian mereka... Alhamdulillah ! Tak sangka tapi itulah kenyataannya.. mereka berjaya menjejakkan kaki ke luar negara bersama buat pertama kalinya.. atas tiket KEMBARA KBBA9 ! 
Percutian bajet ni sebenarnya bagus.. Maklumlah , ada yang ingat nak keluar negara mesti kena pakai banyak duit ! Ditambah lagi ada yang tak tau atau takut nak ke sana sebab takda pengalaman sama sekali ! Tapi bila ada agen berpengalaman tolong uruskan dari A hingga Z , pastinya melegakan... dengan kos yang rendah !  Fuh... itulah realitinya dan kelebihan agensi pelancongan seperti AYDEN AVERROES TRAVEL yang ada banyak pakej bajet di bawahnya..
Ok.. Azfar Roslan aka Ujang dan Daus Redscarz , sedang berseronok di Perth , Australia. Ketika aku menawarkan trip tu ke sana... masing masing tengok muka aku dengan perasaan nak tumbuk berkali kali jer ! Hahahaha.. Yelah , apa gile aku suruh diorang gi sana ! Apahal aku tak gi sendiri ! Giler kot kasi trip melancong walhal diri sendiri pon tahun ni tak keluar negara lagi ??? Hahaha.. itulah realitinya ! Aku seronok tengok orang seronok.. 



Cuaca ketika ni di sana , panas tapi dingin. Dan nasib baik mereka dah dibekalkan dengan Travel Set Cosmoderm bagi mengelakkan kulit kering dan kekal aktif di sana.. Memang berbaloi la bawak Travel Set Cosmoderm ni.. Boleh dapatkan secara online jer sebelum gi travel mana mana.. 
Murah lak tu ! Huhuh.. 


Pakej ke Perth ni serendah RM1999 untuk 5 hari 4 malam memang berbaloi sangat. Menurut Daus dan Ujang , sehari kat sana pon dah penuh macam macam aktiviti. Masuk hari ke dua dan ketiga , memang bertambah seronok ! Boleh tengok aktiviti mereka di Facebook Ujang dan Daus... terasa nak gi sekarang gak Perth weiii ! Aku pernah gi sekali tapi sehari je.. Tak sempat nak berjalan jalan lagi. InshaAllah , aku akan kembali ke sana.. leh ajak geng #KBBA9 gi sama pasni kan ! 
Bagi yang teringin nak ke Perth, Australia berkumpulan atau secara individu ditemani tourist guide berpengalaman , sila hubungi Ayden Averroes Travel Sdn Bhd di 019 507 1407 atau email je ke aydenaverroestravelsdnbhd@gmail.com. Ada banyak lagi pakej menarik dan berbaloi kendalian mereka.. Oh ya , boleh tengok kat entri Teringin Melancong Dengan Bajet Mampu Bayar ni ! Jangan keliru yer.. Pakej Murah Murah KakJoyah ni pun dibawah Ayden Averroes Sdn Bhd. 
Tunggu apa lagi ? Pakat pakat la ajak kawan kawan gi ! Bila lagi kan ? 
Terima kasih AYDEN AVERROES dan COSMODERM. Pasni trip blogger #KBBA9 ke Korea lak.. musim sejuk menanti mereka... InshaAllah.

Sekejapnya masa berlalu...

Aku terfikir.. jika aku gi travel lama , apakah mampu aku tahan rasa rindu pada mereka ni ? Pada Zahra yang dah mula ringan tulang dan suka menari tu ? Pada Aariz yang suka senyum tapi automatik masam bila berdepan dengan orang asing ? Huhuhuh.. Boleh ! Aku kena keraskan hati sungguh laa.. huhu..

Melihat anak membesar di depan mata adalah impian semua ibu bapa ! Tapi mereka terpaksa bekerja demi mencari duit untuk membesarkan anak anak dalam keadaan selesa dan selamat. Kalau ikutkan , aku rasa diorang lagi suka duduk rumah dan bermain dengan anak anak mereka.. kan kan ? 
Anak yang sebesar tapak tangan.. dari menangis hingga petah berkata kata... tak sangka segalanya berlaku dalam sekelip mata dan secara tidak langsung , kita juga semakin dengan dengan kubur.. Maksud aku semakin tua la.. Memang mati tak mengenal usia.. tapi umumnya makin tua makin hampiri kematian.. tu je maksud aku.. faham ?
Pasni boleh adik dah Aariz.. InshaAllah. Kena cari time untuk terjun tiruk jer ! Hahahahaa...

Jumaat, 28 April 2017

Buffet Ramadan 2017 : Warna Warna Ramadhan di Marriot Hotel Putrajaya.

Kali pertama jejakkan kaki ke hotel mewah ni.. Dengar ceritanya dia punya buffet Ramadhan sedap ! Tu pasal aku sanggup gadaikan usus aku untuk mencuba masakan masakan chef di Marriot Putrajaya ni..  Huhuh.. dan kebetulan aku tengah idamkan keow teow.. Tak puas makan ari tu di Seri Pacific Hotel sebab demam. Maka nak try keow teow di sini.. apakah kena dengan selera aku ??? 
Sesampai je sini , aku tunggu kawan aku.. Jemputan atas nama dia. Aku join jer.. Heee... Bukan apa.. kalau atas nama aku , aku kena buat entri ! Hahahaa.. kena buat kerja wehhh ! Bukan datang makan pastu balik berak ! Haaaa.. tamo tamoooo ! Tapi , walaupun aku datang sekadar tetamu , aku tetap buat kerja aku sebagai blogger.. sebagai timbal balas apa yang aku makan.. walaupun tak banyak ! Hehehehe... 
Ok... aku malas nak cerita panjang.. korang tengok sendiri laa video 'Go Live Facebook' yang aku amik ni.. Sedap ke tak makanan kat situ.. Hehehee.. 
Haaaa.. Tengok dah ? Amacam ? Nak tengok lagi real makanan makanan yang menjadi pujaan aku kat situ ? Huhu.. Sebenarnya banyak yang aku suka tapi ini antara yang mengiurkan mereka yang datang , petang semalam... 
Gambar keow teow tetap sama la.. cuma rasanya dia sedap ! Ditambah ngan cili.. fuhhhh ! 



Ok ok.... Cukup part gambar ! Hahahaha.. Berapa ringgit sekepala ? Camana nak booking ? Bila bermula ? Fuh... Meh aku kasi tauu.. 

Tarikh : 29hb Mei - 24hb Jun 2017
RM135 nett dewasa / RM90 kanak kanak
Early Birds 
RM120 nett dewasa / RM65 kanak kanak ( Tempah sebelum 20hb Mei 2017 )

Untuk tempahan , sila hubungi : 03 8949 888 atau Ramadan Hotline : 03 8949 8922/8761/8655

Selamat Berpuasa... 

Cara selesaikan masalah 'Admin Whatsapp Boleh Dipenjara' !

Artikal di Berita Harian semalam membuatkan hampir semua rakyat Malaysia yang ada Whatsapp 'sakit jantung' . Ada yang terus letak jawatan dan uninstall Whatsapp mereka dan guna kembali SMS atau guna Telegram..  Peraturan untuk Whatsapp je kan ? Hahahahaa...
Aku ada cara camana nak settlekan isu ni ! Pastinya masing masing bertolak nak jadi admin kan ? Apa kataaa... apa kata lantik je semua jadi admin ! Secara tidak langsung , masing masing akan jaga 'bontot' masing masing dari disebat kan ? Haaaaa.. Ok la kan ? 
Sebenarnya , aku lama dah fikirkan perkara ni untuk team #KBBA9. Sebab itu dalam team aku ada 'blogger-blogger' yang hampir dengan infomasi infomasi yang sahih dan juga untuk elakkan penyebaran maklumat maklumat yang tidak pasti  statusnya... Dengan cara ini juga , mereka dilatih menjadi blogger yang lebih berhemah dan lebih berinfomasi.. Bijak tak aku ? 
Alhamdulillah.. Walaupun ada gak terlepas namun cepat 'dihalang' dengan memberikan info yang lebih tepat dan sahih..  Tapi aku tak salahkan blogger kerana mereka lebih kepada 'ingin bertanya' dan mereka berada di landasan tepat untuk bertanya
Untuk pengetahuan korang , kami bukan sekadar blogger ! Hehehehe.. Oh ya.. apakah ini tanda pilihanraya semakin hampir ? Heheheeeee... 

Khamis, 27 April 2017

Boleh buat lawan wrestling !


Sekejap je masa berlalu.. Dah merangkak dah mamat ni ! Sepupu dia pon tak merangkak lagi walhal ikutkan ari tu , dia ni 'lembik' jer.. Tapi skang ,  aku berdirikan dia pon dah boleh bukak langkah nak berjalan ! Alhamdulillah..
Dan paling menarik.. dah start kena buli ngan abang kakak dia.. dan daddy dia ! Tu bertepek tu hasil kerja daddy tu.. hahaha.. dia  redha jer. Sengih ajaaa.. asalkan ada orang layan dia.. Hurmm.. Aku rasa mamat ni tinggi dari aku nanti. Skang ni pon dah rasa meninggi semacam.
Makan ? Kuat.. Susu ? Kuat ! Dan pandai terliur dah tengok aku makan... Nasib tak pandai mintak lagi. Tapi dah pandai mintak nak ikut berjalan sana sini.. Satu lagi , sedap peluk dia... pastu dia meronta ronta. Memang terasa kuat dia.. 
Pasni leh sunat sekali ngan abang dia.. daddy leh join sama.. ehh ?

Buffet Ramadan " Halaman Haji Saad" di Seri Pacific Hotel Kuala Lumpur 2017

Tercari tempat best untuk berbuka puasa ramai ramai nanti ? Aku ada satu tempat nak syorkan kat korang. Masukkan dalam senarai wajib pergi nanti ! Hehehehe.. Mana ? Alaa.. tanya laaakk.. Tuuuu haa ..tajuk pun dah kasi tau dah ! Yer laaa , Seri Pacific Hotel Kuala Lumpur. Hotel wajib aku buka puasa bersama wife jika berkesempatan atau dia teringin nak berbuka di luar. 
Tahun ni Seri Pacific Hotel Kuala Lumpur buat sedikit kelainan tapi masih mengekalan aroma masakan mereka yang sedap belaka itu. Dengan tema " Halaman Haji Saad " , Chef Haji Saad dan anak buahnya menawarkan juadah berbuka puasa yang menarik dan pastinya membuatkan pengunjung berpuashati berbuka puasa di sini. 
Ada 3 pakej ditawarkan iaitu Pacific Ballroom ( RM98 dewasa dan RM49 kanak kanak ) , Zende Restaurant ( RM138 dewasa dan RM69 kanak kanak ) dan Rumah Terbuka ( RM95 seorang ). Ok la kan ? Standard KL gituuu..
Ok.. antara sajian yang bakal menanti ialah Kambing Golek , Bubur Lambuk ,Serunding Daging Ayam , Briyani Gam , Nasi Kandar dan Sup GearBox , Bubur Cha Cha , Pengat Ubi , Bubur Kacang Hijau dengan Durian , Pulut Hitam , Pengat Pisang , Bubur Jagung , Sambal Belacan , Cecalok , Budu , Tempoyak Cili , Sambal Nanas , Sambal Mangga , Ulam ulaman kampung yang pastinya membuka selera korang ! Tu baru sikit.. Banyak lagi aku tak sebut ! Serawa durian dan char keow teow  ! Haaa.. Feveret aku ! 

Banyak sangat laa menu yang dihidangkan. Nak tulis pon aku tak sampai hati.. tak sampai hati kat diri sendiri sebab terliur ! Hahahaha.. Sedap sedap belaka menu kat Seri Pacific Hotel Kuala Lumpur. Korang kena booking awal awal sebab selalu je penuh ! 
Nak ke sini , boleh guna LRT.. dekat sangat ! Surau , jangan risau ! Pastinya memuaskan pengunjung. Segalanya terbaik dari Seri Pacific Hotel Kuala Lumpur.
Untuk tempahan : 03 4042 5555 atau email ke sales@seripacific.com

Review Guardians Of The Galaxy : Vol 2

Secara jujurnya , Guardians Of The Galaxy ni bukanlah filem kegemaran aku. Walaupun ianya keluaran MARVEL tapi tak menarik perhatian aku sehinggalah aku dapat tahu salah satu watak di dalam filem tu dilakonkan oleh pelakon kegemaran aku yakni Vin Diesel ! Disebabkan dialah , aku tonton Guardians Of The Galaxy. Tapi selepas menontonnya , aku dapati filem ni adalah citarasa aku apatah lagi watak The Groot yang mana Vin Diesel menjadi suara latarnya , melucukan ! 
Ok.. Untuk 'Vol 2' ni kan.. banyak babak babak di luar jangkaan aku berlaku ! Tak sangka sama sekali! Tapi paling membuatkan aku tertarik dan tertawan adalah watak Baby Groot ! Sekali lagi dia berjaya membuatkan para penonton tidak menyesal ke panggung dan seterusnya aku rasakan ramai mengidam nak dapatkan anak patung Baby Groot jika ada jual ! 
Aku taknak cerita jalan cerita filem ni. Tak nak ada yang spoil mood nak tengok je ! Tapi secara jujurnya , ini adalah antara filem yang aku tonton , amat berbaloi sekali ! Tak menyesal la aku tengok di kala orang lain dah dibuai mimpi.. hehehehe.. 
Tak sangka.. serius tak sangka ! Huhuhu.. Rasa macam nak tengok je lagi.. hahahaa... Best ! Best dan melucukan ! Tak kering gusi kecuali bila ayah dia mati ! Huk huk.. Eh ??? Hahahha.. Tercerita lak ! Heeee... Tapi.. tapi.. haaa.. ada tapi tu ! 
Berapa bintang ? Aku kasi 4/5 bintang ! Aku puashati sangat. Wajib tonton tapi pastikan tonton yang pertama dulu.. baru tengok yang ni atau korang akan rasa bosan.. kecuali watak Baby Groot je..menghiburkan ! Heeee...

Rabu, 26 April 2017

Nur Zahra Iman , kakak yang baik tapi..

Setiap kali aku pegang adik dia, semacam cemburu terpancar di wajah dia. Takkan kot ? Tapi dia jaga sungguh adik dia ni.. dalam senyap senyap ! Bila aku ada , dia macam.. krik krik je ngan adik dia ! Aku perasan.. dia sebenarnya ada ego dalam diri dia tapi pada masa yang sama dia sayangkan abang dan adik dia ni.. Huhu.. 
Tadi aku suapkan Aariz makan.. dia terbaring sebelah aku. Sesekali bangun dan buat sesuatu... nak tarik perhatian aku. Entah camana... datang idea ! Aku suruh dia suapkan Aariz ! Hahahaha.. nak dia! Dan baru dia tau.. bukan senang !
"Aaarizzz..angan ain laa.. ".Marah Zahra ! Baru tau eh camana rasanya ? Hahahahha.. Aku senyum je.. Dia suap sampai abis. Pastu dia sambung baring depan tv ! Dia cuba nak tidur tak tak dapat.. Aku tahu apa dia nak.. 
Dia yang tak tidur sejak subuh tadi , memerlukan 'lengan' aku untuk tidur ! Kalau tak dapat lengan , dapat bersentuhan ngan daddy dia pon cukup laa.. Rasa secure kata orang.. Huhuh.. Dia yakin daddy dia superhero untuk dia.. Huhuh.. 
Selesai Aariz .. baru aku tidurkan Zahra. Tak sampai 5 minit , lena dah..
Sian dia.. baik , lembut , penyayang tapi garang ! Ngan aku ,dia ok jer.. Ngan mak dia , susah sikit. Nak mandi pun kena daddy yang mandikan. Sama gak la bila dia berak dalam pampers.. daddy gak dia cari walaupun daddy tengah tidur ! Huhuhuh..

Akhirnya , aku tewas !

Balik dari food review dan meeting , jam 12 tengah malam. Zahra menyambut dengan seribu senyuman. Suka daddy balik. Daddy tersenyum. Ada gak insan sudi sambut kepulangan ayah tercinta.. ehh ? Hahahaha..
Tengok mata Zahra. Segar bugar !! Aduh.. kul berapa pulak dia nak tidur hari ni ? Hurmm.. semalam dia tidur jam 2 petang tapi malam tu dia dapat tidur jap.. Tak sempat aku nak bersihkan diri , dia nak susu botol... Terus aku buatkan untuk dia. Pastu baru aku tukar pakaian dan bersiap. Dalam kepala aku , aku nak makan ubat demam. Dah tak larat. Nak pengsan dah ni ! Nasib baik sewaktu balik dari meeting di Cheras tu , aku ada Waazu ! Kalau takda, mau aku mengantuk giler sewaktu drive. Tapi serius laaaa.. selepas ada kawan bagitau dia guna Waazu , spray ke muka ketika memandu untuk hilangkan keletihan .. aku cuba semalam dan memang betul la ! Bagus tul Waazu ni ! Seribu satu kelebihan rupanya !
Nanti aku kat korang pasal Waazu ni eh..cerita  
Pastu aku temankan Zahra tengok tv jap.. Mata dah mula redup.. Zahra mintak biskut lak ! Maka bangunlah aku ke dapur sekali lagi. Bagi dia biskut.. dan dia mulakan kerja dia.. Aku dah tau apa yang bakal menanti aku. Aku tenang-tenangkan diri dulu.
10 minit kemudian , Zahra datang sambil sengih sengih. Hurmmm.. geleng kepala aku. Jeling ke lantai... 
" Tu sapa buat tu ?? Sapa nak bersihkan ? " . Tanya aku.
Aku bersihkan dia.. Ketika aku masuk dalam bilik , wife bagitau Zahra tak mandi malam lagi ! Huhhh ! Dia kata dia cuba dah nak mandikan tapi dia tak nak.. Hurmm... Tambah satu lagi kerja aku sebelum dapat lelapkan mata.. 
Aku bersihkan lantai... pastu mandikan Zahra. Bilas bilas jer.. Aku ajak dia sekali je.. terus ikut. Anak daddy sungguh laaa...  Nak gak daddy mandikan. Adehh... nanti daddy outstation, camana la dia . Jangan demam merindu dah.
Siap. Tapi satu lagi masalah datang.. 
Si kecik ni bangun ketika aku siapkan Zahra. Bising mulut dia..menyanyi nyanyi.. bangun terus adik dia ! Dan aku.. aku tak larat dah ! Terus aku baringkan diri aku dan mintak wife amik alih. Aku bagitau dia , aku demam. Kalau aku demam , dia risau ! Sebab siangnya aku kena jaga budak. Kalau aku tak sihat , dia la kena amik cuti dan jaga diorang ! Hahahaha.. nak tak nak , dia la kena jaga jap malam tadi. 
Aku... tidur sebelah Qhaliff.. tak sedar apa dah.. sampai ke subuh.. Celik mata, alhamdulillah.. segar dah.. huhu... Tapi badan masih lemah. Kena rehat banyak aku ni. Terlalu kerja keras sangat. Ikutkan pagi ni pon ada kerja tapi cukup cukuplah... esok lak ! 

Selasa, 25 April 2017

Dia dah mula bergaya ! Princess katanya..

Fuh.. Baru 3 tahun.. baju dah pilih sendiri. Pastinya My Little Pony je pilihan dia. Kalau menangis, pujuk cakap beli baju MLP , terus diam.. jawab nak ! Aishhhh.. Dan bila dengar muzik , terus bangun menari.. ala ala Ballet gituuuu..
Dan sekarang sibuk bermekap lak ! Pantang tengok mak dia bermekap.. Aku tak tau sapa ajar dia buat semua tu. Rasanya terpengaruh dengan Youtube kot ? Nak kata mak dia , tak mungkin. Mak dia takkan nak kasi semua tu.. hurmm.. 
Menariknya , selepas puas melawa.. bermekap. pakai cantik cantik.. naik kereta gi shopping mall , dia tidur ! Dari dalam kereta.. berjalan jalan dalam mall , balik ke kereta dan sampai ke rumah.. dia , tidur! Hahahahha.. rugi rugi... 
Bulan depan hari lahir dia.. dah tau nak belikan dia apa ! SK II punya bedak atau MAC ! Haaa.. kasi dia main main gitu jer.. ok tak ? Ecececehhh.. kononnya laa.. hahahaha.. giler kauuu ! Mahal kot ! Hurm.. pasni tak leh upload dah video gini.. nanti job job mekap, dapat kat dia.. tak dapat kat aku dah ! Huhhh..

El Ray Cafe , Damansara Damai santai tapi makanan dia..perghh!

Ketika dijemput ke El Ray Cafe , aku tergamam ! Aku tinggal di Sepang. Nak ke Damansara Damai pada hari Jumaat selepas solat Jumaat memanglah satu cabaran buat aku. Jalan jammed kot ! Dan bukanlah dekat woooo ! Huhuhuh... Tapi aku diberitahu yang food review kali ni berbaloi sangat ! Aku terus rasa tertarik. Nak tau apakah menu atau masakan di El Ray Cafe ni yang mampu membuatkan aku makan bertambah ! Huhuhuh.. 
Seperti yang dijanjikan , rakan rakan blogger tiba pada masanya di One Damansara Condominum , Damansara. Alhamdulillah.. kena jaga nama wooo.. tiba pada masa yang dijanjikan. Jangan kasi orang tunggu kita.. kita tunggu orang , tak pe ! 
Cantik cafenya... ala ala hipster tapi lagi santai.. Katanya masih dalam proses penambahbaikan. Pelanggan mereka terdiri dari pelajar pelajar Kolej Perkembangan Awal Kanak Kanak dan juga penghuni kondo di kawasan situ. Sebab itu harga makanan mereka berpatutan saja. 

El Ray Cafe yang baru saja dibuka pada awal Februari lepas dimiliki oleh seorang yang masih muda lagi ! Antara 'signature dish' yang disediakan di El Ray Cafe yang menarik perhatian aku ialah Claypot Chicken Mandy yang bagi aku memang terbaik ! Aku rasa macam nak tapau bawak balik rumah je selepas abis 'kerja' aku petang tu tapi segan ! Hahaha.. Lain kali je aku datang dengan wife serta anak anak.. Selesa bawak budak budak di sini. 

Pemilkk El Ray Cafe, Rayyan Akmal Edmett 
Selain tu ada Kebab ( Skewer ) , Burger ( home made patty ) , Chicken Wing dan juga Nasi Lemak. Buat pengetahuan korang , kat area situ ada banyak juga cafe tapi yang membezakan El Ray Cafe dengan cafe cafe di sana ialah penyajian Nasi Arab di dalam menunya yang mana masakan arab ini merupakan air tangan daripada chef tempatan namun tetap mengekalkan keaslian rasa Chicken Mandy itu sendiri. 
Chef yang bertanggungjawab menyediakan kesemua hidangan di sini ialah Chef Faizal yang mempunyai pengalaman memasak di beberapa buah hotel dan resort terkenal di negara kita. Maka , di sini .. dengan harga berpatutan , korang akan merasa makanan 'mewah' seperti di hotel la gituuu ! 




 Sasaran mereka, semua golongan ! Sebab tu harga jualan di sini berpadanan dengan mereka terutamanya yang masih belajar lagi.. Bukanlah budak sekolah rendah yer... atau sekolah menengah ! Huhuhu... Contohnya , set sarapan pagi , baru berharga RM4.90.. dapat Nasi Lemak dan Teh O. Sedap Nasi Lemak dia ok ! 
Ok , okkkk... Ramadan bakal menjelma dan pastinya semua restoran atau cafe bakal menyediakan pakej pakej berbuka puasa yang menarik punya kan ? El Ray Cafe tidak ketinggalan juga. Mereka akan menyediakan 3 pilihan set hidangan yang sangat menarik yang mampu bayar punya laaa iaitu RM10.55 ! Oh ya.. ada promosi Moreh berharga RM6 saja. Korang boleh pilih samada nak makan Bubur Lambuk , Bubur Gandum atau Mee Hoon Goreng dan Air Teh O. 
  1. Pilihan Hidangan Pertama - Nasi putih , Ayam Masak Merah , Acar Timun & Nenas , Buah Kurma , 2 jenis kuih dan air Sirap Selasih 
  2. Pilihan Hidangan Kedua - Nasi putih , Kari Ikan Kacang Bendi ,  Acar Timun & Nenas , Buah Kurma , 2 jenis kuih dan air Sirap Bandung
  3. Pilihan Hidangan Ketiga - Nasi putih , Claypot Tahu Bersayur , Acar Timun & Nenas , Buah Kurma , 2 jenis kuih dan air Sirap Limau
Amacam ? Makanan gini nampak simple tapi bila chef berpengalaman yang sediakan , korang mau sendiri paham paham je la kannn.. memang terbaik ! Camana ? Terliur ? Nak rasa tapi jauh ? Apa salahnya try dulu kan ? Baru tau berbaloi ke tak.. kan kan ? 
Bagi yang berminat , El Ray Cafe dibuka setiap hari bermula jam 11 pagi hingga 10.30 malam dan terletak di Unit LG2 -003 , Podium One Damansara , Kondominium Jalan PJU10/3C , Petaling Jaya. Kalau rajin sila ke instagram EL RAY CAFE yer.. Kalau malas ? Gi gak laaa .. bukan kena bayar pon ! Adeh.. kedekut klik tul la.. hahahaha... sila ringankan jari tu yer.. 



Jatuh cinta dengan Osmo Mobile !

Lama dahhh aku perati menda alah ni ! Teringin tak mampu nak beli lagi. Terpaksa la memendam rasa.. untuk beberapa lama ! Sehinggalah semalam , aku ternampak depan mata aku.. untuk kali ke 3! Hurmm... antara nak buat tak nampak atau perlu tingkatkan lagi gaya penampilan aku sebagai media influencer untuk bersaing dengan mereka yang semakin meningkat naik ! Huhuhuh... 
Puas pikir... dengan ekonomi yang semakin mencabar.. Ramai yang mula menyimpan emas sebagai backup , aku lak nak kuar duit beli gadget ! Tapi ni kerja aku ! Aku perlu menambahbaik gaya aku atau.. hurmm...  Penat pikir ! 
Akhirnya tanya pendapat menteri kewangan... Korang pun tau la kann.. kalau menteri kewangan tu perempuan , memang payah la nak setuju 100% ! Huhuhuh... Tapi aku kena keraskan hati demi untuk masa depan aku jugak ! Aku beli gak ! Memula aku nak amik yang ada kamera ni tapi ternampak di sebelah dia ! Haaaa... ni la yang aku nak sebenarnya ! Huhuhuhu... 
Terus tanya kat pekerja kedai ni pasal produk ni..  Ni kalau beli online , murah lagi dari kedai ni ! Tapi aku malas nak menunggu. Hehehehhe.. Aku terus je beli. Dan jangan ditanya camana muka wife aku ketika tu ! Hahahahaha... Ku keraskan hati demi kerjaya aku ! Hahahaha.. Jangan ingat aku buang masa dengan semua ni yer ! Segalanya ada pulangan !

Yessss.... Aku milik aku akhirnya ! Tak payah nak bodek mana mana untuk sponsor kat aku. Hahahah... Beli je sendiri , lagi puashati.. kan ? 

Sampai rumah.. aku charge dan pasang Youtube. Tengok tutorial dia dan belajar serba sedikit mengenai Osmo Mobile ni memandangkan aku tak pernah studi langsung pasal produk ni. 3 jam kemudian , bateri penuh sepenuhnya.. masa untuk test drive ! Gabungan Osmo Mobile dengan Sony Xperia XZ , memang terbaik ! Tak sabar nak try dengan Sony Xperia XZs nanti ! Huhuhuh..
Pasni banyak la kot vlog aku ? Huhuhuh... Kalau rajin la nak buat dan ada yang sudi nak buat editing.. hahaha..

Isnin, 24 April 2017

Celaka sungguh bas Travel And Tour itu !

Semalam... sewaktu waktu balik dari Sg.Buloh , di lebuhraya menghala ke KLIA.. aku memandu di lorong tengah, mengikut had laju. Di depan aku ada sebuah kereta Myvi yang juga memandu ikut had laju. 
Sesekali aku menjeling ke cermin pandang belakang. Dan tiba-tiba ada sebuah bas besar macam bas ekspress memandu menghampiri kenderaan aku... betul betul dekat ! Giler ke apa pemandu ni ??? Ko nak aku pecut ke apa ??? Aku tenangkan diri.. Rasa macam nak bukak je tingkap dan bagi jari tengah kat dia ! Tapi itu akan mengeruhkan lagi keadaan.. Dah la dalam kereta ada anak bini. Aku teruskan pemanduan.. 
Tiba-tiba bas besar di belakang aku tu , bagi lampu tinggi berkali kali ! Berkelip kelip dia buat ! Huhh.. Jilake sungguh la perbuatannya ! Lorong tengah okkk ! Sejak bila bas besar leh duduk lorong tengah di lebuhraya ? Kalau dia nak memotong pon dia kena tunggu la.. Bukan memaksa pemandu lain pandu laju ! Aku buat dek.. kawal stering aku betul betul.. Masih jarakkan lagi kenderaan dengan kenderaan depan. Dia makin hampirkan bas dengan kenderaan aku. Haih , tak leh jadi ni.. Nak tak nak , aku pecutkan kenderaan aku. Mana tau pemandu tu gile ke atau tengah mengantuk ! Bahaya kat aku gak kan ? 
Selepas berjaya jarakkan bas tu , aku tengok dia masuk ke lorong paling kiri dan terus memecut ! Huhhhh.. pastu dia hon kereta depan aku ! Marah laa tuuu... Huhhh ! Aku sempat tengok warna bas.. Hurmm.. Bas pelancongan. Ni kalau aku kerja kat Kementerian Pelancongan lagi , mau gak aku gi naik ke pejabat Perlesenan dan buat laporan..  Aku hafalkan nama Travel And Tour tu... Dan suruh wife aku amik gambar.. Dapat tapi kabur.. Hurmm.. 


Sayangnya aku tak dapat rekod perbuatan dia tu. Kalau takkkk.. Haaa !  Nampaknya pasni aku kena pasang kamera depan belakang laa kat kereta aku. Selepas menyaksikan beberapa kemalangan yang mana pemandunya tak nak mengaku bersalah ,rasanya kamera di dalam kereta amatlah penting ,kan? 
Kejadian bas berlagak samseng ni bukan kali pertama ! Maaf , tak perlu nak sentap yer... Ahli keluarga aku pun ada yang jadi pemandu bas ! Aku cakap umum dan bukan semua berperangai gini tapi perlu tahu , sikap begini mengakibatkan nyawa melayang jika ego menjadi raja ! Dia rasa dia bawak bas besar , kereta kecik boleh dihimpit disondol begitu saja ! 
Aku tak tau dan tak nak tuduh.. kat area Sepang ni , banyak lori lori bawa batu dan tanah.. setiap pagi dan kekadaang ada JPJ buat sekatan... baguslah.. cuma aku harap , tiada unsur unsur negatif berlaku di situ sebab setiap pagi , memang banyak kenderaan akan berselisihan dengan lori lori ini ! Jangan tunggu sesuatu yang buruk berlaku baru nak amik tindakan ! Kami tahu , nyawa rakyat tak semahal nyawa VVIP tapi nyawa tetap nyawa ! Jangan pandang ringan.. Dan bukan tuduhan yer ni.. Mintak buat kerja dengan lebih tulus dan lebih tegas ! 

#PhotoshootRayaKBBA92017: Terima kasih Muzium Warisan Melayu UPM !

Satu kebanggaan dapat buat photoshoot kat sini beramai ramai ! Bukan mudah untuk mengumpulkan lebih dari 10 blogger memandangkan ramai yang dah bekerluarga  serta berada di luar Kuala Lumpur namun , aku sekali lagi dapat melakukan..dengan kerjasama rakan rakan blogger yang lain ! Alhamdulillah. Tahniah semua ! 
Terima kasih kepada Muzium Warisan Melayu UPM , Serdang kerana sudi menaja tempat buat kami kali ini dan pastinya ini adalah photoshoot yang cukup berjaya dikendalikan oleh juru gambar yang cukup berpengalaman , Wan Izhar Abu Bakar ( baca Giler Pro Wan Izhar Abu Bakar ! ). 
Dan blogger sendiri telah beri kerjasama dan komitmen lebih 100% ! Bangga aku wehhh.. Ahaaa , MUA-MUA yang datang pada awal pagi , jutaan terima kasih atas kesudian menaja makeup makeup para blogger wanita. Memang nampak anggun dan gempak mereka. 
Cun kan ?  Ketara muka berubah hingga ada sang suami terus nak bawak balik rumah ketika tu gak ! Hahahaha.. gurau gurau... terkedu je la.. tengok bini diorang tetiba cun ! Hahaha.... kena antar gi kelas mekap eh ? 
Ni baru setengah je turun.. kalau semua blogger #KBBA9 turun , memang hari hujan ketika tu.. terasa bahang ! Hahahaa..


Dan blogger blogger lelaki... segak segak belaka terutamanya yang berbaju oren tu ! Fuh , simple tapi ketampanan terserlah tanpa berbelah bagi. Tak sangka kan ? Rugi laaa yang tak nak taja baju mamat tu ! Hahahahah..
Tuuu.. baju oren tuuu..

Tak nampak ? Meh aku close up skit.. Tak nak tengok ? Hahahaha.. tak kiraaa ! Tengok gaakk..
Ah, kacak , kan ? Hehehe.. gurau gurau ...
Makan tengahari paling akan diingati ! Hehehehe..


Sekali lagi.. jutaan terima kasih buat Muzium Warisan Melayu UPM. Sebarang pertanyaan , boleh rujuk pada page mereka atau di Instagram , MuziumUPM.
Selesai.. tunggu hasilnya selepas ini !

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI