Dapur Tanpa Sempadan...

Rabu, 31 Mei 2017

Masalah dengan keguguran rambut dan kurangnya susu ibu untuk bayi anda ? Cubalah Nutrafemme !

Termenung... Hurm. Camana nak bantu eh ? Wife tunjuk kat aku rambut dia yang gugur. Dan masalah kerja di pejabat dan tidak cukup rehat menyebabkan susu untuk Aariz , yang baru berusia 9 bulan tidak cukup stok !
Dah cuba beberapa jenis produk namun hasilnya tidak begitu memberansangkan. Dan baru baru ni , terbaca satu iklan  mengenai produk yang dikatakan mampu membantu menyelesaikan kebanyakkan masalah-masalah yang dihadapi oleh wanita masa kini seperti menguatkan akar rambut , meningkatkan penumbuhan sel payudara , mencerahkan kulit , meningkatkan keanjalan kulit , memecahkan lemak , menambah susu ibu , mengempiskan perut , mengecutkan peranakan , mencuci dalaman wanita , menambah tenaga , mengetatkan saluran faraj , menguatkan sistem imunisasi dan banyak lagi.. sila rujuk gambar dibawah ni eh !  

Waduh , biar betul ???? Takkan kot ??? Ok.. sebagai orang yang dah biasa dengan media sosial , aku cari testimoni testimoni yang boleh dipercayai di internet.. Dan ada beberapa yang aku jumpa terutamanya mengenai berat badan , rambut dan juga susu ibu ! Sila baca sendiri  di Testimoni Nutrafemme.
Sebelum tu.. nak gak tau kan , bahan-bahan yang digunakan di dalam Nutrefemme ni , kan ? Menurut maklumat yang aku perolehi  , Nutrefemme ni dihasilkan dengan komposisi 21 bahan yang terdiri dari herba , buah-buahan , ekstrak bunga , multivitamin , mineral dan diperkayakan dengan kolagen. Komposisi ni diberi nama Nutraplex21  (Nutrition Complex ). 
Ok.. yakin buat pertama kali. Nak wife cuba... aku dapatkan sekotak sebagai percubaan. Kalau bagus , aku beli berkotak kotak ! Hahahaa... Yelah , barang baik.. jangan dilepaskan , kannn ?  
Baru je order , dah dapat ! Perghh.. Efisien gituuu.. 

Hurm.. kotak dia cukup menyakinkan. Kalau luaran saja dah gempak , dalam apatah lagi kan ??? Hehehe.. Jom tengok dalam dia camana lak . Apakah segah kotaknya ???? Rasanya ? Baunya ? Cara nak makan ? Huhuhuh.. Banyak tul persoalan eh ? 
Jom bukak kotaknya.. slow slow.. sabare dong ! 


Senang rupanya ! Tak yah nak bancuh bancuh dah. Koyak dan hisap jer.. Rasanya , memang aku yakin semua boleh telan punya laa.. Takda rasa atau bau seperti jamu atau makjun sama sekali. Sangat mudah ditelan tanpa mengerutkan muka. Yer , aku sendiri cuba laa... Kalau tak sedap , aku tak la update dalam blog aku ni ! Hahahahaha .. 
Er, apakah kesannya dah nampak ? Giler kot ??? Baru satu sachet , dah susu kuar banyak dan rambut kembali lebat ??? Haish.. nampak sangat aku temberang.. Tapi yang pasti , malam tadi , aku tak tidur sampai sahur ! Lepas sahur , baru tidur jap.. pastu bangun subuh dan terus ceria hingga ke tengahari. Hahahaha..  Menarik ! Tak sabar nak tengok kesannya pada wife. Dan jika terbukti bagus , aku nak belikan untuk mak aku gak.. Dia dok mengadu kepenatan.. Yer la, dok jaga cucu cucu dia.. Huhuh..
Aku dimaklumkan , jika pembaca blog aku nak beli.. mereka akan dapat potongan 30% ! Amboiiii... banyak diskaun tuuuuuu.. Huhuhhu.. 
Ok, ok.. Camana nak beli ?? Boleh hubungi Finaz Nutra di 0135943659 atau boleh je layari laman web Nutrafemme di www.nutrafemme.com

Aku nak update blog tapi..

Asal aku pegang je laptop.. Dia datang kacau.. Tarik phone la.. Naik belakang aku la.. Duduk atas aku.. Hurmm..
Bila aku shutdown dan simpan laptop, dia senyum. Terus baring sebelah aku dan ajak berbual..
Hurm.. Teringat janji aku hari tu.. Dia sembuh nanti, aku luang banyak masa utk dia.. Tapi sapa nak buat kerja kerja aku yg berlambak tu??? 

Selasa, 30 Mei 2017

Memang kalau keluar hospital..

" Zahra , meh makan ubat.. ". Arah ibunya. Zahra sekadar memandang dari jauh kemudian jelirkan lidahnya. Ok , dia dah sembuh. Alhamdulillah... Lega rasanya. Yelah , dua hari dia 'tersadai' tanpa berbuat apa apa.. Nyaris aku nak bawak dia masuk balik Prince Court. 
Betul ke kata orang.. kalau kita dah masuk dalam wad , bila dah keluar tu.. mesti demam sehari dua atau badan terasa lesu semacam jer ? Hurmm .. aku yang jaga dia di wad pun terasa lesu. Rasa macam nak suruh Zahra bangun dari katil dia tu , aku nak baring lak.. suruh dia lak jaga aku. Tapi kalau aku buat gitu , rasanya aku akan tidur di ICU untuk malam tu.. hahaha.. 
Demam , dia tak dah.. Tapi pipi dia naik kemerahan. Macam naik ruam gitu. Orang kata panas dia keluar.. sehari dua nanti hilang lah.. kan ? 
Tapi yang pasti , dia dah kembali cergas walaupun tak 100%. Selera makan dia pun dah beransur ansur kembali. Namun gitu , aku tetap kena pantau dia. Abang dia , Qhaliff dan Aariz.. Alhamdulillah.. sihat je tapi ada la selsema gitu.. sesekali bersin , kuar hingus hijau ! Huhuuh.. Moga diorang sihat berpanjangan.. Ada projek ke Johor minggu ni.. InshaAllah.. Nak review hotel gitu.. heee.. Kalau ada rezeki la.. Kali pertama mereview hotel di bulan Ramadan. Ikutkan aku , malas nak gi mana mana pun. huhu..

Isnin, 29 Mei 2017

Jom ke New Zealand bersama Ikhlas Tours !

4 bulan lagi ! Hehehe. InshaAllah , jika panjang umur. Segala-galanya telah diuruskan oleh team #KembaraKBBA9 dan juga Ikhlas Tours yang beroperasi di New Zealand. Hanya menanti masa saja. Tak sangka , mudah berurusan dengan mereka. Dan kosnya , mampu bayar la.. Untuk 6 hari 5 malam , bawah RM2K seorang ! Ok la kan ?
Menarik New Zealand ni kalau kita ni pencinta alam. Hehehe.. Kalau untuk shopping , rasanya tak la sesuai ke sini. Aku nak ke sini sebab nak rehatkan kepala otak aku sebelum masuk tahun baru dan kena pulak time aku dan rakan rakan blogger gi ni nanti , musim Spring ! Haaaa... Tak terbayang keindahannya nanti ! Huhuhuh.. 
Apakah pakej yang kitorang amik ? Owh.. ni yang best ni. Kitorang akan memandu sendiri di sana ! Tu yang best tuuu.. Hahahaa.. Sebab tu kena cari geng sekepala untuk travel gini. Baru best. Apa yang disediakan oleh Ikhlas Tours ? Haa.. meh aku kasi tau.. 
Jadual 5 hari 4 malam ( tak nak lama lama.. rindu anak ! ) 
Ahaaa.. mesti tertanya punya.. camana punya penginapan.. transport yang disediakan oleh Ikhlas Tours. Oh ya , makanan kitorang bawak dari KL. Tapi ada gak plan nak buat food review kat sana.. Hehehe.. Cari restoran halal dan tulis mengenainya di blog. Kot kot la korang nak gi nanti , kan ? Heheeee..

Dan antaranya dah dibooking untuk kitorang ialah.. 


Pengangkutan dan lesen.

Ahaa... amacam ? Ramai dah amik pakej bersama Ikhlas Tours dan alhamdulillah , semua gembira ! Boleh tengok di page Ikhlas Tours sendiri.. Kalau nak tau dengan lebih lanjut , boleh email pertanyaan ke :  i k h l a s . t o u r s @ g m a i l . c o m
Tak sabar nak ke sana ! Moga panjang umur dan tercapai impian. InshaAllah.

Jangan berkiralah dengan anak kita !

" Daddy , nak toys.. " . Ayat yang kadang kala keluar dari mulut Qhaliff dan juga Zahra. Aariz belum pandai lagi nak berkata kata walaupun dah pandai menjerit memanggil mak bapak dia ! Hahahaha.. Adeh.. pandai dah diaaa.. 
Dengan wife , memang diorang payah nak dapat. Bukan sebab kedekut tapi wife memang tegas sikit bab bab ni. Yelah , berlambak mainan diorang dalam stor tu. Main sekejap jer.. pastu tak usik dah. Huhuh.. memang leh sentap la kan ? 
Tapi aku tak.. Aku bukanlah nak membazir tapi aku yang selalu je baca kisah kisah sedih insan insan yang kurang bernasib baik.. yang mana anak anak kecik mereka terdampar atas katil , dibelikan mainan.. tapi nak buat apa ? Bukan mereka nak main pon.. Huhuh.. 
Dan seminggu aku di hospital bersama Zahra.. Aku tanya dia.. Nak toys tak ? Dia jawab tak nak.. Apa pon dia tak nak. Nak tidur jer. Lesu je tengok dia. Memang 'menakutkan' aku. Berdoa agar dia kembali ceria dan cergas.. Nak tengok semula dia menari depan aku setiap malam.. di kala aku nak lena... dia sibuk tengok kartun.. huhuh.. Aku rindu nak saat tu dan jika ianya kembali , aku takkan larang dah.. Biarlah menari pon sampai pagi ! Huhuhu.. 
Di Tesco petang semalam.. Qhaliff nak anak patung BayMax selepas Zahra dapat anak patungnya.. Car.. Aku tau , Qhaliff bukan nak sangat tapi dia nak aku berlaku adil. Apa Zahra dapat , dia dapat ! Yer , aku belikan.. Dia senyum.  Dia 'lega' daddy dia masih sayangkan dia.  Diorang dah pandai bermain psikologi dengan kita. 
Dan teringat aku kalau Qhaliff demam. Dia lagi teruk kalau demam.. apa apa pun tak nak ! Huhuh.. Maka biarlah apa diorang nak.. Selagi aku mampu belikan , aku belikan Selagi mereka ada di sisi , aku berikan yang terbaik Aku tak nak menyesal kelak.. Apa guna duit banyak tapi kebahagiaan tiada ? Dan merekalah kebahagiaan aku buat masa ini.. 

Pantau demam Zahra 48 jam..

Discaj dari hospital tapi dia belum pulih 100%. Demam dan batuk on off. Demam dia tu merisaukan. Kadang kadang cecah 39. Terus basahkan tuala pastu letak di perut dan ketiak dia. Pastu turun sikit suhu tu.. Tak tidur aku semalaman hingga sahur. Lepas subuh , aku mintak wife lak pantau dia. Aku nak lenakan diri. Risau aku lak demam.. Kalau aku demam , lagi payah... 
Ahad.. demam dia masih ada. Aku bagi kata dua pada wife. Kalau  demam tak surut , kita kembali ke Prince Court.  Tapi sebelum tu , jom kita regangkan otot dulu.. bawak dia gi Tesco. Tengok keadaan dia camana. Kalau dia tak bermaya , memang kena gi hospital. Tapi kalau dia segar terutama bila nampak anak patung , tu memang dia sedang bersedapan ! Maksud aku , dia sedap layan demam dia! Hurmm.. 
Dan jangkaan aku tepat.. di Tesco , dia ok ! Nak itu ini.. Dan dia kembali berselera makan. Tu je masalah dia skang. Dia tak nak makan. Tapi selepas gi Tesco tu , dia nak makan.. KFC lagi ! Pastu nampak la segar skit.. Namun suhu badan dia tetap naik. Aku mandikan dia dan bagi ubat demam. Hurmm.. Aku pandang wife. Sian kat dia kalau kena cuti lagi. Moga moga tak demam dah dia esok.. Sian kat Qhaliff gak. Seminggu tak sekolah. 
Malam... Zahra tidur lena. Setakat sehingga jam 1 pagi , suhu badan dia normal.
Moga dia tak demam dah.. Kalau demam , aku kena pikir pelan B.

Sabtu, 27 Mei 2017

Upah gunting rambut !

" Qhaliff.. jom gunting rambut.. Tengok rambut Qhaliff , tu.. macam King Kong dah rambut ! Nanti nak gi sekolah , tak hensem. Haa... Nanti Ticer Ayub ngan Ticer Fahmi gelak kat Qhaliff.. tengok rambut cam King Kong. ". Kata aku sambil  halakan cermin kat muka dia.  
" Hensem tak ? ". Tanya aku. Dia sengih sambil gelengkan kepala. 
" Haaa.. Isnin ni nak gi sekolah , mesti nak nampak hensem kan ? Jom gi gunting rambut.. ". Ajak aku sekali lagi. 
" Tapi Ticer Ayub.. ". Dia mencelah tapi pantas aku potong... Sayang tul dia ngan Ticer Ayub dia tu.
" Nak hensem ke tak nak ni ? ". Tanya aku sekali lagi. Dia sengih. 
Di Alamanda... dia dah lena dalam kereta. Aku biarkan dalam 10 minit dia tidur dulu. Take a nap omputeh kata.. Takda la nanti dia meraung atau buat pasal..kan ? Pastu baru aku kejut dia. Ceria terus. Hurmm.. aku tau nape dia ceria.. Bukan sebab nak gunting rambut pon.. 
Menghala ke Hairven , tingkat 2. Dia tak nak masuk ! Amboiiiiii... memilih tul laaa ! Aku tau dia nak g mana... A-LOOK !!! Kalau Hairven , baru RM belas belas seingat aku tapi kalau kat A-LOOK , RM33 ! Gunting saja ok !!  Huhhh... 
Tapi ok laa.. aku rasa dia tak suka Hairven sebab dulu rambut dia pernah digunting kat situ dan tidak memuaskan hatinya.. hahahah.. A-LOOK pon nampak kelas skit. Hahaha.. dia ni memang poyo skit part ni. Nak kelas gituuu..
Siap...  Upahnya ?? Hurmmmmm....
Dan Zahra , aku tak bawak sama sebab badan lom sihat sangat. Kasi dia berehat betul betul di rumah..

Discaj akhirnya tapi...

Semalam punya cerita.. 26/5/2017 !
Dia berselera dah makan tapi makan koko crunch jer.. Tak kisah la , janji makan ! Abissss.... huhu. Risau gak aku sebab dia tak nak makan langsung. Air pun tak nak minum. Dia takut muntah aku rasa. Tapi bila nurse kasi air , dia minum.. Nak bermanja ngan nurse la gamaknya.. 
Doktor datang check... demam dah reda. Dia boleh balik. Tapi bila sampai masa nak balik , demam dia naik sikit.. er , panas skit.. dalam 37 gitu. Risau aku aihhh... Risau kat dia satu.. bosan dalam tu pon satu hal gak. Nurse pon macam bosan je tengok aku.. Hahahah.. Abis kontrol hensem dah aku ni kot ?? Ke aku tidur berdengkur sampai satu wad dengar ? Hurmmm... 
Positif Ben , positif ! Diorang suka tapi tak nak la lama lama dalam wad , kot ? Haa.. bagus pemikiran gini ! 

Jam 4 petang , dapat surat dari doktor. Aku gi ke bahagian pembayaran.. Kasi surat.. dan kemudian dia kasi aku bil. Hehehehehe.. Aku tengok dan ternganga ! Fuhhhh.. berpeluh tapak kaki aku. Nasib baik la ada insuran. Kalau takda , mau merangkak aku kembali ke wad dan angkut beg turun bawah semula ! Hahahahaha.. 
Cer tengok berapa kena bayar ! 
Ni baru wad standard ni.. Kalau kena level artis atau level pak pak arab tu ? Haaa.. entah berapa lak eh ? Tapi bukan salah hospital tu pon.. Tu hospital antara yang terbaik di negara kita.. Dan hospital swasta tuu.. Kalau nak murah , gi je hospital kerajaan.. Ada je pilihan kan ? 
Yang penting , anak tu sihat.. Sihatkah Zahra ? Alhamdulillah.. tapi dia masih lagi lemah.. takda mood nak bermain walaupun Aariz datang kacau dia.. huhu... 
Dan aku sendiri , baru terasa kepenatan di tambah lagi dengan hari pertama puasa.. terlepas waktu sahur ! 

Khamis, 25 Mei 2017

Esok hari terakhir di Prince Court Medical Center ?

Batuk takda dah sangat.. ada tu ada la.. Selsema , clear. Demam , on off ! Demam ni yang merisaukan ramai pihak... Apakah bila keluar nanti akan ok ? Maklumlah , sekarang ni ramai dok demam.. aku , wife , Qhaliff dan Aariz pon demam gak..
Malam menjelma.. Zahra dah mula bosan asyik terbaring atas katil. Aku ajak dia turun jalan jalan. Sebelum tu , dia asyik menangis jer. Kelmarin pon gitu gak.. Pastu nurse check dan dapati pergelangan dia bengkak. Air tak masuk betul katanya. Jadi kali ni aku alert. Pada awalnya pelik gak nape... Bila tanya tak nak jawab. Stress pulak aku. Tetiba terpandang tangan dia. Dia tak nak baring awalnya. Aku syak tangan dia yang digunakan untuk drip air dan antibiotik.  Terus aku 'call' nurse. Dia datang check dan tukar balutan. Mungkin ketat sangat atau dia dah hilang keselesaan.. 
Pandai dia mengadu. Pastu nurse je boleh usik dia.. Aku , dia tak kasi.. Huhuhu.. Usik je terus nangis.. Ngada tul.. 
Lepas tukar balutan , terus dia kembali ceria. Siap menari gitu. Aku ajak dia turun jalan jalan.. Terus nak ! Hurm.. nampak sangat dah tepu dalam bilik. Padahal sebelum tu memang dah turun ke bawah dah.. bersama Qhaliff ngan ibunya. Aku pun join sama.. heee.. Sukaaaa dia ! Cergas ! Berdasarkan tu la aku rasa dia ni kena bawak jenjalan.. kasi kuar peluh. Baru sihat kot ? Harapnya gitu la.. 
Pilihlah apa nak.. Daddy belanja.. duit ibu ! 

Dapat ! 

Pasang.. dan daddy jugak jadi mangsa. 
Main jap.. pastu dia mula panjat badan aku semula. Nurse masuk bilik dan check suhu badan dia. Aku dah rasa dah.. nafas dia panas... Dan demam semula. Hurm.. Camana nak keluar esok ni ??? Esok tok ma datang.. nak gi umrah , sebulan ! Pastu nak puasa.. Takkan daddy nak berpuasa di hospital kot ? Tak puasa gak daddy nanti ! Hahahaha..
Semoga Zahra kembali sembuh seperti sedia kala. Rindu nak tengok dia menari sambil tengok tv di rumah.. dan kesian kat Qhaliff dah seminggu tak gi sekolah. Terlepas dah dia sesi fotografi.. hurmm..

"Daddy jahat , kan ibu.. ". Kata Qhaliff.

Wife cerita pada aku. Qhaliff meluahkan perasaan pada wife dalam kereta sewaktu mereka bersama pergi ke dobi dan aku di hospital , jaga Zahra. Bila Qhaliff cerita gitu , hati aku.. hurm... Terbayang ketika dia mula mula lahir dulu. Perasaan aku mendukung dia.. melafazkan azan di telinganya.. membersihkan uri serta menanamnya.. Kemudian membesar dan menjaganya tanpa pernah beri pada mana mana pengasuh pun ! Dan akhirnya daddy dapat 'anugerah' itu.. 
Yer.. memang mereka tak tau apa apa.. Sebab itu bila suami isteri bergurau atau pun 'bertengkar' di depan anak anak , anak anak ingat ! Jangan sangka mereka buat buat 'buta' jer ! Bayangkan Qhaliff di usia gitu pun dah boleh ingat dan beri 'title' tu pada ayahnya sendiri ! 
Dulu masa dia belum pandai cakap , kita teringin nak bercakap dengan dia. Tapi bila mereka dah pandai bercakap , kita kena berhati hati bila bercakap dengan mereka. Aku memang garang dengan anak anak. Aku sebenarnya sangat manjakan mereka tapi risau akan spoilkan mereka nanti. Nak tak nak , aku kena pura pura garang. Sedih sebenarnya tapi apa nak buat ! Redha jer dapat title 'daddy jahat.. ". 
" Qhaliff , daddy jahat ke  ? ". Tanya aku depan dia di hospital tadi. 
" Tak laa.. daddy baik laaa.. ". Dia pandang ibunya dan mula menangis. Mungkin tak sangka si ibu bukak rahsia perbualan mereka. 
" Kenapa Qhaliff kata daddy jahat ? Daddy marah Qhaliff ke ? Ke daddy marah ibu ". Kuat lagi teriakkan dia dan lari jauh dari aku. 
Hurmm.. aku pergi pujuk dia.. Budak bijak. Dah pandai suarakan perasaan dia. Dan aku tak amik ringan langsung apa yang dia rasa ! 
" Yelah.. kalau daddy garang.. daddy jahat , daddy minta maaf yer.. Nanti daddy tak garang dah... ok ? Jom kita gi turun bawak.. beli toys , ok ? " Pujuk aku. Dan Zahra nampak.. dia pun datang suruh dukung dia.. Dua dua suruh dukung ! Adeh... 

Barulah aku tau camana perasaan seorang ayah. Pada masa sama , nak kena cari rezeki. Nak kena jaga keluarga. Nak jaga dirinya sendiri. Dan juga kena jaga orang tuanya... Besar tanggungjawab tapi ada yang tak paham..

'Travel Privilege Card' untuk mereka suka melancong dalam negara !

Kenapa nak bayar lebih di kala ekonomi dunia tidak stabil gini ! Kalau dapat jimat , maka berjimatlah ! Seperti kata seorang kenalan aku baru baru ni , kalau boleh kutip point dan melancong secara percuma , mengapa dibiarkan jer ? Dan dia dah pergi banyak negara , duduk di hotel mewah , menaiki penerbangan business hanya dengan menggunakan point yang dia kutip saja ! Haaaa...
Selepas tu aku terfikir.. Aku ni selalu isi minyak. Tapi tak guna kad kad yang ditawarkan di stesen tu ! Adoiyai.. ruginyaaa ! Pastu sekarang ni lak , setiap bulan mesti nak bawak anak anak berjalan sana sini.. Bila sampai kat kaunter tiket , soalan pertama.. " Takda diskaun ke untuk warganegara ? ". Tak tanya , diorang sendiri pon kekadang tak bagitau. Kita pun bayar dengan harga penuh. Sapa rugi ? Kita jugak ! 
Dan aku terima satu email dari Tourism Malaysia yang memberitahu bahawa satu kad privilege kembara telah dilancarkan dan mereka yang memiliki kad tu boleh mendapat diskaun dari 20% hingga ke 35%  pada restoran , pengangkutan , penginapan , perkhidmatan , produk yang mereka beli. Buat masa sekarang , beberapa negeri yang boleh digunapakai . Antaranya , Selangor , Pulau Pinang , Negeri Sembilan , Kuala Lumpur , Melaka , Langkawi dan Perak.

Untuk mendapatkan kad ni , korang kena daftar dan bayar cuma sebanyak RM25 sahaja. Boleh guna untuk 2 orang dewasa dan 2 orang kanak kanak. Berbaloi la kan ? Untuk mendaftar atau nak tau lagi tempat tempat yang menarik dan boleh guna kad ni , sila ke www.malaysiatravelprivilegecard.com/



Nasib baik ada insurans..

Alhamdulillah.. tak sia sia bayar setiap bulan.. Segala perbelanjaan perubatan sakit Zahra , ditanggung. Sponsor ? Giler apa sponsor... Memanjang nak sponsor , Najib pon nak jadi full time blogger gini weh ! Hahahaha.. 
Perlindungan Insurans la... Satu keluarga aku amik perlindungan insurans selepas melihat apa yang terjadi pada arwah ayah aku dan beberapa orang rakan. Maka , bersusah payah sekarang ni , tak pe la.. Nanti bila anak anak tak sihat , senang.. duduk  di hospital swasta , mudah untuk kita gi lawat dan segala perbelanjaan perubatan di tanggung , mengikut pada skim yang kita amik.. 
Tu yang ada kawan ingat aku duduk di Prince Court ni , bayar sendiri.. Perghhh.. giler arrr ! Muflis terus aku kalau bayar sendiri. Lain la kalau aku ni ahli politik... heeee.. 
Berani buat gini kat hopital awam ! 

Selesa
Di sini , boleh la 2 orang sekali masuk jaga bila malam. Tapi untuk kes aku ni , aku je la. Wife kena balik jaga Aariz.Sofabed disediakan. Boleh mintak selimut dan bantal. Selesa sangat sampai tak tau sapa jaga sapa kat sini. Hahahaha..  Makanan pon sodap sodap.
Nasib baik agen agen insuran yang aku kenal ni , semua pandai buat kerja. Korang yang belum ada perlindungan insuran ni , dengan zaman virus yang entah macam macam boleh muncul.. sebaiknya amik la satu pakej yang korang mampu bayar. Bukan nak mintak kita sakit tapi sekurang kurangnya bila sakit atau ada berlaku sesuatu kecelakaan di luar kawalan kita , ada la perlindungan daripada takda langsung... kan kan ? 
Oh ya.. betul. Aku ada baca gak mengenai kes kes insuran tak nak cover atau agen insuran tak nak bayar. Maka sebab itulah kena ada agen insuran yang betul betul buat kerja dan menjaga kebaikan 'anak buah'nya. 
Aku syorkan 3 agen ni... korang leh tanya mereka sendiri mengenai insurans di Facebook : 
  1. Addy 
  2. Fazrol Amer
  3. Shiqeen Sattar
Korang nak aku jadi agen untuk korang ? Hehehehe.. Tak pe la.. buat masa sekarang , aku tak mampu nak bahagikan masa dengan kerjaya yang baru. Bukan apa , aku kalau buat kerja.. aku buat sungguh sungguh. Tak suka buat kerja setengah jalan. Dan buat masa sekarang , tumpuan aku pada blog je dulu.. hehehe... 

Rabu, 24 Mei 2017

Zahra , hari ke 3.

Dijadualkan dia discharge hari ni. Tapi malam tadi , dia demam semula. Qhaliff pun demam. Aariz pun demam haaa.. Dan aku sendiri pun demam. Tapi Zahra paling aku kesian. Dia merengek lain macam. Sikit skit nangis. Nurse check... dan dapati laluan 'bermasalah' . Baru aku perasan , tangan dia bengkak dah..
Terus nurse bukak dan sapu ubat.. Barulah dia dapat tidur selepas tu. Aku sendiri pun baru dapat tidur. Hurmm...
Tengok la camana hari ni. Mak dia pun dah berhari cuti. Qhaliff sendiri pun tak gi sekolah. Sian dia. Lama tak belajar. Hurmm... Moga hari ni Zahra makin sembuh.
Hurm.. penat. Hal anak  ok je.. ditambah dengan dugaan lain..

Hati-hatilah dengan penipuan di internet !

Tahu tak korang , betapa banyaknya akaun palsu di internet ni ? Aku dah berkali kali dapat mesej pemberitahuan dari rakan rakan mengenai 'gambar milik aku' digunakan oleh banyak orang. Ada yang berjaya aku buat laporan pada admin Facebook dan ditutup. Ada yang tak berjaya . 
Ada satu kes sebelum ni , dia mesej aku bagitau mak dia ditipu. Akaun nama sapa tah tapi muka  muka aku zaman aku hensem. Muda muda dulu laa.. Acaner la boleh percaya , aku tak tau laaa.. Malas nak ulas lanjut. Aku tengah tak sihat. Aku pulak yang demam ni.
Dan pagi tadi aku dapat email.. Hurmm.. Dia sertakan satu no telefon. Aku pernah dapat no telefon ni dan save. Aku pernah call tapi tak berjawab. Whatsapp pon tak berjawab. Hurmm..

Tak tau nak kata apa.. Kalau aku free nanti , aku nak gi buat report polis. Rasanya orang ni dah over sangat dah. Tapi buat rakan rakan di luar sana, berhati hati . Jangan laaaa mudah percaya dengan media sosial ni. Pacak muka hensem  atau cun skit , terus percaya.. tergoda ! 

Selasa, 23 Mei 2017

Hari ke 2 , Zahra di wad..

Hari ni masuk hari ke 2 , Zahra di dalam wad. Nasib baik la aku ada amik pakej perlindungan insuran untuk anak anak aku. Boleh la duduk dalam wad yang selesa sikit untuk diorang dan parents pun boleh la duduk sama , selesa gak. Price Court Medical Centre ni antara hospital panelnya la.. Dan agen insuran aku , Addy Gagah memainkan peranannya dengan cemerlang yang mana aku dengar ada banyak kes dengan agen insurannya.. Dia pun dah datang ziarah semalam dan bertanya khabar. Nak discharge nanti pun dia akan uruskan. Bagitau je dia. Alhamdulillah.. berbaloi gak la bayar setiap bulan sebelum ni... 
Zahra sakit apa ? 
Jangkitan kuman di paru-paru. Batuk berkahak tak berenti lebih seminggu. Jika dibiarkan , boleh dapat asma dan ada isu kematian juga melibatkan jangkitan kuman di paru paru ni. Sebab tu aku tak berani pandang remeh dengan keadaan dia. Dadanya setiap kali bernafas pon ada bunyi. Gi klinik berkali dah.. tu yang doktor nasihatkan untuk ke hospital jer.
Si abang di rumah , keboringan. Sian kat dia gak.. terpaksa ponteng sekolah lama. Hurmm.. Yelah , sapa nak gi amik dan antar sebab kitorang berkampung di Cheras dan hospital. Zahra ni malamnya nak aku tidur dengan dia.. Siang , si abang datang bermain dengan dia. Qhaliff tu pun dah demam gak. Aariz dah ok dah skit.. selsema jer lom pulih 100%.
Semalam , Zahra disedut kahak dan selsemanya guna mesin. Fuh , memang selesa dia pastu laa.. Semasa disedut tu , memang kita yang tengok rasa kasihan tapi aku rasa takda apa pun.. Diorang ni kan asal menda baru je untuk diorang , teriak dulu.. Ke memang sakit ? Aku tak tau la sebab aku tak pernah rasa.. huhu.. Dia pun dah macak expert je dengan apa yang perlu dia lakukan.. Redha jer..
Bila Zahra discharge ? Aku rasa esok last kot. Doktor dah amik sample kahak dan hingus dia. Takut takut ada sebab lain , kan ? Tunggu keputusan dari makmal je la. Aku pon dah boring duduk hopital. Lama lama kat hospital , risau terngorat nurse lak.. heeee.. Gurauuuu.. 
Makan dalam wad ni , parents pon dapat gak. Siap ada pilihan nak makan apa lagi.. Hahahaha.. Boleh tahan sedap gak la makanan dia.Heee.. Gemuk jugak aku ni semula.. Dah la lama tak gi gym.. Huhuhu.. 
Stok Kopi Badang aku pun nak abis dah ni. Kena beli dah stok baru ni.. huhu .. 
Serius.. aku rasa korang kena simpan stok di pejabat dan jugak rumah. Setiap pagi sebelum mulakan perjalanan ke pejabat , sila pekena secawan.. di pejabat , ngantuk je sila minum ! Kasi cergas balik.. otak pun cerdas ! Huuuu...
Camana nak beli ? Cuba tengok di page Kopi Badang Official.

Isnin, 22 Mei 2017

" Jangan lupa bawak 'kuda' Zahra ! "

Hah ??? Kuda apa lak ??? Oh , terlupaaa aku.. Si MLP dia ! Haishhhh.. Cakap la Pony. Cuak pulak aku tak pasal pasal kena beli kuda. Yelah , permintaan orang demam kan ? Kekadang ngalahkan orang mengandung mengidam. Mana aku nak cari kuda di kala duit dalam bank ada baki RM1.05 jer!
Selepas wife membetulkan 'arahan' tu , terus aku cari di ruang tamu. Di hospital , giliran wife dan Qhaliff jaga Zahra. Aku balik ke rumah nun di Sepang jap. Amik pakaian sebab Zahra dijangka berada di wad sehingga Rabu nanti. 
" Ok , jumpaa.. " . Terus aku letak telefon. Kalau zaman bercinta dan awal kawin , nak letak telefon je dekat setengah jam.. ucap ' I love You' saja dengan 1000 kali ! Pastu pakat  'U la letak dulu... U laaaa.. U laaaa' . Skg ni tak abis cakap , dah letak ! Hahahahaha...
Aku pegang anak kuda Zahra dan geleng kepala. Takkan la aku nak bawak kuda ni gi spital dengan keadaan gini ? Bikin malu daddy ni kalau nurse atau doktor tengok ! Adehh.. Lagi pun boleh mendatangkan bahaya juga pada Zahra.. Camana eh ? 
Jahit sendiri ? Alaaa.. malasnya nak cari jarum dan benang ! Kalau nak jahit sendiri , mau dengan 15 minit gak ni. Hurmm.. camana eh ? Takda pilihan ! Kena jahit sendiri gak. Masa untuk keluarkan segala skill menjahit yang aku tinggalkan ketika aku berusia 17 tahun. Dulu aku mengait ok !! Haaa.. aku tipu jer ! Hehehehe... Tapi memang aku menjahit sebab mak aku paksa. Dia kata anak jantan apa tak reti menjahit ! Pastu dibuktikan lagi dengan babak Rambo menjahit lukanya sendiri.. aku yang teringin nak jadi Rambo pastinya tercabar dengan skill Rambo tuuu.. Fuh , tertipu sungguh la aku dengan Hollywood ! 
Dan aku mula menjahit.. Tak sampai 10 minit , siap ! Wahhh.. otai masih berbisa gituuu... Lubang jarum pon berjaya aku masukkan tak sampai 10 saat. Ternyata aku memang pakar bab memasukkan lubang ni... hahahaha.. Jangan pikir bukan bukan yer ! 
Siappp ! 
Tak kemas sangat tapi ini yang terdaya aku buat memandangkan aku dalam keadaan kelam kabut .. nak kembali ke hospital semulaa... Ok la kan dari tak da ! 
Di hospital , Zahra cukup gembira dapat 'horse' dia... 
Dah nampak makin ok tu... InshaAllah.

Pendirian aku dalam dunia media sosial !

Aku dah layan media sosial ni sejak usia 20 an lagi. Dah lalui dunia telnet , irc , icq , yahoo chat , meebo ,  Friendster , Myspace , Tagged , Facebook , Twitter dan Instagram. Kawan-kawan setiap kali aku bukak akaun , mesti ramai. Malas nak tulis beribu ribu.. nanti kata aku poyo lak ! Hahahaa.. tapi apa nak buat , tu la hakikat perlu diterima.. Aku kan peramah lagi kacak orangnya ! Hahahaha.. Nak muntah ? Gi jauh jauh.. hahahaha.. 
Macam macam dah aku lalui. Dapat teman baik di media sosial.. Alhamdulillah.. yang tak suka kat aku pun ada.. Al maklumlah , aku bukan putera raja kaya raya  nak semua orang suka.. kaann ! Huhuu...
Tapi satu je perangai aku dari dulu laa... Kalau aku berkawan , aku memang DIE HARD punya laa ! Aku buat apa saja demi persahabatan. Selagi tak langgar peraturan , aku ok jer. Tapi kalau dah dilempar dengan TAHI , maka siap laaah ! Aku memang tak kasi peluang 2-3 dah..
Aku akan UNFRIEND dan BLOCKED ! Kenapa ? Sebab aku tak nak diorang amik tahu hal aku seterusnya mengundang umpatan dan begitu juga sebaliknya. Aku nak elakkan dosa dosa gini. Tak larat nak makan daging saudara sendiri di akhirat kelak.  
Bukan apa kan... korang pun dah tau , korang tak suka atau disukai oleh seseorang.. buat apa dok berfriend friend lagi kan ? Dia tengok pun menyampah. Tapi dek kerana ego , masing masing tak nak UNFRIEND.. Kononnya berhati mulia la. tapi bila nampak status atau gambar kita lalu di timeline , tau pulak menjelir lidah ! Kan senang tak tau langsung ! Kan kan ? 
Benci ? Takda la.. aku buat gini sebab sayang. Dalam hati aku ada taman. Aku maafkan dah pon andai ada yang tak suka aku tu... aku pun mintak maaf la kalau ada salah silap aku. Tapi kalau dah rasa tak leh ngam , kita duduk jauh jauh. Tak perlu nak jeling menjeling.. Senang kan ? 
Akhir kata.. Jom layan Kopi Badang secawan dulu ! Pastu nak bercawan cawan , terpulang la.. Tak cukup stok , meh beli ngan stokis terpilih.. Hahahahaha.. Nak jadi stokis pon boleh ! Haaa... Dari dok mengumpat keji , baik kita meniaga di media sosial ni ! Barang pon bagus.. Kan kan ? 

Nasib baik cepat ke hospital..

Jumaat lepas , ada gi klinik Mediviron. Doktor tu dah suruh refer ke hospital , Zahra ni.. Bukan apa.. demam dan batuk dia tak baik lagi. Takut ada sesuatu di dalam badan dia. Dan dia risau akan jangkitan kuman pada paru parunya.. Hurmm.. 
Aku tanya wife.. camana ? Nak gi Melaka buat semalam dulu.. balik nanti baru gi hospital ? Mana la tau kot kot udara tempat lain beri kesembuhan.. Doktor pon kata tak la teruk sangat batuk Zahra cuma ada kahak tu jer yang merisaukan. Dia kasi ubat lagi.. 
Di sana , dia ceria tapi batuk dan demam dia ada la skit skit.. Ada satu malam tu , aku nekad nak balik jer pastu terus gi hospital tapi rakan di sana nasihatkan tunggu siang hari baru balik. Risau aku memandu di malam hari dan memandangkan situ bukan kawasan aku , aku amik nasihat dia. Tunggu pagi je nanti baru balik KL dan pergi ke hospital.
Ahad.. Badan Zahra dah agak ok cuma batuknya masih ada dan kahak menjadi isu utama ! Ok , aku nekad bawak gi hospital panel insuran mereka. Memula aku antar Aariz ke mak aku. Dia pun dah mula selsema dan demam. Haish.. pakat berlawan lak ni ! Ini sudah merisaukan aku ni... Camana nak tinggalkan dia nanti. Takut dia menjerti tak berhenti je nanti.. Hurmm..
Kemudian bawak Zahra ke hopital di Ampang. Nasib baik ada insuran ! Leh cover segala perbelanjaan perubatan. Alhamdulillah. Agen insuran aku , En. Addy Gagah memainkan peranan dia dengan sebaiknya dan pantas.. Segala urusan hospital berjaya diuruskan dan dapat bilik walaupun agak lama tunggu.. Janji selesai masalah ! 
Doktor kasi neb lagi. Darah diambil. XRay dibuat. Ada jangkitan kuman di paru-parunya. Kena warded ! Adehhhhh.. Terus terbayang Aariz di umah. Mak aku call , Aariz nangis. Suhu badan pun naik. Adehh.. camana ni ??? Nak tunggu masuk bilik . lom dapat lagi.. Agak cuak dan kelam kabut sekejap. 


Jam 9 lebih baru urusan selesai ! Dapat bilik.. Terasa lega di hati. Zahra pun tak demam dah tapi batuk berkahak tu masih ada . Aku temankan dia malam ni... wife dan Qhaliff balik rumah mak aku. Jaga Aariz. Esok tukar syif. Tapi aku berharap esok selesai la kot.. tak nak la lama lama kat spital.. kan ? Puasa pon dah dekat ni.. 

Dia ok ngan aku. Nasib baik selama ni dia tidur ngan aku maka untuk malam ni , dia tak la merengek cari mak dia. Ni lepas amik antibiotik dan ubat apa tah.. dia terus lena. Sian dia.. lama dah sangat tak dapat tidur lena. Sebab tu gak aku terima je Zahra ditahan wad. Dapat la dia berehat skit.. hurmm.. 

 Lepas dia tidur , barulah aku dapat tarik nafas lega... Baru dapat buat kerja dan nasib baik la wife aku ada bawak Kopi Badang untuk aku. Dapat gak hilangkan penat sambil buat kerja. Tak la aku tertidur depan laptop, seperti sebelum sebelum ni.. huhu..

Legaaa dapat secawan Kopi Badang tapi wife tau , secawan kopi akan jadi bercawan cawan ! Sebab tu dia kasi lebih !! Hahahahaa..
Sedap weh Kopi Badang ni ! 

Ahad, 21 Mei 2017

KOPI BADANG bakal menguasai pasaran kopi tempatan !

Aku pengemar kopi tulen !  Tak beberapa mengemari kopi kopi yang bercampur dengan bahan bahan lain sebab boleh mendatangkan sakit kepala. Banyak dah aku cuba kopi tapi hanya kopi semata mata kopi je boleh masuk dengan aku. Dan juga aku tak gemar guna gula dalam air minuman melainkan memang dah ada seperti air kotak atau air berperisa. Aku minum je la.. 
Dan KOPI BADANG telah aku buat jatuh cinta dengannya. Aku ingatkan Kopi Badang sama macam kopi kopi 3 in 1 yang lain. Sedap tapi kandungan gula pun 'sedap' gak ! Tapi bukan pada Kopi Badang ! 
Ini pengalaman aku ketika hari pelancaran dan pengenalan duta rasmi Kopi Badang. Kopi yang dihidangkan di situ sedap tapi agak manis. Aku dah geleng kepala. Adeh.. camana ni ??? Takda beza la gini.. 
Sesi pelancaran berjalan dengan baik. Diikuti dengan pengenalan video viral Kopi Badang yang best dan menarik ! Ada dua video.. Klik VIDEO 1 atau VIDEO 2 untuk tonton.  Kreatif dan santai je video dia. Tersenyum je la bila tonton.. 
Zamarul Hisham dipilih sebagai Duta Rasmi dan beberapa artis otai sebagai Duta Kecil dan mereka akan terlibat di beberapa lokasi terpilih untuk promosi Kopi Badang nanti. 


Sesi Q&A dibuka... haa , ni yang aku tunggu.. hehehehe... Akhirnya aku tanya satu soalan untuk mereka. Sejujurnya aku seorang yang tidak gunakan gula dalam  minuman di rumah. Di luar rumah tu , memang payah nak kawal la... Soalan aku berkaitan dengan gula memandangkan ketika aku minum tu , terasa manisnya. Aku diberi jawapan. Ok la , puashati.. 
Walaubagaimana pun , aku perlu mencubanya sendiri di rumah untuk memastikan apakah benar benar Kopi Badang ni bagus untuk diminum ! Ahaaa... Abis event , aku terus ke Melaka. Kopi Badang , aku bawa bersama. Ingat nak minum sambil lepak tepi kolam.. Cerah mata nanti ! Hahahaha.. 
Pagi Sabtu.. aku nak mulakan kerja kerja blog yang dah mula banyak . Wife sediakan kopi untuk aku dan pastinya Kopi Badang.. Terus bersemangat !  Kena secawan dulu , kawan ! Hahahaha..

Yes !! Inilah yang aku nakk !! Kopi macam ni la baru layak aku usung ke mana saja aku pergi. Minum bercawan cawan pon tak rasa menyesal sebab aku tak terasa manisnya tapi kopi saja aku terasa di dalam mulut. Puashati ! Dan mata aku automatik bertambah cerah.. Idea datang mencurah , kerja siap lebih cepat. Bau mulut pon tak da ! Biasanya mesti aku cari air suam untuk bersihkan mulut... hahahaha... 
( Alamak.. kopi dah abis ! Aku bawak satu kotak ke Melaka ni.. hahahaha..  Sedap !! Abis kopi , idea terus hilang. Hahahaha.. Jap , nak buat secawan lagi.. hehehehe... Baru leh sambung update.  )
Ok..sambung..  Sedikit info mengenai Kopi Badang ni.  
Kopi Badan , kopi pra campuran 3 Dalam 1 adalah keluaran Al Mubarak Health Sdn Bhd dan 100% kopi tulen bermutu. Kopinya ialah terpilih dan bergred tinggi dari Colombia.  Tidak ada sebarang bahan campuran tiruan seperti perasa tiruan , pewarna tiruan , pengawet tiruan dan kopi tiruan digunakan di dalam Kopi Badang. 
Nama Badang dipilih bukan kerana sifat fizikal atau kekuatan Badang seperti yang digambarkan dalam hikayat cerita rakyat tapi kerana sifat kejujuran , keikhlasan dan seluruh watak Badang dalam ceritanya mengambarkan sifat dan ragam masyarakat tempatan ketika itu. Maka sebab itulah pengasas Kopi Badang , Puan Azaha Bte Beram , seorang usahawan yang berkecimpung dalam perniagaan produk kesihatan telah menghasilkan kopi dan menjual kopi 3 dalam 1 tanpa bahan tiruan serta 100% tulen kepada semua pelanggan. 
Menurut Puan Azaha , antara manfaat Kopi Badang ialah sesuai diminum oleh mereka yang bergantung kepada kekuatan penumpuan minda seperti pelajar dan ilmuan.  Secawan Kopi Badang , dapat membantu menghilangkan rasa letih dan lesu. Ok , ini aku tak nafikan.. Sebab aku baru je update entri ni sambil minum Kopi Badang pada jam 4 pagi ! Terasa banyak idea ni.. hahahaha... 
Selain itu , Kopi Badang 3 Dalam 1 ini juga sesuai untuk mereka yang bakal memulakan perjalanan jauh atau dekat.. terutama nak pergi kerja di pagi hari atau nak balik kerja.. sila dapatkan secawan dulu untuk hilangkan keletihan ! 
Ok.. itu info mengenai Kopi Badang. Dan ini info untuk mereka yang menjadi stokis dan juga berminat nak jadi stokis Kopi Badang ! Pihak pengurusan Kopi Badang menawarkan insentif insentif menarik kepada para stokis dan pengguna. Stokis yang berjaya mencapai sasaran jualan yang ditetapkan dalam masa 7 bulan , layak mendapat kereta samada Toyota Velfire atau Mercedes Benz , Toyota Vios atau Honda City.. er Perodua Axia dan juga Proton Saga juga ditawarkan ! 



Manakala untuk pengguna lak , jika membeli sekurang-kurangnya 12 kotak Kopi Badang layak untuk menyertai cabutan bertuah dan hadiah yang ditawarkan ialah Perodua Axia , motorsikal , Iphone 7 dan tv LED. 

Kepada mereka yang berminat nak jadi stokis boleh hubungi : 
  • PREMIER VICTORY ENTERPRISE - 07 232 6124
  • HISHAM NORDIN - 019 779 2211
  • KAMARUL ARIEF - 018 388 5985

Untuk maklumat lanjut termasuk cara nak sertai peraduan , boleh rujuk di Facebook Kopi Badang Official .

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI