Khamis, 31 Ogos 2017

" Bang , takkan cuti cuti pon nak update blog ? "

Aku pandang laptop HP aku.  Tutup mata. Wife tegur.. " Bang , ngantuk tidur je la.. ". Aku buka mata.. Tarik nafas dalam-dalam dan hembus perlahan-lahan.. " Saya bukan kerja makan gaji. Cukup bulan ada gaji tetap. Siang kerja , malam rehat. Saya kerja sendiri. Kalau blog ni tak bergerak.. Facebook tak berupdate.. Instagram tak dikemaskini.. Umpama suratkhabar tanpa ada berita terkini ! Ini cara saya cari makan. Kalau nak mudah , tak susah pon. Saya cuma perlu tulis kisah kisah kontroversi. Confirm blog meriah. Ramai pengunjung. Trafik naik , duit pon masuk ! Tapi saya tak boleh buat gitu. Tak berkat pendapatan kita nanti.. Biarlah sikit ,asalkan berkat dan halal.. ".Jawab aku.
Ini cara aku cari makan. Aku tak boleh pergi kerja macam dulu dah. Aku ada 3 orang anak yang perlu dibesarkan. Aku tak nak hantar ke rumah pengasuh. Payah nak jumpa rumah pengasuh yang boleh asuh anak kita dengan ikhlas. Tak sampai hati aku nak tinggalkan mereka. Aku pon tak nak mereka tinggalkan aku nanti di rumah asuhan orang tua. Hurm.. Maka aku kena 'bagitau' mereka sekarang. 
Blog aku ni , kena update. Kalau tak berupdate,  aku tak boleh nak letak harga bila ada client nak mintak aku review. Harga tak tinggi pon.. Bagi aku , sangat berpatutan dah. Nak letak murah , nanti blogger baru tak leh cari makan lak.. kan ? Yang penting , aku kena jaga juga kualiti disamping memastikan pengunjung blog aku ni , adalah dari golongan mereka yang bijak dan matang. Mereka bukan masuk baca blog aku ni disebabkan cerita hiburan kontroversi atau gossip semata mata.. 
Saingan dalam dunia media sosial pun semakin sengit. Muncul dah pelbagai medium untuk mempromosikan serta review produk.  Namun aku percaya  blog akan kekal lama sebabnya blog lebih mesra pengguna dan lebih kekal lama berbanding medium lain. Sebab tu , aku perlu terus kemaskinikan blog dan berikan cerita cerita yang fresh terutama cerita mengenai anak anak aku. Yer , trafik banyak bila aku cerita pasal mereka. Hahahaha.. Cerita pasal aku ? Ada.. tunggu aku nikah lagi 2 , confirm blog aku akan berganda trafiknya.. kan kan ? Hahahahha.. 
" Kalaulah boleh.. abang nak privatekan blog ni dan semua media sosial. Biar anak anak je boleh baca. Abang nak resign dari dunia media sosial. Penat dah.. sangat penat ! Tapi buat masa sekarang.. ini je cara abang cari rezeki.. maka abang kena teruskan..". Jawab aku pada wife. 

Merdekakah kita ?

Tertonton satu rancangan di TV3 tadi.. Aku tersenyum dan geleng kepala. Benar... sememangnya benar ! Dari segi pencapaian pembangunan, sememangnya pemimpin kita dari dulu hingga sekarang telah berjaya melakukannya... tak kira la dari belah mana sekali pun , kedua duanya telah memainkan peranan mereka dengan cemerlang.
Tapi apakah benar kita telah merdeka ??? Atau kita cuma berjaya merdeka dari musuh yang ingin menjajah tanah air kita saja ?  Aku termenung. Menarik nafas dalam dalam dan lepaskan. Aku renung anak anak aku yang sedang bermain dengan sepupu sepupu mereka. Apakah nasib mereka ? Zaman mereka penuh dengan cabaran. Dari seusia muda hinggalah dewasa.. Mereka bakal mengharungi pelbagai rintangan yang bagi aku... sangatlah mencabar ! Apakah mereka bersedia ? Apakah mereka mampu mengalas tanggungjawab semua ini nanti dan seterusnya cucu cicit pula yang mengantikan mereka. Hurmm... 
Semalam... satu sejarah tercipta. Kita Juara Sukan SEA dan pungutan pingat emas juga satu pencapaian terbaik. Tapi sejujurnya , aku tak berbangga langsung. Atlit Islam tak tutup aurat. Banggakah ? Kalau menang emas dan tutup aurat , yer.. aku bangga ! Hurmm.. 
Dan satu lagi hadiah buat kita semua disamping cuti hari Isnin , harga petrol naik. 

Di kala kita semua pulang ke kampung untuk menyambut Aidiladha dan juga cuti panjang , sepatutnya harga petrol diturunkan.. tapi sebaliknya berlaku. Aduhhh.. semakin beban.. Satu sen nampak kecil tapi kalau nak naik bas atau LRT , tak cukup satu sen pon tak leh naik wooo !  Jangan cakap kecil..
Merdekakah kita ? Yer..kita dah merdeka ! Terima kasih kepada para pejuang tanah air yang senantiasa berkorban mempertahankan tanah air kita.. sejak dulu hingga hari ini dan hari hari mendatang. 
Kepada para pemimpin terutamanya yang mendabik dada membangga diri seolah anda telah mengorbankan diri anda tuuu demi rakyat , tak sabar nak tunggu PRU nanti. Maaf.. aku bukan nak cerita pasal politik tapi aku tak nak tengok anak cucu aku nanti melarat di bumi sendiri. 

Rabu, 30 Ogos 2017

Menang , sepasukan. Kalah pun , sepasukan ! Jangan kecam seorang saja !

Hehehee.. Pastinya ramai yang tidur dengan perasaan yang.. hurmmm... Rileks laa.. Kita dah bergelar JUARA KESELURUHAN. Ok la kan ? Takkan semua kita nak sapu bersih. 'Sedekah' la skit kat negara jiran.. kan kan ? Heee.. 
Tadi aku layan final bola Sukan SEA di Hotel Perdana , Kota Bharu.. Kelantan bersama rakan blogger , Sohoque dan rakan Facebook yang juga orang kuat Hotel Perdana , En. Taha dan Eh Chiau aka Bird. Aumm.. Bird gituuuu.. Aku sanggup ke sana walaupun kepenatan memandu lebih 8 jam jam dari KL ke Kelantan , tak hilang lagi.. hehehee.. Bukan apa.. takut esok lusa dah sibuk.. payah dah nak ke situ.. 
Aku yang tak layan Sukan SEA kali ni , tak tau langsung corak permainan ke dua dua pasukan tapi berdasarkan analisa dari atas kertas melalui surat khabar dan juga komen komen di media sosial , aku dapat rasakan betapa tertekannya pemain Malaysia dan ini adalah peluang baik untuk pemain Thailand yang mana hanya perlu menunggu pemain negara melakukan kesilapan. Secara jujurnya , kedua dua pasukan mantap dari segi serangan dan pertahanan. Hanya kesilapan saja akan menentukan kemenangan.. 
Sambil tengok bola , makan besar.. heeee.. Tak la stress sangat kan ?

Thailand menang.. 1-0 . Aku tak nak analisa permainan mana mana pasukan. Aku tak layak. Heee.. tapi tahniah buat Thailand kerana dapat emas,  ibu segala pingat ! Heee. Kekalahan ni patut diambil positif oleh kita. Pasukan U23 ada cabaran lebih besar selepas ini. Sukan SEA ni cuma batu loncatan untuk perbaiki segala kekurangan permainan dan ternyata masih ada jurang perbezaan ! Banyak kerja perlu dilakukan lagi.. 
Kalah atau menang.. aku tak kisah. Janji perut aku kenyang ! Makanan di Hotel Perdana , tidak pernah mengecewakan aku. Huhuhu.. Tapi apa yang mengecewakan aku ialah sikap segelintir mereka yang mengelarkan diri mereka penyokong pasukan.. kecam pemain yang melakukan kesilapan ! Jangan gitu. Mereka dah berusaha sehabis baik dah. Mereka juga tertekan sebagai tuan rumah. Rileks sudah la.. Layan je ! Nikmati permainan. Kalau nak menang jer , korang je la main. Aku jadi penyokong lak. Teringin nak kecam korang ! Hahahahha.. 





Selasa, 29 Ogos 2017

Misteri Royal Belum , terbongkar !

9 tahun... 9 tahun aku ulang alik Kelantan , tak pernah nak ikut Gerik. Tapi hari ni , sejarah tercipta ! Lebih manis dari 111 emas negara Sukan Sea.. ehh ? Hahahaha.. Gurau gurau... kang ada yang bersemangat patriotik maki aku.. huhu.. Tapi sesungguhnya , aku yang berjiwa pencinta alam semula jadi ni , amatlah teringin melihat keindahan Hutan Royal Belum yang dikatakan belum ternoda ! Haaaa.. dara gituuu...
Segalanya bermula begini.. 

" Jam 6.30 pagi. Semua dah bersedia. Anak anak dah ready dengan tablet masing masing. Aariz dah amik posisinya. Semua nak sambung tidur... termasuk wife ! Amboi amboi amboi.. Mentang mentang la hujan. Sebelum tu , pekena secawan Kopi Badang untuk hilangkan ngantuk. 

Waze dipasang. Jangkaan 6 jam 30 minit untuk sampai ke Kok Lanas , Kelantan. Hurmmm. Ok , isi petrol dan Touch N' Go , jap lagi.. di Shell berhampiran. Doa dibaca... Handbrake dilepaskan.. pedal minyak ditekan.. Bismillah.. 
Ikut je waze.. tanpa banyak bicara.. Dia kasi laluan Damansara dari Sepang. Pelik gak.. tapi biarlah.. mesti 'dia' lebih arif ! Sebabnya pernah beberapa kali aku engkar.. dan akibatnya , aku tersangkut dalam kesesakkan lalu lintas yang membuatkan aku dapat dosa bertan tan banyaknya. 
Tiba di satu laluan yang biasa aku ikut... Dia suruh ikut utara !!! Eh ???? Biar betul ??? Apahal tak ikut Gombak-Kuantan ??? Aduhhh.. camana ni ??? 
Aku check laluan.. dia suruh ikut Gerik , Perak rupanya. Aduhhh.. confirm tol sedap punya ni. Hurmm.. Mungkin belah Karak jammed kot ? Pujuk hati aku. Wife suh redah je. Dia risau gak sebab laluan tu ke Pulau Pinang. Dia takut aku berubah fikiran. Hahahaha.. Memandangkan adik beradik aku dan mak aku akan beraya di Pulau Pinang , Jumaat nanti.. dia takut aku terus ke sana gak ! Hehehehe.. Tak lena tidurnya. 
Sepanjang laluan lebuhraya Utara- Selatan tu , clear.. alhamdulillah.. belum banyak kereta. Aku singgah makan di RNR Tapah dan pilihan aku ialah Pak Tam. Wife gi belikan dan aku jaga anak anak.. 
Dia belikan aku mee rebus dan bihun sup. Saja nak rasa.. hehehe.. Ternyata sedap ! Heee.. Pilihan yang tepat. Rosak diet aku minggu ni ... confirm ! Dia makan nasi ayam bersama anak anak. Sedap gak katanya. Harga pon ok. Tempat bersih dan selesa. 
Pastu teruskan perjalanan. Dijangka sampai Kok Lanas jam 3 petang. Aku memandu ikut had laju. Kamera AES aku pandang dengan penuh dendam. Rasa cam nak tumbangkan satu satu jer , sepanjang perjalanan tu tapi jika aku buat gitu , maka aku akan ke dalam untuk jangka masa yang tak pasti lamanya. Sapa suruh rosakkan harta kerajaan kan ? Maka , sila pendamkan je amarah tu.. Hehehehe.. 
Sepanjang lebuhraya...bersih ! Hurmm... berbanding lebuhraya Central Spine yang baru siap dibuka kepada pengguna , Aidilfitri lepas.. Haish.. Kotor aihhhh.. Sapa nak bersihkan ? Nak tak nak , kena guna sukarelawan ! Baca di Apa dah jadi di Central Spine Road , Kelantan sehari sebelum Aidilfitri ? Makanya aku rasa patut sangat dikenakan tol di situ agar penyelenggaraan dapat dibuat.. dan seterusnya mengekalkan kebersihan dan juga keselamatan di sepanjang lebuh raya Central Spine tu.. 
Di satu simpang.. arahan menukar lorong disuruh oleh Waze. Aku diminta masuk ke Kuala Kangsar. Wife rasa lega sangat lebih lebih lagi nampak ' Kota Bharu'. Hehehehe.. Laluan dia macam Bukit Tujuh.. jalan dia agak mencabar sedikit la.. kena fokus betul betul.  Kenapa ? Sebab ada je kereta yang tiba tiba boleh berada di laluan korang ! Haaaa.. Kalau sebelah malam  , hurm.. aku takkan berani lalu sini. Hehehehe.. Hanya yang dah biasa je berani lalu.. 
Lebih kurang dua jam memandu.. aku ternampak signboard.. ROYAL BELUM ! Wahhhh... terus teruja aku. Aku memang dah lama nak tengok Royal Belum dan Tasik Banding yang dah lama popular tapi aku masih belum berkesempatan ke sana. 
Dan... akhirnya aku nampak ! Hurm... Cantik dan mendamaikan ! Aduh duh duh duhhhh.. Jatuh cinta aku wehh ! Nak berenti tak boleh.. kereta banyak . Wife pun nak cepat. Dah tak sabar nak jumpa bonda tercinta. Tak pe tak pe.. aku pendamkan dulu niat aku. InshaAllah , aku akan datang 
semula nanti dan menginap beberapa hari di sini ! 
Keterujaan aku nampak Hutan Royal Belum , membuatkan aku terlupa nak amik gambar ! Hahahaha.. Hanya terpahat di kepala otak aku je la kenangan tadi tu.. Tapi tak pe la.. inshaAllah aku akan kembali. 
Misteri Royal Belum selama ni pada aku.. dah terbongkar dan sememangnya negara kita ni banyak tempat tempat menarik ! Dan jam 4 petang , aku sekeluarga tiba di Kok Lanas.. dengan selamatnya. Alhamdulillah.."

Selain Royal Belum.. aku nak ke satu tempat ni.. di Sabah ! 
Gambar yang aku amik dari Facebook Awangku Johan ni , terletak di Polumpang Melangkap View Camp Site , Kota Belud , Sabah. Giler cantik !! Dan yer, Sabah dalam perhatian aku selepas ni.. hehehe.. Tungguuuu ! 

Isnin, 28 Ogos 2017

Hati-hati 3 Tinggi

Umur dah masuk 40 tahun.. er , ikut tahun dah kira 41 sebenarnya. Heee.. tapi kalau ikut bulan , masih 40 tahun ! Huhuhuh... Jiwa muda la katakan.  Apa ada pada umur ? Banyak sebenarnya. Bila dah cecah 40 tahun ni , mata mula kabur , kesihatan mula menurun seandainya tidak menitik beratkan penjagaan kesihatan dan pemakanan ! 
Baru-baru ni aku ada gi buat pemeriksaan darah. Orang kata , bila dah 40 tahun ni , kita kena buat pemeriksaan kesihatan ! Haaa... Nak tak nak , suka atau tidak.. aku kena buat gak ! Sememangnya aku takut nak buat sebenarnya. Tapi kena buat gak. 
Tapi sebelum tu , aku ada buat pemeriksaan fizikal di satu majlis anjuran Anlene. Aku agak obes ! Hahahaha.. masak aku !! Lemak perut berlebihan. Yer , gara gara 'raya sebulan' ! Aku dinasihati agar banyakkan bersenam dan sememangnya itulah yang aku nak mulakan kembali.. bersenam ! 

Tekanan darah , Alhamdulillah.. ok. Tapi kena jaga gak sebab ada kalanya tinggi sedikit. Mungkin sebab aku banyak kerja dan sedikit tertekan. Dan keputusan darah dapat 2 hari kemudian. Kandungan kolestrol agak tinggi tapi kandungan gula dalam darah , normal. 
Secara jujurnya , aku memang takut part kolestrol tu. Gula , aku memang jaga sangat memandangkan sejarah kesihatan orang tua aku yang ada penyakit kencing manis dan darah.  Apa yang perlu aku lakukan ialah jaga pemakan selain dari bersenam. 
Selain dari itu , aku kena mula amalkan minum susu Anlene HEART PLUS. Sebelum ni , aku selalu tengok mak mertua aku minum susu Anlene. Katanya bagus untuk menguatkan tulang terutama mereka yang dah bergelar warga emas. 
Apakah aku sudah layak digelar warga emas ? Hahaha.. tak laa.. Tapi aku kena gak la bersedia dari sekarang.. kan kan ? 

Kenapa Anlene HEART PLUS ?
Anlene dengan formula baru yang mana bukan saja menjaga kesihatan tulang tetapi kini turut fokus pada kesihatan jantung , kolestrol , tahap gula dalam darah dan juga tekanan darah.. 3 Tinggi  yang mana sering menyerang rakyat Malaysia tanpa mengira umur dah sekarang ni ! 
Profesor Dr.Chee Kok Han , Pakar Kardiologi Hospital Universiti Malaya berkata kolestrol tinggi , tekanan darah tinggi serta tahap gula darah yang tinggi yang dikenali sebagai 3 Tinggi adalah faktor utama penyakit tidak berjangkit yang juga merupakan punca kematian lebih kurang 73% rakyat Malaysia. Penyumbang terbesar pada jumlah ini adalah serangan jantung dan strok.
Anlene Heart Plus mengandungi MoveMax dan HeartMax yang mana ianya merupakan gabungan nutrien bagi membantu menjaga kesihatan jantung di samping juga menyokong pengerakan. Gabungan nutrien HeartMax termasuklah sterol tumbuhan , Omega 3 ( DHA & EPA ) dan kalium , dengan kebaikan kebaikan seperti berikut :
  • Sterol tumbuhan membantu mengurangkan kolestrol dalam darah ;
  • Kalium membantu mengekalkan teknan darah yang normal dan 
  • Terdapat kajian yang menunjukkan bahawa asid lemak omega 3 mungkin membantu mengurangkan trigliserida atau lemak dalam darah.
Selain itu , Anlene Heart Plus diuji mengandungi Indeks Glisemik yang rendah yang mana penting dalam membantu menguruskan tahap gula dalam darah. Dan atas faktor faktor inilah aku mula mengamalkan pengambilan susu Anlene Heart Plus , setiap hari ! Kesihatan amat penting bagi aku. Tak sanggup aku nak ' bermalam' lagi di hospital ! Huhuhu.. 
 Kalau sayangkan kesihatan , berubahlah dari sekarang. Jangan tunggu 'tersadai' ,baru nak menyesal ! Jom kita mulakan bersama sama yang tersayang..


" Daddy , kenapa hari ni hari Khamis ? ". Tanya si anak..

Qhaliff dah 5 tahun usia. Sekejap masa berlalu. Dia pun dah gi menuntut ilmu dan pastinya berjuta juta sel telah berhubung ! Haaa.. maka , si mak bapak perlu bersedia untuk menjawab segala pertanyaan dia.. kan kan ?
Semalam.. selepas aku kasi apa yang dia nak , dia saja saja tanya aku. Yer , dia saja bertanya sebab dia dapat apa dia nak dan nak buat baik gitu.. Bodek kata orang dulu dulu. Paham.. bukan aku tak paham tapi layankan jer.
" Daddy , hari ni hari apa ?". Tanya Qhaliff.
" Hari ni hari Sabtu. Esok Ahad. Kemudian Isnin. ". Jawab aku ringkas.
" Kenapa hari ni hari Sabtu ?". Tanya dia. Yer, dia punya 'kenapa' dah semakin banyak. Kenapa itu , kenapa ini... kenapa dan kenapa ?
Aku takkan jawab.. " Sebab hari ni bukan Jumaat atau Ahad laa.. ". Jika itu jawapan aku , anak aku membesar sebagai penglipur lara di kalangan kawan-kawannya. Maksud aku , dia akan mudah buat lawak sebab bapak dia suka buat lawak ! Haaa.. Tapi aku tak nak. Aku nak dia senantiasa berfikiran logik kerana dia hidup di zaman yang cukup mencabar ! 
Maka apakah jawapan aku pada persoalan anak aku tu ? Sebagai bapa, jangan sesekali membohong juga atau membiarkan saja soalan tersebut. Dia menanti jawapan sebab dia akan bertanya dan terus bertanya. Jika kita membantutkan perasaan ingin tahu itu maka nanti dia akan membuat apa saja perkara , tanpa mengetahui kenapa dan mengapa dia perlu buat ! 
" Daddy.. kenapa kena solat ? "
" Camana nabi solat ? "
"  Sapa ajar nabi solat ? "
" Solat solat solat ! " 
"Malaslah nak solat. Bukan dapat apa apa pon. ".
" Bayangkan pertanyaan pertanyaan gitu ditanya pada kita.. andai tiada ilmu mengenainya , bagaimana nak menjawabnya ? Sememangnya ramai orang Islam tidak bersolat kerana tidak memahami kenapa dia perlu bersolat ! Jika dari kecil lagi kita dah fahamkan mereka.. seperti mana kenapa mereka perlu makan , maka mereka akan melakukannya tanpa dipaksa.. sebab mereka dah faham ! 
Mencabar jadi ayah ni. Bukan sekadar membesarkan anak tapi menjadikannya hamba Allah yang taat dan beriman. Dan kita kena mulakan terlebih dahulu.
Kenapa hari ini hari Khamis ? Camana nak jawab ?

Ahad, 27 Ogos 2017

Sapa nak tiket free final bola Sukan Sea ?

Tertonton satu video yang viral di whatsapp.. Memula tengok tu , aku kesian la gak kat si lelaki yang kena marah tu.. dengarnya pegawai tinggi sebuah kementerian.. Hurmm.. Tapi setelah aku 'difahamkan' rupa-rupanya , kes tiket  jualan tak cukup sebab banyak yang free dah dikasi orang tertentu.. Yeke ? Maafkan la aku andai tersilap. Tapi itu yang aku difahamkan laa.. Dan andai itu yang berlaku , maka selayaknya la lelaki tu marah sebab mereka dah cuba beli secara online tapi diminta datang ke stadium tapi bila datang stadium , awal pagi.. hingga saat kaunter di buka, dalam sejam .. dah abis ! Eh , berpuluh ribu tiket , sejam je abis ? Free banyak sangat ke ? Huhuhu.. entah la.. 
Betul juga kata kawan tu.. patutlah banyak event di negara ni , penganjur kerugian.. banyak yang free dari yang berbayar ! Katanya la.. logik gak kan ? Kalau dulu tiket konsert Fun Fair , mampu la bayar .. sekarang ni tiket , beratus ringgit... mana mampu.. tunggu free je la.. Tapi tiket bola ni , murah dah ! Dan ramai yang nak tengok. Sanggup beratur bersama anak bini ! Semangat punya pasal ! Nak bagi sokongan pada pasukan negara katanya. Haaaa ! Tapi , tau tau datang segerombolan rombongan cik kiah naik bas.. free je masuk ! Ehhh ???? Sentap la nak oiiii.. Ceritanya laa.. Tu pun aku baca kat komen je.. Wallahualam. 
Andai inilah yang terjadi.. bagi aku tak patut la ! Jual la dulu.. Baki tu , baru bagi kat yang 'tak mampu nak beli' . Kan kan ? Haaa.. Dan andai korang ni betul betul penyokong , maka beli je la tiket! Kalau tak mampu , buat cam aku je.. layan kat umah dengan anak anak. Kasi je kat mereka yang betul betul nak jerit sampai kuar anak tekak dan sanggup 'bertempur' dengan penyokong lawan.. Bertempur suara la.. bukan gaduh yer ! 
Ibu pingat punya hal ! Dan satu lagi yer.. tolong la jangan up sorang je ! Walaupun dia yang jaringkan gol tapi jaringan tu berpunca dari rakan rakan yang lain. Bukan dia drible bola dari bawah sampai depan gol pastu tolak ngan kepala ! Pujian seharusnya buat satu pasukan ! 

Mati sudah mood sukan aku !


Malaysia selangkah lagi. Lawannya Thailand seperti yang dijangka. Secara jujurnya la kan.. bagi aku Malaysia ni ada ramai pemain berbakat besar ! Mereka layak main di peringkat antarabangsa ! Kalau diperhatikan gol gol yang dihasilkan , memang taraf liga liga terkenal dunia. Buktinya , di peringkat akar umbi lagi , pemain pelapis sering mencipta nama dan menang piala kejohanan di luar negara tapi tidak di'viralkan'. Sejak dulu lagi.... Hurmm..
Tapi apakah yang membuatkan kita kehilangan pemain pemain berbakat besar semua ni ?? Jawapan aku .. POLITIK ! Campur tangan politik menghancurkan semua ni. Aku tau.. ada yang kata apa kaitan lak ngan politik ??? Huhuh.. Jangan dik.. jangan.. segalanya berkaitan ! Bila berkaitan , atlit atau pemain akan patah semangat ! Dulu mereka berjuang atas nama negara tapi setelah dijanjikan dengan pelbagai ganjaran , maka niat dah mula berubah ! Bila janji tak ditunaikan.. apa jadi ? Tu belum lagi malaun yang guna kabel dan cantas pemain berbakat ! 
Satu lagi sebab aku dah bosan dengan sukan di negara kita ni ialah..  sanjungan pada pemain terutama yang berpasukan.. kalau individu tu , ok la.. tapi berpasukan.. pastinya 'seorang ' akan jadi hero dan disanjung setinggi langit  ! Tu belum lagi jika ada rupa kacak atau cantik ! Perghhh... Tak caya.. tengok tajuk akhbar esok.. heheheheee... 
Sukan SEA bagi aku adalah medan pejuang atlit pelapis . Cungkil bakat mereka untuk ke peringkat antarabangsa dan seterusnya menjadikan mereka juara dunia ! Dan para ahli politik , jangan campur  melainkan bantu mereka dari segi kewangan dan jangan amik komisien lak.. Ikhas seperti atlit jua... Ececece.... 
Tahniah Malaysia. Er, apasal makin kerap bendera terbalik ni ? Hehehe.. Protes dalam diam ke ?

Sabtu, 26 Ogos 2017

Semangat kesukanan yang 'ke laut' !

Sukan SEA.. atlit bertanding di gelanggang. Penyokong bersorak di stadium. Peminat , di depan kaca tv. Tapi paling rancak , di media sosial ! Malam ni , separuh akhir.. Malaysia lawan Indonesia. Seperti yang kita tau , isu isu 'besar' telah diselesaikan dengan baiknya oleh kedua negara serumpun ni tetapi di media sosial , caci maki , kutuk mengutuk masih tetap berlangsung dengan 'jayanya' !
Hurm.. aku dah malas nak tonton semua ni. Penat. Kita tau , kita saling bergantung antara satu sama lain tapi kenapa boleh berlaku perkara gini ? Hurm.. Bukankah sukan sepatutnya menyatukan kita semua ? Tapi yang berlaku , adalah sebaliknya.. Sangat menyedihkan. 
Media sosial ni , sesuatu yang sangat menakutkan. Dulu masih boleh dikawal tetapi sekarang , ramai bijak pandai dah muncul.. payah dah nak bendung. Apakah matlamat 'mereka' tercapai atau kita sebenarnya yang tak reti nak gunakan serta salah gunakan ? Hurmm.. maka ada pihak yang menambil keuntungan atas kejahilan kita sendiri ! 
Nak bersukan tu bagus.. nak layan sukan tu , bagus.. tak payah sampai bergaduh ! Yang atas padang , dapat duit.. korang bergaduh dapat apa ? Musuh ? Menang atau kalah.. tahun depan bersua lagi. Apa apa pun , semoga berjaya pada kedua dua pasukan.

Jumaat, 25 Ogos 2017

Dah semakin kering tapi..

Nak guna cara tradisional atau moden ? Hurm.. nasib ada duit skit. Bawak gi klinik... RM180 kena bayau ! Huhuhuh... Money money. Takpe la.. duit leh cari. Anak nak dapat baru , bukan mudah. kan kan ? Huhuh.. Jangan berkira dengan anak anak..
Semalam... Qhaliff panggil aku. Baru nak tunai hajat. Terbantut..
" Daddy.. darahh.. ". Jerit Qhalff di luar pintu tandas.
Aku keluar. Tengok badan dia.  Mak dia , dah pengsan kepenatan. Seharian 'bertugas'.  Dia lari gi opis jap sebab ada urusan ASAP. Hurmm.. nak kata apa dah.
Aku sapu dengan losyen Cosmoderm. Hilang gatal dia dan baru dapat tidur lena dia. Sian dia.. hurmm..
Dan siangnya, mak dia letak ubat. Minggu depan dah raya. Mak dia dah bg hint untuk pulang beraya jer.. Hurm... tak bagi kang , berair di pagi raya. Letih nak pujuk aku.. Ecececeh... Dah kawin.. beranak pinak.. letih la sana sini yer ? Masa bercinta.. tak letih yer ? Opkoss laaa. Masa bercinta , komitmen masa dating jer. Sekarang komitmen pada keluarga dasat wooo.. Jangan samakan yer ! Haaa.. sentap dah ni... Hahaha..

Doa doakan yer cepat sembuh... Ajak gi sana sini dia.. Huhuh.. Ni lom bersunat ni. Kalau bersunat lagi boring terbaring je atas tilam.. huhuh.. Teringat abang aku.. lepas sunat, esoknya turun padang gi main bola ! Adeh...

Persediaan demi persediaan untuk ke New Zealand

Pengalaman lepas aku jadikan pengajaran ! Aku takda kenangan di sana.. Seoul , Osaka , Paris , Toulouse , Perth... sekadar gambar dan memori di dalam otak jer ! Hurmm. kerugian ! Kali ni aku tak nak lepaskan ! Apatah lagi aku dan rakan blogger bakal menjelajah sendiri di New Zealand yang mana agensi Ikhlas Tours yang berada di sana , menguruskan segalanya. 
Teruja ! Tak sabar ! Tapi pastikan segala persediaan dibuat dengan terperinci. Tak nak ada masalah di sana nanti. Dan , Alhamdulillah.. 3 orang rakan blogger yang bakal ke sana juga memainkan peranan masing masing. InshaAllah , kenangan manis akan tercipta... Huhuh..
Aku.. masih mencari gajet gajet untuk di bawa ke sana .. 

Lama dah aku cari menda ni. Akhirnya jumpa ! Aku pernah nampak jual di Facebook tapi malas aku nak beli. Aku lebih suka pegang dan beli. Hehehehe.. Tu pun kena 'kencing' gak. Hahahaha.. Nasib badan la.. Janji aku puashati. 
Ada sebulan lagi. Tak sabar nak jejakkan ke negara yang lama dah aku idamkan nak pergi. Kalau berjaya Kembara ni.. aku nak ke Turki atau ke Sepanyol lak.. huhu.. InshaAllah.. kalau ada yang sudi sponsor.. heeee..

Makan je apa yang mak kamu masak !

Semalam , aku mintak wife masakan kari ikan merah. Ikan yang dibeli di pasar Kuala Kemaman , minggu lepas , dengan harga yang jauh lebih murah dari di KL.. dimasak dengan sebaiknya. Hehehe.. Pada awalnya , dia nak masak sup ikan tapi aku tak nak. Aku tak gemar sup ikan. Huhuh.. Sup sayur , ok... atau sup ayam. Sup ikan je aku tak suka. Wife ikut je kehendak aku. Walaupun ini pertama kali dia masak kari ikan bercitarasa mamak.. hahaha.. 
Dia mintak aku jangan bandingkan dengan masakan mak aku yang dah sememangnya mahir masakan kari. Aku tak pun bandingkan tapi aku bagi je pendapat aku.. tu pun dia yang tanya. Ok ke , tanya dia.. Aku bagi jawapan seikhlas dan sebenarnya. Dia menerima dengan baik. Sememangnya wife cepat belajar bab masakan ni. Dan aku tak kisah sangat pon. Sedap ke tak.. aku makan jer. Duit woii! Ingat lauk pauk tu dapat free ke ???
Bila cakap pasal kari ni , aku teringat arwah ayah aku. Dia sememangnya penggila kari. Hari hari wajib mak aku masak kari ! Kalau nasi abis , dia cicah ngan roti. Kalau roti takda , dia guna biskut kering lak ! Tapi memang sedap laaa ! 

Aku tak suka kari ! Sewaktu kecil dulu.. kari bukanlah kegemaran aku kecuali kari ayam ! Apa saja yang ada ikan , aku tak suka... ikan 'ayam' aku suka ! Hahahaha.. Sehinggalah satu hari tu , arwah ayah mengamuk ! 
" Hangpa makan apa yang aku makan !! " . Jerkah ayah. 
Adoiyai... nak tak nak.. makan je la. Bila dah bijak sikit, letak kicap selepas letak kuah kari dan nasi wajib panas! Perghhhh.. sedap giler ! Tu belum letak cili merah lagi.. Giler laaa... Memang bertambah laa.. 
Sekarang.. baru aku tahu kenapa arwah gilerkan kari. Lagi lama lagi sedap ! Hahahaha.. Nasib baik la aku ni jenis makan apa saja wife masak.. walaupun aku tak suka , aku tetap makan.  Sejujurnya kalau aku gi mana mana event atau food review , aku mesti nak balik makan di rumah gak.. 

Khamis, 24 Ogos 2017

Jangan pentingkan diri bila anak ada 'demam campak' !

Aksi terakhir sebelum kena 'campak' 

Qhaliff menjerit bila nampak aku keluar rumah.. aku keluar pun bukan suka suka !  Demi sesuap nasi untuk hari tu.. heee.. Sesuap dah la.. lebihan suap , boroi lak. Kesian lak tengok muka dia. Nak bawak tu la aku rasa cam.. hurm.. aku jadi penyebar virus campak lak ! Kesian kat anak anak kecil di luar sana nanti... kan kan ? Lebih lebih lagi pada ibu mengandung. Bahaya kata orang..orang mana tu , aku tak tau la.. kena google cari info pasal ni.
Si abang dah kena.. maka si adik adiknya kena standby. Apakah demam campak ini akan berjangkit pada adik beradiknya yang lain ? Bagaimana pula dengan jiran tetangga ? Orang dulu dulu letak daun semambu kat pintu masuk rumah. Ada sebabnya... katanya la.. Dan daun semambu ni banyak gunanya ketika demam campak. 
Pantang larang ketika campak ni pulak , orang muda muda tak amik endah sangat. Contohnya minum air kelapa untuk cepatkan pengeluaran campak tu atau hilangkan bisa pastu jangan mandi. masak di rumah pon tak boleh. Makanan pun kena jaga... tak leh ayam . seafood dan kicap ! Hurmm. 
Kesimpulannya... bila anak kita ada campak maka sila berkuarantin la. Jangan jadi tukang 'viral' lak.. huhu.. Kesian tu memang kesian.. tapi kalau kita kesiankan diorang , rawat hingga sembuh pastu baru bawak jenjalan.. kan kan !

Belajar Scuba Diving di Legend Cherating Beach Resorts bersama Muck Dive Kuantan

Pengalaman belajar scuba diving satu tika dulu , aku kongsikan bersama rakan rakan blogger  ! Kalau ada peluang belajar , maka belajarlah. Kalau ada peluang nak menyelam di dasar laut , jangan lepaskan. Aku belum berpeluang lagi menyelam di dasar laut. Di dalam kolam akuatik bersaiz olimpik dah rasa dah ! Hahahah.. jujur aku katakan.. aku tak reti berenang ! Tapi bila ada peluang gini, aku tak lepaskan dan dah merasainya.
Ketika aku diberitahu akan adanya kelas belajar scuba ketika di Legend Cherating Beach Resort baru baru ni , aku sangat sangat teruja ! Dan aku ' memaksa' rakan blogger agar mencuri peluang ini dan mengalaminya sendiri. 
Kelas scuba diving ini di bawah En. Hazrin , yang dah berpengalaman dalam bidang ini. Maka tak perlu risau sama sekali. Diajarnya mereka yang tak tau apa apa hinggalah dah berani menyelam sendiri.. di dasar kolam hotel ! Heeee.. InshaAllah , di dasar lautan pula satu hari nanti ! 
Best pengalaman ni ! 



Tak perlu takut andai nak menikmati syurga dunia. Bila dah 'terjun' dalam laut , inshaAllah akan terus terjun dan terjun. Sememangnya di dasar lautan , kita akan terlupa sejenak masalah di daratan. Sebab tu ramai sanggup habiskan masa mereka dengan berada di dalam laut , setelah berkenalan dengan dasar lautan. Jadikan hobi ! 
Kalau berminat , korang leh terus hubungi mereka di : 
Email : muckdive@jomdive.com.my
Facebook: MuckDive 
Instagram : https://www.instagram.com/hazrineshark/
No Telefon : 013 286 1620

Tak payah la masuk campur hal orang !

Isu Hafiz Hamidun.. hurmm.. Aku pernah terlibat satu job dengan Hafiz , beberapa bulan lepas. Dan sempat la meluangkan masa berbual santai dengan dia. Ternyata dia seorang yang selamba je. Dan sememangnya dia cumalah seorang penyanyi lagu lagu keagamaan. Tak lebih dari tu pun. Orang kita ni , asal nyanyi lagu keagamaan , terus dicop ustaz atau orang bijak pandai agama ! Aduh...  Aku tak rasa pon dia anggap diri dia ustaz... kan kan ?
Tapi yang pasti dia bagus la orangnya. Tak poyo mahupun berlagak ! Tu pandangan pertama aku la. Aku tak kenal dia secara peribadi lagi. Bila dia kawin pon , aku tak tau dan aku tak nak masuk campur. Hahahaha.. Melainkan dia suruh aku masuk campur.. Haaa.. 

Fuel Frenzy 
Kesnya viral seminggu dua ni. Heboh diperkatakan ! Aku tak nak kata apa apa sebab aku tak tau apa apa pun ! Mereka yang komen kat Instagram dia.. facebook.. wow ! Dasat dasat ! Ada yang pertikaikan kenapa dan mengapa ! Adoiyai. Tak payah laaa sibuk aih ! Tunggu je dia cerita segala-galanya. Tak perlu kita nak bukak table dan order Kopi Badang pastu berforum dengan tajuk ;
" Takkan la dia tak tengok surat cerai sebelum nikah ari tu ? ". 
Kalau dia jawab , korang tanya lagi.. dia jawab , korang tanya lagi.. Amboi.. apakah dia dilahirkan untuk menjawab persoalan korang kah ? Hahahaha.. Rileks sudah laa.. Kita masing masing ada bahagian masing masing. Samada dah sampai atau belum jer.. 
Aku tak sokong mana mana pihak... dia atau pun isteri dia ( bekas ? ). Tapi yang pastinya aku doakan agar segala urusan mereka dipermudahkan Allah. Andai ada jodoh mereka..biarlah disatukan kembali.. jika tidak , moga mereka dipertemukan dengan jodoh masing masing.. Rileks laa.. Bukannya diorang bunuh orang pon ! Menda gini ada jalan penyelesaian. Tak payah la kita nak tambah aib atau malu diorang.. Biar diorang selesaikan dengan cara orang dewasa. Kita lak beria ria.. adoi ! 
Tengok anak masing masing.. 

Rabu, 23 Ogos 2017

Tipah betul betul tertipu ni !

Aku update status di Facebook... senyum simpul jap aku. Alhamdulillah.
Pastu di Low Yatt.. aku ke Samsung Centre lak.  Nak repair Samsung Tab S aku. Tak tau la pulak kena berapa kali ni... Huhuh.. Nampak beratus gak ni. Tak pe la.. nak guna punya pasal. Layanan dari staff Samsung pon tip top. Tak da isu aku utk viralkan hal mereka ! Terbaik ! Samsung dan Sony.
Kemudian aku pusing pusing jap. Carik screen protector untuk Sony Xperia XZ dan Premium aku. Tak sanggup nak beli original punya. Leh merangkak balik rumah aku. Hahahah.. Mahal tuuu ! Dua dua tu , leh cecah RM150. Kalau nak jimat , beli online je .. kan kan ? Tapi alang alang kat sini , cari la dulu. Kot leh jumpa murah punya.
Ternampak sesuatu yang aku nak cari sangat selama ni !! Haaaa.. terus tanya harga. Hurmm.. Mahalnya ! Tapi aku nak guna di New Zealand nanti. Aku malas nak bawak tripod besar besar ke sana.. 
RM79

RM10 
Barangan dari China. Patutlah diorang sana mudah jadi kaya raya ! Kos baru berapa je ! Aduhhhh.. Pastu aku masuk kedai depan dia. Kedai ni lebih besar dan teratur dari kedai sebelum tu. Aku ternampak la tripod aku beli ni.. RM59 !! Hah ????? Biar benar ???? Aku tengok betul betul.. Haishhh... takkan kot ? Aku kena kencing ke ni ??? Tapi yang untuk tempat letak phone tu , RM19 ! Eh , dia up kat situ lak.. Hurmm... pening jap.
Aku biar je la.. redha je la. Dah beli dah kan.. Maka jaga je la.. Ni tengah tunggu tab aku siap lak. Terlewat hantar.. abis waranti 2 bulan lepas. Kalau tau , confirm free ! 

Selesai ke masalah dengan bergaduh ?

Tertonton satu video pergaduhan yang berlaku di luar negara. Dua orang lelaki pada awalnya bertengkar kemudian berlaku tolak menolak. Kemudian , berlakulah tumbuk menumbuk. Tak sampai 5 minit , salah seorang tumbang... kelihatan tubuhnya mengeletar seperti kena sawan. Darah bersembur keluar dari mulutnya. Lelaki yang pada awalnya diasak tu , berjaya menendang tepat pada halkumnya... aku rasa.  Apakah kesudahan mereka seandainya jadi kes polis ?
Dalam zaman ni.. semakin ramai manusia mudah hilang kesabaran. Sikit sikit nak tunjuk dialah jaguh! Segala masalah nak diselesaikan dengan buku lima dan tendangan maut tanpa bayang ! Apakah selesai masalah tersebut ? Ada yang belajar seni mempertahankan diri , kemudian bongkak. Ada yang besarkan badan semata mata nak takutkan orang ! Hurmmm..
Selesai ke masalah dengan bergaduh ni ? Tak langsung ! Ianya boleh menjadi dendam kesumat yang mana selagi tidak diselesaikan dengan cara aman , hidup takkan tenang dan damai ! Aku pernah mengalaminya.. Terbawa bawa dalam mimpi hingga dinding jadi mangsa ! Ada juga sampai wife ditendang gara gara bergaduh dalam mimpi. Aku 'tewas' dengan cubitan dek si isteri ! Hahaha.. tak pasal pasal ! 
Aku maafkan je la insan tu. Alhamdulillah... hilang amarah aku. Apa yang aku nak sampaikan ialah.. dalam hidup kita ni , bila kita 'berisi' , tak semestinya kena selesaikan masalah dengan bertumbuk. Akal ada.. guna la. Tak perlu nak tunjuk sapa lagi kuat. Silap haribulan , kita ke 'dalam' atau merengkok dalam penjara. Tak kesian ke kat anak bini ? Sapa nak jaga ?

Sea Rafting di Legend Cherating Beach Resort menguji semangat sepasukan !

Ketika aku dimaklumkan oleh 'orang kuat' Legend Cherating Beach Resort , En. Meor Amran yang mana aktiviti di hari terakhir akan menjadi paling mencabar dalam semua aktiviti pada Family Day #KBBA9 yang lepas , aku sebenarnya.. hehehe.. agak cuak gak la lebih lebih lagi dimaklumkan dengan kehadiran dek ubur ubur yang mampu memberi 'kemanisan' pada tubuh badan ! Hahahaha.. 
Tapi segalanya berubah selepas menyaksikan rakan rakan terutama yang perempuan bersungguh sungguh nak menamatkan acara kali ni ! Waduhhh... Badan sado tapi segan ngan ubur ubur !! Aparaaa ! 


Acara ni nampak mudah tapi sebenarnya menguji kepantasan dan kemahiran. Terus terang , peranan aku tampak berjaya di atas laut jer.. Setiap pasukan diberikan buluh , tali dan tayar saja. Kemudian buat rakit.. berdayung di lautan dan kemudian buraikan balik seperti sedia kala ! Haaa... Bayangkan ! Ditambah lagi dek kepanasan ketika tu.. sememangnya sangatlah mencabar ! Tapi Alhamdulillah , berjaya diselesaikan tanpa ada sebarang kecederaan. Hehehehe.. Terbaik korang ! Bangga aku dapat bersama sama korang semua ! 
Selain Sea Rafting , aktiviti yang boleh dijalankan di sini ialah... 
Explorace , Obstacle Cource ,Telematch

Banana Boat Ride , AirHead Viper , All Terrain Vehicle ( ATV ) 

Sand Art , Rabbit Feeding , Batik Painting ,Releasing Baby Tutle 

Sememangnya Legend Cherating Beach Resort sekarang ni banyak perbezaan dari sebelum sebelum ni. Aku rasa mereka yang datang sini pasti akan kembali semula.
Untuk maklumat lanjut , boleh ke www.legendresort.com.my

Selasa, 22 Ogos 2017

Keunikan Cherating yang patut dimanfaatkan !


3 hari 2 malam di Legend Cherating Beach Resort , adalah impian menjadi kenyataan. Biasanya aku di sini cuma 2 hari satu malam. Tak sempat nak menerokai langsung Cherating ni. Masa pertama kali menjejakkan kaki di sini ketika usia 18 tahun , aku cuma berkhemah di tepi pantai je pon.. tak berjalan mana langsung.
Cherating yang terletak di sempadan Pahang Terengganu ni mempunyai pantai yang cukup indah, sungai paya bakau yang cukup unik untuk diterokai samada di sebelah siangnya atau pun malam ! Pekan Cherating pun senantiasa sibuk dengan pelancong dalam dan luar negara. Tapi masih ramai tak tau akan kewujudan Cherating ni. Satu kerugian bagi aku.
Antara tarikan utamanya di sini ialah pantainya. Kelembutan pasirnya membuatkan anak anak kecil tak sabar nak bermain dengannya..


Selain dari pantai yang cantik , terbitnya mentari menjadi daya tarikan utama di pantai Cherating ni. Sayangnya , 3 hari aku kat sini... hehehe... tak berkesempatan nak melihatnya. Sedap sangat tidur selepas subuh. Hahahaha.. penat woooo beraktiviti kat sini. Dan juga penat dok kawal anak anak.. heee.. ok tak alasan ?
Di sini ada Pusat Penerangan dan Santuari Penyu Cherating yang mana , masuk percuma untuk semua pengunjung yang sangat berinfomasi mengenai penyu. Bagus untuk mendidik anak anak kita menghargai haiwan yang semakin pupus ni.. 
Dan bagi yang berminat nak merasai camana seronoknya melepaskan anak penyu , Legend Cherating Beach Resort ada menyediakan aktiviti ni. Cuma kena bayar skit je la.. Duit tu akan masuk ke tabung Pusat Penerangan Dan Santuari Penyu Cherating bagi tujuan penyelidikan dan penjagaan penyu.


Aktiviti bersama penyu ni memang best sangat ! Tapi kalau nak lagi best dan meninggalkan kenangan manis ialah... hehehe...  Firefly Tour atau Kelip Kelip. Aktiviti ni sebelah malam dan dikendalikan oleh Hafiz's Cherating Activities. Apa yang menariknya ialah , En. Hafiz berkemampuan memanggil kelip kelip datang ke arah kita ! Haaa.. bukan tengok di atas pokok saja yer.. kelip kelip datang pada kita dan kita boleh pegang sendiri ! Jangan picit lak ! Haaaa..
Dikatakan keistimewaan En. Hafiz ini tidak mampu diturunkan pada kakitangannya sendiri walaupun dah diajar.



En.Hafiz memberikan penerangan.

Ok.. Di tempat yang sama yakni  , Kampung Cherating , di sebelah siangnya korang boleh meredah sambil menikmati keindahan hutan paya bakau yang semakin menghilang di sini. Maka yang ada ni laaa di kekalkan dan kita berpeluang menimba serta melihat sendiri hutan paya bakau yang tidak terusik ni.. 
Nampak biasa biasa je tapi bila berada di atas bot ni.. semacam perasaan ada. Hutan paya bakau ni sangat penting buat ekosistem di kawasan setempat dan juga pada manusia ! Jangan pandang ringan soal ni ye.. Bayangkan 'mereka' takda ! Haaa.. apa kesannya ? Fuh... hutan paya bakau ni banyak fungsinya. Boleh baca di SINI

Best ! Walaupun biasa kita tengok tapi sebenarnya jarang kita menghargainya. 

Ok... Khas untuk kaki makan.. Seperti korang tau , Cherating ni dekat dengan Kemaman..Fuh , memang syurga makanan kat sini ! Boleh ke Teluk Mak Nik. Kat sini ada deretan gerai gerai menjual keropok lekor , satar dan pelbagai lagi makanan laut. Sememangnya Teluk Mak Nik ni , aku wajib singgah setiap kali balik dari Kelantan melalui Jalan Pantai. 
Boleh belajar menguli keropok lekor .. heee.. Pastu boleh terus ke Pasar Kuala Kemaman ! Beli ikang wehhhh. Fresh fresh gituuu. Harga ikan pun tak sama macam di KL. Jauh murah. Dan macam macam ada. Boleh borong tanpa rasa menyesal. Hehehhee.. 
Dan wife aku pon borong ! 

Ini sebahagian yang sempat aku dan rakan lain melawat. Ada banyak lagi seperti batik , restoran menarik , perkampungan nelayan.. Kalau nak tau lebih lanjut , korang gi je menginap kat Legend Cherating Beach Resort dan mereka akan membantu korang. Jangan risau. 
Apa ? Bilik tak best ? Hehehe.. Mereka telah banyak buat perubahan. Banyak bilik bilik telah dinaiktarafkan dan kelihatan lebih moden. InshaAllah akan berpuashati.  Ok ? Kalau berminat , korang boleh terus hubungi pegawai di sana atau hubungi terus Legend Resort Hotel. Mereka akan membantu, InshaAllah. 
Cuti panjang akan datang ni.. apa kata bawa anak anak korang menikmati keindahan alam semula jadi di negara kita sendiri. Biar mereka tau , betapa menariknya negara mereka yang tercinta ni. Jangan sampai dah takda , baru nak mencari .
Jangan lupa booking awal di www.legendresort.com.my .

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI