Jumaat, 18 Ogos 2017

#KBBA9 menyerang Legend Cherating Beach Resort , Pahang.

Sejak aku kenal Cherating , Legend Cherating Beach Resort adalah hotel no 1 pilihan aku. Kenapa ? Hurmm.. Aku dah pernah cerita dalam entri aku yang lepas, Legend Cherating Beach Resort , destinasi percutian keluarga ...tapi dengarnya ada buat penambahbaikan.. tu tak sabar nak tengok apakah.. 
Dan Blogger Ben Ashaari , hari ni.. akan berkumpul untuk kali kedua tahun ini dan beriadah bersama sama ! Hari Keluarga !!! Best kan ? Yelah , asyik borak dalam whatsapp je.. pastu viral viral viral ! Haa.. Ni antara 'ganjaran'nya la.. 
Projek kali ni , aku rasa antara paling meriah. Hampir 30 blogger #KBBA9 join dan berkeluarga ! Haa.. mereka bawa keluarga yer.. bukan blogger je datang ! Takda la keluarga di rumah tu jadi tukang 'Like' gambar je nanti.. kan kan ? Hahaha.. sesekali tunjukkan pada mereka 'hasil' dari blog ni. 
Selama 3 hari 2 malam , kitorang akan berkampung di sini. 
Aktiviti aktiviti yang akan 'dilalui' nanti... memang menarik ! Nak tau ? Hehehe.. tungguuu... InshaAllah aku akan buat banyak live memandangkan aku punya data internet ada 100GB ! Hahahha..
Jangan lupa.. ikuti perkembangan kitorang di hastag rasmi.. dan juga Facebook aku yer. Ben Ashaari.

60 GB data internet sebulan tak mencukupi untuk aku maka..

Haaa... blogger aka adik kesayangan aku sorang ni , Lisa Si Mawar Biru pm bagitau aku.. ada pakej baru Celcom ! Hahahaa.. dia ni memang memahami sungguh la masalah aku ! Memang dia tau , 60 GB yang aku pakai sekarang ni tak mencukupi. Selalu kena top up bagai.. Huhuhhu... Dan sememangnya dialah yang menguruskan bab dokumentasi tanpa ambil sebarang caj ! Haaa.. dia amik siap dia ! Hahahaha.. 
Pakej baru... 100GB , RM188 + 6% GST 

Kenapa banyak sangat aku pakai ? Hurmm... Internet penting buat aku untuk aku mencari rezeki. Bukan saja saja je nak buang duit wooo.. Apa ? Kenapa tak pakai UNIFI ? Entah laaa.. aku dah berkali kali kali kali kali buat permohonan untuk pasang tapi jawapan mereka , takda port kosong ! Penuh. Tah hapa hapa.. malas nak pikir dah.. 
Berpuashati ke aku dengan Celcom ? Aku guna dua operator. Satu prepaid , Digi.. yang ni postpaid , Celcom. Ada tempat Digi lagi cun dari Celcom. Maka kedua dua ni berguna untuk aku. Kena pantas bila ada pertanyaan di email , whatsapp. Kalau tak , terlepas peluang... huhuh.. 
Aku harap , Celcom boleh wujudkan pakej Unlimited Data dan Call.. Fuh , kalau ada.. confirm aku tukar pakej. Hahahaha..

Khamis, 17 Ogos 2017

Selimut BVSM boleh hilangkan penyakit dan ada pelbagai kebaikan ? Penipu betul !

Biasanya aku dengar , tilam yang bagus ni banyak kesan positifnya ! Tapi nak beli tilam yang bagus , harganya pon memang bagus la kan ? Tak pernah lak tau ada selimut yang mampu mengubat penyakit lak ! Biar betul ni.. macam ngarut je ! Hurmm.. tak pe tak pee... baca dulu.. kasi paham. Tak paham, baru bertanya pada yang pakar ! 
Selimut ni memang penting setiap kali  tidur. Kalau tidur pakai baju je , takkan dapat tidur yang puas. Mesti ada rasa cam tak kena je kan ? Tapi masalahnya ialah.. selimut ni macam macam ada jenis kainnya.. persoalannya ialah yang mana bagus dan memberi kesan positif pada tubuh badan  ??? 
Ok... ni ada sorang kawan di Facebook bagitau aku mengenai selimut Bio Velocity Sleepmate atau BVSM ! Apa jadahnya lak laaa selimut ni ? Apa bagusnya ??? Hurmm... jenuh aku nak cerita weh ! Tapi tak pe la.. aku google. Cari info mengenainya. 
Jumpa ! Di Facebook Siti Khairiah yang juga agen Hai-O. Yer , ini produk Hai-O. Seperti yang ramai tahu, produk Hai-O ni memang ada kualiti tersendiri. Yang ni , selimut lak.. Apakah kelebihannya ? Hurm.. jap aku baca.. 

Apakah fungsi sebenar selimut BVSM ni ? Ok.. aku copy paste je yer. Nak cerita berdasarkan pengalaman , aku sendiri pon lom mencubanya tapi dari testimoni yang aku jumpa... ramai dah guna dan memberi pulangan yang berbaloi !   
  • Mengaktifkan fungsi2 sel
  • Menggalakkan peredaran darah
  • Meningkatkan pertahanan badan dan memeperbaiki system imun
  • Meningkatkan tahap medan tenaga
  • Menstabilkan emosi, mengurangkan tekanan dan desakan
  • Memulihkan tenaga , memeperbaiki dan mengaktifkan sel dalam badan
  • Bersemangat dan bertenaga
  • Meningkatkan keupayaan penyembuhan secara semula jadi
  • Mengimbangi dan mengharmonikan fungsi2 fizikal
  • Melegakan fungsi jantung
  • Melegakan kepenatan dan kesakitan
  • Meransangkan dan menyelaraskan system saraf autonomic
  • Menggalakkan tidur yang sihat dan berkualiti
Ok.. aku tau... aku tau apa dalam kepala korang ! Selimut ni diperbuat dari apa sehinggakan mampu memberi kesan positif seperti di atas ! Haaa.. kan kan ? Aku tauu.. Ok.. aku kasi jawapan yang aku copy paste dari sumber sahih ! Hehehehehe... 
Tapi sebelum tu , aku nak kasi tau.. selimut BVSM ni sesuai untuk : 

  • Pesakit gout
  • Sakit2 otot
  • Senggugut
  • Tekanan darah tinggi
  • Pesakit Asma
  • Pesakit Kencing Manis
  • Pesakit Strok
  • Sakit Sendi
  • Insomnia (susah tidur)
  • Tekanan perasaan (stress)
  • Terdedah kepada radiasi
  • Sakit tulang belakang
Ok... apa kandungan selimut ni ? Fabriknya buatan mana lak ? Fabrik pelapik tilam BVSM daripada GERMAN & teknologi buatan BVSM daripada KOREA. Dikatakan teknologi Bio Velocity telah ditemui oleh sekumpulan pakar sainstis yang membuat penyelidikan lebih daripada 20 tahun !

Teknologi BVSM adalah dari tenaga matahari pada waktu dhuha yang disimpan dan diseimbangkan dengan garam laut dan disuntik ke dalam pelapik tilam BVSM ini. Mereka yang menggunakan selimut BVSM ni boleh memulihkan keseimbangan dan kesihatan secara mudah dengan kuasa penyembuhan BVSM ..
Apabila pengguna bangun daripada tidur, pengguna akan berasa lebih cergas, dan bertenaga. Dalam penggunaan jangka masa panjang, ia memberi manfaat kepada badan dimana ianya boleh mengekalkan kesihatan kita, meningkatkan system imun dan juga memberi hidup yang lebih berkualiti.
Ahaaa.. part kandungan selimut BVSM ni lak... buat pengetahuan rakan yang sedang membaca , BVSM ni disuntik dan disembur garam laut dalam. Kemudian didedahkan pada cahaya matahari pada waktu dhuha sahaja sebab masa ini ada unsur istimewa pada cahaya matahari untuk kesihatan dan keberkatan
Aku tau.. mesti nak tanya KENAPA GARAM ? Buat mereka yang tak tau... garam ni dah lama dikesan memberi kesan positif pada pengamalnya.  Sejak dulu lagi.. 
  • Rawatan garam sudah lama diamalkan di Soviet, Eropah Timur dan negeri China
  •  Garam juga mainkan peranan penting dalam perubatan Islam
  •  Garam didapati dapat menolak gangguan makhluk halus, dan sebagai penawar racun
  • Diadun dalam bentuk BV  Kelajuan gelombang yang berupaya menembusi badan manusia. Bergetar bertindak dengan molekul air dalam badan ikatan air terputus terbebas tenaga dalam bentuk haba √†terhasil oksigen
  • Bila haba dibebaskan ia melarutkan kolestrol yang tersumbat di salur darah juga larutkan darah beku di arteri jantung dan otak √† darah lancar seluruh badan
  • Bila darah lancar semua masalah kesihatan akan beres dengan Izin Allah hormone balance, pembaharuan sel berlaku sebab itu kita boleh jadi semakin sihat dan awet muda
Kenapa Tenaga Matahari Dan Garam Ini Diproses Pada Selimut BVSM ?
Kajian menunjukkan pada masa tidurlah pembaharuan sel berlaku tetapi hanya dengan tidur yang lena. Dengan adanya BVSM , ianya dapat membantu pengguna mendapatkan “deep sleep” tanpa sebarang gangguan supaya segala proses penyembuhan berlaku dengan kadar yang MAKSIMUM ! Dan pada masa yang sama otak dapat berehat dari sebarang emosi, interaksi dan berfikir . Tidur yang lena dengan BVSM turut memulihkan aura. Bila bangun tido nanti, lebih positif dan happy. Takda muka monyok jer ! Gi kerja pon mood ke laut. Bawak kereta pon macam nak bunuh orang ! Haaa..
Camana nak guna selimut BVSM ni ? 
BVSM didatangkan dalam saiz queen. Cuma rentangkan di atas tilam dan selitkan empat tali elastic di setiap penjuru tilam. Ia juga digunakan sebagai selimut. BVSM boleh dicuci setahun sekali. Gunakan cecair pencuci berorganik dan disarankan boleh menggunakan PB Wash. Dicadangkan juga hanya cuci pada bahagian yang terkena kotoran sahaja dan dijemur dibawah matahari pagi SAHAJA! Haaaa... pahamkan yer ! 
Ahaaa.. Berkesan ke ? Berapa lama baru berkesan ? Kena sabar.. guna ikut disiplin.. InshaAllah , dalam masa 21 hari boleh nampak kesannya.  Kalau nak tahu dengan lebih lanjut , boleh je tanya terus pada Puan Siti Khairiah di whatsap 0136796693. 
Tak salah mencubakan ? Memandangkan ada testimoni positif.. kan kan ? Takkan sayang duit dari kesihatan.. Ada duit , sila cuba.. Takda duit , lain cerita. 



Sekali lagi.. jangan segan segan untuk bertanya.. Whatsapp je Puan Siti Khairiah di 0136796693 !

Sebelum mereka ada Aariz..

Hurm.. bila baca balik , aku sendiri ketawa. Tahun 2015.. sekarang dah 2017. Sekejap masa berlalu. Walaupun aku tak nampak tua , tapi bila tengok mereka , terasa cepatnya masa berlalu. Tau tau nanti , daddy kawin lagi.. eh , diorang nak kawin dah ! Haaa.. 
Dulu baik jeee.. skang ada je nak digaduhkan ! Aduh.. 
 
Makan punya hal...
Satu perangai Zahra sampai sekarang.. dia memang akan lebihkan abang dia. Dia akan sakat dulu , kemudian dia mengalah. Abang dia ? Hurmm.. payah ! Tapi kalau orang luar , haaaa.. Ni bahaya ni ! 

 

Dan sebelum tu.. 2014. 
Hurm.. sekarang masing masing dah dapat kaki dan mulut.. sorang dah berparut.. sorang dah banyak mulut. Daddy pikir panjang nak tambah no 4 ! Hahahaha.. 

Rabu, 16 Ogos 2017

Satu , dua dan kini bertiga ! Empat ? Er...

Qhaliff cuti ari ni. Aktiviti petang yang menyihatkan aku ialah.. mandikan diorang dalam kolam , beramai ramai ! Satu cabaran bagi aku. Kenapa ? Sebab si kecik ni tak reti la nak duduk diam. Sememangnya mencabar jaga 3 orang sekali gus di samping mencari nafkah untuk keluarga .. walaupun di dalam rumah ! 
Zahra , walaupun baru je berparut di kening , lasaknya tak berubah ! Aku cukup risau ngan dia. Aktif dia lain skit. Macam anak lelaki tapi Qhaliff tidak la pulak. Huhu. Qhaliff ni , memang along punya perangai kot ? Jenis lebih suka berfikir dari guna tenaga. 
Aariz... hurmm... ni aku rasa dia paling besar dalam adik beradik dia ni. Tak sampai setahun , dah sibuk nak berjalan.. bukan bertatih dah... pegang sebelah tangan. Treadmill pon dah selamba je dia jalan.. tapi pegang tangan la.. 
Dan kesemuanya.. suka main air ! Tapi kolam mandi besar tak suka la pulak ! Adeh.. bawak gi water park , takut lak ! Hahahaha.. Maka, main air depan daddy jer la cuma Aariz , aku tak cuba lagi ! Nanti aku nak try kat Legend Hotel.
Punya la power besen ni.. dari seorang anak hingga 3 , masih kukuh ! Cuma dari segi keselamatan tu , takda la.. Bahaya gak wooo.. tak leh leka ! Nak tunjuk skill pon tak leh.. hurmm...

Rasanya nak cari kolam yang bersaiz mini untuk diorang walhal aku nak join sama  . Banyak kedai online jual cam Lazada tapi nak jumpa yang mudah urus tu payah. Nak bukak ok jer.. dah guna , nak simpan tu yang.. bercintanya lahaiii !
Cam ni ok ?
Atau..
Tapi.. aku tak leh la join sama ! Hahahaha.. Harganya ? RM185 jer.. Ok ? Murah ? Ke mahal ? Kualiti , aku tak pasti lagi.. tapi design menarik kan ? Hahaha...  Kalau ok , aku rasa amik yang ni je la kot. Nak besar besar pon , aku gak yang penat nanti ! Hahahah.. 
Ni baru 3 orang anak.. nak tambah sorang lagi ? Takda masalah.. kalau ada rezeki , inshaAllah... tambah anak , ok je.. jangan tambah bini eh ?

Hari ini , beberapa tahun lepas..

Hurm.. menyorot kembali TimeLine Facebook aku ,tahun lepas dan sebelum sebelumnya , memang mengamit perasaan. Inilah kegunaan Facebook sebenarnya selain dari mencari rezeki. Bukan ruang untuk menyebarkan fitnah mahupun mencaci maki.
Tahun lepas.. pada ketika ini kita sedang dilanda jerebu. Aduh , jerebu memang memeritkan. Terasa kehilangan sungguh. Tak nampak langit biru.. awan apatah lagi. Nak hirup udara segar , jauh sekali. Hidung penuh dengan benda asing ! Hahaha.. Hari ini, dah beberapa hari hujan. Ramai mengeluh. Katanya payah nak gi kerja. Atau air naik. Hurmm.. dah tu nak jerebu ke ? Atau nak cuaca kering ? Bawak bawak bersyukur..
Dan aku scroll lagi.. Terhenti bila melihat gambar ni..
Tak sempat Aariz bermanja dengan atuknya. Hurm.. arwah ayah memang sayang sangat cucu cucunya. Dalam tak sihat pon dia tetap nak gi jemput cucu kesayangnya di tadika. Risau balik ngan orang lain.. huhuh..  Semoga Allah ampuni dosa dosa arwah ayah kita. Al-Fatihah.
Aku scroll lagi.. Kali ni terhenti di kenangan terindah aku saat aku bergelar blogger! Andai aku tidak berhijrah dari kerjaya aku.. aku rasa aku tak mungkin akan menikmati semua ini... Sesuatu yang aku langsung tak pernah terlintas akan menjadi kenyataan.. langsung tidak ! Aku anggap ini umpama mimpi dalam mimpi ! Sehingga sekarang , aku masih gosok mata aku.. Benarkah aku di situ ???
Di kilang buat kapal terbang ! Sememangnya adalah impian aku nak tengok sendiri camana kapal terbang dipasang.. kemudian berlepas dari kilangnya sendiri ! Aku bukan saja dapat rasa malah menikmatinya !! Alhamdulillah.. bayangkan korang naik kapal terbang yang mana kapal terbang tu baru je siap.. pastu berlepas menuju ke 'tempat kerjanya' ! Fuh... best giler perasaan ni. 
 

Dan... 

Aku tak bersedia langsung ketika ni. Hahahahah... Keterujaan aku mendapat tawaran ke sini , pada pagi raya memang tak boleh diungkapkan. Pada awalnya , aku ingat aku nak kena prank dah ! Tapi tergerak hati untuk hubungi pegawai terbabit..
Hurmm.... sapa sangka kan ? Segalanya ada hikmah. Berhijrah tu sememangnya bagus. Kalau tak cuba , tak tau kan ? Takkan nak duduk setempat jer. Yer, memang dah selesa tapi takkan sampai ke mati kot ? Huhuh.. bawak bawakkan diri tu , menempuhi cabaran dunia. InshaAllah.


Khas untuk penggila My Little Pony !

Aku nampak YB Shehan post di instagramnya.. @MyaPilot. Amboiiii , main kasar nampak ! Saja nak menggoda aku laa tuuuu ! Dan ternyata , aku tergoda !! Huhuhuh..  Biasa la kan , anak dara sorang.. automatik kita terbabit sama punya. Wife kurang skit nak membeli tapi aku lak yang lebih ! Hahaha.. 
Terus aku nyatakan minat aku. Beli satu untuk Zahra. Dan selang beberapa hari , sampai !
Aku bagi Zahra. Suka dia. Melekat ke mana mana dengan Pony baru ni. Harga baru RM39. Beli kat kedai 'orang kaya' , berpeluh la ketiak jap.. Hahahahah.. Ok je bagi aku. Yang penting Zahra suka dan main sampai dimadukan nanti ! Hahahaha.. 
Pastu si Shehan ni buat jahat lagi ! 
Dia kata leh lekat dalam kereta. Harga , RM15.90 jer ! Menarik tapi aku tau.. wife tak suka ada gantung gantung dalam kereta.. kalau ada gantung , aku nanti akan digantungnya ! Huhuhuh..  Apa apa pun , terima kasih la pada YB Shehan sebab sudi offer kat aku ! Tahan nafsu je ni ! Kalau tak , aku borong semua color. Bila lapar , makan je pony tu ! Bak kata mak aku ,bila duit takda ! Hahahaha. Pantang duit banyak skit... mula la nak membeli bukan bukan ! Hahaha..
Oh ya.. YB Shehan ni , bukan YANG BERHORMAT tau.. YANG apa pon aku tak tau.. yang aku tau , dia nanti ikut aku gi New Zealand.. jadi chef untuk aku. Hahahahaha.. Jangan banyak bunyik ! 

Selasa, 15 Ogos 2017

Musim budak muntah muntah ! Qhaliff pun muntah..

Awal pagi.. lepas subuh , bersiap. Nak gi Cheras. Ada meeting ngan seseorang. Projek untuk jangka panjang. Rasa nak tukar niche lak.. Hahahaha.. Nak sesuatu yang aku lama dah ingin ceburi ! Ginilah aku sekeluarga.. bila ada 'kerja' semua kena angkut gi Cheras. Mak aku je harapan untuk tolong tengokkan anak anak aku yang masih kecil. 
Jam  6.30 pagi.. bertolak ke Cheras. Pasang Waze.. sejam baru sampai ! Jammed di Mex. Terutama di persimpangan Seri Kembangan dan susur keluar ke Kuchai Lama. Kalau ada eksiden , memang berasap la bontot kat situ ! Sebab tu pasang Waze. Maka boleh rancang perjalanan aku. Kalau jammed teruk , ikut je jalan biasa. 
Sampai Cheras. Turunkan barang dan anak anak. Wife antar Qhaliff gi sekolah. Tengok jam , dah lewat. Hari ni sesak pelik skit. Ada eksiden.. ada Sukan Sea. Hujan la. Memang pakej la ! Huhuhuh.. Redha je la.
Tak lama kemudian , wife call.. sebelum tu dia mesej. 
" Qhaliff muntah dalam kereta. "
Dia bersihkan Qhaliff dan bagitau keadaan Qhaliff pada cikgunya. Dia ok jer. Tak demam , tak selsema. Wife rasa mungkin dia kembung perut atau masuk angin gara gara makan lambat malam tadi. Dia sendiri pun nak pergi sekolah. Tak nak balik. 
Tak lama tu , wife bagitau... Qhaliff muntah lagi di tadikanya. Cikgu telefon. Hurm... Aku suruh wife bawak gi klinik. Dia paling hampir dengan Qhaliff. 
Wife bawak gi  Klinik AnNur di Presint Diplomatik . Dalam kereta , muntah sekali lagi. Aduh... Nasib baik dia makan roti je pagi tadi. Maka muntah dia tak banyak sangat la.. air je  banyak. Hurm.. sian.. Di Presint Diplomatik , takda parking ! Memang jenuh nak cari parking untuk ke klinik. Dia pun ke Alamanda. Nak ke klinik Dr. Maria. Senang situ ! 
Tapi... ada 'masalah' menanti la di sana ! Selepas jumpa doktor.. er jap, doktor kata sekarang banyak budak muntah muntah. Ada sejenis virus apa tah.. Dia kasi ubat kat Qhaliff. Kalau muntah lagi , bawak gi hospital terus. 
Dah jumpa doktor... gi jumpa doktor jiwa dia lak... adehhh ! Terus segar ! 

Tu diaaaa ! Wife siap call aku tanya nak belikan ke tak. Hurm... lama dah dia tak dapat mainan. Sememangnya dia pon sejak dua menjak ni, bila lalu depan kedai mainan.. mampu pandang je... aku tak belikan dah. Dia pon tak la meraung. Dah berakal skit.
Selepas dia pilih apa dia nak... terus mak dia hantar ke aku , di Cheras... 

Di Cheras.. sekali lagi dia muntah ! Aku bagi dia ubat yang doktor kasi. Alhamdulillah , selepas tu... dia kembali bergaduh dengan Zahra. Aku lak rasa cam nak muntah darah menahan amarah ! Tapi kalau diperhatikan Qhaliff , masih nampak letih tu.. makan pon tak ! 
Selepas 2 jam.. dia dah cergas skit.. Aku bawak dia beriadah di padang.. Muntah tak tapi tak tenaga nak berlari ! Huhuh.. 
Sehingga malam.. dia tak muntah dah. Tapi dalam kereta , terus lena tidurnya. Doktor pon suruh dia rehat esok.. Maka esok , aku kena jaga 3 orang sekali ! Aduhhh.. abis la data internet aku. 

Zing + Detergent Film , menjimatkan basuhan pakaian setiap hari !

Tergamam ! Secara jujurnya , ini pertama kali aku tengok sabun basuhan pakaian dalam bentuk kepingan nipis dan ringan ! Paling penting ialah keberhasilan selepas membuat satu basuhan. Ujian menyatakan , berpuluh kali basuhan dengannya , warna pakaian tidak akan luntur tetapi kebersihannya , dijamin ! 
Aku cuba sendiri.. 'Koyakkan' skit pastu letak di tangan. Basuh. Tak sampai 5 saat , hancur cebisan kepingan sabun tersebut dan mengeluarkan buih yang banyak. Bau wangiannya pon tak menusuk hidung. Orang putih kata , 'just nice' ! Heeeee... Orang melayu kata lak , 'secukup rasa'.


Apa yang menariknya ialah Detergent Film dari Zing + ni , berteknologi dari Jerman tapi dibuat di China... bermakna, kosnya lebih mampu beli dan paling penting ialah selepas ini , pasangan korang pun akan rajin membasuh baju , sebabnya.. mudah ! 
Sebelum ini , agak malas.. dan sering beri alasan seperti :
  • menyakitkan kulit dan tangan selepas cucian.. alergik katanya ! 
  • masih tak berpuashati bila dah cuci. Nak cuci lagi , malas dah !! 
  • Takut pakaian rosak ! Biar je 'mereka' yang profesional buat kerja mereka.. yakni pasangan yang rajin ! Huhhh !
  • kuman dan bakteria di pakaian yang dah dipakai. Nanti dah cuci pon masih ada ! 
InshaAllah , dengan Zing + Detergent Film ni , masalah seperti diatas akan diatasi seterusnya menghidupkan perasaan suka membasuh pakaian. Kan kan ? Cam aku.. hehehhe.. Ok , selain sebab di atas.. ada beberapa sebab lain kenapa Zing + Detergent Film ni patut menjadi pilihan utama ! Haa.. apakah sebabnya ? Meh baca.. 


Amacam ? Menarik ?? Camana nak beli ? Mana nak dapat ? Haaa.. Tak dijual di pasaran terbuka yer ! Hanya mereka jadi ahli saja akan boleh membelinya dengan murah. Tak jadi ahli , agak mahal skit harganya. Nak tau dengan lebih lanjut , boleh hubungi Cik Ros Farina di  +012 235 0657
Oh ya , Zing + .. syarikat yang mengeluarkan produk Detergent Film + ni sedang membuat satu promosi yang menguntungkan buat mereka yang menjadi ahli Zing + dan juga pada bukan ahlinya ! Jangan lupa hubungi Cik Ros Farina untuk mengetahui dengan lebih lanjut. 

Berdiet cara sihat.. bersenam dengan selamat !

Ada yang nak diet , tapi tak makan apa apa ! Ada yang bersenam dengan rajinya , tapi tak amik apa apa makanan tambahan ! Pon boleh mengundang bahaya apatah lagi dia tak makan dengan betul ! Kalau makan dengan betul , ok la.. takda isu ! 
Dah tu , nak makan apa ? Nak berdiet tapi malas nak amik pelbagai jenis makanan ? Apa yang sesuai eh ? Hurmm.. aku bukanlah pakar makanan tapi kalau aku nak turunkan berat badan dan jaga kesihatan.. aku disyorkan seorang rakan blogger amik produk Shaklee.. 

Cinch Shake Mix
Cinch Shake Mix adalah minuman yang lazat , pantas dan berkhasiat untuk korang. Setiap hidangan membekalkan nutrisi umpama satu hidangan tapi rasanya enak seperti pemanis mulut. Maka , tak la loya sangat seperti sesetengah produk makanan tambahan. Kalau nak baca lebih lanjut, boleh rujuk di SINI.
Macam aku yang dah malas nak gi gym.. sebab pelbagai faktor pada masa kini , maka aku amalkan senaman ringan tapi masih jaga otot otot dari gelebeh.. hahaha.. nak kekar tu tidak la.. tapi masih nampak sado ! Hahahaha.. 
Oh , kalau malas nak membaca .. korang leh pm terus ke Cikgu Nizam utk dapatkan khidmat nasihat atau bertanya khabar.. hehehe.. pasal produk ni la.. atau pelbagai produk Shaklee lagi ! 
Cikgu Nizam : +60139761627 
Instagram :  @mnizamyusof

Bila anak anak nak bermain di luar..

Dapat mesej ni di group whatsapp.. : 

" Salam semua. Nk share sikit pengalaman sy td beriadah di dataran Nilai. Dlm pukul 5:30pm kami start main2 basikal & giant bubbles. Lps anak2 dh penat kayuh basikal, dorg berehat kt playground. Time tu sy dok kayuh basikal plak. Anak2 besar adik Yg tlg tgk. 

Adik cerita tiba2 anak2 sy bgtau terjumpa hp bwh slide. Tp dorg x ambil sbb mmg dh di ajar x boleh ambil Yg bkn hak. Bila adik sy dgr je anak2 ckp mcm tu trus dia dh syak something. Perati dr jauh Nmpk seorg lelaki bdn sasa ketak2 dok Perati Sofia tgh main. Trus panggil Sofia. Pastu dorg dok menghendap lelaki tu for a few minutes gk la. Lelaki tu sorg xde bwk anak bdn sasa muka mmg Nmpk mcm samseng la. Dok lepak playground tgk bdk2 prempuan. Kejap2 lelaki tu gi amek hp Yg bdk2 ni jumpa td tekan2 then campak blk ke lantai. Pastu mcm xde bdk amek,  dia ubah tmpt plak. Cmpk hp tu kt tmpt Yg ramai bdk. Kami syak dia guna hp as a "bait" nak culik ke nk ape ke. Wallahualam. Minta dijauhkan la. Nasib tindakan pantas adik sy tu Bila dh syak trus bwk lari anak2 sy. Adik ckp time tu lelaki tu dok menghadap Sofia & membelakangkan adik sy mcm tutup pandangan spy x Nmpk Sofia kt mne. Bila Sofia dh lari Tgk lelaki tu dok ikut bdk2 lain plak Yg Ada kt situ. 

Kami punya gigil xtau nk ckp smpi kt rmh pon Masih terasa Huhu. Risau btl sbb tau perangai Sofia tu ssh sket nk dgr kata. Lari sne sni Bila Ada pape emergency org panggil dia jln lenggang kangkung aje. Masuk dlm kete otw blk td trus kne ceramah bdk2 dia org tu. Huhu kusss semangat mama rse nk luruh jantung jap. Nasib ada adik tlg tgk kn dorg td 

BTW playground tu tmpt dia mcm shady sket & bhgn blkg dia mmg x Nmpk sgt. Pastu blkg playground tu ngam2 tmpt parking kreta. Kot la dorg dh standby dlm kete Yg lelaki tu grab aje bdk trus sumbat masuk kreta. Allah mmg xkan perasan tau sbb terlindung sket Kwan blkg tu. 
Alhamdulillah Allah Masih sayangkan family kami. Mntk di jauhkan la Kita semua Dr musibah mcm ni huhu

Please alert sesiapa Yg skali bwk anak2 ke dataran nilai jgn biar anak main tanpa pengawasan kt playground tu. Lg bgs Xyah main playground tu ye

12 August 2017 "

Dekat ngan rumah aku je ni. Camana eh ? Sejujurnya , memang orang asing di sini agak menakutkan terutama bila diorang lalu lalang di depan rumah.. nak ke kedai runcit atau gi menapau air tapis di depan kedai runcit tu.. 
Menakutkan ! Aku tak nak persoalkan keselamatan dalam negara. 'Mereka' tahu apa yang perlu dibuat cuma apa yang kita kena bantu ialah mengurangkan risiko dari berlakunya jenayah di sekitar kita. Elakkan peluang terbuka buat mereka. Anak anak boleh bermain di luar rumah tapi kita kena pantau dan pastikan di persekitaran yang kita biasa... dan jiran tetangga ada ketika tu !
Sian kat anak anak kita.. membesar di dalam rumah.. main gadget ! Hurmm.. takkan nak besar tanpa kenangan manis ?


Isnin, 14 Ogos 2017

Beli rumah untuk masa depan ? Sapa mampu tolong ???

Pernah satu ketika , aku beri cadangan pada seorang rakan membeli rumah di Sepang. Cadangan aku ditolak ! Alasan , jauh dari ibukota Kuala Lumpur. Ada yang beri pendapat beli di kawasan yang sememangnya sudah pun padat tapi alasannya , harga rumah akan naik ! Hurmm.. Malas nak berbahas. Biarkan je la..
Aku beli rumah di Sepang.. er , bukan aku tapi wife. Dia mudah lulus pinjaman sebab penjawat awam. Hehehehe.. ni pon faktor penting juga kan , bila nak membeli rumah ! Ok... Kenapa Sepang ? Atau lebih tepat lagi di Bandar Baru Salak Tinggi ! Fuh , terus terang.. bila kali pertama aku diberitahu niatnya nak beli kat sini , aku geleng kepala ! Apa gile nak duduk di kawasan ceruk rantau ni ! Dengan kerisauan kes pecah rumah lagi.. Huhuhu.. tak sanggup aku ! Tapi , aku tak pergi tengok lagi taman ni.. haaa ! 
Ikutkan aku dah cukup selesa dengan kawasan Cheras mahupun Putrajaya tapi harga rumah di sini dah cukup melambung tinggi ! Takkan dapat rumah atas tanah punya !! Rumah atas tanah ni maksud aku rumah setingkat atau dua tingkat. Semua rumah memang atas tanah kannn.. hehehehe..
Nak tak nak , kena main kawasan pinggiran kotaraya seperti Kajang , Rawang dan sebagainya.
Aku ikut wife gi tengok rumah yang dia minat nak beli.. hasil dari perkongsian rakan pejabat. 20 minit dari Putrajaya , hampir 15 minit untuk ke KLIA ! Cantik gak ni.. Rekabentuk rumah pon , aku minat ! 
3 tahun selepas membeli rumah ni , tempat yang dikatakan tidak punya nilai komersial pada awalnya membangun dengan jayanya ! Harga rumah naik sekali ganda. Dan menariknya , ada IPTA dan juga IPTS berhmpiran kawasan ni. Pusat membeli belah juga telah dibina. 
Ada yang membeli rumah di kawasan ni dan jadikan rumah sewa ! Bayangkan harga rumah sewa di sini sekarang RM1500-2000 sebulan ! Fuh... rugi betul ! Cantik lokasi perumahan ni. Dan dijangka lebih banyak lagi perumahan akan dibuka di kawasan Sepang ni. Persoalannya , pada siapa nak dirujuk untuk dapatkan info yang betul dan tepat ??
Sekarang ni ada dah Property Guru sebagai contoh terbaik. Di situ ada bahagian yang memberitahu rumah rumah yang sesuai untuk dibeli yang mana kita nak duduk sendiri atau pun sewakan saja ! Heee.. 

Mudah sangat dah sekarang ni. Dan yang paling penting , yakin kesahihan akan maklumat di dalam Property Guru ni. Di Property Guru , mereka akan menilai dan membuat review setiap rumah yang dijual. Ini akan membantu  mereka yang tercari atau ingin membeli rumah kedua mereka. Selain tu , ada juga senarai perumahan terbaru juga di Property Guru.
Buat masa sekarang , di Property Guru ada satu kempen yang sedang dijalankan. Kempen ' My Dream Home' yang mana menawarkan RM50K sebagai hadiah utama... duit tu digunakan utk membayar downpayment rumah.   Berminat ? Nak tau cara nak dapatkan RM50K tu ? Haaaaa.... mudah jer.. 
Sila ke kempen 'My Dream Home' untuk mengetahui syarat dan juga cara-cara nak menangi hadiah yang ditawarkan ! 

Ahad, 13 Ogos 2017

Mahal ke makan di Chak'Z @ Suria Mall , Putrajaya?

Wife cakap sedap makan sini. Dia dah pernah makan dengan kawan dia , baru baru ni. Tu dia ajak aku lak. Murah pun murah , katanya la... Di Putrajaya ni , nak jumpa 'murah' tu sesuatu yang ajaib melainkan PRU dah dekat.. murah dengan senyuman ! 
Bawak satu kontigen ke sana.. Moga moga takda yang bikin huru hara.. Qhaliff , dah berakal. Zahra ni makin lasak. Aduh.. makin pening aku ngan anak dara sorang ni .
Terletak berhampiran dengan Masjid Sultan Mizan Zainal Abidin , dalam bangunan yang berkongsi dengan banyak lot lot kedai serta hotel Dorsett.. tempat ni memang dah terkenal di kalangan penjawat awam sekitarnya.
Aku serahkan pada wife bab memilih makanan.. atau syorkan mana best. Dia suruh cuba keow teow kungfu memandangkan aku suka makan keow teow kungfu. Dia amik nasi goreng seafood dan anak anak , nasi ayam. Satu pinggan kongsi dua orang sebab banyak.. kata dia. Aku ok jer ! 
Bayar dulu baru makan ! Huhuh.. 
Hurm.. dalam jangkaan. Biasanya makan di restoran nun di Ayer @ 8 , harganya mesti lebih dari ini. Maka ini , harganya ok ok je la.. Nak murah skit , gi Umai Cafe. Tapi berebut tempat dan agak panas di situ walaupun permandangan indah. Heeee... 
Makanan sampai.. 

Nampak menyelerakan. Rasa kuah dulu.. Sedap ! Macam di kedai kedai siam gitu. Tambah cili potong.. memang berasap ! Fuhhhhh.. Nasi ayam bakar madu dia pon sedap ! Dan berbeza dari kedai siam ! Besar sizenya dan boleh dibahagikan dua. Harganya macam dua orang makan la.. Dan hidangannya pon memang macam utk dua orang gak ! Maka , ok laaa ... tak da isu bagi aku ! 
Airnya... 
Ni Milo Tabur. Rasanya memang manis la.. Tak abis si Zahra minum. Nak dibiarkan sayang.. hurm.. minum la skit.. skit je la.. hahaha.. manis sangat ! Tapi ok la.. Harganya standard cafe dalam mall la. Nak kata mahal sangat , rasanya tak la.. cover sewa + aircond + pekerja lagi. Kalau nak murah murah , kena gi gerai tepi jalan di pinggir bandar je la nak oiiiii... 

Sabtu, 12 Ogos 2017

Jangan sesekali tonton rangkaian TVN Movies !!

Masa mula mula disiarkan apada awal Ogos ari tu , aku dah nampak dahhh.. wife aku akan melekap depan tv jer ! Aku tak leh tengok citer citer Hollywood dah pasni ! Huhuhuhu.. Aduh , rosak tul la diorang gi letak channel Korea ni ! Dah la Kpop ! Huhhhh ! 
Tapi masalahnya , wife tak sempat nak tonton apa apa citer kalau hari kerja. Aku je sempat tu pun selepas jam 11 malam. Sebelum tu , memang bukak karton untuk tenangkan 3 orang anak anak aku. Karton cam Baby TV dan yang simple simple je.. Ada pon tak pe , tak da pon ok jer ! 
Segalanya bermula dengan satu filem di TVN Movies... The Last Ride ! Aku tonton.. dan pada awalnya memang aku nampak cam.. mengarutnya ! Pastu pelakon tak kacak kacak pon ? Heroin pon tak cun macam drama drama Korea yang aku pernah tengok ! Eh , pelik ni !! 
Aku terus tonton dan tonton.. Rupa-rupanya ni lah pelakon pelakon asli Korea. Cerita aksi mereka dasat. Cerita lawak , memang melucukan. Cerita romantis memang menjadi. Cerita teladan , memang sampai dan cerita perli mereka , memang sinis ! 
Semalam , memang rosak teruk aku ! Aku tonton 3 movie di TVN Movies. Tak hingin dah nak tengok citer HBO dan seangkatan dengannya. Aku terjebak dari jam 11 malam hingga jam 6 pagi ! Hahahaha.. Terus subuh aku. Pastu nak sambung tengok The Last Princess.. cerita pasal dinasti Korea yang terakhir yang memang best ! Baru aku tau pasal sejarah Korea Jepun ni. Huhuhuh.. Sebabnya aku pernah tanya kat seorang pemandu pelancong ketika aku di Korea tahun lepas , rasanya.. mengenai sejarah Korea Jepun ni.. huhu.. Soalan yang aku tak tau tapi sangat sensitif ! Hurmmm.
Tapi kan... kalau nak tengok rangkaian ni bersama anak anak bawah umur , kena standby remote di tangan. Kadang kadang over gak filem ni. Babak 18+ boleh menjelma tanpa disedari. Makanya , untuk anak anak bawah 18 ni , kena pantau la.. tak leh main kasi gitu jer. 
Bagi yang dewasa cam aku.. rangkaian ni memang berhantu ! Hahahaha... Tak jadi kerja dibuatnya.

Wahai ahli perniagaan online , sila periksa...

Terkejut aku ! Nasib baik la aku bijak dan tenang ketika itu.. Cuba semua agen yang ada... Tapi menariknya , selepas setahun.. dan ayah tercinta sudah pun kembali padaNya , baru 'orang' tu nak reply ! Hurmmm.. Tak tanya khabar lak tu ! Adehh..
Bersangka baik. Mungkin dah tukar pekerja ? Atau akaunnya baru dapat balik ? Hurmm... Tapi macam aku kata la.. tanya khabar pelanggan berpontensi korang atau korang dah pon maju selepas setahun ? Hehehehe.. 

Ok ke produk ni ? Hurm.. Payah nak kata sebenarnya. Tapi kesannya ada la nampak cuma selepas aku gi berdetox di Life Co , Phuket.. aku belajar banyak perkara mengenai makanan 'original' yang bagus terutama untuk kita ni.. Elakkan sebelum kena ! Maka tak perlu nak makan makanan tambahan gini.. 
Oh ya.. berbalik pada gambar tu.. aku bukan nak aibkan sapa sapa.. cuma sedikit terkilan jer. Tapi mungkin dia tak sedar ada mesej. Tak pe la.. salah aku. Maka korang yang ada bisnes online ni , sila check di Message Request tu yer.. Ada banyak mesej sebenarnya.. Sila check hari hari ! 

Tempah kad perniagaan dan sticker dengan..

Cantik kan ? Haaa.. .tengok la sapa jurugambar dia ! 

Puashati ! Aku nak simple jer..Tak nak berat berat punya design. Mungkin faktor umur rasanya ? Hahahhaa.. Terima je la hakikat.. Aku sendiri pun dah berblog hampir 10 tahun. Tak sangka selama ni.. Dah nak bosan pon ada tapi sebab minat dan hanya ini je cara aku boleh meluahkan pendapat dan ada yang baca , maka aku teruskan aja.. heeee.. 
Oh ya.. pasal kad ni.. Aku tempah dengan Saidila Abdul Rahman sebenarnya. Dia yang uruskan segalanya. Dengan sapa dia tempah ? Yang itu korang kena masuk baca blog dia sendiri la.. Dia dah cerita dengan lengkap kat situ.. 
Murah ke ? Ok je bagi aku. Tak la mahal mana pun.. Tapi bergantung pada design dan kualiti gak la kan.. Nak gempak tapi murah terlampau pon , tak leh gak.. kan kan ? Haaa.. Selain kad , ada sticker ,logo dan macam macam lagi. 
Nak tau lebih lanjut , sila baca di entri Tempah Logo & Sticker Murah .

Kena berjaga lagi aku sebab... Ceh , tajuk macam blog 'tabloid' jer !

Hurmm.. Demam lagi Zahra.  Dah gi check doktor. Tekak dia merah. Hurmm... memang kalau dia tak jaga kebersihan makanan atau jari dia, boleh 'bermasalah' ! Bila sakit , aku gak kena jaga. Hurmm... Sebab tu wahai anak anak yang ada mak bapak.. jangan ingat bila sakit tu , korang je susah tauuuu ! Haaaa.. 
Jam 2 pagi.. kalau aku terlena tadi , aku tak tau laa nasib si Zahra ni. Nasib baik laa ada channel TVN Movies ni ! Citer Korea original punya.. bukan pelakon plastik ok ! Bukan pelakon operate ok ! Muka Korea ori punya.. hahaha.. Jalan cerita pun ori ! Memang best ! 

Masa aku pegang dia.. macam tak panas tapi aku tengok dia mengigil semacam. Terus check suhu dia. 38.9 !!! Huhhh... Terus amik ubat demam dan kasi. Kemudian demah dia ngan kain basah di dahi dia.. 5 minit kemudian , check balik.. 
Alhamdulillah..  Lena balik tidur dia.  Aku , demam pagi tadi.. Tak cukup rehat agaknya. Hurmm.. Tapi memang betul la.. Tugas seorang ibu , memang tak cukup rehat ! Respek ! Tolong hormat mak ayah korang yer ! Jangan besar kepala walaupun bergaji besar !! Diorang jaga korang dari kecik.. hingga besar ! Sihat.. berkerjaya.. berpendidikan ! Kalau dapat macam ayah si gadis tu.. yang ada 631 pertuduhan ? Haaaa... bayangkan ! Maka , bersyukurlah.. 

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI