Rabu, 1 Mac 2017

Tanda-tanda Aariz dah bersedia untuk makan !

 

Bila orang makan , dia turut sama terngaga mulut ! Ikut je pergerakkan sudu tu. Kalau dilalukan depan dia ,cepat cepat dia bukak mulut !

Dan semalam , aku saja test bagi dia anggur manis. Fuhhhh , dia punya hisap. tak payah ajar ! Untung aku dapat anak anak yang tak payah ajar makan. Kecuali masa Zahra dulu , dia payah nak hisap susu botol. Hahahaha.. berpeluh ketiak jap !

Apakah Aariz dah bersedia untuk makan makanan baby ? Jangan kasi nasi kandar lak woii ! Hahaha.. naya ke budak tu nanti. Apakah Aariz dah punya gigi untuk mengungah ?? Sewaktu aku beri dia hisap buah anggur tu , Qhaliff nampak dan bersuara..

“ Daddy , Aariz mana ada gigi lagi. Dia tak boleh makan ! “.

Aishh.. sejak bersekolah ni , banyak tul kata kata dia yang diluar jangkaan aku ! Aku terus hentikan perbuatan aku tu dan jelaskan pada Qhaliff.. Risau nanti dia pun akan buat perkara yang sama tanpa parents dia di sisi !

“ Menunggu sehingga usia enam bulan untuk memperkenalkan makanan pejal ke dalam diet bayi anda akan membantu meminimakan risiko reaksi buruk yang tidak dijangka terhadap makanan dan alergi. Jika keluarga anda mempunyai sejarah alergi atau alahan terhadap sebarang makanan atau terdapat ahli keluarga anda yang menghidap penyakit seliak (celiac disease), anda perlu lebih berhati-hati. Risiko alahan terhadap makanan dan penyakit seliak akan berkurangan sekiranya proses bercerai susu ditangguhkan sehingga bayi berusia enam bulan. “ .

image

Bilakah sesuai untuk beri makanan pejal buat anak kita ? Satu persoalan yang timbul dibenak aku dan mungkin parents lain yang tiada pengalaman !

  • Boleh mengangkat kepalanya dan mengekalkan posisi itu
    Adalah penting bagi bayi anda kekal dalam posisi tegak dan stabil jika dia mahu mengambil makanan yang disuap dengan sudu.
  • Duduk dengan baik apabila dipegang
    Mula-mula anda mungkin perlu memegangnya. Cuba tegakkan dia di hujung sofa atau sandarkannya di atas seorang dewasa. Kerusi tinggi kanak-kanak boleh digunakan selepas itu, apabila dia sudah pandai duduk sendiri.
  • Melakukan pergerakan mengunyah
    Bayi anda mestilah boleh menolak makanan ke bahagian belakang mulutnya dan menelan. Apabila bayi anda sudah pandai menelan dengan efisien, anda akan perhatikan bahawa air liurnya sudah kurang meleleh.
  • Berat badan telah naik secara sihat
    Kebanyakan bayi telah bersedia untuk makan makanan separa pejal apabila berat badannya semasa lahir telah meningkat sekali ganda. Ini biasanya berlaku sebelum atau sekitar usianya enam bulan. Jika bayi anda tidak mencapai berat badan yang normal, bincanglah dengan pakar pediatrik anda.
  • Amat berminat dengan makanan yang anda sedang makan
    Bayi anda mula memerhatikan makanan yang anda sedang makan dan cuba mengambil makanan itu semasa anda mengambilnya dari pinggan untuk masuk ke mulut anda.

Yer.. Aariz dah bersedia ! Minggu depan , tugasan baru untuk aku sebagai Mr. MAMA ! Huhuhuhu..

Sumber : – BabyCenter

SHAKLEE pilihan ku..

 

Umur dah lebih 40 tahun. Kesihatan mau jaga. Makan memang cukup Seperti yang aku bagtau sebelum sebelum ni , aku amalkan jus sayur , detox sepanjang masa namun perlu juga amik makanan tambahan bagi memastikan tahap kesihatan berada di level sepatutnya. Yer , kita mampu berusaha.. Allah tentukan.

Antara makanan tambahan dari Shaklee aku amik ialah Omega Guard dan Vita-E Complex.

image

image

Kenapa aku amik ? Apakah kelebihannya ? Menurut Cikgu Nizam yang juga blogger dari team #KBBA9 yang mana aku dapatkan produk ni dengan dia ,   OmegaGuard atau minyak ikan mempunyai banyak manfaat khusus terhadap lelaki, antaranya:

  • Memelihara kesihatan jantung dan kardiovaskualar.
  • Dapat mengurangkan radang atau inflamasi diseluruh tubuh yang biasanya berlaku disekitar salur darah dan jantung.
  • Menurut kajian, pengambilan 2 atau 3 hidangan omega setiap minggu mampu mengurangkan risiko sakit jantung sebanyak 1/3.
  • Menurunkan paras trigliserida. Pengambilan omega yang konsisten mampu menurunkan paras trigliserida sebanyak 20-50%
  • Mampu meningkatkan kolesterol baik (HDL) yang membantu memelihara kesihatan jantung
  • Meningkatkan kesihatan mental. Menurut kajian, lelaki sebenarnya lebih ramai mengalami tekanan perasaan berbanding wanita! Bezanya, lelaki menangani depresi dengan cara yang berbeza. Apabila lelaki bersedih, mengelami depresi, situasi tersebut akan menyebabkan paras DHA dan EPA menjadi rendah dan ini boleh menggangu fungsi otak. Disinilah OmegaGuard memainkan peranan.
  • Pengambilan OmegaGuard bersama ubat anti depresi mampu membantu kesihatan pesakit ini.
  • Mengurangkan simptom athritis. Semakin kita berusia, kita mudah mendapat sakit sendi atau radang sendi.
  • Pengambilan omega mampu membantu mengurangkan radang sendi secara signifikan.

Manakala Vita-E Complex pulak dikatakan mampu membekal 400IU dalam setiap kapsul untuk kesihatan lelaki. Selain dari tu , Vita-E Complex bermanfaat :

  • Vitamin E merupakan salah satu antioksidan yang baik dalam menangani radikal bebas yang merosakkan sel.
  • Antara fungsi terbaik vitamin E ialah meningkatkan sistem imunisasi lelaki. Dengan pengambilan vitamin E pada kadar yang sesuai, ianya mampu meningkatkan kadar daya ketahanan tubuh dari diserang penyakit.
  • Meningkatkan kesihatan jantung. Pengambilan vitamin E secara berterusan mampu meningkatkan kesihatan jantung, pengaliran darah yang lebih baik dan mengurangkan risiko penyakit jantung.
  • Mengurangkan radikal bebas. Kaum lelaki suka bersenam kan? Ianya bagus untuk kesihatan tetapi pada masa yang sama meningkatkan kehadiran radikal bebas. Apabila kita bersenam, badan melepaskan produk sampingan yang bertoksik hasil daripada metabolisma tubuh. Radikal bebas ini boleh menyerang dan merosakkan sel. Jadi, pengambilan vitamin E adalah sangat penting dalam menyingkirkan kesemua radikal bebas ini.
  • Meningkatkan kesuburan lelaki. Radikal bebas mampu merosakkan sel termasuk sel sperma. Menurut kajian, pengambilan Vita-E Complex mampu meningkatkan kesihatan sel sperma dan sekaligus memperbaiki tahap kesuburan lelaki

Kesihatan sangat penting. Kalau badan tak sihat , duit banyak pun tak guna kan ? Maka , jagalah kesihatan dari sekarang… jangan tunggu hilang ! Huhuhhu..

Kalau nak beli produk Shaklee atau nak dapatkan lagi khidmat nasihat mengenai produk produk lain seperti set bersalin buat si isteri tersayang yang mana wife aku dah gunakan sejak dari anak pertama lagi dan ternyata banyak susu woooo.. alhamdulillah.. silalah hubungi  :

Cikgu Muhammad Nizam Yusof di 013 976 1627

MOANA best giler !

 

Aku ingat tak best ! Hahahaha.. Sekali tu aku layan setelah takda cerita best nak tengok. Aku dan Zahra ! Masing masing sangap di kala semua orang dah nyenyak tidur ! Camana laa nak kasi si Zahra ni tidur ?? Maka nampak la movie ni , dan aku pasang online !

Aku memang kaki cerita movie gini. Tapi tak sangka la MOANA ni best ! Cover dia nampak biasa jer.. rupanyaa ! Dan si Zahra , tunggu part lagu ! Memang akan menari dan menyanyi bersama laaa..

image

Cerita ni kisah dongeng di Hawaii kalau tak silap aku.. Ececeh… kot ? Hahahaha.. Maka memang akan ada part nampak ‘mengarut’ ! Tapi ni kartun je kot.. layan je la.. hehehe..

Tapi best dan melucukan ! Entah dah berpuluh kali si Zahra ni layan.. dan aku pun terbabit sama !

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI