Dapur Tanpa Sempadan...

Selasa, 7 Mac 2017

Jika perang berlaku..

Bukan duit aku tu mahupun duit BRIM. Mampu pinjam duit orang jer untuk buat entri.. Heheheeee.. Begitulah adanya.. Moga duit ni jadi milik aku satu hari nanti.. satu je pon ok dah ! Hahaha..

Terfikir aku.. Andai berlaku peperangan, wang kertas tiada nilainya.. Dah tu, camana nak teruskan kehidupan utk membeli barang keperluan harian seperti top up prepaid internet.. beli rokok.. nak bayar yuran gym.. lepak ngan member kat kedai mamak sementara menanti musuh tiba dengan jayanya???

Na'uzubillah.. Moga dijauhkan segala bencana! Tapi jika ianya berlaku, camana? Dalam filem John Wick I dan II, ditunjukkan dengan terangnya betapa segala urusan perdagangan dibuat dgn syiling emas!! Yer, emaslah jawapannya..

Aku nak beli emas tapi masalahnya banyak dah penipuan berlaku di negara kita sekarang ni.. Acaner tu? Mana satu nak percaya??

Sediakan payung sebelum hujan.. Kan? Beli je emas rantai atau gelang.. Abis cerita kan? Hurmmm.. Tak mampu la pulak.. Huhu.. Aku bukan kerja besar.. Kais pagi ni makan lusa minggu depan.. Camana tu?

Nak tak nak.. Kita kena bersedia.. Kertas yg kita pegang akan tiada nilainya satu hari nanti.. Sapa jual emas????

Photostate je la kat pejabat ! Tu pun susah !

 

“ Bang , tadika Qhaliff nak dokumen dokumen tu. Kena photostate kat mana mana kedai luar tu.. “. Pinta wife.

Lorr.. kat pejabat kan ada mesin fotokopi tu haaa. Yang nak suruh aku redah cari kedai buku , kenapa lak ??? Adehhh.. Dah la free.. leh suruh staff bawahan dia buatkan je.. kan kan ? Apa guna jadi boss !

Tapi tak boleh ! Kita tak boleh guna harta awam sesukahati kita jer ! Akhirat kelak , jenuh kena soal ! Nak jawab camana ?? Haaa… Amanah tuuu. Jangan ikut sesetengah orang.. harta awam serupa harta mak bapak dia. Siap kumpul sampai mengunung gitu ! Huhhh..

Maka petang tadi.. sesampai je dia di rumah , terus aku keluar. Tukar syif jaga anak.. Aku cari di kedai buku yang biasa aku pergi. Tapi sayangnya.. mesin rosak la bang !

Adeh.. camana ni ? Aku tak familiar dengan kawasan ni walaupun dah duduk lebih 3 tahun. Hehehe.. Aku redah je cari.. Jumpa tapi jawapan sama.. rosak !

Aku pusing lagi.. dan akhirnya ada ! Alhamdulillah.. selamat wife aku dari melakukan dosa tapi aku yakin.. kalau mesin fotokopi kat kedai tu rosak , dia takkan guna harta pejabat ! Tu dia punya prinsip !

image

Siap.. esok kena hantar dah tapi… wife lak kena gi Parlimen.. aku lak ada meeting di KLCC.. Qhaliff kena cuti la gamaknya ! Sapa nak amik dia petang kalau dia gi tadika ?? Huhuu.. sian dia..

Kenapa aku nak jadi blogger ?

 

Kenapa eh ? Selain dari suka membebel dengan menggunakan papan kekunci , aku sebenarnya bercita cita nak menjadi penulis novel ! Haaa.. tapi bukanlah novel serius.. nak buat novel komedi gitu.. Nak kasi orang tersenyum semasa membacanya. Secara tidak langsung , menghilangkan rasa sepi , bosan dia ketika itu. Tapi kalau boleh , aku tak nak la sekadar senyum.. biarlah ada infomasi yang berguna untuk dia.. dunia dan akhirat !

Aku mula menulis dengan menggunakan free web pada usia 20an. Dan ada peminat aku sendiri ketika tu tapi taklah semeriah sekarang ni sebab internet masa tu , fuhhhh.. macam kita pakai Proton Saga edisi pertama di zaman ni ! Haaa.. Cam tu la perbezaan kelajuannya.

Bila aku dah berjaya cipta nama , aku bercita cita nak bantu blogger blogger lain untuk naikkan nama mereka dan seterusnya menjana pendapatan melalui blog mereka sendiri dan Alhamdulillah.. tercapai !

Jangan kata Ben tak tolong blogger blogger baru yer.. Banyak dah tapi aku tak mampu lakukan lagi. Dah tak larat dah.. Terlalu banyak komitmen malah aku cuba hidupkan kembali segmen untuk membantu blogger baru tapi masa mencemburui aku.. aku kena berjaga malam untuk mencari idea bagi membalas jasa mereka yang menyertai segmen aku tu. Nasib baik tak ramai join.. kalau tak ?? Jenuh gak aku.

Ok.. Segmen aku semalam , Ben Ashaari Nak Korek Rahsia Media Sosial Aku disertai oleh beberapa blogger yang aku kira mereka ingin meluahkan pendapat mereka mengenai dunia media sosial terutamanya , blog !

Blogger Shiqeen Sattar yang juga merupakan Pegawai Polis di Buit Aman menjadi blogger atas sebab apa ??? Aku tanya dia jawab.. Dan jawapan dia ialah .. dia pun tak tauuu !! Haahahaha.. Pelik ? Tak gak.. Orang kata , tak kenal maka  tak cinta la kan ? Nasib baik dia dah kawin.. kalau belum , aku rasa boleh huru hara gak la dunia blog ni dengan kehadiran dia yang cukup mengancam ! Hahahaha. Jangan lupa baca jawapan jawapan dia yang lain !

Blogger Saidila Abdul Rahman lak aku kira dia dah jumpa hala tuju dia menjadi blogger ! Dulu dia memang blogger tapi dia main main je sehinggalah aku rasa dia join team #KBBA9 , dia nampak apa yang perlu dia lakukan.. Kenapa dia jadi blogger ? Jawapan dia ialah.. gi dapatkan sendiri ! Memang penuh emosi entri dia.. hahaha..

Blogger Bonde Zaidalifah menjadi blogger untuk kepuasan diri ! Ahaaa.. menarik ! Ada orang jadi blogger untuk beri kepuasan untuk orang lain ! Sapa itu , biarlah rahsia… hahaha. Jawapan dia panjang. Bagus untuk korang yang tengah boring tu.

Seterusnya ialah blogger MamaKembar3 , Syuhada Salleh , HaffizulIskandar dan Shark. Mereka memberi jawapan masing masing berdasarkan pada soalan yang aku berikan..

  • Kenapa anda jadi blogger ?

  • Dikatakan sekarang blog tidak lagi relevan dan akan pupus dari internet . Apa pendapat korang ?

  • Antara blog , Facebook dan Instagram , mana satu medan pengiklanan yang lebih berkesan bagi korang dan kenapa ?

  • Blogger sering dikaitkan dengan ‘perwira papan kunci’. Bagaimana nak menafikan dakwaan ini ? Apakah yang perlu blogger buat ?

  • Apakah Facebook dan Instagram anda. Sila letakkan link. Kengkawan nak follow..

Soalan menarik kan ? Pasti tertanya tanya apakah jawapan mereka.. Klik je nama mereka tu dan bacalah dengan hati yang terbuka kerana setiap manusia ada pendapat tersendiri.. kan ?

Ok.. tu je la. Jangan lupa baca entri Blogger jer dapat iPhone 7 ? Mana aci !!

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI