Dapur Tanpa Sempadan...

Selasa, 21 Mac 2017

Perlukah aku geram dengan SKYNET ???

Arghhh.. kenapa laaa tak guna Pos Laju je ??? Setakat ni Pos Laju di Sepang cemerlang sama sekali! Dan kalau dengan SKYNET ni , dah ada pengalaman sedih..tak sampai sebulan tempohnya !  Yang pertama leh baca di Perkhidmatan SKYNET teruk eh ? . Dan ini yang kedua...
Tapi sebelum tu , aku abiskan cerita part 1 tu.. Aku ke Subang , yakni ibupejabat SKYNET untuk amik barang aku tu. Hari Sabtu... atau diorang kata akan hantar semula pada hari Isnin. Aku tak nak tunggu sebab courier tu melibatkan kerja aku. Kena buat segera !
Gini rentetannya.. eceh.. Jumaat tu , aku call bertanyakan barang aku. Perempuan yang jawab , sangat peramah ! Aku kasi 5 bintang. Aku adil kan orangnya ? Kalau ok , kita puji. Kalau tak ok , kita nasihat.. ececeh.. nasihat la sangat yer !  
Ok.. sambung.. aku bagitau masalah aku dan dia selesaikan. Aku cakap aku nak datang amik jer. Senang. Walaupun mengambil masa lebih dari  sejam untuk ke sana , aku redha jer ! Demi tanggungjawab.. hehehe.. Bagus kan ? Sapa sapa nak aku review produk dia , sila email aku yer.. hehehe.. 
Sambung lagi.. Sabtu tu , aku gi la SKYNET.. guna Waze. Tak susah pon. Dan dalam jam 11 lebih tu smapai la sana. Ada sorang lelaki bertugas. Aku hulurkan notis dari SKYNET tu.  Dan tak lama kemudian , datang sorang lagi staff menaiki motor. Agaknya dia gi amik barang kot.. 
Lelaki yang aku kasi surat tu check.. Dia cakap barang aku tak sampai situ lagi. Kena tunggu ! What ???? Aku bagitau dia.. semalam aku dah call dan diberitahu suruh amik kat HQ jer ! Takkan aku nak kena tunggu diorang hantar barang tu kot ??? Adoiii.. Tiba-tiba kawan  dia check. Terus dia cakap.. barang tu ada kat belakang budak tu jer ! Adehhhh.. Belakang dia jer !! Aku rasa budak tu , mesti staff baru kat situ berdasarkan penerangan kawan dia tu yang nampak lebih arif mengenai operasi SKYNET. Aku tak marah . Aku amik barang tu dan ucapkan terima kasih. Fuh , legaaa.. selesai masalah aku.
Dan semalam.. haaaa.. Ada van SKYNET datang rumah aku. Aku dok pikir laa.. apa pulak barang aku order ni ??? Tak de rasanya.. Aku keluar berkain pelikat. Tak silap aku jam 4 petang. Dia sebut nama BEN ASHAARI. Yelah tu.. barang untuk aku. 
Dia geledah mencari barang aku. Sementara tu , aku jemur baju. Terlupa ada baju yang perlu nak dijemur.. hehehe..  Abis jemur.. Barang aku tak dapat lagi. Ah sudah.. 
" Bang.. Mintak maaf. Barang tertinggal laa. Esok saya hantar yer " . Aku angguk je ! Terasa kelam dunia aku ! Esok aku nak gi umah mak aku woiiii ! Takkan aku nak duduk rumah seharian dan tunggu barang aku sampai ???  Tapi tak terluah dek kata kata. Aku akur jer. Esok nak tak nak , kena duduk rumah sebab aku tanya staff tu barang tu dari sapa. Katanya dari Cyberjaya.  Dari company tech gitu ! Huhhh.. 
Dan hari ni.. aku tunggu... sehingga jam 8 malam ! Tiada sebarang perkhabaran. Arghhhh !! Giler laaaa weii. masa aku terbuang gini jer. Apakah aku perlu menunggu lagi esok ? Dan aku harap , barang tu berbaloi untuk aku menanti ! Kalau dia bagi tisu tandas , siap dia ! 
Aku update di Facebook.. kena gelak jer ! Adehhh... 

Jangan jaga anak kalau sedang tertekan !


Hari ni , semua batuk batuk di rumah. Ditambah lagi aku dengan beban kerja. Terasa agak tertekan. Rehat tak cukup. Tidur lewat..bangun awal.. Ngan badan pun kembali dah naik ! Arghh.. memang stress dibuatnya aku ! 
Qhaliff cuti sekolah. Dia nak duduk kat rumah. Main dengan adik dia. Bererti aku kena jaga 3 orang sekali gus di rumah. Kalau setakat jaga anak , mudah jer kerja aku tapi aku kena 'bekerja' jugak ! Walaupun ada yang kata buat masa lapang tapi kalau client dah pm kita masa tu , diorang perlukan jawapan dengan pantas . Bayangkan ketika tu anak anak wat pasal ? Sepahkan rumah.. mainan bertaburan. sisa makanan seperti roti , biskut di lantai.. Fuhhhh ! 
Aku terpaksa mintak wife amik cuti ari ni. Antara sebab lain ialah Aariz tak sedap badan. Kalau dia tak sedap badan , dia punya karenah.. huhu.. leh bertambah stress ! Dan nasib baik wife amik cuti. Aku , terus terang.. tak leh nak urus diorang dalam masa ni. Banyak menda dalam kepala aku perlu diselesaikan ! 
Korang pun.. kalau tinggalkan anak pada pengasuh , kena tengok gak emosi diorang ketika tu. Kalau lain macam jer..hurmm... Walaupun dengan pasangan sendiri.. Zaman ni , banyak faktor boleh menyebabkan seseorang tu tertekan. Maka pentingnya pasangan kita kena alert bab ni dan amik tindakan seperti kasi tenang..bukan kasi bakar lagi ! 
Agaknya sebab tu ada lelaki kawin 2-3 kan ? Stress kalu , gi umah no 2 atau 3.. kalau 3-3 kasi stress ?? Ana kawin 4 ! 

Bercuti ke luar negara lebih menyeronokkan dari dalam negara ? Apa dah jadi ???

Diorang kata.. lagi murah kalau gi bercuti ke luar negara berbanding dalam negara ! Yelah , dengan harga hotel yang sama harga dengan hotel di luar negara... tiket kapal terbang dah sama macam harga petrol bila gi bercuti.. Betul , dalam negara murah lagi tapi dah hampir setanding kalau gi bercuti ke luar negara , apa kes ? 
Apa dah jadi ni ? Ada yang sanggup menyimpan dari bulan Januari hingga ke bulan Oktober semata mata nak gi bercuti ke luar negara.. Dalam negara tidak lagi menghairahkan 'mereka' ! Aku ??? Secara jujurnya , kalau aku nak bawak famili aku bercuti dalam negara , memang kena pikir panjang. Sebagai contohnya nak ke Legoland.. Harga tiket seolah dikhaskan untuk pelancong asing. Dan pelancong tempatan , tunggu ada diskaun baru mampu nak masuk ! Tapi kualiti..hurmm... 
Dalam bulan ni saja , timeline Facebook aku rancak dengan percutian rakan rakan ke luar negara ! Tak kira la mampu ke tak mampu.. mereka berusaha menjayakannya. 
Apa dah jadi ni ? Sapa yang patut dipersalahkan ? Aku tengok usaha menarik pelancong tempatan untuk melancong ke destinasi tertentu di dalam negara amat perlahan ! Hanya beberapa pihak tertentu saja memainkan peranan mereka.. Dan ada yang dah angkat tangan , menyerah kalah ! 
Ditambah lagi dengan masalah kenaikan harga barang.. lebih baik gi bercuti ke luar negara jer.. setahun sekali je pon ok dah ! 
Nasib baik laaaa ramai blogger dan pengguna media sosial masih sudi mempromosi pelancongan domestik 'secara percuma' demi kerana cintakan negara. Kalau tidak ?? Hurmm.. tak caya kalu ,  cer tanya orang hotel... mengeluh diorang dengan apa yang sedang berlaku di negara kita sekarang ni ! Hurmm.
Nak simpan duit gak.. pusing Eropah tahun depan ! Ada yang sudi nak sponsor ke ? Hahahaha..

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI