Dapur Tanpa Sempadan...

Jumaat, 31 Mac 2017

ANKYLOSING SPONDYLITIS - Mari kita bantu mereka #MoveWithAS

Ketika aku dipelawa sertai kempen kesedaran Ankylosing Spondylitis ni , aku tak tau apa apa langsung mengenai penyakit ni dan anggap ianya sekadar sakit sendi. Kemudian aku membuat sedikit kajian di Youtube dan juga Google dan terkejut ! Aduh , takkan sampai gitu sekali kot ???

Aku pernah tengok ramai manusia begini tapi tak pernah terfikir , apakah penyakit yang mereka hadapi dan bagaimana mereka mendapatnya.. bagaimana mereka melaluinya ? Sakitkah ? Apakah ubat yang mereka ambil bagi meringankan sakit mereka ? Dan yang paling penting , bagaimana nak mengesan mereka yang ada penyakit ini .. bak kata orang dulu dulu , cegah sebelum parah !

 

Ankylosing Spondylitis.

Pernah terserempak tak dengan insan-insan sebegini ? Mesti pernah kan ? Ni bukan sekadar penyakit tulang belakang. Inilah Ankylosing Spondylitis. Ankylosing Spondylitis adalah penyakit immune inflamatory kronik yang mempengaruhi tulang belakang.


Secara ringkasnya Ankylosing Spondylitis Ankylosing spondylitis adalah suatu bentuk peradangan kronik dari tulang belakang (spine) dan sendi-sendi tulang sacroiliac (sacroiliac joints) bersatu.Tulang belakang yang 'menyatu' ini membuatkan pesakit tersebut sukar bergerak terutamanya ketika hendak membongkok walaupun hendak mengangkat kepalanya untuk memandang ke hadapan.

Penyakit ni sering bermula pada mereka yang muda usianya (dari usia remaja sehingga ke tua).Mereka yang ada penyakit ini akan mengalami kesukaran meneruskan aktiviti aktiviti harian mereka.

Selain tulang belakang , kesan keradangan ini juga menjejaskan fungsi bahagian tubuh lain seperti mata dan perut. Buat masa ini , tiada ubat yang mampu merawat Ankylosing Spondylitis ini.  Bahagian yang sering diserang ialah :

  • Tulang Belakang bahagian bawah
  • Tulang rawan antara tulang dada dan tulang rusuk
  • Sendi pinggu dan sendi bahu.

Untuk maklumat lanjut , boleh baca di  ANKYLOSING SPONDYLITIS.

Dan baru-baru ini , satu kumpulan krew telah ke rumah aku untuk membuat rakaman aku menyelami penyakit AS ini.. aku diminta pakai satu suit yang dipanggil Simulation Suit.  Tapi apa yang aku rasa , bukanlah 100% apa yang dirasai mereka. Aku punya mungkin lebih ringan...

Secara ringkasnya Ankylosing Spondylitis Ankylosing spondylitis adalah suatu bentuk peradangan kronik dari tulang belakang (spine) dan sendi-sendi tulang sacroiliac (sacroiliac joints) bersatu.Tulang belakang yang 'menyatu' ini membuatkan pesakit tersebut sukar bergerak terutamanya ketika hendak membongkok walaupun hendak mengangkat kepalanya untuk memandang ke hadapan.

Penyakit ni sering bermula pada mereka yang muda usianya (dari usia remaja sehingga ke tua).Mereka yang ada penyakit ini akan mengalami kesukaran meneruskan aktiviti aktiviti harian mereka.

Selain tulang belakang , kesan keradangan ini juga menjejaskan fungsi bahagian tubuh lain seperti mata dan perut. Buat masa ini , tiada ubat yang mampu merawat Ankylosing Spondylitis ini.  Bahagian yang sering diserang ialah :

  • Tulang Belakang bahagian bawah
  • Tulang rawan antara tulang dada dan tulang rusuk
  • Sendi pinggu dan sendi bahu.

Untuk maklumat lanjut , boleh baca di  ANKYLOSING SPONDYLITIS.

Dan baru-baru ini , satu kumpulan krew telah ke rumah aku untuk membuat rakaman aku menyelami penyakit AS ini.. aku diminta pakai satu suit yang dipanggil Simulation Suit.  Tapi apa yang aku rasa , bukanlah 100% apa yang dirasai mereka. Aku punya mungkin lebih ringan...


 

Suit ni berat. Kalau tak silap aku , boleh cecah 20-30kg rasanya. Aku diminta membuat aktiviti aktiviti biasa bersamanya. Secara jujur aku cakap , aku dah biasa bersenam dan angkat berat.. maka suit ni tak begitu terasa bagi aku tetapi ianya terasa di bahagian sendi! Memang susahlah untuk aku menjalankan aktiviti seharian. Memang terasa pengerakan terhad dan penat. Jadi bayangkanlah rasanya untuk mereka yang kurang bersenam dan angkat berat.

 

Aku juga diberi pakai satu suit yang mana di bahagian belakangnya ada paku paku yang betul betul berada di sisi tulang belakang aku. Aku diminta bergerak , membongkok dan mengangkat anak. Apakah rasanya ? Sakitnya jangan dicakap laaa ! Aku tak mampu tunduk pon ! Terasa paku menyucuk nyucuk belakang badan aku . Satu-satunya fikiran di minda aku – susah pesakit pesakit AS melalui aktiviti harian mereka.

Kesimpulannya ? Kesimpulannya... sebaiknya mari kita mengesan lebih awal penyakit ini kerana kajian terkini memberitahu , sapa sapa saja boleh dapat penyakit ni !

#MOVEWITHAS

MOVE With AS  adalah larian kebajikan sejauh 3km berhalangan yang mana setiap halangan mampu membantu mengesan simptom simptom  penyakit AS pada pelari tersebut dan secara tidak langsung akan mendidik pelari tersebut mengenai penyakit AS seterusnya menyampaikannya pada rakan dan juga saudara mara terdekat.

Jom sertai kempen larian kesedaran MOVE With AS yang mana ianya dianjurkan oleh Arthritis Foundation Malaysia ( AFM ) dan Novartis Corporation ( M ) Sdn Bhd. Yuran penyertaan setiap peserta akan disumbangkan 100% ke tabung persatuan AFM yang mana akan digunakan untuk membantu pesakit pesakit AS ni.

Berminat nak sertai larian ? Sila daftar di http://bit.ly/movewithas . Untuk keterangan lebih lanjut tentang penyakit ini, sila ke This AS Life - Malaysia.


Kolobrasi Ambi Pur - Grab Car demi keselesaan anda !

Best tak naik teksi yang mana ada bau rokok di dalamnya ? Atau pendingin hawa dipasang tapi tetap berpeluh ? Bila sampai destinasi , harga yang perlu dibayar tiada diskaun ! Huhhh... Tiada maaf lak tu dari dia. Kena bayar penuh ! 
Itu antara pengalaman yang pernah aku lalui bila menggunakan teksi dan menyebabkan aku bertukar menggunakan saja pengangkutan awam yang lain atau pandu saja kereta ke destinasi yang hendak aku tuju... jammed pon jammed laa ! 
Grab Car muncul... Aku pernah guna perkhidmatan Grab Car dan ternyata tidak mengecewakan dan ramai bersependapat dengan aku. Kereta yang digunakan , memang selesa dan semalam , satu lagi keistimewaan jika menggunakan Grab Car iaitu kesegaran yang didapati di dalam kereta yang pastinya selesakan anda di kala kepenatan atau berada di dalam kesesakkan jalan raya. 



Kerjasama antara Grab dan Ambi Pur diumumkan di ibu pejabat Grab , semalam. Usahasama ini mengabungkan dua jenama besar untuk mengiktiraf dan memberi ganjaran kepada para pemandu Grab samada yang baru atau lama.  Semua pemandu Grab akan mendapat diskaun ekslusif untuk produk produk Ambi Pur dan secara langsung akan membuatkan para pelanggan mereka menerima  'Perjalanan Yang Paling Segar'.
Tahniah Grab dan Ambi Pur atas kerjasama ini. 

Roti Nan untuk makan malam.

4 hari berturut.. Terasa lain sangat perut. Walaupun tak 'sebest' jus hijau ( kos sayur organik mahal skg ni ) , tapi roti nan mengenyangkan tanpa memboroikan perut ! Kan roti nan tu dibakar je.. Takda minyak , gula dan garam yang tinggi.. 
Secara jujurnya aku cakap.. dalam bulan ni mood aku nak workout memang ke laut. Mungkin sebab siku aku kot.. sakit !  Maka nak berehat skit tapi risau tang makan.. biasanya kalau aku mula 'bercuti' nafsu makan memang melambung tinggi.. huhu.. 
Tapi entah camana...satu malam tu wife beli roti nan untuk Zahra. Tapi Zahra tak nak makan. Nak tak nak , aku 'kena' makan roti nan tu kasi abis.. 2 keping kot ! Dan aku makan.. tapi aku pelik... 2 keping aku abiskan , aku tak rasa 'boroi' pon ! Sedap pulak perut aku kali. Selesa.. 
Try pakai baju melayu.. 2 tahun lepas punya.. Muat dan kemas je .. Eh ??? 


Nampaknya , mulai hari tu .. roti nan adalah makan malam yang ideal untuk aku.. hari Sabtu je leh makan 'bebas'.. heee..

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI