Sabtu, 8 April 2017

"Boleh saya tengok profile awak sebagai blogger ? "

Woww.. bila ada client mintak kat aku , aku tersenyum. Bukan apa , bila diminta aku akan demand harga. Kalau dia tak minta , aku letak harga 'boleh dirunding'. Hehehehe.. Bukan la nak kata trafik blog aku kencang.. jujur aku kata , trafik blog aku dulu dan sekarang berbeza. Kalau korang ikut blog aku ni dari dulu , korang leh nampak inti pati blog aku ni. Tiada lagi entri entri umum seperti isu semasa , hiburan , politik mahupun sukan. Aku lebih banyak cerita pasal diri aku , keluarga dan juga entri entri review ! 
Kenapa gitu ? Sebab utamanya ialah aku nak dapatkan pembaca setia. Aku tak nak orang masuk ke blog aku semata mata nak baca entri entri panas saja ! Mereka baca , dan keluar ! Fuhh.. tamo la  ,tamo ! Kenapa aku tamo ? Sebab bila aku buat entri review , tiada orang nak percaya dan nak baca ! Ini amat bahaya ! 
Di profile , aku taknak menipu. Aku bagitau je berapa trafik blog aku. 8 tahun dulu.. sehari boleh dapat lebih 5 ribu pembaca tapi sekarang , dalam lingkungan 1 ribu lebih. Antara sebab lain ialah aku kurangkan entri. Dulu sehari 5-7 entri. Sekarang , 2-3 entri jer. Ada yang 1 entri je.
Tapi aku sangat suka dengan keadaan sekarang. Nampak lebih tulus dan puashati ! Aku tak kejar dah trafik. Aku cerita apa yang aku nak cerita.. 

 Jika anda menipu profile anda , ginilah rupanya bila pergi 'event' ! 

Bila client mintak statistik trafik , aku tanya dia semula.. Apa yang dia nak tengok ? Kalau dia nak tengok berapa jumlah pembaca setiap hari , apakah akan dia dapat jumlah yang sama bila dia iklankan produknya ? Sama seperti menonton tv di waktu perdana.. Memang ramai penonton.. tapi bila iklan , orang gi dapur.. gi toilet ! 
Bagi aku.. kalau nak iklankan produk di blog , cuba tengok apa kandungan blognya.. cara penyampaian dan paling penting , populariti blog tersebut.. kerana apa ? Di situ boleh dibuat keputusan.. Melainkan anda tak kisah semua tu dan inginkan blog yang bagus carian SEOnya.. Ni lain isunya lak ! Heeee.. 
Alhamdulillah.. ada yang bijak menganalisa.. dan yang paling penting , kerjsama selepas mengiklankan.. Jangan harapkan blogger 'menjual' produk anda ! Kami cuma membantu membuat pengenalan saja.. Nak dapatkan ramai pembeli , rasanya bukan dengan sekali dua je promote ! Fuh , gila la kalau terus laris berhari hari seperti pisang panas dengan sekali promosi melainkan blogger tu pakai bikini dan ubah rupa jadi cun giler dan berstatus BUJANG atau ANAK DARA ! 

Batuk teruk si baby ..

Hurmm... Usia baby baru nak cecah 7 bulan. Tak digalakkan bagi ubat pada mereka. Kena antibodi mereka lawan sendiri batuk tu.. katanya la.. Aku malas nak bertelagah. Iyakan jer laa... Dan biarkan wife guna cara 'orang lama' yang dia tau.. Yelah , dulu Qhaliff dan Zahra pon dia yang ' selesaikan '. Aku nak kata apa kan ? Heee..
Tapi kebelakangan ni , batuk dia makin menjadi. Selsema dia ari tu dah hilang , muncul balik. Sian lak kat Aariz. Aku pun bingung jap. Sapu dah pelbagai minyak kat Aariz tapi menjadi jap jer. Hurm.. buntu jap.
Ada rupa muka buntu tak ?

Aku try Google dan ada jawapannya. Ramai dah alami kes cam aku ni. Dan mereka berikan jalan alternatif. Ada 3 cara dan aku dah guna salah satunya. Baki 2 cara. Ni aku suruh wife buatkan. Aku bukan tak nak buat. Kalau aku buat , aku terus bukak kilang ! Tak buat skit skit.. hehehehe.. 
Cara pertama ialah mandian lemon. Gunakan sebijik lemon dan air suam. Letak dalam besen kecil dan mandikan dia. Bukan besen besar macam aku guna tu yer. Bila mandikan tu , bukan suruh baby buat kuak kupu kupu mahupun terjun tiruk.Basah basahkan badan dia. Nak kasi serap vitamin C pada badan baby tu kot. Aku nk try gak la.. aku pun baby gak.. 
Cara kedua ialah Garlic Oil.. bahannya ialah bawang putih dan minyak zaitun. Racik halus halus dan campurkan dengan sesudu minyak zaitun.Pastu sapukan kat tapak kaki dia dan pakaikan stokin. Kata kawan tu laaa... Mujarab katanya. Wallahualam. 
Nak try kat Aariz la nanti. Kalau tak mujarab gak.. aku try cara ketiga. Suruh wife sedut je hingus tu. Aku tak leh sedut. Risau nanti usus ngan buah pinggang tercabut sama keluar dari hidung. Haaaaa.. maklumlah , sado.. Hahahahaha...

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI