Dapur Tanpa Sempadan...

Ahad, 9 April 2017

Teruskan , tukar atau tutup ?

Aku ada amik pakej internet broadband Celcom 2 tahun dulu. 20GB sebulan dan bayaran dia kalau tak silap aku , RM88 kot ? Kurang dari RM100 la gitu. Waktu tu , anti UNIFI ! Kenapa anti ??? Sebab ada kes sewaktu nak tutup akaun satu tika dulu. Susah gile la nak tutup.. Nak buka senang !
Dan hari ni , kontrak broadband aku dah matang ! Hurmm.. nak teruskan ke ? Kalau nak teruskan , yang guna phone tu ialah Qhaliff dan Zahra. Rasa cam membazir lak ! Tapi kalau tutup , nanti diorang datang kacau phone aku lak. Hurmm.. Kalau aku tukar plan , amik pakej lain .. ok gak ! 

Siap unlimited Call gitu. Yang sekarang ni takda.. 
Celcom bagi aku ok. Digi pon ok. Maxis , aku tak berapa minat sangat pakej dia. Signal kat tempat aku pon ok je.. Kat Sepang mahupun di Kelantan.. Cuma sepanjang highway ke Kelantan tu je la. Tu bagi aku semua line lebih kurang je kan ? 
Tutup dan amik Unifi ? Nak tak nak , tu je plan paling bagus dan menjimatkan. Cuma skang ni UNIFI je problem kat tempat aku. Katanya port penuh ! Walaupun ada yang dah pindah , alasan sama tetap diberikan.. port penuh ! Aku tak tau la tang mana penuhnya walhal ada yang dah tak guna.. Hurmm.. tu aku kena pikir panjang.. Main ikut sistem online jer ! 
Tak lama lagi , aku dapat satu lagi telefon free.. Kalau amik pakej First Gold pun ok. Aku leh tutup Astro dan guna android box jer ! Jimat gak gitu.. kan ? Astro pun membosankan je. Sebab kartun je aku amik.. kalau tak , jangan mimpi laaa.. 

Tips Blogger : Review Percuma , Win-Win , Berbayar dan Kawan-Kawan !


Dengan pengalaman lebih 9 tahun dalam dunia blog ni , aku dah banyak berurusan dengan agensi-agensi pengiklanan , syarikat kecil mahupun besar dan juga individu-individu yang cari makan dalam bidang ini di media sosial. Macam macam tawaran yang aku dapat. Ada yang berbaloi , ada yang sekadar menaikkan nama kita dan juga win-win. Ada yang offer tak leh blah punya tawaran ! Kiranya dia je nak untung besar ! 
Ok..aku kongsikan pengalaman aku bagaimana aku berurusan dengan 'mereka'. Jika tawaran percuma, aku tengok latar belakang mereka. Jika datang dari syarikat besar , aku tengok apakah yang ditawarkannya ? Jujur aku cakap , andainya melibatkan fizikal aku , aku akan tolak! Contohnya produk produk kecantikan. Aku tolak bukan sebab nak berlagak atau nak demand... tapi lambakan produk kecantikan di pasaran , menakutkan aku. Ada kes dah blogger alami masalah selepas membuat review produk kecantikan ! Kalau berbayar , jika kes gini berlaku.. sekurangnya dia boleh cover balik dengan membeli ubat cover semula. Kalau free? Tak pasal pasal kena kuar duit poket sendiri. 
Ramadan akan tiba.. banyak buffet review terutama dari hotel akan datang. Yes , makan free ! Ada yang suka makan free.. boleh makan macam macam ketika ni dan yang penting free ! Yer kawan.. tapi sebanyak mana la sangat ko leh makan ? Kan ? Kesihatan mau jaga.. Jangan asik makan jer ! Tak salah terima tapi kena memilih gak.. Aku tak tau la korang tapi aku akan memilih hotel gak. Aku tengok hotel yang boleh bertolak ansur dengan aku dan jugak hotel yang boleh 'menjaga' kita masa event tu nanti. Aku suka gi food review di hotel dan restoran besar besar ni.. suka nak amik gambar je sebenarnya. Makan tu pon suka tapi aku makan apa yang sukar nak dapat je la.. hehee.. Yang ni , free pon tak pe ! Berbaloi bagi aku. Contohnya jika dari Seri Pacific Hotel , KL Tower  dan banyak lagi la hotel hotel atau restoran yang berbaloi untuk pergi..
Win-win ? Biasanya kalau dapat gadget , pakaian atau trip melancong. Yang ini boleh dipertimbangkan. Jika ianya berbaloi... terima je la. Kalau tak berbaloi seperti trip melancong ke KLCC walhal ko tinggal kat Ampang , buat apa.. kan ? Kena bijak memilih.. Sebab ko akan gadaikan masa , wang ringgit dan paling penting ialah nilainya sama dengan nilai setiap artikal dan media sosial korang. Maksudnya , harga setiap entri + media sosial = produk yang dapat !

Job berbayar.. Yang ni tengok pada job tu pulak. Kalau dia bagi korang job serupa suruh buat phD tapi bayaran macam hampeh , kena pikir gak ! Jangan main sauk jer.. asalkan berbayar ! Jaga la maruah blog korang tu. Blog korang tu , maruah korang.. Nak naikkan nama blog , korang dah gadaikan masa.. wang ringgit ! Jangan asal ada job je dah. Aku tak ajar suruh demand harga gempak... tapi biarlah berpatutan dengan 'harga korang' sendiri. Kalau blog tu update pon jarang.. trafik rendah tapi nak demand harga tinggi , tu melampau la ! Agak agak la jugak.
Aku pernah dapat offer.. dari sebuah syarikat yang founder dia gah. Tunjuk harta gempak giler ! Masa dapat tu , aku gembira sakan la.. Tapi korang tau.. dia punya offer ! Aduhhhh.. aduhhhh ! Bikin malu nama syarikat jer ! Apa ingat aku ni kucing tepi jalanan ke ? Kasi nasi putih dan ikan goreng je dah ! Offer dia sungguh tak masuk akal la.. Aku letak harga aku. Ko nak amik ke tak nak , lantak la.. Aku rela takda job dari buat job yang bakal menyusahkan diri aku sendiri !  
Terbaru , aku ada terima satu offer job. Aku dah bau ada sesuatu tak kena dengan tawaran dia. Aku bagi kata dua. Dia tolak. Aku tak kisah sama sekali sebab sangat mengarut. Ada ke suruh gi jumpa dia untuk testing produk dulu kemudian bincang pasal harga. Jadahnya ! Ingat aku bodoh eh ? Ada pulak nak deal gitu. Agak agak la skit ! Nak ke sana satu hal. Minyak , tol.. nak tinggal anak anak lagi ! Hek lerrr... Tak sebodoh gitu aih aku..
Jujur aku kata.. ada gak kes aku tertipu tapi aku anggap itu pengalaman berharga buat aku la. Deal guna nama artis.. buat produk review.. kononnya nak bayar. Bila dah buat , banyak pulak ragamnya ! Ko simpan je la duit ko tu ! Produk pon bukan bagus sangat. Sekadar nak jual nama artis jer ! 
Review produk kawan kawan punya... Yang ni sendiri mau sama sama pikir ! Yang kawan tu pon mau ingatlah skit.. nak up nama di media sosial ni bukan mudah. Ada yang sampai kena gelak berdekah sebab dok kata buang masa di media sosial. Ada yang sampai bergaduh laki bini.. putus sambung putus sambung dengan boyfriend / girlfriend bagai sebab komited pada blog.. last last korang suruh review atau promotekan bisnis korang tu , percuma je ? Atas sebab kawan kawan.. tu pun tak rapat mana ! Bila tau kawan tu berkepentingan , baru mai cari ! Melainkan memang kawan tu sendiri sangat ok orangnya. Tak berkira dengan kita.. malah dia sendiri buat bisnes pon lebih pada nak cari pendapatan bagi menampung kehidupan dia.. ok la tu.. Anggap sedekah kita pada dia ! Kan ? 

Akhir kata.. sebelum nak buat keputusan , fikirkan diri sendiri dulu. Jangan mengejar PERCUMA atau ASAL ADA tapi tak berbaloi malah kerugian lagi ! Deal betul betul.. baru buat keputusan. Kalau rasa tak yakin , sebaiknya tolak terus. Jangan fikir apa dah. Kalau korang bagus , akan ada job lagi datang. Kalau tak bagus , sila baguskan blog anda tu !
PS : Job amal kebajikan , jangan la mintak bayaran ! Saham akhirat tuuuu !

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI