Rabu, 26 April 2017

Nur Zahra Iman , kakak yang baik tapi..

Setiap kali aku pegang adik dia, semacam cemburu terpancar di wajah dia. Takkan kot ? Tapi dia jaga sungguh adik dia ni.. dalam senyap senyap ! Bila aku ada , dia macam.. krik krik je ngan adik dia ! Aku perasan.. dia sebenarnya ada ego dalam diri dia tapi pada masa yang sama dia sayangkan abang dan adik dia ni.. Huhu.. 
Tadi aku suapkan Aariz makan.. dia terbaring sebelah aku. Sesekali bangun dan buat sesuatu... nak tarik perhatian aku. Entah camana... datang idea ! Aku suruh dia suapkan Aariz ! Hahahaha.. nak dia! Dan baru dia tau.. bukan senang !
"Aaarizzz..angan ain laa.. ".Marah Zahra ! Baru tau eh camana rasanya ? Hahahahha.. Aku senyum je.. Dia suap sampai abis. Pastu dia sambung baring depan tv ! Dia cuba nak tidur tak tak dapat.. Aku tahu apa dia nak.. 
Dia yang tak tidur sejak subuh tadi , memerlukan 'lengan' aku untuk tidur ! Kalau tak dapat lengan , dapat bersentuhan ngan daddy dia pon cukup laa.. Rasa secure kata orang.. Huhuh.. Dia yakin daddy dia superhero untuk dia.. Huhuh.. 
Selesai Aariz .. baru aku tidurkan Zahra. Tak sampai 5 minit , lena dah..
Sian dia.. baik , lembut , penyayang tapi garang ! Ngan aku ,dia ok jer.. Ngan mak dia , susah sikit. Nak mandi pun kena daddy yang mandikan. Sama gak la bila dia berak dalam pampers.. daddy gak dia cari walaupun daddy tengah tidur ! Huhuhuh..

Akhirnya , aku tewas !

Balik dari food review dan meeting , jam 12 tengah malam. Zahra menyambut dengan seribu senyuman. Suka daddy balik. Daddy tersenyum. Ada gak insan sudi sambut kepulangan ayah tercinta.. ehh ? Hahahaha..
Tengok mata Zahra. Segar bugar !! Aduh.. kul berapa pulak dia nak tidur hari ni ? Hurmm.. semalam dia tidur jam 2 petang tapi malam tu dia dapat tidur jap.. Tak sempat aku nak bersihkan diri , dia nak susu botol... Terus aku buatkan untuk dia. Pastu baru aku tukar pakaian dan bersiap. Dalam kepala aku , aku nak makan ubat demam. Dah tak larat. Nak pengsan dah ni ! Nasib baik sewaktu balik dari meeting di Cheras tu , aku ada Waazu ! Kalau takda, mau aku mengantuk giler sewaktu drive. Tapi serius laaaa.. selepas ada kawan bagitau dia guna Waazu , spray ke muka ketika memandu untuk hilangkan keletihan .. aku cuba semalam dan memang betul la ! Bagus tul Waazu ni ! Seribu satu kelebihan rupanya !
Nanti aku kat korang pasal Waazu ni eh..cerita  
Pastu aku temankan Zahra tengok tv jap.. Mata dah mula redup.. Zahra mintak biskut lak ! Maka bangunlah aku ke dapur sekali lagi. Bagi dia biskut.. dan dia mulakan kerja dia.. Aku dah tau apa yang bakal menanti aku. Aku tenang-tenangkan diri dulu.
10 minit kemudian , Zahra datang sambil sengih sengih. Hurmmm.. geleng kepala aku. Jeling ke lantai... 
" Tu sapa buat tu ?? Sapa nak bersihkan ? " . Tanya aku.
Aku bersihkan dia.. Ketika aku masuk dalam bilik , wife bagitau Zahra tak mandi malam lagi ! Huhhh ! Dia kata dia cuba dah nak mandikan tapi dia tak nak.. Hurmm... Tambah satu lagi kerja aku sebelum dapat lelapkan mata.. 
Aku bersihkan lantai... pastu mandikan Zahra. Bilas bilas jer.. Aku ajak dia sekali je.. terus ikut. Anak daddy sungguh laaa...  Nak gak daddy mandikan. Adehh... nanti daddy outstation, camana la dia . Jangan demam merindu dah.
Siap. Tapi satu lagi masalah datang.. 
Si kecik ni bangun ketika aku siapkan Zahra. Bising mulut dia..menyanyi nyanyi.. bangun terus adik dia ! Dan aku.. aku tak larat dah ! Terus aku baringkan diri aku dan mintak wife amik alih. Aku bagitau dia , aku demam. Kalau aku demam , dia risau ! Sebab siangnya aku kena jaga budak. Kalau aku tak sihat , dia la kena amik cuti dan jaga diorang ! Hahahaha.. nak tak nak , dia la kena jaga jap malam tadi. 
Aku... tidur sebelah Qhaliff.. tak sedar apa dah.. sampai ke subuh.. Celik mata, alhamdulillah.. segar dah.. huhu... Tapi badan masih lemah. Kena rehat banyak aku ni. Terlalu kerja keras sangat. Ikutkan pagi ni pon ada kerja tapi cukup cukuplah... esok lak ! 

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI