Rabu, 12 Julai 2017

Bila pakcik makcik marah anak-anak buahnya..

Masih dalam kehangatan Aidilfitri. Banyak rumah terbuka dan masih ada sanak saudara dan sahabat handai datang mengunjung. Bila dah ramai ramai datang ni , macam macam la perangai boleh jumpa terutama anak anak yang belum cukup akal.. kan kan ?
Yang pastinya , paling pening ialah tuan rumah... heehehe.. Teringat kisah sorang chef tu. Dan aku sendiri pon , baru baru ni balik ke kampung wife nun di Kelantan. Anak anak buah belah dia tu, leh tahan gak memasing. Tengah membesar tapi dengan aku , diorang takut. Acik Beng garang ! Hahahaha.. Aku jegilkan ajaa.. Yang geng anak dara , segan ngan aku. Mesti sebab Acik Beng hensem.. kan ? Hahahaa.. Yang hero hero ni je laaa.. Bila bergabung , Voltron pon leh tumbang ! 
Panjang mukadimah ni.. hahaha.. Isunya satu jer.. Kalau ada anak anak tu yang 'over' dan tak nak dengar cakap , wajarkah kita ni sebagai pakcik dia sekadar... geleng kepala atau , naikkan aja tangan! Yelah atau niat mengajar atau mengelakkan dari sebelum berlaku insiden yang tak sepatutnya ! 
Ada parents tak leh terima anak dia kena marah apatah lagi kena 'sentuh' ! Hanya diaorang je layak. Orang lain walau ada talian darah sekali pun , dilarang sentuh ! Hurmm.. Camana tu ? 
Anak aku.. camana ? Boleh tak marah dia ? 
Aku mudah jer.. Selagi atas niat mengajar dan mendidik.. ok je ! Biar diorang takut sedikit dengan pakcik makcik dia. Jangan pijak muka ! Budak sekarang ni , ada yang berani pijak muka dah orang orang tua. Hilang hormat. Tapi nak mengajar pon.. jangan la sampai tahap berbekas gitu.. serahkan pada mak ayah je part tu. Kasi tau.. apa isunya.. kan kan ? 
Aku punya style senang jer.. Kalau aku tegur tu, aku amik berat. Kalau aku dah tak tegur.. aku buat tak tau.. lantak pi laaa apa nak jadi ! Nak terlingkup kaaa.. nak tergolek kaaa.. Jangan cari aku dah ! Hahahaha.. Aku pakcik yang sempoi. Sapa baik ngan aku.. dia cukup makan ! Hahahaha.. 

Gara-gara nak petrol percuma setahun !

Nissan Serena milik mak aku , nak abis dah 'minyak'.  Nak kena gi isi.. Dalam kepala aku , nak gi ke Petronas memandangkan skang dok ada contest Fuel Frenzy yang mana pemenangnya diumumkan setiap hari ! Haaaa.. 
Terus aku memandu ke stesen Petronas Bandar Tasik Permaisuri. Sementara tunggu kawan aku sampai , aku isi petrol dulu. Hehehe... Masa ni laaa berlaku satu kejadian mengharukan kepala aku. Betul betul punya haruuuu laa aih ! Aku pun tak sangka lebih berlaku pada aku. Huhuh.. 
Aku turun dari kereta , menuju ke bahagian isi petrol. Tiba tiba terdengar sesuatu yang menakutkan setiap pemilik kereta ! Tappppp ! Auto lock !! Kunci kat dalam. Beg duit , handphone... semua kat dalam. Yang ada kat aku , suar dalam je ! Hahahaha.. tak laa... tu kan ayat stendek orang dulu dulu.. 
Aku pening dah. Aku cepat pening ! Cepat kalut kata orang Somalia. Idea idea idea.. meh cepat ! Aku try bukak satu satu pintu.. Tak boleh. Aku tengok cermin kereta. Kecik besar kecik besar jeee menanti untuk aku pecahkan.. Huhuhuh. 
Aku tenangkan diri. Mintak pertolongan Allah. Aku cuba bukak bahagian belakang. Waaaah , boleh laaaaaa  !  Tapi alarm kereta menjerit laa.. Hahaha... Orang kiri kanan aku memandang semacam jer.. Nasib aarrr... Aku terus masuk ikut belakang. Panjat dan merangkak.. Hahahaha.. Yesss... dapat bukak ! Aku marah kat kunci tu. Nape tak cakap kereta ni ada auto lock ! Huhhhh... 
Terus aku sambung niat aku nak menang petrol percuma.. Hahahaha... sambil pegang kunci kereta. 
Muka ada senyum. Kawan aku sampai , kerja terus dibuat.. Siap ! Bertambah lega... Alhamdulillah. Dipermudahkan urusan aku semalam.. Huhu..

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI