Selasa, 25 Julai 2017

Aariz , menjangkau setahun usia !

Cepat masa berlalu... Aariz dah boleh bermain bersama Qhaliff dan Zahra. Nasib baik abang dan kakak dia pandai melayan dah sedar yang adiknya masih 'baby' maka tidaklah terlalu kasar bergurau. Cuma Zahra je payah sikit.. dia punya 'harta' jangan kacau bila bermain. 
Dah boleh bertatih... melangkah dengan penuh gembira. Seolah olah tak sabar lagi nak berlari lari bersama 'gengnya'. Berpeluh ketiak aku nanti. Sekarang ni pon Zahra saja pun payah nak kawal. Kalau tak didukung , dia akan berlari sesuka hati dia.. takda rasa takut.
Motor skills ? Hurmm.. Aariz ? Cemerlang ! Hahahaha.. abis semua dia nak 'rampas' dari aku. Tak dapat , leh marah dia ! Cengih gak walaupun gemar senyum.. Hurmm.. Tidur siang  sekarang tak macam dulu.. dua jam je dah jaga ! Tak sempat nak update blog.. Yelah , nak cari idea tuuuu.. bukan semudah ABC.. Bila dah ada idea , anak pulak dah jaga dari tidur ! Huhuhu.. Redha je la.. 
Entah kenapa.. aku dapat rasakan yang Aariz ni lagi nakal dari abangnya , Qhaliff ! Kalau pandang je dia , terus dia senyum.. seolah olah ada menda dalam pikiran dia yang dia nak bikin ! Huhuh.. Moga membesar bagai johan ye , sayang ! 

Bagus jugak GTE E-Portable Portable Laptop Table with Cooling System !

Abang aku offer kat aku. Dia beli kat Chillindo katanya. Dapat murah ! Aku tak tau la murah camana tapi aku tengok di Lazada , dalam RM38 jer tapi tak termasuk pos la tu.. rasanya la.. Untuk apa ? Haaa.. untuk orang cam aku ni la... Yang bekerja di umah.. atas katil.. atas tilam.. atas sofa.. mudah ! Elakkan dari peha 'terbakar' atau laptop kepanasan yang boleh memberi kesan kerosakkan pada laptop mahal kita tuuu ! Hehehehhe.. 
Dulu begini ! 
Tapi kini , tidak lagi dah ! 
Keselamatan adalah keutamaan. Diikuti dengan keselesaan ! Hehehee.. Ringan dan boleh dilipat.. Pastu sila la bawa ke mana mana.. kalau rajin la ! Hehehehe.. Maksud aku , kalau nak balik kampung atau gi bercuti dalam negara.. guna kereta.. hee.. leh update blog dengan selesa ! 

 Anak anak pon selesa je tidur. Kalau tak , mesti nak terlanggar laptop disebabkan kita buat kerja dekat dengan mereka.. kan kan ? Hasil buatannya tak la halus mana pon.. Plastik tapi bagi ok la dari letak atas peha.. atau bantal ! Rosak weh laptop !
Boleh letak cawan dan juga pen ! Heee...


Pasal 'parking' hilang semangat kejiranan !

Hurmm... kekadang aku tertanya gak... satu satu pembangunan dilaksanakan , terutamanya perumahan bertingkat seperti flat , apartmen dan kondominium ni... parking mesti menjadi isu utama ! Macam baru baru ni aku gi beraya umah sepupu aku..... hurmm.. ikutkan aku lemah sungguh nak gi tempat tempat gini , buat masa sekarang !Kena parking di luar kawasan kondo. Pastu parking memang payah nak dapat ! Dah tu , aku kena dukung Zahra atau Aariz ! Zahra memang takkan nak berjalan punya. Kalau berjalan memang akan 'buas' ! Nak aku jugak pegang tangan dia. Stress gak wooo ! Maka , jujur aku katakan... buat masa sekarang memang aku cuba elakkan. Wife tak leh dukung sebab dia masalah di bahagian dalaman selepas lahirkan Qhaliff dan Zahra. 
Tapi aku tak salahkan kawan kawan tu.. aku paham situasi mereka dan mereka perlu paham situasi aku yang terpaksa uruskan 3 orang anak ni. Jangan samakan situasi aku dengan anak orang lain yer.. Dan nak dijadikan isu kali ni ialah masalah parking di kawasan flat kos rendah ni. Zaman aku kecik dulu , nak miliki kereta memang la payah. Satu keluarga satu kereta. Tapi bila anak anak dah berjaya.. bekerja gempak seperti saintis , profesor atau ahli perniagaan berjaya , satu rumah boleh berbuah buah kereta ! Tu tak kisah la.. yang menjadi isunya ialah.. parking ! Huhuhuh.. 
Yang sayang kereta , takut parking luar kawasan ! Kena pecah nanti katanya. Dan memang ada kes pecah kereta pon. Tapi kalau dah parking penuh di dalam kawasan , takkan nak sumbat gak mana mana yang boleh dicelah ! Kalau terlanggar dan calar , sapa nak bertanggungjawab ?
Yang menyedihkan ialah.. bila ada isu gini , maka bergaduh la sesama sendiri ! Yang dulunya berkawan baik.. bergelak ketawa.. tapi dek kerana harta dunia gini , sanggup buang semangat kejiranan ! 
Bagus sayang harta ni tapi beragak agak la.. Jangan la sampai perli memerli.. jegil menjegil... haihhh.. malu laaa ! Kubur dah missed call pon ! 
Dalam sebuah hadis sahih yang diriwayatkan oleh Imam Bukhari dan Muslim nabi bersabda:

"Demi Allah, dia tidak beriman, demi Allah dia tidak beriman. Nabi lalu ditanya: "Siapakah dia Ya Rasulullah? Nabi menjawab: "Iaitu orang yang tetangganya tidak merasa aman dengan kejahatannya".

Sabdanya lagi: "Tidaklah akan memasuki Syurga orang yang tetangganya tidak merasa aman dari kejahatannya" ( Hadis riwayat Muslim)

"Barangsiapa yang beriman kepada Allah dan hari Kiamat ( Akhiratt) maka janganlah menyakiti jirannya" (Hadis riwayat Bukhari) 

Hidup la seperti semut.. saling bekerjasama ! 


Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI