Selasa, 19 September 2017

Bila mak masak...

Gagal.. aku gagal ! Plan ari ni nak makan nestum jer. Hahahaha.. Adik aku beli makanan sedap cam bihun goreng taruk sambal kerang , aku jeling jer.. apatah lagi roti canai banjir yang dulu feveret aku tapi sekarang .. no no no ! Aku nak kuruskan badan sekarang. 
Aku nekad ! Aku ada 8 hari lagi untuk kurus ! Apaa ???? 8 hari lagi ??? Adehhhh... Tak leh jadi ni. Aku tak nak gambar kali ni  rosak. Dah la masa kat Paris dulu hancur ! Kat Korea ngan Jepun pon tak cun ! Aku takkan biarkan saat saat akhir ini dirosakkan ! 
Semalam , aku ke rumah mak aku. Aku ada meeting petang tu. Aku nak tinggalkan anak anak aku sekejap kat mak. Tak pe , adik aku pun ada.. hee.. kejap jer ! 
Dan di rumah mak aku.. seperti biasa , seorang mak akan bertanya khabar anak cucunya.. dan seterusnya , soalan yang ditunggu.. 

Mak : Hang makan dah ?
Aku : Hehee..Diet.. Nampak kurus dah kan?
Mak aku bangun..ke dapur. Aku ikut.
Aku : Mak nak masak apa ni ?
Mak : Keow teow .
Ko rasa rasa ..bila tengok keow teow goreng gini.. mak kau masak.. nak jeling je ke ??? Idok ler ! Aku terus amik pinggan dan makan sebelah kuali ! Satu... dua.. tiga ! Nasib baik ada meeting ! Kalau takda meeting , aku abiskan satu kuali gak ! Diet ? Aaahh , esok je la sambung diet ! Mana bisa aku nak lepaskan keow teow sesedap gini ! 
Esok.. mak aku kata dia nak masak bihun lak ! Adoi.. 



Rumah kau ada tak menda ni ?

Kes kebakaran yang baru berlaku sebenarnya menakutkan aku. Apakah yang membuatkan aku begitu takut ???  Rumah mahal dah... ececece.. mahal tu tak laa.. tapi harganya membuatkan si pembeli berhutang berpuluh tahun lamanya tapi menda alah ni takda pon dalam rumah ! 
Menda apakah yang aku maksudkan tu ??? 4 tahun aku mencari kat mana aku nak beli. Sehinggalah baru baru ni , satu topik perbincangan meja segi 5 dibuat... maka terhasillah satu kerjasama antara dua benua ! Haaa.. apa yang aku merepek ni ????  
Tak.. senang cakap , akhirnya aku berjaya juga membelinya ! Apakah itu ? Ni haaaa... aku berjaya beli melalui rakan blogger. Suaminya kerja bomba. Korang dah ada ke ?? 
Alat pemadam api ! Haaaa... Kan wajib kena ada kat setiap rumah.  Tapi aku rasa , banyak rumah takda menda ni lagi.. terutatama yang baru baru ni ! Aku tau ramai nak mencarinya tapi tak jumpa ! Sapa tau kat mana ada jual alat pemadam api ni ? 

Apakah langkah awal membeli rumah ? Jom Menang RM50,000 !

Ahaaa.. senang buat video eh ? Ok.. Ada seorang rakan di media sosial bertanyakan satu soalan pada aku.. Apakah langkah awal membeli rumah ? Dan aku menjawabnya dalam bentuk vlog. Sesekali ubah cara , apa salahnya kan ? 
OK.. aku kongsikan sedikit pengalaman aku dan juga peluang untuk korang menangi satu peraduan yang berbaloi untuk dimenangi ! 




Camana ? Paham tak ? Kalau tak paham , sila tonton lagi. Kalau paham , sila share ! Dan kalau korang ada tips lagi , boleh kongsikan bersama aku. Komen jer di ruangan yang dah disediakan ! Terima kasih kerana sudi menonton ! 
Dan jangan lupa SHARE !

Kiri atau kanan ? Aku pening !


Dua dua cantik. Tapi aku dah buat keputusan , aku pilih bawah. Kenapa ? Sebab nampak lebih sporty. No 9 tu lebih menonjol dan tak nak nampak sangat terikat dengan dunia media sosial.. heeheee.. Ada hastag gitu.. kan kan ?
Nak beli ? Ikutkan hoodie ni ekslusif. Aku je yang ada.. hahahaha... Kalau berminat , nanti akan design lebih elok. Buat masa sekarang ni , ni aku nak pakai untuk trip ke New Zealand hujung bulan ni.. heee..
Kalau berminat nak jadi sebahagian dari penaja , bagitau aku yer. Boleh email ke benashaari@yahoo.com

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI