Jumaat, 22 September 2017

Menarik bersantai bersama keluarga di Putrajaya FoodTrucks Hotspot

Lama dah aku tengok... nak singgah tu , tak teringin lagi. Sehinggalah semalam , aku dah tak tau nak makan di mana.. aku ajak wife gi santai di Putrajaya. Memandangkan hari ni cuti Maal Hijrah , maka malam tadi tu boleh la merayau hingga lewat malam.. heee..
Terletak berhampiran dengan Masjid Sultan Mizan Zainal Abidin , Presint 2 , Putrajaya Foodtrucks Hotspot memulakan operasi perniagaan jam 5 petang hingga 11 malam.. setiap hari ! 



Aku rasa 3 jenis makanan semalam... Nasi Ayam Abah , Nasi Pataya dan Nasi Kerabu.. semua sedap ! Harga dalam RM5-6 setiap satu. Mahal ? Hurm.. Di Putrajaya ni , payah nak jumpa 'murah'.  Tapi ok la bagi aku.. tempat ni bersih dan terjaga.. Sesekali bersantai dengan kawan kawan , keluarga.. ok la kan ? Disamping tu dapat la gak membantu ekonomi peniaga foodtruck ni kan ? 
InshaAllah.. malam ni gi lepak sini lagi.. malam atau petang ? Hurm.. petang la pulak.. hehehe.. Makanan byk abis kalau lewat datang.. 

"Pm Harga " , komen beliau !

Kalau korang antara insan yang rajin 'melepak' sambil menelaah dunia media sosial terutamanya Facebook , pasti korang akan jumpa insan insan yang sebegini... " Pm harga " atau paling tidak pun , " Harga berapa yer ? ". 
Aku tau... korang pun pernah gitu gak kan ? Aku pun gitu gak... Biasa jadi begitu bila iklan mereka sekadar ada caption dan gambar. Kemudian mintak 'pm' andai berminat. Ok , ini takda isu ! Normal dah bagi aku. Mereka ada strategi masing masing.. Dunia bisnes dalam media sosial sangat mencabar. Kawan boleh jadi lawan.. lawan boleh jadi kawan ! 
Bawa Aariz berjalan di pagi hari. 
Yang menjadi isu ialah... Bila ada ayat begini di dalam caption iklan tersebut... ' Untuk keterangan lebih lanjut , sila ke ... '. Paham tak maksud aku ? Kalau orang tu nak tau harga , camana nak beli , barang buatan mana atau jenis jenis serta gambar.. maka segalanya ada di dalam web , FB Page, Instagram atau sebagainya laa.. sebab tu dia suruh gi tengok kat sana ! Macam macam ada ! Tapi mereka tak berminat nak baca.. lebih gemar berttanya dan bertanya.. pastu senyap ! Bayangkan jika ada ramai bertanya pada masa yang sama atau si peniaga tu cam aku.. ada 3 orang anak nak uruskan walhal dia dah permudahkan hidup orang lain dengan menyediakan web dan sebagainya.. kenapa masih nak bertanya ??? Lain la info yang dia nak tau tu , takda dalam web tu seperti , jiran saya dah beli ke belum ? Haaaa..
Rajin rajin la membaca. Walaupun takda masa , apa kata save link tu dulu.. baca kemudian. Kalau anda tergolong dalam insan buta huruf dan hanya pandai menulis , saya memahami. Tau sangat perasaan orang gini. Pandai menulis tapi tak reti membaca.. Jangan risau , anda bukan keseorangan. Boleh tubuh Persatuan sebenarnya... cuma tak tau sapa presiden je nanti. 
Nasihat aku.. sebelum komen di mana mana iklan online , rajin rajin baca komen orang dulu. InshaAllah jawapan dah memang ada di situ.. dan yang penting , baca keterangan iklan tu sampai noktah terakhir. 
Salam Maal Hijrah.

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI