Berani ke nak tanam uri / tembuni ? - BEN ASHAARI

Berani ke nak tanam uri / tembuni ?

 

Gulp .. Ada suami tak berani nak tanam uri isterinya yang baru saja melahirkan anak .. Nak tengok pon tak mampu apatah lagi nak sentuh lalu membersihkannya dan seterusnya ditanam di tempat yang ‘selamat’ ..

image

Apa itu uri atau tembuni ? Takkan tak tau kot ?? Tau kan ? Cuma ada yang belum pernah lihat kan ? Tak pe .. tunggu nak bersalin nanti tau la.. Pastikan yang halal yer .. heh ..

Ada banyak pantang larang sewaktu nak bersihkan uri ni seterusnya menanamnya. Orang Islam kena tanam yer uri ni.. Jangan dibakar mahupun di jual .. Ada yang mangkuk siap keringkan dan makan .. Awek muda wak dia ..

Sewaktu nurse menyerahkan uri baby aku pada aku hari tu , aku terkedu sekejap sebenarnya .. Kenapa ? Aku tak sangka betapa beratnya uri tu .. Huhuh.. Aku ingat sekadar cam usus jer .. Rupanya tidak ..

Mak mertua aku nak aku sendiri tanam menda tu .. Kira aku kena bertanggungjawab sebagai ayah la gamaknya.. Mulakan dari menanam uri .. Haa..

Aku amik dan pegang.. Aiyo .. camana nak buat neh ? Sekarang dah hampir jam 12 malam .. Takkan nak tanam malam malam ? Gulp .. Aku pandang mak aku .. Mak aku kata tak pe , dia nak uruskan. Tapi aku tak nak .. aku nak uruskan sendiri bab ni .. Kalau bukan sekarang , bila lagi aku nak mulakan kan ?

Setelah selesai aku uruskan wife , malam tu gak aku balik dan cuci uri tu di bilik air .. Sewaktu aku keluarkan uri tu dari plastik bag tu , aku cuma mampu berkata dalam hati ..

“ SubhanaAllah .. inilah rahsia manusia yang Allah terang terang tunjukkan kekuasanNya pada kita .. “

Atas sebab itulah aku mampu membersihkannya .. Aku nak tau camana dan rupanya uri itu yang telah membekalkan makanan serta oksigen pada bayi .. Dan melihatnya secara live serta membersihkannya sendiri ..

Dan aku berjaya membersihkannya seterusnya menanamnya masa tu gak .. Huhuh.. Kira kira jam 2 pagi .. Pantang larang ? Aku serahkan pada Allah untuk menentukannya ..

Aku berjaya melakukannya tanpa rasa sedikit pon geli atau nak pengsan malah berbangga dapat membersihkannya kerana ianya milik isteri dan anak aku sendiri ..

35 ulasan:

  1. tahniah kerana berjaya membersihkan serta menanam nya.. ya btl! kena tanam tmpt selamat.. kalau tidakkkkk....

    BalasPadam
  2. Kita dah banyak kali tgk uri ni dibersihkan :)

    kena bersihkan elok sampai takde darah lagi yg melekat kat uri tu. sambil2 basuh tu baca selawat jangan putus..
    then letak dlm kain putih pastu letak kat dalam tempat yg tertutup macam pasu. lastly tanam :)

    BalasPadam
  3. tahniah abg ben..tak geli pun kan..
    =)

    BalasPadam
  4. TAHNIAH, NAL nak komen panjang2 pun NAL masih muda..

    BalasPadam
  5. alhamdulillah selesai sudah kerja2 mencuci dan menanam.... moga tidak dimakan oleh binatang...seperti anjing...

    nak awet muda banyakan mengambil wudhu dan bersolat insyaALLAH muda selalu

    BalasPadam
  6. betul en.ben...xde nye pantang larang...cukuplah sekdr tidak dibongkar oleh haiwan...sy sndr pun mneguruskan uri anak buah sy...cuma waktu membersihkan uri tu..keinsafan diri melanda......

    BalasPadam
  7. jiran sebelah umah ni.. dorang tanam uri anak dorang kat satu tempat.. kononnya nanti sampai besaar adik beradik x gaduh...

    BalasPadam
  8. Aku pernah jugak cuci uri anak buah, mas atu aku bujang lagi. Sekali pandang, macam paru (bukan paru2 ye). Mmg org tua byk pantang larang.. ditanam bersama uri tu macam2.. Arwah abah kata, kalo anak pompuan, tanam tepi jalan, supaya cepat dipinang orang, kalo anak lelaki, tanak jauh sket, bawah pokok, supaya sejuk nanti orgnya, tak mudah panas baran.. Wallahualam..

    BalasPadam
  9. erm..sy rase uri tu a.k.a placenta kann.. just assume that uri is just a connecting medium between baby + mother to supply oxygen,metabolism n everything. No need to be scared kann..btw, congratz

    BalasPadam
  10. same with me ben... masa dlam pantang, hubby yg basuh kain batik yg kena darah semua, terasa kasih sayang suami kat kita...

    anak pertama ita mcm malu suami yg basuh, siap cakap tak apa biar mak basuh... tapi hubby berkeras nak basuh jugak, dia kata ini tanggungjawab dia... alhamdulillah

    semoga ben berjaya jadi suami & ayah yang disayangi isteri & anak sebab benda tu tak ternilai harganya selagi kita tak rasa & lalui sendiri...

    BalasPadam
  11. Ya Allah..ciptaan tuhan kan.

    BalasPadam
  12. terkejut, speechless msa ayah bw balik uri adik dulu. sbb igt murtabak (sbb bungkus dgn plastik mcm kertas mnyk) rupa2nya.. D:

    BalasPadam
  13. syabas ben....ko mmg seorang yg bertanggungjawab....

    BalasPadam
  14. tahniah kerana berjaya menguruskan uri anak anda...u should proud of urself. bukan semua bapa yang berjaya menguruskan uri anaknya sendiri. Orang tua2 kata, kalau si ayah uruskan sendiri uri si anak, si anak akan rapat dgn si ayah. i hv to admit, ada kebenaran (atau kebetulan?) di situ....coz all my kids are very close dgn ayah mereka. my hubby uruskan sendiri semua 5 uri anak2 kami...sedangkan sy sendiri tak pernah melihat rupa uri tu.

    BalasPadam
  15. tahniah mate.....dah dapat baby ke mate.....alhamdullilah....bbay boy ke girl.....sebenarnya uri tu bukan saja milik wf ngan anak jer....dengan kehadiran benih hang dan wf mate maka lengkaplah semua kitaran....jadilah anak dan adanya uri.....

    insyallah nanti ada masa aku datang jenguk tgk baby kat putrajaya.....la nie baby ada kat mana....

    BalasPadam
  16. E Ja tgk pic sje pun da rs mcm uri tu berat. cmpur lg berat baby dlm perut...aduhh...kuatnya la golongan mak2..huhu..kalo eja pun tringin gak nk tgk uri tu sbb kte kan blja, kte tau pe fungsi uri tu kat baby juz x dpt nk tgk bnde real n then pkirkn sendri logiknya cmne smbil tgk menda alah tu. beruntung abg Ben. rugi golongan suami yg x sahut cabaran buat bnde same. go! go! fighting! slmt mnjalankan tanggungjwb. =)

    BalasPadam
  17. hehe..dulu time posting obstetric..tiap2 hari kena check uri complete ke tak..lama2 jadi bosan..hehe..tapi ramai juga pasangan yang taknak uri tu..

    BalasPadam
  18. Masa ayah kite bersihkan uri,dia akan pggil kami smue anak2 dia sentuh aka bersihkan sorg sikit,dia cakap nnt hubungan adik beradik akrab,tapi tak tau kebetulan ke tak,mmg kiteorang kamcing walaupun masing2 dah besar huhuhu..

    BalasPadam
  19. semua suami memang kena buat sendiri!

    BalasPadam
  20. saya sendiri tak pernah tengok uri walaupun dh 4 kali beranak..semua suami yg uruskan.pantang larang takde ikut..cuma bila tanam uri tu tutup dgn periuk tanah/claypot supaya tak kene gali dn dimakan binatang liar.

    BalasPadam
  21. bagus2..my husband pon cuci sendiri..mak saya suh dia belajar buat semua tu..and he did it!:)

    BalasPadam
  22. pestime saya tengok tembuni, aritu tak sempat tengok hubby dah tanam.

    BalasPadam
  23. alhamdulillah...tahniah =D akhirnye misi selesai...tu la, zaman skang ni mgkin ada lg org serahkan urusan ni kt org2 tua,,

    BalasPadam
  24. Sebenarnya, pandangan orang tua dulu2 supaya ditanam ditepi jalan, di atas bukit atau diletak lilin supaya masa depan bayi cerah tu tak boleh diikut sangat. Takut nanti kita jatuh syirik pula.

    Nasib baik atau malang seseorang bayi itu tidak ditentukan oleh uri tersebut ditanam di mana.

    Hanya perlu ditanam dengan elok supaya tidak dapat dibongkar binatang.

    BalasPadam
  25. abg ben.. memang suami yang cuci sendiri uri anak saya yang 3 orang tu... mak ngan abah cuma pesan kat dia.. basuh bersih2.. sampai takda darah.. sebab darah tu yang buat bau ... kedalaman tanam pulak cukup sekadar tidak dipunggah binatang lain... dan satu lagi.. kalau boleh masa tanam tu.. bapa dalam keadaan bersih dan lengkap berpakaian....

    BalasPadam
  26. Dulu pernah tengok adik punya. whoa..


    Tahniah sekali lagi abg ben :)

    BalasPadam
  27. nanti share k .. cara-cara pembersihan yang ben buat ..

    BalasPadam
  28. terbaekkk..la abg ben..tanam uri mlm2..
    klu mak kita suruh suami tanam uri anak siang,tanam di tempat yg cerah ,mlm2 tak brp baik bab ada kuasa entiti,yg kemungkinan akan menunguu tempat uri anak yg ditanam dan akan menganggu nyer..tu yg kadang2 baby akan menangis..bab uri ni di ibaratkan kwn anak semasa dlm rahim...
    klu org tua2 dulu kat kg sy la.. die akn bakar sabut kelapa kt ats tempat yug ditanam uri bayi bg menghalau syaitan yg cuba menganggu anak..bakar pun time magrib...tak taula betul ke tak tindakan tu..tp selagi tak syirik whynot try...

    www.azrulin.blogspot.com

    BalasPadam
  29. orang dulu-dulu kata..
    kalau tanam uri anak laki, biar bersama dengan pensil kertas, etc..
    kalau anak perempuan, jarum..
    bla bla bla..
    tapi khurafat rasanya benda tu sumerr..

    BalasPadam
  30. satu lagi orang selalu cakap untuk mengelakkan syaitan ganggu anak, letak benda tajam macam gunting, pisau bawah bantal atau tilam tempat dia tidur.

    Ini pun syirik gak. Nak elak syaitan ganggu tak perlu guna benda-benda tajam tu, baca je ayat al-quran sebagai pelindung. Buatnya tercucuk kat badan anak camne?

    BalasPadam
  31. Terkedu dan tersentuh..Syabas abg ben sbb berjaya lakukannya! Alhamdulillah..

    BalasPadam
  32. xkan otai nak tkut yer dak?? heheh.. smoga mnjadi papa yg tbaek tuk Qhaliff.. :)

    BalasPadam
  33. allhamdullilah...tahniah..pengorbanan seorang ayah & suami yg hebat.pengalaman tuh..

    abah mas dia wat 5org anak (adik bradik mas)then cucu2nya 4org wat masa ni pun abah mas jugak wat..ceh penakut tul abg2 mas.haha.abah cuci bersih2..

    masa tgk dulu2, mas terkejut ingat otak manusia sper yg terkeluar...

    BalasPadam
  34. pnah tgk live jgak wktu adik cuci uri ni dulu...

    BalasPadam

Dikuasakan oleh Blogger.