Dapur Tanpa Sempadan...

Selasa, 20 November 2012

Kerana ‘gagal’ dapat 5A !

 

LEGA...Hafeq Shakirin tenang bersama ibunya selepas hilang dua jam.

Kerana menyangka gagal dapat 5A  dalam Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) 2012  ,Hafeq Shakirin Abd Halim, bersembunyi di dalam dewan kira-kira satu kilometer dari sekolah itu sebelum ditemui menangis  2 jam selepas itu , oleh bapanya dan ibunya yang sebelum itu menghubungi polis apabila mendapati anaknya hilang.

Dalam Hmetro hari ni , segalanya bermula bila pihak sekolah tak senaraikan dia dalam senarai pelajar yang dapat 5A .. dan …

Saya sangka gagal memperoleh 5A. Ketika itu, saya cukup tertekan dan berasa seperti anak tidak berguna kerana menghampakan harapan ibu bapa. “

Sian kan anak anak ? Mak ayah taruh harapan besar untuk lihat kecemerlangan mereka dan anak mereka tertekan untuk mendapatkannya .. Hurmm

Nasib baik dia lari kan diri .. Ada kes yang lebih teruk dari tu ! Perghhhhh…  Disebabkan tu jugak , ramai yang meniru dalam ujian semata mata nak ‘tunaikan’ impian mak ayah ..

15 komen :

Zaharah Jamilah berkata... [Reply to comment]

maknanya dia dpt 5A la? sekolah tak senaraikan je ke atau camna? kesian adik ni

reenapple berkata... [Reply to comment]

kiranya dapat 5A jugak kan? Samala dengan aku dulu. menangis kemain tak dapat capai target dalam exam deeulu.. Ekeke.

Ibu Amirul berkata... [Reply to comment]

Sampai macam tu sekali...kesian anak tu...

Mayang ABDUL RAZAK berkata... [Reply to comment]

kesian adik tu.. presurre sangat la tu ...

EnJeru Rashid berkata... [Reply to comment]

pergh.ni blh bwak ke msalah tekanan perasaan ni

EnJeru Rashid berkata... [Reply to comment]

pergh.ni blh bwak ke msalah tekanan perasaan ni

man berkata... [Reply to comment]

Bahaya btl 2

Nisa Shahrien berkata... [Reply to comment]

kesian dye frust tak tentu pasal. kira dlm kes ni sekolah la yang buat silap kan? anyway, parents shouldnt too stress their kids. this may cause depression to the kid.

Cheida_Mymee berkata... [Reply to comment]

gagal hari ini bukan beerti gagal selamanya..
bila saya stdy dkt ipta sy lhat rmai je student yang masa sekolah result spm,pmr dan upsr biasa je n ada x pass tpi bila dkt ipta gempak je pointer..
ibu bapa pon bila ank kurang berjaya jganlah hentam atlaest bg sedikit penghargaan buat mereka kan

IzwaN berkata... [Reply to comment]

kecik-kecik dah stress......

Are_Rull berkata... [Reply to comment]

sian adk ni .. huhuhu .. mjur lari g menyorok je .. tp alhamdulillah, skurangnya dy msh de rasa malu pd parents lau bnr dy xdpt 5A tu .. cner dgn sesetengah budk?xde A lgsung pn blh wat x taw je .. kecewa parents tu .. ish3

athirah radzi berkata... [Reply to comment]

Biasa la.. nampak semangat dia nak berjaya. *smile adik!

Misz Mieza berkata... [Reply to comment]

Kesian budak2 skang.. Kiri kanan depan belakang tekanan..

FadRizals berkata... [Reply to comment]

Bukan takut kecewakan parents ni...takut kena marah dengan parents...budak djh 6 mana fikir lagi psl tanggungjawab..ni parents yg letak tanggungjawab berat pada anak2..semua exam oriented punya pasal

♥WanieyZuki♥ berkata... [Reply to comment]

kesian...kesian...kesian... ~_~

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI