Kerana ‘gagal’ dapat 5A !

 

LEGA...Hafeq Shakirin tenang bersama ibunya selepas hilang dua jam.

Kerana menyangka gagal dapat 5A  dalam Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) 2012  ,Hafeq Shakirin Abd Halim, bersembunyi di dalam dewan kira-kira satu kilometer dari sekolah itu sebelum ditemui menangis  2 jam selepas itu , oleh bapanya dan ibunya yang sebelum itu menghubungi polis apabila mendapati anaknya hilang.

Dalam Hmetro hari ni , segalanya bermula bila pihak sekolah tak senaraikan dia dalam senarai pelajar yang dapat 5A .. dan …

Saya sangka gagal memperoleh 5A. Ketika itu, saya cukup tertekan dan berasa seperti anak tidak berguna kerana menghampakan harapan ibu bapa. “

Sian kan anak anak ? Mak ayah taruh harapan besar untuk lihat kecemerlangan mereka dan anak mereka tertekan untuk mendapatkannya .. Hurmm

Nasib baik dia lari kan diri .. Ada kes yang lebih teruk dari tu ! Perghhhhh…  Disebabkan tu jugak , ramai yang meniru dalam ujian semata mata nak ‘tunaikan’ impian mak ayah ..

15 ulasan:

  1. maknanya dia dpt 5A la? sekolah tak senaraikan je ke atau camna? kesian adik ni

    BalasPadam
  2. kiranya dapat 5A jugak kan? Samala dengan aku dulu. menangis kemain tak dapat capai target dalam exam deeulu.. Ekeke.

    BalasPadam
  3. Sampai macam tu sekali...kesian anak tu...

    BalasPadam
  4. kesian adik tu.. presurre sangat la tu ...

    BalasPadam
  5. pergh.ni blh bwak ke msalah tekanan perasaan ni

    BalasPadam
  6. pergh.ni blh bwak ke msalah tekanan perasaan ni

    BalasPadam
  7. kesian dye frust tak tentu pasal. kira dlm kes ni sekolah la yang buat silap kan? anyway, parents shouldnt too stress their kids. this may cause depression to the kid.

    BalasPadam
  8. gagal hari ini bukan beerti gagal selamanya..
    bila saya stdy dkt ipta sy lhat rmai je student yang masa sekolah result spm,pmr dan upsr biasa je n ada x pass tpi bila dkt ipta gempak je pointer..
    ibu bapa pon bila ank kurang berjaya jganlah hentam atlaest bg sedikit penghargaan buat mereka kan

    BalasPadam
  9. kecik-kecik dah stress......

    BalasPadam
  10. sian adk ni .. huhuhu .. mjur lari g menyorok je .. tp alhamdulillah, skurangnya dy msh de rasa malu pd parents lau bnr dy xdpt 5A tu .. cner dgn sesetengah budk?xde A lgsung pn blh wat x taw je .. kecewa parents tu .. ish3

    BalasPadam
  11. Biasa la.. nampak semangat dia nak berjaya. *smile adik!

    BalasPadam
  12. Kesian budak2 skang.. Kiri kanan depan belakang tekanan..

    BalasPadam
  13. Bukan takut kecewakan parents ni...takut kena marah dengan parents...budak djh 6 mana fikir lagi psl tanggungjawab..ni parents yg letak tanggungjawab berat pada anak2..semua exam oriented punya pasal

    BalasPadam

Peringatan



Ini adalah blog peribadi. Tidak terkait dengan mana mana parti politik walaupun ada artikal berbaur politik secara ringan. Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog iaitu, Ben Ashaari. Saya tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli , sengaja atau tidak sengaja. Amaran dah diberikan. Sapa suruh tak baca !

Pendapat penulis tidak semestinya kekal. Boleh berubah bila ada maklumat tambahan yang punya bukti atau fakta yang lebih sahih.

Jika ada sebarang pertanyaan atau penambahbaikan , boleh hubungi saya melalui email.

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI

Blogger Sejak 2009


Dikuasakan oleh Blogger.