Jangan ingat kurus tu sihat dah !

 

Walaupun dah 2 minggu aku kembali ke gym dan bersenam dengan agak heavy la gak , namun bila aku berjogging kat luar , ternyata dugaan aku meleset ! Berat gilaaaa badan ! Memang tak larat weh … Tapi tak la termengah atau berenti sekerat jalan .. Masih mampu berlari n berjalan hampir sejam gak la.. Siap sambung ‘ membesikan ‘ diri kat rumah yer !

IMAG1092

Alhamdulillah .. Cuaca mmg best lepas hujan tadi.. Sambil sambil berlari tu , curi curi menghirup udara segar .. Hehehe.. Mulai hari ni , kena selang seli g gym n berjogging .. Nak kasi fit kembali .. Maklumlah , nak jaga anak pasni memerlukan kecerdasan fizikal dan mental .. Eceh  !

Di samping bersenam , penjagaan makanan juga penting ..

 IMAG1091

Wife dah mula masak kembali dan ini bermakna tak perlu sangat dah makan kat kedai ! Chaiyookk.. Aku suka masakan dia berbanding masakan aku sendiri .. Ok tak alasan aku ( padahal malas masak .. Ok , bukan malas tapi tak tau reti.. Ok laa.. bukan tak reti tapi malas nak belajar ! Puas ???? )

Aku nak kena mula kembali makan oats untuk mengembalikan kesegaran badan seperti 20 tahun dulu.. Waaaaaa.. hahahah.. Hampeehh..

Betul la kata orang .. Bila dah tua tua gini , perasan nak muda kembali ! Caittt…

Nasihat aku .. bawa bawa bersenam.. Jangan asik dok diet ( tak makan dengan betul ! ) atau makan ubat tapi tak bersenam.. Bersenam dan membuat kerja rumah tu lain .. Tu cuma membakar kalori… Bersenam ni sambil mengerakkan tubuh badan , otak pon rehat dari memikirkan masalah masalah dunia sebentar..

Dan tolong jgn merokok selepas bersenam .. Jangan kata dah tabiat .. Yang suka kata tu adalah tabiat , maka orang tu buang tebiat ! Segalanya boleh diubah jika ada usaha dan semangat …

14 ulasan:

  1. hah nk wat cane abg ben , el da kurus keding cmnie? even mmbe y krus pun suh el mkn byk , hoaa :OO

    nk mkn pelukn duit , duit abeh kne mntak parents , segan huhu

    pastu kalo mkn bnyk pun , brt naik pun sket ja -.-

    BalasPadam
  2. hah nk wat cane abg ben , el da kurus keding cmnie? even mmbe y krus pun suh el mkn byk , hoaa :OO

    nk mkn pelukn duit , duit abeh kne mntak parents , segan huhu

    pastu kalo mkn bnyk pun , brt naik pun sket ja -.-

    BalasPadam
  3. okey, Eza nak kurus jugak!!! :D nak diet dengan cara yang betul.. hee..

    BalasPadam
  4. setuju! belum tentu yang kurus slim river sihat dalaman.~pengalaman& pemerhatian~

    BalasPadam
  5. wahh ben dah gi gym semula.ciyok2.

    sedapnyer puan zila msk sayur mayam ke tu?aduhh lama nyer tak mkn bayam.nmpk mcm bayam.huhu


    pertama kali gu gym buat saya merangkak blk umah.bkn la merangkak betul2..tp mmg berseret kaki ni.hahah..demi kesihatan jantung bak kata ben, kena bersenam lah semua ye.jom amalkan hidup sihat.

    BalasPadam
  6. betul2..nk mula bersenam balik stat sem nanti. eh?

    haha. skrg tgh cuti so susah nak kua joging pulak. :(

    BalasPadam
  7. lama tak ikuti blog abg .. huhu
    tajuk kurus tu tak semesti nya sihat , terasa lah pulak ahaha.. papepun makanan tu nmpak sedap ..

    BalasPadam
  8. akhir sem dulu sibuk exercise..dah duk umah langsung tak sempat dan malas. ada saja alasan malas nak gerak. maklumlah dah duk senang lenang. tapi, ni pun rasa lemak dah mula mengyasai diri. stamina pun makin teruk.

    BalasPadam
  9. nak bersenam ni kena kuat semangat betul2 baru jadik!!

    alaaa..cam nak memasak gak kannn..

    cikla dah update ke blog? rindu betul la dgn dia :)

    BalasPadam
  10. tahniah kerana berjaya mengekalkan tabiat suka bersenam spt dulu2... kalau akak, sori to say la.. macam pengetua asyik kata kat akak... memeng x leh nak kembalikan niat nak mengurus tu...isshhh

    BalasPadam
  11. susahnye nk ikut cara yg betul kalau habit tu mmg xde dlm diri :(

    BalasPadam
  12. salam, betul tu...sebelum sakit lebih baik beringat dgn menjaga makanan dan selalu bersenam...

    BalasPadam
  13. aduh..sekarang dalam usaha kuruskan badan..tapi senaman kejap dah penat..macam mana nie? :(

    BalasPadam

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI