Dapur Tanpa Sempadan...

Jumaat, 10 Oktober 2014

Kisah sedih pengangkutan awam !

 

Dari Harian Metro.. Aku ingatkan apa kes .. rupanya !!

image

Hampir 40 minit saya menyusu kan anak di lantai ERL (Express Rail Link) semalam (kelmarin) dan sepanjang tempoh itu orang yang berada di sekeliling hanya melihat tanpa sedikit pun rasa simpati menyaksikan keadaan saya ketika itu,” kata Wan Noor Shila Mior Sharifuddin, 30, yang sedih dan kecewa disebabkan sikap tidak prihatin segelintir rakyat Malaysia.

Adoiyaiii… memang laaaa.. Dulu masa aku dok ulang alik PWTC dari Putrajaya dengan menggunakan ERL dan LRT Putra , menda gini selalu jer nampak ! Apa dah jadi ? Makin terukah ? Takkan nak kerajaan pasang kempen budi bahasa setiap masa ?? Hurmmm…

Aku baca di ruangan komen Fan Page Harian Metro. Menyedihkan komen komen yang ada disitu ..

  • Selama sembilan bulan saya mengandung.. ulang alik dri tpt kerja ke rumah dengan lrt... dlaam 40 minit ke 1 jam setiap hari... pernah tersangkut kat dlm lrt selama 2 jam sebb pokok tumbang. Sy sampai mengalir air mata sebb x tahan berdiri... dah la sesak... sy pula mengandung 6 bulan... berdiri depan seat.... xde sapa yang bediri ... bila sampai station dekt rmh... sy duduk berehat lama kat dalam station... salam 20 minit... pastu keluar terenjut wnjutvsebab kaki da cramp.... bengkak... keluar je... pak cik polis bantuan pla sergah... "awak keluar ni ade tiket tak?!" Mengalir air mata saya.... saya hulur kan kad rapid kl dan kata " you check yourselves" nak tahu sape yg toleng masa tu? Ade budak india.. kolej student. Siap urut kaki sy... apa punya polis bantuan..
  • Sy penah jgak brdiri sebelah pompuan mngandung perut pn dh besar tp xde sape nk bngun bg die dduk sedangkn die brdiri dpn seat khaskn utk oku n mngandung. Yg dduk pulak sumenye pompuan yv sihat d gemok pulak tu. Muka x malu.
  • Time pregnant tgh sarat dlu penah naik bas gi keje...tmpt duduk dh penuh. ...byknye laki malaysia pandang jeling skli je pstu buat tak endah..bkn nk kata la..bangsa asing yg korg dok pnggil indon tu laa yg baik ati bg seat kt sy..
  • Mentality melayu byk mcm ni...saya pernah bawa anak umur 1 thn naik 2x naik turun...langkah ja masuk pintu budak cina student saya rasa...bangun n suh saya duk ngan anak dgn muka yg manis senyum kat saya. Mmg tsentuh hati. Kali ke2 abg india rasanya keja office pkai kemas bangun n suh saya duk. Ckp pun penuh sopan..... indah ssguh budi pekertinya.... Kali ke3 smua berek yg duk org2 melayu n yg sedih askar melayu pun ada. Badan tegap...tp sorang pun xbangun sbb smua dok tepi awek2. Dekat 15 minit bdiri suami dukung anak, anak muntah sbb demam. Lps tu kan dok thoyong hayang....Baru la 2 student melayu bangun suh duk. saya xduduk lngsung. Saya suh suami ja duduk pegang anak dan saya x tengok lngsung muka depa. Bkn apa, saya marah dan malu sbb org melayu jadi mcm tu......malu....saya pun xhingin kerusi nak dok. Bg dok pun bkn ikhlas.... ini adalah realiti mentaliti org melayu.... saya syg melayu... tp klu dah x betul nak puji mcm mana.....
  • Saya pernah tetapi kejadian dah lame jugak lah...saya trun dari bus hujan lebat sngt...saya dukung anak saya berumur setahun lebih...saya hendak melintass jalan, tetapi kereta semua x hirau kan!! Dengan keadaan basah kuyup dah...ade 1 kerete bmw orng cine yg pandu dan die stop kan kereta di jalan semua!!! Trus lintas kan saya !!
  • Saya pn pena lalui... Saya mengandung 7bln n dukung anak umur 1 thn 3 bln.. Seorg pn x bg duduk.. Nk kate tua yg duduk x la plk.... Anak nangis masing2 wat x tw dgn keadaan sy mengandung lg.. Ke mane pegi otak diorg...plzzz la jgn letak kt lutut ok... Kesian la pd ibu2 mengandung n dukung baby.. Jgn pentingkn diri sendiri..
  • Bkn dlm kenderaan awam aje berlaku kes camni.Kat klinik ibu mengandung pon sama.y duduk lelaki2 y kononnya gentleman temankn istri checkup.bila nmpk ibu mrngandung n dukung baby berdiri..buat2 xnmpk.aku y sarat lak y bgn bg duduk kt sape2 y aku rasa da lama sgt berdiri.memalukn...
  • Saya bkn nk kutuk bangsa sendiri.. dulu ms sy sihat , saya selalu naik train n bus.. sy tgk org tua , ibu ada ank n ibu mengandung yg berdiri , sy terus bg tempat duduk sy.. yg sy perhatikan majoriti pemuda pemudi cina n india lbh bertolak ansur ttg memberi seat kpd org yg lebih memerlukan sedangkan ank muda bangsa kita nisbah 2:10 je sudi bg seat pd org lain. Mrk lbh selesa sembang ngan bf/gf / kawan2 kat sblh.. yg kesorangan selesa layan hfon... minggu lps saya ke hospital , saya dah tk mampu nk berjln jauh atau berdiri lm , ketika sy berjln untuk ke seat yg ada kosong di sebelah belakang.. sy melewati 2 auntie india , seat kosong tu belakang dia je.. mrk ber2 bgn n suruh sy duduk seat mrk n mrk move ke belakang.. sy ckp kat blkg ni je seatnya.. mrk ckp takpe.. u duduk dpn, senang.. kaki boleh berlunjur..sy mengucapkan terima kasih byk2 dlm keadaan sebak...ramai ank melayu yg duduk sepanjang sy berjln ke seat tu tkde kesedaran pun melihat sy berjln berdencot dan perlahan2 sedangkan org india yg saya tgk lbh tua dr saya ada lg perasaan belas kasihan pd sy..
  • Bkn nk ckp la,kebykkannya kaum lelaki ni lebih memahami dr kaum perempuan sendiri..bila nmpk kita tgh berdiri dgn ank kecik,yg perempuan duduk je..yg lelaki bgn bg tmpt duduk..waktu ngandung pun sama,bila nmpk kita berdiri,kaum lelaki yg bg duduk..yg perempuan buat xtau je...sepatutnya perempuan la lg peka dgn keadaan perempuan yg ngandung@ada ank kecik ni...
  • Saya setiap hari menggunakan erl..dan saya sarat menggandung tunggu hari.. tp yg sedih mmg reality erl passanger mcm tu.. even dh tampal gambar unt ibu mengandung pon deorg wat x tahu.. yg jantan2 gagah pon wat x nampak je.. x kan la nk kena mengemis minta tpt duduk.. siap berebut masuk train nk tpt duduk punya pasal kita yg tgh sarat ni mengalah la.. sedih...
  • Xpayah cakap dlm bas or lrt...pergi check up ngndung pun ramai yg pergi dgn suami...bila masing2 da bawa suami kerusi klinik bhgian ibu mgandung penuh ngn suami yg meneman dduk...sdgkan ibu yg dtg utk checkup tpaksa bdiri..pastu wat xtaw je...byk kali da saya alami..
  • Kejadian mcmni mmg kerap berlaku. Baru-baru ni sy naik KTM sewaktu org balik kerja. KTM mmg penuh sgt, sampaikan ramai yg terpaksa berdiri. Tp tak kisahlah kalau org yg berdiri tu sihat dan mampu. Sy naik coach untuk wanita sahaja. Tiba-tiba seorang kakak sedang sarat mengandung masuk KTM tu dan semua org buat-buat tak nmpk. Sy sendiri sedang berdiri jd tak tau nak tlg mcmana. Sy cuma tlg tengok-tengokkan tmpt duduk kalau ada. Blm sempat sy nak bersuara mintak tlg bagi tmpt duduk kpd kakak mengandung tu, ada seorang prmpuan ni berdiri dan pelawa tmpt duduk dia. Alhamdulillah, masih ada org yg beradab walaupun ambil masa sikit utk dia bertindak. Pesan sy kpd sesiapa yg mengandung ataupun yg dah berumur dan tak mampu utk berdiri lama, suarakan saja keperluan kamu. Mintak je tmpt duduk kat orang-orang yg sihat belaka tu. Dan pesan kpd org ramai, tlglah bersuara utk mereka yg tak berani nak bersuara. Itupun dah cukup membantu

 

Bagaimana nak mengatasi masalah ini ? Ahaa.. Ada satu komen yang aku rasa kita patut guna pakai !!

Masa sy preggy dan sampai la dah beranak sy practice apa yg sorang lawyer ni advice sy. Just choose anyone dan minta dia berikan tempat duduk. This is how we teach them. Dia akan malu dan put in their mind to give the seat first before we asked for it. “.

 

Aku rasa setiap operator pengangkutan awam pasni kena mainkan pengumuman setiap kali memberhentikan kenderaan mereka .

“ Sila berikan tempat duduk pada mereka yang lebih layak. Terima kasih. “.

Kan ? Kalau tak .. hampehhh laaa diorang nak perasan !

25 komen :

zana fahmi berkata... [Reply to comment]

Fenomena biasa kalau guna transport mcm ni, tampal mcm2 peringatan pun, tak dibaca..
Kena buat satu tempat utk insan2 begini kot..

Ecah Shafiee berkata... [Reply to comment]

This is one of the reason ecah tak naik pengangkutan awam..

NadKaz berkata... [Reply to comment]

malu sangat bila baca ramai yang mengalami benda yg sama... aduhai.. kita kalo boleh tak nak duduk so that org yg lebih layak dpt duduk... unless kalo sy betul2 penat. tp sy lg sanggup duduk kat lantai...
sy rasa idea tu mmg bagus. sbb ibu mengandung dan org tua ada hak utk minta tempat duduk diorg. biar lah org nk kata apa... sigh!

skuterlady berkata... [Reply to comment]

betul tu... saya pun sekarang tengah sarat mengandung bila pegi check up kat klinik tu kan... alahai.... sedih tengok.... yg preggy jenuh la berdiri... tapi brader2 yg setia temankan bini masing2 tu relax je penuhkan kerusi.....takde la nak pandang kiri kanan...

mama amir berkata... [Reply to comment]

Alhamdulillah, masa saya pregnant, ada yg sudi bagi tempat duduk...klo x, ada juga yg sudi bersuara untuk saya duduk...semlm masa balik naik lrt, masih ada lagi rakyat malaysia yg sudi bagi tempat duduk pada yang preggy...mungkin nasib saya baik dapat melihat lagi perkara yang baik...

baby comel berkata... [Reply to comment]

Abg ben, menangis sy pagi2 ni baca entri ni abg ben. Sy yg tgh mengandung ni, walaupun belum lah cukup besar lg perut, tapi sy blh faham bgaimana keadaan ibu2 mengandung yg terpaksa berdiri lama. Dgn kaki kebas, lenguh. Pasal kt klinik kesihatan time checkup tu mmg betul. Ramai je yg konon gentel la sgt tp hampeh. Sekadar penuhkan seat then buat xtau je utk ibu menganduv yg lain. Sbb tu sepanjang check up ni sy xpernah bwk suami pergi kecuali haritu sbb nk scan baby.
Jgn kata pengangkutan awan, tandas awam pun sama jgk abg ben. Kadang2 bila penuh terpaksa berbaris pnjg, sy mmg muka xlalu mintk beri laluan. Maklumlah ibu mengandung ada masa kita mmg xmampu nk bertahan lg plk kalau mmg dah tak tertahan.
Mmg kita berhak n perlu suarakan apa yg sepatutnya berlaku.

Azieera TajulRahim berkata... [Reply to comment]

Pengalaman saya sendiri bila naik tren LRT Putra, masa tu saya preggy dah sarat 7 bulan... org melayu sendiri langsung tak ada belas ehsan nak bangun dan bagi duduk, sudahlah perempuan melayu, islam, bertudung pulak tapi buat muka sinis pandang saya. Cina perempuan yg berumur pulak yg bangun dan bagi saya duduk. Alahai, teruknya bangsa kita sekarang ni!

Ahlam Miera Amirul Shafie berkata... [Reply to comment]

sy pernah lalui... masa sy temankan kakak sy yg baru bersalin ke klinik sbb jahitan perut dia bhgian atas terbuka sikit.. so lepas selesai urusan di klinik kami tunggu abg ipar sy distesen bas sbb senang n dekat sikit.. pastu masa sampai dkt situ kakak sy xlarat nk berdiri yerlahkan baru kena jahit balik sikit... so memg nampak muka dia tahan sakit 2... tapi dkt seat 2 penuh sorang pn xbgi duduk.. last2 kakak sy mintak dgn budak perempuan 2 utuk duduk, 2 pn dia siap tunjuk seat belakang sekali ada kosong... huhuhu tapi kakak sy ckp dia xlarat dh nk jlan.. barulah dia bg dgn muka yg xleh blah.. sy time 2 baru form 4 xtahu nk nk ckp macam mana...

Mila Hilas berkata... [Reply to comment]

lps ni kalo kena kat sy, nt sy nak try sound atau pn mtk je dgn depa tlg bg duduk utk spe2 yg lbh memerlukan.huhu

Nuriesya Nadia berkata... [Reply to comment]

Selalu juga nampak benda macam ni. Kadang tu kita yang tolong jelingkan. Bagi isyarat mata pun dia buat tak tau , siap pejam mata. Tido. Kuaja !

aizamia3 berkata... [Reply to comment]

Dulu bila saya gunakan pengangkutan awam saya lebih suka berdiri sebab niat saya biarlah tempat duduk tu untuk mereka yang memerlukan..

Ija Rased berkata... [Reply to comment]

betul yg mr.ben cakap. inilah reality dan mentality melayu. nak masuk pintu lry pun berebut, bukannya nak beratur then tunggu org yang kuar. hurm..takkan itu pun kita nak ajar cara beratur kot

Sya Nadia berkata... [Reply to comment]

Sy masih igt ada sorg uncle india driver bas yg selalu marah2 kalau ada perempuan atau org tua naik bas dia tp xde mana2 lelaki sihat bg seat. Walaupun org2 perempuan atau org tua ni nampak sihat je.

mOoN IzzaN berkata... [Reply to comment]

pengalaman sy masa kat klinik.. sorang je yg check up tpi dia bawa 1 kampung masuk klinik pastu penuhkan seat klinik.. tak sepatutnya berlaku benda macam ni.. dah tu org yg selayaknya duduk tak dapat duduk..

yana yani berkata... [Reply to comment]

saya ingatkan saya sorang, rupanya ramai alami nasib serupa
tapi memang mentaliti masyarakat zaman sekarang
tak payah cerita nak bagi tempat duduk kat pengangkutan awam
orang kena tikam depan mata pun
paling koman dia ambil phone publish kat youtube
itu ajelah sumbangan dia

dunia akhir zaman dah abang ben, mereka hanya fikir tentant diri sendiri aje

Z@i Z@mR33 berkata... [Reply to comment]

kt klinik mmg slalu blaku.tau la teman isteri tp tgk sm la keadaan ibu2 mengandung & yg bw baby pi check up.sy penah dukung anak yg berat 8 kg dkt sejam sbb xda tmpt duduk.penuh dgn para suami ja

Liyana berkata... [Reply to comment]

sepanjang 3 tahun berulang kl - seremban naik pengangkutan awam ni belum pernah lg la tgk kejadian mcm ni. kebanyakan masih prihatin bagi tpt duduk utk yg memerlukan...

tp yg bangsa asing lg prihatin dari lelaki melayu tu yes memang betul sangat. sedih kan.

monalita mansor berkata... [Reply to comment]

dah rasa. nak2 masa peknen. Sedih naa rasanya. Tapi saya perasankan orang kita suka t'tunggu dan lihat' - spa nak buat dulu, sapa nak bangun dulu...kalau ada org lain, biarlah orang lain bangun dulu. aku nk selamatkan seat aku!'

padahal kita melayu - insya-Allah Islam pulak. buat baik dapat pahala. takkan tak tahu

ummi aqilah (LM) berkata... [Reply to comment]

Zaman dulu takda kempen sgt tentang ni, teringat 6 tahun lepas klu naik lrt mmg lah jarang sgt org bg saya duduk dari perut kecik smpilah dah sarat 8 bulan . Tak sangka pula skrg ni kat tv byk kempen kesedaran diberi masih lagi tak berubah2 org kita ni.

Jenis hidup pentingkan diri sendiri..

Dua tiga bulan lepas terbaca jugak status kwn yg dah sarat 9 bulan hamil terpaksa bersila kat lantai lrt sbb xde siapa nk bg duduk, dah dah bengkak dan berdenyut terus buang rasa malu bersila kat situ. Hurmm

Lady D'yot berkata... [Reply to comment]

saya pon pernah alami..nak pergi bank..sudahlah kena parking jauh, menapak ke bank smpai termengah-mengah..seat dlm bank penuh dengan yg sihat-sihat je..takde sape yg offer duduk..masa tu dah pregnen 7bulan, perut dah besar..dalam 45mnt pastu baru lah dpt seat nak duduk..kaki pon dah gigil je rasa..huhu

Cat Women berkata... [Reply to comment]

kagum dgn mereka yg mengunakan pengangkutan awam hari2 :)

Mrs Velentine berkata... [Reply to comment]

abg ben serius saya pernah naik komuter masa ke banggi..bygkn dr kl sentral smpi banggi saya berdiri..masa tu sya pregnnt 5 bulan....siap berhimpit...huhu..ada seorang lelaki ni siap langgar perut sya lagi sebab nak berebut keluar.

amiey lee berkata... [Reply to comment]

saya pun selalu buat gitu.. kalau naik train ke bas ke saya cari org yang preggy dulu... org tua ke... then saya akan minta orang yang ada seat tu berdiri bg kat org lebih memerlukan..

kekadang depa ni malas nak bg seat sbb dah selesa sgt duduk....

NURUL AQIDAH AZAHAR berkata... [Reply to comment]

tak beperikemanusiaan..tu je ida leh ckp kt diorg yg lngsung wt xthu je pada ibu tu..skrg ni org sarat mngndung pun wr xthu je..ida masa prgnt dulu pun wlupun sarat, ida tgk ade ibu yg lebih sarat dr ida..ida snggup bgun bg die tempat duduk

TunSha Ayunie berkata... [Reply to comment]

Sebenarnya diri sendiri kena bersuara, apa yang nak dimalukan, kita layak dapat hak kita !

Aku ni tak sampai hati tengok warga tua, oku atau perempuan preggy berdiri lama2... kekadang aku bagi je walaupun aku sendiri tak boleh berdiri lama...

sokong sangat komen last tu... :)

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI