Dapur Tanpa Sempadan...

Khamis, 23 Oktober 2014

Mintak Ben Ashaari tolong review kan produk !

 

“ Kalau saya kasi produk , boleh tak Ben tolong reviewkan ? “.

Tergaru jap kepala aku.. Review percuma atau nak bayar ? Kalau percuma , aku nak makan apa melalui blog ni ? Takkan dia je nak untung ? Kos produk pon berapa je sangat ! Hurmm .. Nak jawab camana eh ?

Kadang kadang ada yang siap cerita keuntungan berganda hasil jualannya pastu nak mintak aku tolong promosikan lagi.. Kemudian , dia tanya harga .. Kita bagi je la harga kita kan ? Terus terkedu dan ingat harga tak semahal itu ! Hurmmm ..

Mahal ke ? Kalau nak letak puluh puluh ringgit , baik aku sendiri je meniaga ! Buat apa susah susah promote orang punya kan ? Ingat mudah ke nak promote barang ni ? Blogger letakkan harga diri , maruahnya setiap kali promote sesuatu produk terutama produk yang kena makan ni ! Apa apa , dia kena dulu ! Pastu bila produk tu tak kena dengan si pembeli , dikatanya blogger tu menipu ! Berbaloikah ???

Bayangkan kalau aku amik dengan harga yang murah .. Er , aku tak amik mahal pun .. segalanya boleh dibincangkan.. Aku ok jer .. Ok , sambung.. Bayangkan kalau aku amik harga murah jer.. Dah tu , blogger lain camana pulak ? Camana diorang nak cari makan ?

Dan kalau aku amik murah , confirm aku terpaksa amik banyak job untuk dapatkan ‘gaji bulanan’ aku kan ? Semua aku sebat ! Pastu , kualiti hancur !! Yelah , bayar murah .. dapatlah kualiti setandingnya .. Hurmm . Nak promote sungguh sungguh , bila dah meletup.. Terus blah macam tu ! Segala janji , dah lupa ! Berbeza sebelum meletup.. kita tolong atas dasar persaudaraan .. Tapi bila dah berjaya ? Huhuh.. Maka sebab tu aku letak harga yang sesuai ! Meletup atau tidak , tu rezeki masing masing ! Takde perlu nak dipertikaikan pastu ..

Dan kalau aku amik murah jer .. baik aku tutup blog , aku cari kerja jer ! Lagi berbaloi !! Ingat mudah ke ngadap komputer hari hari.. Telefon pintar hari hari untuk terus promote  ‘ BEN ASHAARI ‘ ??? Nak muntah ok !!

Kalau nak maju , jangan kedekut ..

12 komen :

Safirul Amar Azmi berkata... [Reply to comment]

Steady bro..kalau nak maju, jangan kedekut! Nak untungg je lebih diorng ni..dah la nak free..demand lagi tu!

Safirul Amar Azmi berkata... [Reply to comment]

Jangan bagi muka..bro..

http://www.safirulamar.com/2014/10/lebih-punya-orang.html

Nadia Johari berkata... [Reply to comment]

biasalah tu..sbr jela bang ben

aisya sabri berkata... [Reply to comment]

Klaka org2 yg nk berbisnes ni... klu nk wat bisnes tp xnk hbis duit baik xyh.. sy student mrkting n i know the whole cost involved...hmmm...saba jela bang ben

zana fahmi berkata... [Reply to comment]

baik suruh dia buat BloG sendiri kalau nak jimat....
kdg jual brg lg senang drp menulis mcm kita ni, boleh migrain nak nyesa ayat diblog

Lan Careno berkata... [Reply to comment]

Klau ben ambik 1 job review rm100... kami yg br bertapak ni nak ambk brapa... nnti kami ambk 100 org kata "ehhh... ben pun ambk 100 xkan ko nak sama dgn die..."

aKSARAfENDI berkata... [Reply to comment]

apa dorang igt kos utk promosi tu murah?

kakngahsihat berkata... [Reply to comment]

Saya yg berniaga ni pun tahu camna susahnya nk hadap blog hari² stp masa, ng uruskan umh lagi, anak²... susah, berbaloilah klu abg ben letak mahal pun... saya pun teringin tp kewangan blom mengizinkn... buat apa nk malu klu susah... jgn susahkan org dah... :-)

IK Tia berkata... [Reply to comment]

saya setuju dengan statement

"Ingat mudah ke nak promote barang ni ? Blogger letakkan harga diri , maruahnya setiap kali promote sesuatu produk terutama produk yang kena makan ni ! Apa apa , dia kena dulu ! Pastu bila produk tu tak kena dengan si pembeli , dikatanya blogger tu menipu !"

nampak macam mudah. tapi, apa-apa kesan. kena dengan si tukang review. so please, hormatlah juga orang yang nak promote bisnes anda itu. sebab dia pun manusia.

aeinna Musa berkata... [Reply to comment]

hehe..suka tagline tu..kalau nak maju jangan kedekut

Encik JI berkata... [Reply to comment]

jgn ler marah2. adatlah berniaga. banyak orang banyak ragam.

BTW, berapa yang mahal sangat tu? nak tau jugak.

Ibnuismaini Ismail berkata... [Reply to comment]

Peniaga kena ada bajet untuk promosi. Berkira sangat tapi harap pulangan menimbun2 susahlah. tengok kekuatan promosi tu gak. hehe.

BTW, brp caj yg dikatakan mahal tu? -bukan peniaga. ^_^

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI