Wajarkah upah atau puji anak ?

 

Memandangkan Qhaliff baik semalam sewaktu di video shooting tu , daddy belanja mainan ! Aku belikan dua mainan untuk dia walaupun aku tau mainan tu takkan tahan lama.. Confirm kejap jer.. Hee.. Tapi aku tetap belikan jugak !

Tiap kali Qhaliff lakukan sesuatu , aku akan kata dia , ‘ Terima Kasih ‘ atau ‘ Pandai dia.. ‘. Pastu kasi gimme five ! Wajaarkah perbuatan aku tu ? Apakah itu akan mengalakkan dia meminta balasan atau harapan pujian walaupun niat kita nak mendidik agar dia rajin membantu atau menolong orang ?

Hurmm… Apa pendapat korang ?

8 ulasan:

  1. bagus jika niat untuk mendidik...dari kita reward org lain, baik reward untuk anak kita sendiri...apa sahaja untuk mereka..tpi biarlah berpada..takut nanti susah kita nanti...dimanjakan sangat pun tak, tegas sangat pun tak..

    BalasPadam
  2. tengok situasi. kalau mampu, apa salah sesekali reward. tapi puji tu better selalu.

    BalasPadam
  3. Yeppp..! based on kite punye niat.. bagus jugak untuk galakkan.. n keep he always positif...

    BalasPadam
  4. bile ade time ida mrh sgt2 kt asyraf kdg2 ade ngk beli hdiah kt die..klu die nk pe2, bile dpt mesti die ckap terima kasih mummy..tersentuh hati

    BalasPadam
  5. Zumal rasa seharusnya kita ajar begitu agar bila dewasa mereka tahu menghargai sesuatu...

    BalasPadam
  6. Sama lah dengan cara yang kami amlakan tuk anak-anak kami... Tapinya bergantung pada kemampuan gaks aa bayang yg nak diberikan tuh..

    http://supernifzvitamin.com/

    BalasPadam
  7. Bila Qhalif dah besar sikit dan mulut dah pandai cakap, dia pula akan cakap, "Thank you daddy" atau "Pandai lah daddy ni", bila kita (mak/ayah) buat benda yg baik... Itu berdasarkan pengalaman anak2 saya.... Anak itu kan cermin kita bila dia besar...
    Pasal ganjaran tu mmg sesuai utk anak seusia Qhalif, biar dia rasa seronok bila kita puji dan dapat reward..
    Bila Qhalif dah besar sikit, boleh la analogi dengan konsep pahala.... Bila kita buat baik, akan dapat pahala... Bukan kita didik utk dapatkan balasan, tapi kita didik supaya dia berakhlah baik....
    Just my two cents...

    BalasPadam
  8. Biasakan cakap terimakasih...nanti bebudak ni comel jer amalkan selalu...

    BalasPadam

Peringatan



Ini adalah blog peribadi. Tidak terkait dengan mana mana parti politik walaupun ada artikal berbaur politik secara ringan. Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog iaitu, Ben Ashaari. Saya tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli , sengaja atau tidak sengaja. Amaran dah diberikan. Sapa suruh tak baca !

Pendapat penulis tidak semestinya kekal. Boleh berubah bila ada maklumat tambahan yang punya bukti atau fakta yang lebih sahih.

Jika ada sebarang pertanyaan atau penambahbaikan , boleh hubungi saya melalui email.

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI

Blogger Sejak 2009