Anak anak kita memerhati !

 

Aku tak pernah main game depan dia atau ada game pon dalam handphone tapi … haaa.. dia main dengan sepupu dia yg jauh lebih tua dari dia… dia memerhati dan belajar !

Bila sepupu dia gi sekolah .. dialah raja !

 

Nasib baik la dia main kejap jer.. Pastu sambung main robot dia .. huhuhu… Selagi mana aku tak ajar dia , dia takkan jadi kaki game , kan ? Huhu..

Game puzzle atau game IQ , aku ok jer la..

9 ulasan:

  1. ben, budak2 mmg cpt pickup kan otak dia kalau main game ni hehe..

    BalasPadam
  2. betul tu bang.. anak sy 10 months, amboii dia punya jari dah pandai scroll screen hp.. =( die dok perhati je org skeliling dia buat apa.. lagu pon dh hafal..adehhh..

    BalasPadam
  3. Qayyum pun akak tak ajar juga tapi semakin dia membesar dia jadi gila game jugak... PS1, kemudian PS2 kemudian PS3 sekarang PS4

    BalasPadam
  4. betul, budak2 banyak belajar dari orang yang lebih dewasa terutamanya ibu bapa.. kalau teladan yang ditunjukkan kurang baik, mungkin akan ada sikap kurang baik dari anak2.. kalau tunjukkan sikap yang baik, In shaa Allah ianya akan menjadi ikutan anak2..

    BalasPadam
  5. Rasanya tak leh elak daripada tak guna barang-barang teknologi langsung. Kang dia start sekolah, pengaruh rakan sebaya kuat. Dia jadi jeles orang lain ada, dia tak de :) lagi 10 tahun entah apa pulak trendnya.

    BalasPadam
  6. Pembelajaran melalui teladan. Sama2 doa dapat jadi parent yg terbaek.. Insyallah .

    BalasPadam
  7. Saya kadang2 luangkan juga masa main game kat iPad dengan anak-anak di hujung minggu.... Kualiti time dengan mereka...
    Anak2 (4, 7 dan 9) termasuk saya gilir2 main dan tunggu turn nak main (kat sini dah latih sifat sabar)... Boleh tengok betapa kuatnya semangat juang mereka sbb nak dapat markah yg paling tinggi nak nak dapat new high score.... mereka juga lagi pakar meneroka macam mana nak buat trick supaya dapat markah tinggi... Dan mereka lebih bangga bila dapat kalahkan saya...
    Jadi takde lah anak dgn dunia mereka saja... Kita juga boleh terllibat dengan minat mereka :)

    BalasPadam
  8. anak-anak membesar mengikut peredaran zaman.....cikgu saya yang cakap =)

    seronoknyermelukis

    BalasPadam

Peringatan



Ini adalah blog peribadi. Tidak terkait dengan mana mana parti politik walaupun ada artikal berbaur politik secara ringan. Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog iaitu, Ben Ashaari. Saya tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli , sengaja atau tidak sengaja. Amaran dah diberikan. Sapa suruh tak baca !

Pendapat penulis tidak semestinya kekal. Boleh berubah bila ada maklumat tambahan yang punya bukti atau fakta yang lebih sahih.

Jika ada sebarang pertanyaan atau penambahbaikan , boleh hubungi saya melalui email.

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI

Blogger Sejak 2009