Langkah bijak menyewakan rumah sebagai pendapatan sampingan melalui Property Guru !

Beberapa kali aku terbaca posting rakan di Facebook yang menyewakan rumah kedua mereka atau rumah utama mereka kepada kenalan atau penyewa yang bersesuaian. Malah jiran aku sendiri pun melakukan begitu sedangkan dia berada di luar negara ! Ianya merupakan satu pelaburan jangka panjang yang menguntungkan. Harga rumah pun susah nak jatuh , kata mereka. 
Aku pernah bertanya kepada beberapa orang rakan aku mengenai tindakan mereka menyewakan rumah sebab aku tak sanggup nak melakukan begitu ! Jiran aku yang sewakan rumahnya turut pernah mengadu kepada aku tapi peliknya , dia tetap menyewakan rumahnya tapi kali ni dia terpaksa bersikap pemilih dan akhirnya dia melakukan tindakan betul. Harga sewaaanya melebihi harga bayaran pinjaman rumah tersebut ! Bermakna dia untung lagi melalui sewaan rumah itu. 
Patutlah ada yang sanggup ikat perut dengan beli dua tiga rumah lalu sewakan sebab tahu akan untung di kemudian hari ! Hurmmm.. Persoalannya , kat mana nak cari rumah yang bersesuaian dan berpotensi tinggi untuk mendapatkan penyewa berkualiti ??? 
Ok... katakanlah aku yer. Nak cari rumah kedua untuk disewakan di sekitar Sepang atau Bandar Baru Salak Tinggi. Kenapa sini ? Yang pertama , sini pun ada banyak dah pejabat kerajaan negeri dan juga persekutuan. Yang kedua , akan dibina lagi  kolej swasta dan juga awam menjadikan Sepang dan Bandar Baru Salak Tinggi ni , kawasan berpotensi untuk lebih maju. 
Alasan dah ada... Sekarang ni nak cari rumah , camana ? Sapa boleh dipercayai ? Kaki scammer banyak dah sekarang ni ! Haaaa... tak yah pening pening.. Kan PROPERTY GURU ada ! Gunakan jer. Bukan susah pon nak guna ! 
Kita boleh je 'search' mana mana lokasi dan juga kriteria yang kita nak melalui laman web Property Guru ni. Dan bagusnya , ada juga ruangan khas yang mana ada property yang dah siap mereka review! Review dari mereka yang profesional yer ! 
Mudahnya, kan ?


Tak yakin ? Tak pe.. kita cari yang dah mereka review khas. Contohnya seperti di bawah ni..
A 5.4 acres worth of freehold land is where Ehsan Residence will be built in Bandar Baru Salak Tinggi, Sepang by Ehsan Plant & Property Sdn Bhd, one of the many new developers in the country.
Venturing into property development in 2008, this developer though fairly new is actually backed up by one of the big players in the property auction field, Ehsan Auctioneers Sdn Bhd that has been around since 1993.
So don’t expect their portfolio to be extensive just yet, let alone awards and recognitions. Ehsan Plant & Property has completed small projects like modifying a shop office unit into a 5-storey budget hotel simply called Ehsan Budget Hotel, demolishing a surau to be rebuilt as a Madrasah (a college for Islamic institution), and the development of a medium-cost apartment by the name of Apartment Dimensi.
Of their ongoing projects include the development of Taman Pinggiran Markisa in Nilai, Taman Salam Nadiah in Tampin, and of course this one, Ehsan Residences in Sepang.
This project offers 320 in total of condominium units whereby 288 of them are standard units, and 32 are penthouse units, with sizes ranging from 1,070 sq ft to 2,073 sq ft, and prices ranging from RM378,000 to RM965,000.
And like their two ongoing projects mentioned, Ehsan Residence will be their first foray into developing medium to high-end properties. December 2017 will be the expected date of completion for this property. Being far from KL, how worthy is then this project either for own-stay or investment?
Continue reading this review for Ehsan Residence to find out. " - Property Guru
Kan ? Mudah kan ? Haaa.. aku kata dah ! Banyak je pilihan cuma ada antara kita tak tau nak cari camana dan di mana walhal PROPERTY GURU kan ada ! Bila dah dapat rumah baru tu nanti , kasi ubahsuai sedikit untuk keselesaan penyewa korang. Kepada siapa korang nak sewakan. 
Ok... ni satu lagi berita baik yang aku dapat tau laa di khabarkan di laman web Property Guru. Korang berpeluang untuk memenangi hadiah utama yang mana duit tu akan digunakan untuk membayar downpayment rumah baru korang nanti ! 
Menarik kan ? Camana nak join ? Mudah jer nak sertai peraduan yang dianjurkan oleh PROPERTY GURU ni.. tak susah mana pon.. Caranya begini : 
Langkah 1 : Sila ke 'My Dream Home'. Cari rumah yang korang minat di laman web Property Guru sahaja. 
Langkah 2 : Hantarkan pertanyaan ke pemaju perumahan dengan langkah yang ditunjukkan di dalam gambarajah di atas.
Langkah 3 : Lawat ke tapak perumahan yang dipilih kemudian buat pembayaran booking dan kemudian confirmkan booking transaction. 
Langkah 4 : Lawati semula ke laman web Property Guru di bahagian 'My Dream Home' dan kemudian hantarkan bukti pembayaran booking atau borang booking ! 

Kannn mudah je ! Haaa... Diulangi , RM50 ribu jika anda terpilih ! Ada dua peluang disini iaitu , membeli rumah dan menyewakan ( untung wooo ) dan kedua , menang hadiah deposit rumah baru ! Ok ? Paham ? Kalau tak paham , sila ke www.propertyguru.com.my
Jangan lupa share ke Facebook korang yer. Berkongsi infomasi , apa salahnya kan ?


17 ulasan:

  1. Satu sharing yg bagus.. Tq abg ben..

    BalasPadam
  2. Lebih mudah lepas ni. Good info. Akan share..

    BalasPadam
  3. senangnya . mcm nak join , mana tau dapat 50K hahaha boleh jimat det rmh

    BalasPadam
  4. Boleh cari dream house kat sini je

    BalasPadam
  5. Bila lah nk dpt rumah sendiri ni .. huhu papepun tq share .. senang bagi yang nak sewakan rumah

    BalasPadam
  6. Ishh untungnyaaa kalau menang rm50 ribu tu!

    BalasPadam
  7. Memang tengah berkira-kira nak tambah property ni. Boleh tengok dekat PropertyGuru ni lah nanti. Mudah dan yang penting boleh dipercayai.

    BalasPadam
  8. Ada juga kenalan..beli rumah banyak..yp bg sewa...tuan rumah sendiri sewa tempat lain... Tapi ia lebih menguntungkan katanya...

    BalasPadam
  9. Harta tanah mmg pulangan yang bijak dan menguntungkan

    BalasPadam
  10. memang senang guna property guru untuk cari rumah yang sesuai dengan bajet ......

    BalasPadam
  11. Baguslah ada Property Guru ni, macam² info pasal rumah kita boleh dapat.

    BalasPadam
  12. Terasa nak berjinak dengan hartanah ni.

    BalasPadam
  13. Menarik info ni, tq kongsi aben...

    BalasPadam
  14. wah..bagusnya ada Property Guru ni..info yg berguna..

    BalasPadam
  15. selalu dok sebut PROPERTYGURU ..now dah jelas dan faham. Tq Aben !

    BalasPadam

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI