Apa nasib kakitangan kontrak kerajaan ?

 

Ramai google mengenai nasib penjawat awam berstatus kontrak ni ..  Wow .. dengarnya lebih 50 ribu bakal menganggur selepas ni .. Tetapi ada yang ditawar kontrak yang lebih rendah tarafnya dari sebelum ni .. Bagi mereka yang belum dapat kerja kat luar tu , mungkin akan menerimanya tapi ‘nyawa’ kontrak tu pon tak panjang .. Hanya beberapa bulan jer ..

Begitulah nasib mereka .. Pernah baca kat akhbar online mengenai  isu ni dan ramai menyalahkan mereka sbb tak cari kerja dalam tempoh tu .. Pergh , diorang cakap senang jer kan ? Pandang kiri kanan la .. Kalau kata demand gaji , takkan nak sauk keje  jer ! Tu pasal ramai kena tipu !

Dengarnya , takkan sambung kontrak ( CFS) penjawat awam ni .. Entahlah .. Betul atau tidak , tunggu je la hujung bulan ni .. Hehe .. Ramai la tensen pasni ..

Best partnya , kebanyakkan berstatus kontrak ni pegang tugas kerja yang penting di pejabat .. Malah ada yang kerjanya kalahkan yang berstatus tetap .. Hehe.. Yeker ??? Aiseman ..

Penamatan penjawatan awam  kontrak ni sedikit sebanyak akan memberi impak negatif pada kerajaan BN   sewaktu pilihanraya akan datang nanti ..

Serius dasat ..

24 ulasan:

  1. pegawai kontrak lebih mengada-ada

    BalasPadam
  2. keje goverment mmg susah dpt permanent.


    swasta lak saingan hebat.
    nak seek job..
    dugaan hidup!

    BalasPadam
  3. ya incik ben..memang ada staf kontrak yg kejenye penting mengalahkan org tetap.huhu.di tempat saya, yg kontrak2 ramai dan tugasnya boleh tahan penting juga.insyaAllah sambung.mari kita berdoa semga ada rezeki..

    p/s:saya sambung setahun lagi.insyaAllah yg lain sambung juga.

    BalasPadam
  4. kesian dengan nasib mereka..kerajaan sepatutnya serap mereka ni kejawatan tetap berdasarkan pengesyoran ketua jabatan dan tempoh perkhidmatan..hmmm

    BalasPadam
  5. betul tu...staf kontrak memainkan peranan besar jugak pada kelancaran tugas... pttnyer diorang ni diserapkan terus...pastu x perlu dinaikkan umur bersara tu sampai 60... sb ini la salah satu penyumbang kepada staf kontrak x dapat ditetapkan...

    BalasPadam
  6. biasanya memang mcm tu lah..yg status tetap tu pemalas sikit..semua dia bagi kat pekerja kontrak..pekerja kontrak mana leh cakap byk kaann..

    BalasPadam
  7. Ramalan keadaan ekonomi Malaysia/dunia untuk tahun 2012 = no good.

    Risau gak nih...


    Terbaru dari Logokoko:

    [U] Video khas ulangtahun ke-18 Tragedi Highland Towers

    [10PG] Kenapa b*bi yang menjadi mangsa?

    [U] Promosi Hebat! Jimat RM0.00!

    BalasPadam
  8. Pekerja kontrak dan berjawatan tetap sama-sama penting dalam organisasi kerajaan. Cuma yg berjawatan kontrak nampak lebih rajin sebab jika kurang efisein kontrak mereka boleh ditamatkan mengikut terma2 kontrak..

    Tajuk entri terbaru di blog JR: "Ganas Giler...Polis Sepak, Pukul, Seret Dan Koyak Tudung Wanita"

    BalasPadam
  9. maera sgt2 kesian kt kwb2 yg sungguh2 nak cari keje.last2 masuk govemen dpt kontrak saje.kerja macam orang gila tapi tak diberi peluang utk jwtn tetap. same goes to my sista in law. kesian sgt.yg dpt permenant tu, jgnlah jadi malas. sorry to say tp memang byk sgt maera tgk bila berkunjung ke putrajaya. at 8.30 am masih makan nasi lemak + mug atas meja.kita nak buat urusan simple aje, depa boleh biar kita tunggu 30 min.hurm..

    BalasPadam
  10. bersyukur jadi kakitangan kerajaan.Lebih2 lagi hari ni sbb dpt gaji dan bonus!Bolehlah belanja anak murid!

    BalasPadam
  11. kebanyakan yang berstatus kontrak ada yang kerja puluhan tahun...kalo ada rezeki dapat tetap...kalo x...sampai tamat perkhidmatan la jawabnya...most of them dah banyak pengalaman kerja...rugi kalo xdapat tetap...mudah2an golongan ini tidak akan dipersiakan...

    BalasPadam
  12. kontrak xpe lagi bro..mcm saya ni, status SAMBILAN je..lagi sadis. gaji ciput tp keje sama level je ngn tetap J41 yg lain. kadang2 tu lagi teruk. da 4 tahun camni. bukan xcr keje lain. cuma rezeki lum ade lagi. bertahan jerr smbil terus berusaha cari keje lain

    BalasPadam
  13. penjawat awam dikurangkan tanpa kita sedari...huhuhu.dulu kalut hentam belah 'sana' nak kurangkan penjawat awam..;) peace.

    BalasPadam
  14. Sedih bacakan...

    Saya jugak salah sorg kakitangan kontrak dah 10 tahun pon..

    kita berpijaklah dibumi yang nyata.. kerja yg diamanahkan buatlah dengan seiklasnya.. berdoa smoga rezeki yg diberikan berpanjangan..

    kalau asyik pikir jer tetap tak tetap...saya dibawah badan berkanun, JPA yg buat keputusan. xada kesudahanya.. Now saya fikirkan yg positif... rezki yg Allah SWT berikan, Alhamdulillah..

    InsyaAllah, perkara2 yang baik akan dtg.

    bersabarlah, walaupon hati kecil redup kelihatan.. :)

    BalasPadam
  15. kesian mereka kan... bukan senang nk dpt kerja skrg. hmm...

    BalasPadam
  16. kesian mereka. Kalau bekeluarga, lagilah pening. Orang luar senanglah bercakap suruh abik aja mana-mana kerja tp kalau bayar seciput aja, camner nak hidup. Barang makin mahal.

    Utk pegawai-pegawai kontrak, bersabar, teruskan usaha murni, bekerja dengan ikhlas dan selebihnya bertawakal kehadrat Alah SWT.

    BalasPadam
  17. jangan risau..kerajaan tak kan buang macam tu je..banyak jasa staf kontrak ni..nak2 time gawat dulu..

    BalasPadam
  18. alamak ! xkan kena mnganggur pulak lepas nih? :(

    BalasPadam
  19. masing-masing ada fungsi dan nilai sendiri..

    BalasPadam
  20. walaupun sy keje swasta,sy ttp simpati ngn mereka yg keje gov..fmly oun ada yg keje gov.adik2 masih blaja..camne la mrk nak keje nanti..

    BalasPadam
  21. nak cari kerja, nak cari kerja... nak cari kerja, nak cari kerja...

    BalasPadam
  22. erm, alhamdulillah i disambung lagi setahun. tapi dorang dah bagi warning, sambung untuk setahun ja. pasni, xdo dah. memang dorang tak nak staff kontrak neyh. padahal memang staff kontrak la yang banyak buat keje compared dengan yang tetap..

    BalasPadam
  23. errr takutnya semua komen diatas ni..kesian..

    mak abah dok suruh masuk gov "contract pun xpe,nanti mesti serap je"

    BalasPadam
  24. mama ema....
    x sume kontrak cm 2...de jgk yg wt keje setngh mati..tp sp yg dpt nm?sp yg dipndang?kontrak tau ttp...pkla sndri k...kte kene ingt,xselamanye kte kt ats....

    BalasPadam

Peringatan



Ini adalah blog peribadi. Tidak terkait dengan mana mana parti politik walaupun ada artikal berbaur politik secara ringan. Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog iaitu, Ben Ashaari. Saya tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli , sengaja atau tidak sengaja. Amaran dah diberikan. Sapa suruh tak baca !

Pendapat penulis tidak semestinya kekal. Boleh berubah bila ada maklumat tambahan yang punya bukti atau fakta yang lebih sahih.

Jika ada sebarang pertanyaan atau penambahbaikan , boleh hubungi saya melalui email.

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI

Blogger Sejak 2009


Dikuasakan oleh Blogger.