Dapur Tanpa Sempadan...

Khamis, 5 Januari 2012

Bahasa memainkan peranan penting dalam blog !

 

Akuh ?

Kiter !

Dier !

Mereker !

Jikew !

Ak !

Dan banyak lagi … Ya , betul ! Blog tu korang yang punya .. Takde sapa nak larang aihh ..Lantak pi laa.. Tapi bagi aku la kan , guna bahasa santai atau bahasa pasar kalau malas nak berbahasa parlimen ! Tu belum lagi bahasa istana kan ?

Buat rakan blogger terutama yang masih di bangku sekolah tu , aku syorkan guna bahasa melayu yang Hang Tuah guna atau kalau malas sekali pon , pakai je bahasa David Teo ..

Aku rasa malu pulak bila bangsa asing beria belajar menulis dan bertutur dalam bahasa Melayu .. Tu belum abe bangla , myanmar dok cuba cakap walaupun terkelat-kelat muka diorang ..

Kita ? Kalau boleh gulung lidah tu, confirm lagi best kan ?  Jadi , buat mereka yang dapat A1 atau nyaris dapat E tu dalam bahasa melayu tu , bercerita la dalam bahasa ibunda kesayangan kita ni .. Macam aku kata tadi la , kalau malas nak guna panjang-panjang , santaikan je .. Tapi bukan skrewkannya !

35 komen :

japillala berkata... [Reply to comment]

setuju! kadang kdang bila blogwalking kat blog yg menggunakan bahasa yg sedemikian terus tekan kotak X yg berwarna merah sebab tak paham! HAHA

ShafyqOnlyy berkata... [Reply to comment]

budak-II tak suka tulis BM yang betul sebab alasannya lambat . nak SHORTFORM juga . tapi SHORTFORMnya macam !@#$%^&* . tak faham langsung .

Makbed berkata... [Reply to comment]

same la.. terbukak blog yg tulis "kewr", "jiker", "aq" bagai tu, terus tutup. lemas!

Umar Kadir berkata... [Reply to comment]

bahasa melambangkan peribadi penggunanya! cheers :D

Az Meeda berkata... [Reply to comment]

nak baca pon x de mood.. last2 tekan aje X tu

faizulosman berkata... [Reply to comment]

bosan gak bahasa yg macam tu.. tak paham sebenarnye...

Lydia Miza(Aidyl Azim) berkata... [Reply to comment]

penat nak memahamkan entri mereka.last2 tak baca habis pun.AK tu aku ke?huhu

Boyz_ed berkata... [Reply to comment]

Yup ! Betol2 ! kdg2 boleh terbelit lidah nak membacanya . :D

Faiz berkata... [Reply to comment]

saya juga setuju..tapi kadang2 terlepas juga 1-2 perkataan :D

Mizfantagiro berkata... [Reply to comment]

sy pun pening nak bace kalau guna ayat berbelit2 nih..

ridzuan sujari berkata... [Reply to comment]

kadang2 kalau ad blog yang tulis entri dengan tulisan yang diringkaskan, rasa cam malas plak nak baca... =)

http://ridzuangjanz.blogspot.com/2011/12/contest-pesta-puisi-islam.html

cik bunga berkata... [Reply to comment]

bahasa kan jiwa bangsa. mmg lemas nak baca. rasa cam terbelit2 lidah.

Ayuni berkata... [Reply to comment]

culture is portrayed through the language....

Sunah Sakura berkata... [Reply to comment]

ejaan pun...kadang2 jadi lain maknanya...err... :p

Nisa Greennnpanda berkata... [Reply to comment]

alamak.. blog sy full english..camne nie? huhu~.. T_T

cik bell (: berkata... [Reply to comment]

hahaha setuju sangat. lagi lagi yang ade -ew blakang perkataan tu. sayew ngadew. huh menyampah. haha

Lyssa Faizureen berkata... [Reply to comment]

bahasa Hang Tuah ? Hatta , Maka tuh semua ker ? hehehe

Apple Zara berkata... [Reply to comment]

Agree ! :)

ubaidillah zulkefli berkata... [Reply to comment]

nice lahh..takkan melayu hilang dinunia..bahasa jiwa bangsa..takkan lari gunung dikejar.. =p

JR berkata... [Reply to comment]

Betul tu...jangan "bola" dieja "boler" pulak....

Tajuk entri terbaru di blog JR: "Cuba Fikir: Bolehkah Manusia Menghamili Binatang?"

Scarlett O'Hara berkata... [Reply to comment]

Bahasa Hang Tuah, bahasa romantik.Alangkah indahnya jika kita berbahasa hang Tuah? :D Nak tak?

teko_milo berkata... [Reply to comment]

serius la broo.memang meluat bila baca.dah pernah buat entry pasal nie.tapi ada plak yang komen kata tu identiti.hermm then kata "jgn syok sendiri sudah." ntah kata kat aku ke ape agaknye.huhuhu sedih le plak.

Alieza Dayasari berkata... [Reply to comment]

setuju sgt.. bahasa itu penting..
terlalu formal pun x ok....
terlalu sempoi sgt pun susah... adakala sy tak fhm bhs2 remaja..

Prince berkata... [Reply to comment]

Haha...nak baca pun kena fikir pula perkataan tu ",

NURFERL berkata... [Reply to comment]

begitulah hendaknya.. ahahai..

vivana berkata... [Reply to comment]

dah jadi trend sekarang sampaikan aku yang tua terikut-ikut. Seeloknya gunakan bahasa yang betul, akupun pernah tak faham langsung message yang disms kepada aku oleh budak muda ni.

http://titisanhatiku.blogspot.com/

Mama Syamil a.k.a Miza berkata... [Reply to comment]

Sangat setuju dengan Tuan Punya Blog. Bahasa Jiwa Bangsa...

Nalisa Syahira berkata... [Reply to comment]

bahasa jiwa bangsa

♥ ieRa ♥ berkata... [Reply to comment]

bahasa jiwa bangsa..guna la bahasa yang betul n mudah faham...

Azura Mendezz berkata... [Reply to comment]

Sejujurnya Cik Mendezz xkan follow blog yg dengan sengaja menyalahpeningkan bahasa Melayu yg pada dasarnya mudah ni..
stresss sebab nk fahamkan satu hal..pastu nk enjoy baca entry pon susah..
=)

Nur Lavender berkata... [Reply to comment]

terlampau nak singkatan smpai xphm satu habuk pon..huhu

misshannajr berkata... [Reply to comment]

hamba juga tidak suka jika tuan hamba sekalian berbahasa seperti ini..hamba kurang faham..kan lebih molek kiranya dieja dengan betul..amacam,,pass tak bahasa hang jebat sya hehe..

Iffika | Ruslan berkata... [Reply to comment]

HAHA ramai budak sekolah yang buat benda ni kan . nasib saya dah tukar harharhar~ XD

sueMUNCET berkata... [Reply to comment]

hahaha!

memang kurang faham bila orang guna bahasa macam tu..

Nurul Syafiqah berkata... [Reply to comment]

assalam...abang ben,nak minta pendapat ni....hehe....pada abang ben la,penggunaan bahasa singkatan ni makin berleuasa,kan?so,adakah ianya akan memberi kesan terhadap golongan belia juga remaja zaman sekarang?terutamanya golongan pelajar...apa kesan jangka panjang andai bahasa singkatan ni digunakan secara berleluasa?terutamanya terhadap bahasa itu sendiri?juga terhadap golongan remaja?dan..pernah tak abang ben terbaca mana2 sms atau blog atau fb atau twitter atau lain2 page menggunakan bahasa singkatan secara keterlaluan sampaikan abang ben sendiri pun tak faham??

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI