Dapur Tanpa Sempadan...

Selasa, 27 September 2016

Kenapa aku patut kembali ke Sg.Lembing , Pahang ?

 

Aku selalu je lalu Kuantan ni. Tapi tak pernah terperasan akan Sg.Lembing. Yang aku tahu , Taman Negara yang terletak di Pahang. Di usia 40 tahun barulah aku tahu yang Pahang punya bandar kecil yang punya sejarah terkenal di dunia ! Haaa.. korang pon tak tau kan ? Apakah tarikan bersejarah tu ?

Hurmm.. Sepanjang hari berada di bandar Sg. Lembing ni , barulah aku tau akan tarikan serta sejarah yang membuka mata dunia. Di sinilah terletaknya lombong bijik timah terbesar dan terdalam di dunia ! Tau tak? Haa…. juga dikenali sebagai El Dorador Timur.

Serius , aku kagum bila tengok replika lombong Sg. Lembing ni. Aku rasa , sekolah sekolah di Malaysia patut buat rombongan ke sini. Sangat membuka mata ! Biar anak anak masa kini tau betapa sukarnya nak membangunkan serta memajukan sesebuah bandar .

image

Kedua , tempat yang patut lawat ialah.. bekas lombong Sg.Lembin ni sendiri.. Fuh , memang best ! Biasa dok tengok filem mengenai lombong bijih ni.. tapi kali ni , dapat masuk dan alami sendiri betapa manusia satu tika dulu , bergadai nyawa untuk teruskan kehidupan..

image

image

Dalam ni satu tika dulu , memang panas ! Nasib baik ketika kitorang gi tu , sejuk sedikit cuacanya.. Huhuh.. Terasa macam ada aircond dalam ni.. Heee.. walhal ? Fuhhh..

image

Dua tempat menarik ini adalah ‘pembuka selera’ untuk kitorang. Hehehe.. Dan paling menariknya ialah..

image

Xcape Resort Sg. Lembing !

Nak pergi ke resort ni , kena masuk dengan mengunakan pacuan 4 roda ! Haaa.. Memang best ! Terasa cam join Camel Trophy jer.. Hehehe.. Pastu .. pastu.. dalam ni korang akan tinggalkan semua gadget ! Kenapa ? Sebab tiada signal sama sekali. Untuk buat call tu , ada la.. tapi internet , enggak ada dong ! Hahahaha..

image

Tu belum tengok resortnya yang cukup mendamaikan ! Bayangkan kat sini.. tiada gangguan ! Memang betul betul dalam hutan. Haaaa.. Masa ni la korang akan dapat mengenali hati budi kawan kawan korang terutama bagi mereka yang datang sini , mengadakan kem motivasi atau percutian berkumpulan.. Memang berbaloi !

image

Er , memang kitorang akan kembali ke sini. Nak join ? Nanti aku cerita pasal resort in eh.. hehehe.. Panjang lebar gitu ! Berminat ? Sila tempat dengan segera :

Call/Whatsapp: 013-4243333 / 019-524999

4 komen :

Myz Ramz berkata... [Reply to comment]

memang best masuk terowong tu...sejuk je...sebab ada lubang angin...tapi bila dah masuk jauh sikit rasa seram pulak...hehehehe...

Shiqeen Sattar berkata... [Reply to comment]

Betul.. bila talk to each other we can see each other. Selalunya talk to each other we see handphone masing2. No focus no feel.

amelia ramli berkata... [Reply to comment]

wahhhhh...sy dh 36thun pun xtau kat sg lembing ade tempat bersejarah...
dan bl bc psl Xcape Resort tu terus rs mcm nk kesana je...
bila la dpt merase ke sana...

Rozita Abdul Rahman berkata... [Reply to comment]

teringin nak ikut lainkali... boleh bawak family tak ben?

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI