Nama blog dikebas orang !

Blog dah popular ... Orang dah kenal blog kan ? Trafik dah best .. Tapi masih ada yang kurang ... Apakah ?

Masih lagi berbin / binti BLOGSPOT.COM , kan ?? Panjang je nama bila nak kasi kat kawan kawan kan ? Kalau DOT COM kan best ! Erk.. penting ker ??? Takkan sekadar best jer ??

Aku bagi contoh yer .. BENASHAARI.BLOGSPOT.COM .. Trafik harian katakanlah , dah mencecah 5 ribu UV .. Best tak ?? Best la kan .. tapi nama blog tak komersial lagi .. kot nak jual produk seperti biskut ke , nak letak nama kat situ kan ? BENASHAARI.BLOGSPOT.COM .. Hurm.. panjangnyaaa... kalau BENASHAARI.COM .. best je kan ??

Contoh kedua .. katakanlah , nama BENASHAARI.BLOGSPOT.COM dah mula terkenal .. kemudian aku nak beli domain .. tau tau , ada orang beli dah nama BENASHAARI.COM .. Tak kenal sapa yang beli lak tu !! Adus.. dah tu , takkan nak tukar nama lain atau kekalkan je nama sedia ada ? Dan org yang beli tu sah sah boleh gunakan nama domain tu.. Bukankah satu kerugian ?? Nak bg naik nama tu bukan mudah ... tau tau ada orang amik kesempatan.. Atau silap silap dia jual kat kita dengan harga yang lebih tinggi.. Bisnis tuu.. hurmm ..

Jadi apa perlu buat ??? Beli domain... jadikan DOT COM ..

  • Mahal ker ?? Bergantung .. ada yang semurah RM30 setahun
  • Perlu ubah blog tak ? Tak perlu.. g ke setting dan buat penambahan sedikit saja.
  • Susah tak ? Tak langsung!
  • Perlu tukar dari BLOGSPOT ke WORDPRESS ke ? Tak perlu ..

Bila dah setting semua tu , secara automatik link lama blog anda akan di directkan ke nama baru .. Mudah je kan ? Seperti isi borang je ...

Kalau benar berminat dengan blog anda , jadikan nama blog anda itu hak anda .. Jika berminat nak mengetahui dengan lebih lanjut .. boleh tanya dengan BORAK KOSONG .. Dia baru je jadikan blognya www.borakkosong72.blogspot.com ke www.borakkosong.com .. hehehe...

16 ulasan:

  1. Owhhhh, begitu pula, thanks bro, baru saya faham, huhuhu, cian, masih belajar lagi ni....

    BalasPadam
  2. nakkk!!!.. tapi, tanak sekarang. nanti nak jugakkkk!!!.. dah lame tanam impian tu.. :)

    BalasPadam
  3. teringin jugaklah..
    macam bestjerr...

    BalasPadam
  4. itulah impian ku...$$$$.com...waaaa.... insyaallah... hak milik setiap insan...oppss

    BalasPadam
  5. ooo..macam tuh ke bro??
    baru ke plan naklbeli domain gakk..

    BalasPadam
  6. bro benr leh intai blog http://aimandecloud.blogspot.com/ nie x. tgk agak2 dah leh ke nak beli domain hahha dah lame aku ngidam nak .COM je. tapi tunggu name naek skitlagi kot. ben! reply k!

    BalasPadam
  7. urm ben. ape web domain ben pakai? x nak promote ke?

    BalasPadam
  8. klu thun sterusnya xbyr wit utk domain pe kesnya pada blog, ada efect pd trafik atau kembali pd asalnya?

    BalasPadam
  9. baru perasan blog ko dah tak `bin blogspot` minggu lepas..

    rupanya, mcm nie....tq yer ben

    BalasPadam

Peringatan



Ini adalah blog peribadi. Tidak terkait dengan mana mana parti politik walaupun ada artikal berbaur politik secara ringan. Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog iaitu, Ben Ashaari. Saya tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli , sengaja atau tidak sengaja. Amaran dah diberikan. Sapa suruh tak baca !

Pendapat penulis tidak semestinya kekal. Boleh berubah bila ada maklumat tambahan yang punya bukti atau fakta yang lebih sahih.

Jika ada sebarang pertanyaan atau penambahbaikan , boleh hubungi saya melalui email.

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI

Blogger Sejak 2009


Dikuasakan oleh Blogger.