Dapur Tanpa Sempadan...

Rabu, 23 Julai 2014

Tiada lagi DISNEY untuk anak anak aku !

 

Kenapa ??? Lama dah aku tau tapi kurang waspada ! Hurmm.. Kesannya , memang nampak la sekarang ni .. Anak anak kecil termasuk kita sendiri yang membesar dengan kartun kartun Disney dan juga seangkatannya , ‘memuja’ dalam tak sedar !

Tengok saja kartun kartun adiwira atau superhero bila diadaptasikan ke filem.. Kita yang dah besar panjang ni jugak gi tengok ! Kenapa ? Sebab dari kecik lagi dah minat ! Bermakna mereka berjaya ‘brainwash’ kita dah !! Hurmm ..

Mereka berjaya dengan agenda mereka ..

Aku dah syak .. Ayat ni macam pelik je dalam Disney MickeyMouse Club House.. Hurmm.. Aku try carik maksudnya , tapi tak jumpa.. Alhamdulillah , berjaya jumpa dalam buku yang aku cari ni !

Dan paling menarik ! Tadaaa ..

Mesti ada yang nak nafikan kan ? Hehehehe .. Tak percaya ? Mestilahh.. Dah kena brainwash ! Maka tak percaya laahh.. Ada ke nampak puteri puteri ni bertudung dan menutup aurat dengan sempurna ? Heee.. Mesti laa… Bukan orang Islam yang buat ! Jadi yang kita yang Islam ni nak sanjung watak watak ni kenapa ? Aisey..

46 komen :

Muhammad Khairuddin Lim berkata... [Reply to comment]

nice sharing...

Akif Imtiyaz berkata... [Reply to comment]

Dalam tak sedar rupanya kita dah disogok benda ni yang dah sebati dalam diri ..tHANKS eN BEN ..satu peringatan untuk kita semua ...Mihasabah diri

Suria Lekatlekitgurl berkata... [Reply to comment]

mujur anak saya tak gemar kartun2 disney. dia suka kartun2 Malaysia yg mcm upin ipin, boboiboy pada zaman dahulu.. local taste katanya..

Nurul Aini berkata... [Reply to comment]

Waktu sekolah dulu, ustaz pun ada cakap, tapi buat2 dengar dan tak tahu je..Mungkin sebab terlalu "taksub" dengan watak superhero Yahudi ini.

Niena Muhammad berkata... [Reply to comment]

:'/

Afzan Rahman berkata... [Reply to comment]

Nak cari buku ni

ummi aqilah (LM) berkata... [Reply to comment]

Terima kasih byk2 atas perkongsian ni...

Pertolongan Allah berkata... [Reply to comment]

Ben ashaari Nak pinjam entry boleh???

Ana Muslim berkata... [Reply to comment]

baru ku sedar...huhuhu

EjamOthman berkata... [Reply to comment]

hidup upin dan ipin serta boboiboy...

Niyaz ayani berkata... [Reply to comment]

perkongsian yang bermanfaat abang ben.

lyana berkata... [Reply to comment]

mohon share yek...tq for info..

eima berkata... [Reply to comment]

hmmm betui tu ... nampak nya kita kena tapis la rancangan TV kita

O'gosh Iskandar berkata... [Reply to comment]

Alhamdulillah..makin ramai yang alert dan sedar mengenai ini...saya dan hybby pun banyak membaca buku2 mcm ni...Kalau abg ben rajin bole baca kat http://vigilantcitizen.com/ sebab kat situ banyak jugak huraian tentang illuminati..MK Ultra...simbol dalam kehidupan seharian..Selain tu boleh search byk video kat Youtube mngenai ini antaranya The Arrival dan King's Solomon's Temple...Sekadar berkongsi...

hani zaha berkata... [Reply to comment]

Ok..no more disney for my kids..thanx for d sharing... :)

Cik Shuhira Cantek berkata... [Reply to comment]

ishh..bahye gak ni..dlm mse sama.dh menyimpangkan akidah anak2 dlm diam. si kkk mmg suke tgk cirte ni siap sebut pkataan tu bile main ngn adik die.. skng dh tau maksudnye mmg kene pantau la.
thanks for sharing..:)

Wan Nurul Akmal berkata... [Reply to comment]

Satu prkngsian yg mmbuka mnda tntg agenda Yahudi

Aisy Nasiha berkata... [Reply to comment]

Masya Allah. Maksud perkataan dlm mickey mouse tu macam tu ke? Anak saya suka tu tengok dan kalau part tu dia pun sama sebut. Memang jahil saya nampaknya. Lepas ni mmg kena pastikan anak tak tengok lagi mickey mouse ni.. mmg tak sangka langsung ni.

cikja berkata... [Reply to comment]

Btul..sya pun ada buku ni..

Cili Pedas berkata... [Reply to comment]

Citer drama melayu pun byk pompuan x pakai tudung. Boikot citer melayu. Skandal-seks-rempit-bohsia.. melayu sgt..

Cili Pedas berkata... [Reply to comment]

Alex N answered 4 years ago
well, get ready for difficult Russian phonetics.

Мышка (M yi -sh-kah) is for a "little mouse", YI sounds like "i" in "magIc"
Мишка (Mee-sh-kah) is for a little bear
Миска - (Mis - kah) is for a bowl
Мушка - (Moo-sh-kah) is for a little fly

Russian word sound similar but have different meanings.

sumber: https://answers.yahoo.com/question/index?qid=20100501051628AA4Z2i4

Shuaibah Faudzi berkata... [Reply to comment]

Thank u..nice sharing..skrg nie kne ajar anak2 mengucap pula..

Shuaibah Faudzi berkata... [Reply to comment]

Mne nk cari buku ni ye? Bagaimana pula dgn cerita frozen ye? Boleh kongsikan bsama?

Shuaibah Faudzi berkata... [Reply to comment]

Betol tuh...subhanaAllah..

Wan Amirul Wan Shamsir berkata... [Reply to comment]

Saya belajar Hebrew. Mickey tiada kaitan dgn maksudnya setakat yg saya tahu.

siti nurafida noh berkata... [Reply to comment]

Astaghfirullah..
Perang saraf sebenarnya lagi besar keburukannya.

zaidah ahmad berkata... [Reply to comment]

Betul..sbb tu xminat nk bli tv...byk keburukan..katun2 melayu pn bkn bagus sgt..byk yg xde motif..
By the way..blh la tgk youtube: THE ARRIVALS PART 3:CHILDREN MIND CONTROL

DrRatna berkata... [Reply to comment]

Watak kak ros dan cikgu upin+ipin tu pun x tutup aurat jugak. Ape citer?

yua nifa berkata... [Reply to comment]

Sebenarnye astro yg kene pilih cerite muslim
Yg mengajar tentang agama banyak sebenarnye

gema berkata... [Reply to comment]

wow....one of the stupidest entry I had ever read....kudos

Mohd Danial berkata... [Reply to comment]

Syarikat astro memilih AMDOCS iaitu syarikat israel sbg pengendali sisyem mereka..

Bitt (double IS) berkata... [Reply to comment]

Tengok the arrival..lama dah ckp pasal benda tu

Ainim Suju berkata... [Reply to comment]

Assalamualaikum.. Sejak kecil kita dah dipengaruhi cerita sebegini kerana kita sendiri kurang kefahaman mengenai asal-usulnya. Bila dah tahu ni kenalah berhati-hatikan

iZan R berkata... [Reply to comment]

Kenapa nak campur bahasa Russia, Yahudi dan English lak. Gunakan Bahasa Ikthirtuk, Klingon dan Urdu. Maksud dia akan jadi lebih gempak. Hahahaha. Lepas tu translate lak maksud Slamat Hari Raya. Kita mungkin dapat sesuatu dari situ. LOL!

Donut berkata... [Reply to comment]

Exactly. Mishka muska ni varieties of the word mouse. Bole tak buat research dulu sebelum petik je fakta menipu ataupun tk berasas nk kaut views? Bab Superman tu hello, dah creator nye jewish, mmg la dia cari inspiration gitu. Tahun lepas man of steel punya movie ada simbolism jesus christ, tk nk hentam agama kristian pulak ke?

Korang ni semua pun siasat la dulu. Jgn main telan je.

Nur Fauzi Bassar berkata... [Reply to comment]

Bole ke tak bahasa lain pulak mcm mane? bermain dlm fikiran kenapa nak kaitkan dengan bahasa tertentu saje.

Snow White tu mcm kelakar. Watak dalam katun malaysia pun tak tutup aurat sempurna juge..

* berfikir dari sisi yg lain....

Irnie Sharima Basir berkata... [Reply to comment]

Kita ada Ana Muslim :)

Aishah Ahmad berkata... [Reply to comment]

Produk muslim kita tak segagah produk dr luar.katun kita pon x dpt tempat di kalangan budak2.caranya, jgn kasi tgk dr awal.baru la budak2 x kenal

Meezzy Mee berkata... [Reply to comment]

Artikel yg ntahapahapa...nk sgt cr yg salah smpi cmpr mcm2 bahasa siap nama org lg..pastu nk srh tutup aurat plak..hey..artis malaysia pn sikit je yg tutup aurat..kak ros dlm upin ipin pn xtutup aurat...adoila sakit kepala..

Una berkata... [Reply to comment]

lagi elok tgk boboiboy, yaya pakai tudung :)

rizal berkata... [Reply to comment]

Ni la yg dimaksudkan emo terlebih. Rasional on puteri2 syaitan? What were u thinking? Kreator tu mana la nak tahu tudung ke tak tudung? Mengapa kita org malaysia melayu islam berfikiran kolot sgt. Kalau diorang buat character bertudung kita akan emo tanya kenapa mereka mempersendakan kesucian wanita islam? Kan? Yg penting kartun2 tu membawa unsur yg baik, tidak membawa mesej buruk. Cuba compare kartun tak bertudung puteri2 syaitan tu dgn cerita KL Gangster terbitan oleh sebuah negara islam.....kita nak anak kita tengok yang mana? Kita pun sebagai seorang islam dari negara islam yg tengah membangun masih lagi belum sempurna so pls dont make the rest of us sound idiotic. Arent we all the children of the book. Tq

rizal berkata... [Reply to comment]

Patut la ulasan one sided je.....kena dapat kelulusan! Why? Pasai takut kena hentam la tu...betui tak En. Ben?

rizal berkata... [Reply to comment]

Ben Ashaari.....you telah memalukan rakyat Malaysia. Pls get lost and live somewhere else hahaha

Dkna Abza berkata... [Reply to comment]

ermmm...

izzati husna berkata... [Reply to comment]

saya ni peminat movie tegar.. dan saya bersetuju dengan abang ben.. sebabnya setiap kali movie diorang mesti adalah sikit.. salahkan middle east. apa2 pun salah middle east . lepastu term term dia guna pun nmpk sgt dh .

Ainul Azila berkata... [Reply to comment]

Hahahaha. I love this comment!

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI