Konsisten itu mahal harganya !

by - Selasa, April 14, 2026


Ada yang tanya camana aku boleh tak makan nasi bertahun ? Camana aku boleh berhenti minum kopi walhal kopi tu kegemaran aku satu tika dulu ? Begitu juga dengan makanan segera seperti megi , burger dan sebagainya. 

Tak susah sebenarnya. Kalau kita belajar pasal nutrisi dan kesan pada tubuh badan, kita akan takut dan risau. Bukan takut mati tapi nak elak dari tanggung derita berpenyakit. Ya, sakit itu ujian tapi kalau kita tak berusaha menjauhi , memanglah kita menjemputnya. 

Makan itu nikmat. Seronok untuk kepala otak tapi belum tentu pada perut kita. Apa yang kita makan umpama apa yang kita nampak dengan mata kita. Cantik , menarik tapi belum tentu berkhasiat. Kan... Serupa tengok kereta mewah atau perempuan cantik / lelaki kacak seperti aku. Belum tentu bahagia jika memiliknya. Haaa , gitu. 

Nak ubah gaya hidup.. kena belajar konsisten. Paling mudah nak konsisten dan disiplin , kita mulakan dengan bangun solat subuh berjemaah. Tak kisah la nak ke surau masjid tapi bangun.. bersihkan diri dan berjalanlah ke sana. 

Jika berjaya konsisten , pasti takkan ada masalah untuk konsisten bersenam atau gi gym. Seterusnya tak isu bab penjagaan pemakanan sihat. Sebelum nak telan , akan pikir dulu baik buruk pada tubuh badan, Sama seperti solat subuh berjemaah. Kalau kita tau akan kenikmatannya , pasti akan terasa kerugian bila meninggalkannya. 

Nak berjaya di dunia dan akhirat... ubahlah... konsisten dan disiplin. Takda sapa akan lakukan untuk kita. Tapi kita sendiri kena ubah.. 

You May Also Like

0 comments