Dapur Tanpa Sempadan...

Sabtu, 7 April 2012

Sama la kita ..

Masih lg di hospital ..  Baru lepas bertegur sapa dgn seorang bapa yg kebetulan duduk sebelah aku .. Anaknya pon kuning .. Baru hari ke 9 dan Qhaliff dah  7 hari ..


Dia kata anaknya pon baru je kuar dr NICU .. Katanya wife dia berdarah 'O' , jd anaknya mmg berpotensi dpt kuning tu tinggi ..


Tp nampak dia cool jer .. Berpengalaman la katakan .. Anak keduanya .. huhu ..


Dah 2 jam kat sini .. Tunggu keputusan darah mmg bukan sekejap .. Tak percaya aku punya kesabaran begini ! Huhu ..


Published with Blogger-droid v2.0.4

28 komen :

are_lin@yu berkata... [Reply to comment]

Sabar separuh drpd iman..;-)..

faiz fakhirin berkata... [Reply to comment]

be cool n calm down...senyum..

MISS Z BERCELOTEH berkata... [Reply to comment]

harap Qhaliff ok..kuningnya tak tinggi....
jangan lupa makan pula new papa..huhuhu

Liza Abu Bakar berkata... [Reply to comment]

demi anak tersayang & isteri tercinta, kesabaran tu datang sendiri.

YaYaNsMuM a.k.a YM berkata... [Reply to comment]

ben, bg baby minum susu ibu kerap. Especially, kolustrum tuh, mmg penawar plg mujarab utk Jaundice.bb jaundice mmg suka tdo, klu dier asyik tdo, kuning makin naik,so kejut dier sekerap mgkn utk minum susu.psl kolustrum tu, ben google la klu nk thu lbh lnjt k? Speedy recovery ya, insyaallah.

Mamaleesya berkata... [Reply to comment]

Bila dah jd bapa otomatik perasaan kebapaan tu wujud. Apa2 buat pun mesti ingat si kecik dulu.

Tp perasaan ibunya kena selalu tgkkan juga. Sbb ibu baru, tak biasa lg kdg2 letih berjaga malam, letih menyusukan anak, nak ikut pantang lagi. Mmg rasa mcm nak menangis pun ada. Kalau ramai yang take care ibu, dptlah ibu berehat.

Nur Hawa Mohd Zin berkata... [Reply to comment]

ben kalu ibu berdarah o kemungkinan dapat kuning pd anak mmg tinggi ke? awe darah o

Salina@IbuAqil berkata... [Reply to comment]

Bila dah jadi ayah atau ibu.. Bynk benda mustahil & jarang kita dpt buat kita akan buat atau berusaha utk buat.. Salah satunya kesabaran & toleransi yg tinggi.. Tahniah bro.. Comel lil prince.. "Dulu hubby saya pon cam tu gak.. Kureng sabar.. Tp bla dah beranak, dia lg penyabar dari wife dia ni.." Hik3!!!!

[ Yuyu Atiqa ] berkata... [Reply to comment]

Assalamualaikum..
semoga Encik Ben terus sabar menempuhi ujian ini.. ameen. :)

::MiszRotiKaya:: berkata... [Reply to comment]

sabar bro.. smoga Qhaliff cpt smbuhh

zainatul abu bakar berkata... [Reply to comment]

oho..semuga Qhaliff cepat sembuh dr penyakit kuning nya. alala tomei nya Qhaliff :))

Nurul Alyaa berkata... [Reply to comment]

semoga semuanya akan baik2 saja. dlm hal2 yg mcm ni, mmg perlukan bnyak kesabaran. so harapnya, abg ben bnykkan bersabar. :) insyaAllah, little Qhaliff akan sembuh xlama lgi. :)

Mat Gebu berkata... [Reply to comment]

Syukur alhamdulillah diberi sifat kesabaran sedemkian rupa....satu lagi jangan gelojoh ok... ^__*

Sunah Sakura berkata... [Reply to comment]

kadang2...nope..kehidupan SELALU mendidik kita menjadi insan yang sabar... :)

Laurie Gina berkata... [Reply to comment]

wahh .. renungan kasih sayang seorang ayah :) Huhu .. semoga Qhaliff cpt sembuh :)

Cik FaRiZaM berkata... [Reply to comment]

soga qhaliff cpt sembuh. amin

shahrazali berkata... [Reply to comment]

aku dulu masa lahir kena kuning ben....kena msuk dalam kotak baby tu..(mak aku ckp la)... bwk bersabar ben.....

Syuhada Corner berkata... [Reply to comment]

Assalamualaikum Bro..Ben..betul kata YaYaNsMuM a.k.a YM dan boleh juga petua orang kampung bagi sedikit susu kambing kerana susu kambing ni panas..InsyaAllah

Kampung Balimbang berkata... [Reply to comment]

Assalamualaikum Bro..Ben betul kata YaYaNsMuM a.k.a YM atau boleh juga guna petua orang kampung bagi baby sedikit susu kambing..InsyaAllah

Keyphochee berkata... [Reply to comment]

yup...pengalaman sy yg juga berdarah 'O'..masa anak sulong tak tau pape...so anak kena tahan dok bawah lampu...syahdu rasa..tapi bila masuk 2nd dah boleh plan sendri..dan alhamdulillah anak tak kena tahan dah..bila ibu darah 'O'...babyboy pulak..seriously jaundice xleh nak elak..so belajar dr pengalaman..heehee..sabo itu keutamaan dlm apa jua aspek.

ShimaSalleh berkata... [Reply to comment]

Halah-halah anak saya dulu pon dekat 3mgu baru la dia ok. Tang drh plak bapak dia yg drh O ;p.
Sabar ye.

CikPuan Azizah berkata... [Reply to comment]

ibu berdarah O mmg potensi kuning tinggi.. nak2 baby b+ve lagi lah lama duk hospital sebab ABO incomtibility.. banyakkan suruh wife abg ben bfeeding,letak bawah lampu lama. berak,kencing baby banyak :)baby asyik tidoo dia akan kurang myusu makanya kuning akan tinggi. ibu kena banyak bersabar.. jgn stress..

Call Me Ms.Saranghae berkata... [Reply to comment]

salam, first of all, congrats... dah ada baby dah...nama pun molek, Qhaliff Iman..semoga jaundice little Qhaliff cepat2 hilang..:)) byk2 bersabar for ben & wife...:))

cactaceous opuntia berkata... [Reply to comment]

bro...sy nk cdgkn sesuatu...tp xdela kate yakin sgt kuning qhaliff akn hilang...tp mse anak sedara sy kene kuning thun lepas...kakak sy guna jerslin power oil...sapu kt satu bdn baby stiap kali lpas mandi...bau pn wangi je...kalau rse nk try la...tp kalau kuning qhaliff da kurang...alhamdulillah...sy mmg bukn ejen jerslin...mmg nk kongsi dgn parents yg anak2 kena kuning...

IBU GEBU berkata... [Reply to comment]

kita tak akan sangka boleh terjun sungai nak selamatkan anak walhal kita sendiri tak tahu berenang... itu naluri menjadi ibu dan ayah yang dianugerah Allah ben

cerita banyak tak guna, dah rasa sendiri baru tau kan...

yang orang boleh buang anak sendiri tu pulak memang tak tercapai akal nak fikir, kita ni punyalah sayang dgn zuriat sendiri Allah aje yg tau...

Ummi Anie berkata... [Reply to comment]

sorry lama tak update blog,sedar2 en.ben dah jadi papa la....tahniah!!!insyaallah your junior akan ok....anak sulung saya juga terkena kuning yang amat teruk pada hari ke 6 hingga nak kena tukar darah.tapi khasiat susu ibu memang terbukti.alhamdulillah....dah umur 12 tahun sekarang tanpa sebarang komplikasi....

Ummi Anie berkata... [Reply to comment]

sorry lama tak update blog,sedar2 en.ben dah jadi papa la....tahniah!!!insyaallah your junior akan ok....anak sulung saya juga terkena kuning yang amat teruk pada hari ke 6 hingga nak kena tukar darah.tapi khasiat susu ibu memang terbukti.alhamdulillah....dah umur 12 tahun sekarang tanpa sebarang komplikasi....

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ berkata... [Reply to comment]

kesabaran datang sendiri.. demi anak terchenta... insyaALLAH (^___^)

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI