Sama la kita ..

Masih lg di hospital ..  Baru lepas bertegur sapa dgn seorang bapa yg kebetulan duduk sebelah aku .. Anaknya pon kuning .. Baru hari ke 9 dan Qhaliff dah  7 hari ..


Dia kata anaknya pon baru je kuar dr NICU .. Katanya wife dia berdarah 'O' , jd anaknya mmg berpotensi dpt kuning tu tinggi ..


Tp nampak dia cool jer .. Berpengalaman la katakan .. Anak keduanya .. huhu ..


Dah 2 jam kat sini .. Tunggu keputusan darah mmg bukan sekejap .. Tak percaya aku punya kesabaran begini ! Huhu ..


Published with Blogger-droid v2.0.4

28 ulasan:

  1. Sabar separuh drpd iman..;-)..

    BalasPadam
  2. be cool n calm down...senyum..

    BalasPadam
  3. harap Qhaliff ok..kuningnya tak tinggi....
    jangan lupa makan pula new papa..huhuhu

    BalasPadam
  4. demi anak tersayang & isteri tercinta, kesabaran tu datang sendiri.

    BalasPadam
  5. ben, bg baby minum susu ibu kerap. Especially, kolustrum tuh, mmg penawar plg mujarab utk Jaundice.bb jaundice mmg suka tdo, klu dier asyik tdo, kuning makin naik,so kejut dier sekerap mgkn utk minum susu.psl kolustrum tu, ben google la klu nk thu lbh lnjt k? Speedy recovery ya, insyaallah.

    BalasPadam
  6. Bila dah jd bapa otomatik perasaan kebapaan tu wujud. Apa2 buat pun mesti ingat si kecik dulu.

    Tp perasaan ibunya kena selalu tgkkan juga. Sbb ibu baru, tak biasa lg kdg2 letih berjaga malam, letih menyusukan anak, nak ikut pantang lagi. Mmg rasa mcm nak menangis pun ada. Kalau ramai yang take care ibu, dptlah ibu berehat.

    BalasPadam
  7. ben kalu ibu berdarah o kemungkinan dapat kuning pd anak mmg tinggi ke? awe darah o

    BalasPadam
  8. Bila dah jadi ayah atau ibu.. Bynk benda mustahil & jarang kita dpt buat kita akan buat atau berusaha utk buat.. Salah satunya kesabaran & toleransi yg tinggi.. Tahniah bro.. Comel lil prince.. "Dulu hubby saya pon cam tu gak.. Kureng sabar.. Tp bla dah beranak, dia lg penyabar dari wife dia ni.." Hik3!!!!

    BalasPadam
  9. Assalamualaikum..
    semoga Encik Ben terus sabar menempuhi ujian ini.. ameen. :)

    BalasPadam
  10. sabar bro.. smoga Qhaliff cpt smbuhh

    BalasPadam
  11. oho..semuga Qhaliff cepat sembuh dr penyakit kuning nya. alala tomei nya Qhaliff :))

    BalasPadam
  12. semoga semuanya akan baik2 saja. dlm hal2 yg mcm ni, mmg perlukan bnyak kesabaran. so harapnya, abg ben bnykkan bersabar. :) insyaAllah, little Qhaliff akan sembuh xlama lgi. :)

    BalasPadam
  13. Syukur alhamdulillah diberi sifat kesabaran sedemkian rupa....satu lagi jangan gelojoh ok... ^__*

    BalasPadam
  14. kadang2...nope..kehidupan SELALU mendidik kita menjadi insan yang sabar... :)

    BalasPadam
  15. wahh .. renungan kasih sayang seorang ayah :) Huhu .. semoga Qhaliff cpt sembuh :)

    BalasPadam
  16. soga qhaliff cpt sembuh. amin

    BalasPadam
  17. aku dulu masa lahir kena kuning ben....kena msuk dalam kotak baby tu..(mak aku ckp la)... bwk bersabar ben.....

    BalasPadam
  18. Assalamualaikum Bro..Ben..betul kata YaYaNsMuM a.k.a YM dan boleh juga petua orang kampung bagi sedikit susu kambing kerana susu kambing ni panas..InsyaAllah

    BalasPadam
  19. Assalamualaikum Bro..Ben betul kata YaYaNsMuM a.k.a YM atau boleh juga guna petua orang kampung bagi baby sedikit susu kambing..InsyaAllah

    BalasPadam
  20. yup...pengalaman sy yg juga berdarah 'O'..masa anak sulong tak tau pape...so anak kena tahan dok bawah lampu...syahdu rasa..tapi bila masuk 2nd dah boleh plan sendri..dan alhamdulillah anak tak kena tahan dah..bila ibu darah 'O'...babyboy pulak..seriously jaundice xleh nak elak..so belajar dr pengalaman..heehee..sabo itu keutamaan dlm apa jua aspek.

    BalasPadam
  21. Halah-halah anak saya dulu pon dekat 3mgu baru la dia ok. Tang drh plak bapak dia yg drh O ;p.
    Sabar ye.

    BalasPadam
  22. ibu berdarah O mmg potensi kuning tinggi.. nak2 baby b+ve lagi lah lama duk hospital sebab ABO incomtibility.. banyakkan suruh wife abg ben bfeeding,letak bawah lampu lama. berak,kencing baby banyak :)baby asyik tidoo dia akan kurang myusu makanya kuning akan tinggi. ibu kena banyak bersabar.. jgn stress..

    BalasPadam
  23. salam, first of all, congrats... dah ada baby dah...nama pun molek, Qhaliff Iman..semoga jaundice little Qhaliff cepat2 hilang..:)) byk2 bersabar for ben & wife...:))

    BalasPadam
  24. bro...sy nk cdgkn sesuatu...tp xdela kate yakin sgt kuning qhaliff akn hilang...tp mse anak sedara sy kene kuning thun lepas...kakak sy guna jerslin power oil...sapu kt satu bdn baby stiap kali lpas mandi...bau pn wangi je...kalau rse nk try la...tp kalau kuning qhaliff da kurang...alhamdulillah...sy mmg bukn ejen jerslin...mmg nk kongsi dgn parents yg anak2 kena kuning...

    BalasPadam
  25. kita tak akan sangka boleh terjun sungai nak selamatkan anak walhal kita sendiri tak tahu berenang... itu naluri menjadi ibu dan ayah yang dianugerah Allah ben

    cerita banyak tak guna, dah rasa sendiri baru tau kan...

    yang orang boleh buang anak sendiri tu pulak memang tak tercapai akal nak fikir, kita ni punyalah sayang dgn zuriat sendiri Allah aje yg tau...

    BalasPadam
  26. sorry lama tak update blog,sedar2 en.ben dah jadi papa la....tahniah!!!insyaallah your junior akan ok....anak sulung saya juga terkena kuning yang amat teruk pada hari ke 6 hingga nak kena tukar darah.tapi khasiat susu ibu memang terbukti.alhamdulillah....dah umur 12 tahun sekarang tanpa sebarang komplikasi....

    BalasPadam
  27. sorry lama tak update blog,sedar2 en.ben dah jadi papa la....tahniah!!!insyaallah your junior akan ok....anak sulung saya juga terkena kuning yang amat teruk pada hari ke 6 hingga nak kena tukar darah.tapi khasiat susu ibu memang terbukti.alhamdulillah....dah umur 12 tahun sekarang tanpa sebarang komplikasi....

    BalasPadam
  28. kesabaran datang sendiri.. demi anak terchenta... insyaALLAH (^___^)

    BalasPadam

Peringatan



Ini adalah blog peribadi. Tidak terkait dengan mana mana parti politik walaupun ada artikal berbaur politik secara ringan. Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog iaitu, Ben Ashaari. Saya tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli , sengaja atau tidak sengaja. Amaran dah diberikan. Sapa suruh tak baca !

Pendapat penulis tidak semestinya kekal. Boleh berubah bila ada maklumat tambahan yang punya bukti atau fakta yang lebih sahih.

Jika ada sebarang pertanyaan atau penambahbaikan , boleh hubungi saya melalui email.

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI

Blogger Sejak 2009