Jumaat, 29 Oktober 2010

Mana satu kau nak ni ??

 

Kerja ? Belajar atau nak blogging sepenuh masa ?

Erk.. kalau tiga tiga sekali tak boleh ker ? Takkan tak boleh kot ?

Hurm .. sapa kata tak boleh ??? Buat la satu satu .. kena ada jadual yang betul .. Kalau belajar tu , belajar la .. jangan time belajar , ko bantai berFB  ! Atau bantai berchatting ! Kalau gitu , mmg la tak cukup masa untuk blogging !

Kalau time kerja , buat la kerja bagi abis .. bila dah settle , update la blog .. Yang kau bantai berFB atau melepak tu sapa suruh ? Update blog pastu g la buat apa ko nak buat ! Apa susah ??

Semua perkara kita boleh buat dalam satu masa tapi kena tau mana yang dulu mana yang kemudian ! Mana yang penting mana yang biasa biasa ..

Kenapa student kita di luar negara boleh bekerja sambil belajar ? Boleh lulus dengan cemerlang pulak tu berbanding mereka di sini yang hanya belajar dan harapkan duit belanja dari kerajaan dan mak bapak tapi hasilnya ? Cuba fikirkan .. jgn tengok yang negatif.. amik yang positif kata kata aku ni ..

Orang lain boleh maju tapi kenapa kita tidak ? Kenapa kena senantiasa penuhkan kepala otak kita dengan alasan ? Mereka manusia biasa..kita pon .. mereka ada masalah ..kita pon ... tapi mereka berjaya.. kita ??  Cebik mulut ??

Jangan ternganga bila ada orang boleh buat semua tu serentak kerana mereka tau membahagikan masa ..

24 komen :

puteriqaizyan berkata... [Reply to comment]

teraso den...
ahaks..

time blaja fb panggil, blog pgl..
slh sape?
haha

Just Me! berkata... [Reply to comment]

s0k0ng....

Tok Esah berkata... [Reply to comment]

oooh ... terasenye aku... huhuks
maseh ben bg peringatan!!!

cuteyes berkata... [Reply to comment]

erm..btul..!:)

Awangku berkata... [Reply to comment]

betul tu abg ben...
kalau nk bljr tu wat la cara belajar.. fokus tu penting,,
jgn jd mcm member2 saya, terlalu addict dgn FB shinggakan masa study week dia layan FB.. akibatnya result pun mcm FB.. jatuh merudum dr 3.6+ ke atas jatuh jadi 2.79.. hurmm teruk kan.. so fikir2kan dlu ya.. Kena fikir dlu, kita sbgai pljr motip utama tuk apa? pastu kena tau kita bljr tuk sapa?? jgn d sbbkan benda maya ni, harapan orang tua kat rumah tu hancur luluh.. k renung2kan

cikmimmie berkata... [Reply to comment]

terasa jgk..hehehe
tp dh setle keje baru leh update blog...hehehehe..yg penting keje siap..nnti tak pasai2 bos panggil...

Lydia Miza(Aidyl Azim) berkata... [Reply to comment]

Ye betul..walau apapun yg berlaku dlm diri dan di persekitaran..LM akan terus berblogging demi untuk blog kesayangan,readers dan follower yang sentiasa memberi semangat.

blog adalah tempat kita meluah pendapat ,perasaan dan juga berita serta info yang berguna buat semua.InsyaAllah...

Myra Jay berkata... [Reply to comment]

Btul tu Abg Ben, yg penting kena pndai bahagi masa, huhu cheq nie ckp pandai tp kdg terbabas gak.
Semua nk buat sekali, keje la, sbg isteri la, belajar lg, BW lg,FB mmg dah jrg2 dah..huhu..Ada tip x?

ilham_un berkata... [Reply to comment]

betul..betul..betul.
sebagai student saya rasa pendapat tue betol.

YatieOwner berkata... [Reply to comment]

hehe..ptt terasa, kalau tak terasa tu yg susah...^_~

Ezal R berkata... [Reply to comment]

semuanya kena pandai bahagi masa...
itu mmg penting

*cimOt* berkata... [Reply to comment]

en BEN: just nak share something..maybe boleh bantu students yg ada masalah scholarship..

Your Text Here

Danial Ikhwan Jaafar berkata... [Reply to comment]

mantap peringatan bersahaja dari encik ben! =) sokong!

mia berkata... [Reply to comment]

ada org buat keje bnyak xbole focus..tp kalu brusaha n pandai bgi masa btol3, mgkin bole berjaya..kena keje keras sket laa

cik shara gadis bunga berkata... [Reply to comment]

ape ape yg kite buat pon.
FOCUS penting

Bulan berkata... [Reply to comment]

saya setuju!

efy.efy.efy. berkata... [Reply to comment]

kene dri sndri :(
HAHA ..

B E A R berkata... [Reply to comment]

Betul tu bro Ben...
bahagi masa...
if byk asiment..wat asiment dlu..da siap br leh blogging...
betul x?

ila-ali berkata... [Reply to comment]

sib baik aku bukan student lagi..hehehe
time management is the key point here..rahsia org berjaya dlm pelbagai bidang

Alina berkata... [Reply to comment]

Semua blh buat,asalkan pandai mengatur masa..:)

Pala Maldini berkata... [Reply to comment]

oh masa... masa selalu mencemburui aku..

MOH KEMBARA berkata... [Reply to comment]

Salam Sdr Ben, true...betoi...evet! Teman penah koje dgn 3 NGOs sekali gus. Boleh jer kalau mau. Teman banyak nyongket jer, jd blog teman banyak kisah nyongket! Tima kasih sdr Ben akan peringatan tu!

phreak id berkata... [Reply to comment]

tapi bukan senang nak buat 2-3 kerja dalam satu masa.. Kena ada displin yang tinggi..


>>My Latest Entry<<
Terjah Blog Gomol?
Tragedi Hospital
Ayat-Ayat Terbaru Blog Namewee

haszuraidah ishak berkata... [Reply to comment]

waaa..bukan den mencebik mulot..tapi den dah tak cukup tgn nih..mana mau update belog, mana mau ngemas rumah..mana mau melayan si kechik ni lagik..lagi nak melayan kenkawan kat alamaya lagi..ahaks..

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI