Mana satu kau nak ni ??

 

Kerja ? Belajar atau nak blogging sepenuh masa ?

Erk.. kalau tiga tiga sekali tak boleh ker ? Takkan tak boleh kot ?

Hurm .. sapa kata tak boleh ??? Buat la satu satu .. kena ada jadual yang betul .. Kalau belajar tu , belajar la .. jangan time belajar , ko bantai berFB  ! Atau bantai berchatting ! Kalau gitu , mmg la tak cukup masa untuk blogging !

Kalau time kerja , buat la kerja bagi abis .. bila dah settle , update la blog .. Yang kau bantai berFB atau melepak tu sapa suruh ? Update blog pastu g la buat apa ko nak buat ! Apa susah ??

Semua perkara kita boleh buat dalam satu masa tapi kena tau mana yang dulu mana yang kemudian ! Mana yang penting mana yang biasa biasa ..

Kenapa student kita di luar negara boleh bekerja sambil belajar ? Boleh lulus dengan cemerlang pulak tu berbanding mereka di sini yang hanya belajar dan harapkan duit belanja dari kerajaan dan mak bapak tapi hasilnya ? Cuba fikirkan .. jgn tengok yang negatif.. amik yang positif kata kata aku ni ..

Orang lain boleh maju tapi kenapa kita tidak ? Kenapa kena senantiasa penuhkan kepala otak kita dengan alasan ? Mereka manusia biasa..kita pon .. mereka ada masalah ..kita pon ... tapi mereka berjaya.. kita ??  Cebik mulut ??

Jangan ternganga bila ada orang boleh buat semua tu serentak kerana mereka tau membahagikan masa ..

24 ulasan:

  1. teraso den...
    ahaks..

    time blaja fb panggil, blog pgl..
    slh sape?
    haha

    BalasPadam
  2. oooh ... terasenye aku... huhuks
    maseh ben bg peringatan!!!

    BalasPadam
  3. betul tu abg ben...
    kalau nk bljr tu wat la cara belajar.. fokus tu penting,,
    jgn jd mcm member2 saya, terlalu addict dgn FB shinggakan masa study week dia layan FB.. akibatnya result pun mcm FB.. jatuh merudum dr 3.6+ ke atas jatuh jadi 2.79.. hurmm teruk kan.. so fikir2kan dlu ya.. Kena fikir dlu, kita sbgai pljr motip utama tuk apa? pastu kena tau kita bljr tuk sapa?? jgn d sbbkan benda maya ni, harapan orang tua kat rumah tu hancur luluh.. k renung2kan

    BalasPadam
  4. terasa jgk..hehehe
    tp dh setle keje baru leh update blog...hehehehe..yg penting keje siap..nnti tak pasai2 bos panggil...

    BalasPadam
  5. Ye betul..walau apapun yg berlaku dlm diri dan di persekitaran..LM akan terus berblogging demi untuk blog kesayangan,readers dan follower yang sentiasa memberi semangat.

    blog adalah tempat kita meluah pendapat ,perasaan dan juga berita serta info yang berguna buat semua.InsyaAllah...

    BalasPadam
  6. Btul tu Abg Ben, yg penting kena pndai bahagi masa, huhu cheq nie ckp pandai tp kdg terbabas gak.
    Semua nk buat sekali, keje la, sbg isteri la, belajar lg, BW lg,FB mmg dah jrg2 dah..huhu..Ada tip x?

    BalasPadam
  7. betul..betul..betul.
    sebagai student saya rasa pendapat tue betol.

    BalasPadam
  8. hehe..ptt terasa, kalau tak terasa tu yg susah...^_~

    BalasPadam
  9. semuanya kena pandai bahagi masa...
    itu mmg penting

    BalasPadam
  10. en BEN: just nak share something..maybe boleh bantu students yg ada masalah scholarship..

    Your Text Here

    BalasPadam
  11. mantap peringatan bersahaja dari encik ben! =) sokong!

    BalasPadam
  12. ada org buat keje bnyak xbole focus..tp kalu brusaha n pandai bgi masa btol3, mgkin bole berjaya..kena keje keras sket laa

    BalasPadam
  13. ape ape yg kite buat pon.
    FOCUS penting

    BalasPadam
  14. Betul tu bro Ben...
    bahagi masa...
    if byk asiment..wat asiment dlu..da siap br leh blogging...
    betul x?

    BalasPadam
  15. sib baik aku bukan student lagi..hehehe
    time management is the key point here..rahsia org berjaya dlm pelbagai bidang

    BalasPadam
  16. Semua blh buat,asalkan pandai mengatur masa..:)

    BalasPadam
  17. oh masa... masa selalu mencemburui aku..

    BalasPadam
  18. Salam Sdr Ben, true...betoi...evet! Teman penah koje dgn 3 NGOs sekali gus. Boleh jer kalau mau. Teman banyak nyongket jer, jd blog teman banyak kisah nyongket! Tima kasih sdr Ben akan peringatan tu!

    BalasPadam
  19. tapi bukan senang nak buat 2-3 kerja dalam satu masa.. Kena ada displin yang tinggi..


    >>My Latest Entry<<
    Terjah Blog Gomol?
    Tragedi Hospital
    Ayat-Ayat Terbaru Blog Namewee

    BalasPadam
  20. waaa..bukan den mencebik mulot..tapi den dah tak cukup tgn nih..mana mau update belog, mana mau ngemas rumah..mana mau melayan si kechik ni lagik..lagi nak melayan kenkawan kat alamaya lagi..ahaks..

    BalasPadam

Peringatan



Ini adalah blog peribadi. Tidak terkait dengan mana mana parti politik walaupun ada artikal berbaur politik secara ringan. Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog iaitu, Ben Ashaari. Saya tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli , sengaja atau tidak sengaja. Amaran dah diberikan. Sapa suruh tak baca !

Pendapat penulis tidak semestinya kekal. Boleh berubah bila ada maklumat tambahan yang punya bukti atau fakta yang lebih sahih.

Jika ada sebarang pertanyaan atau penambahbaikan , boleh hubungi saya melalui email.

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI

Blogger Sejak 2009


Dikuasakan oleh Blogger.