Dapur Tanpa Sempadan...

Isnin, 10 Oktober 2016

Kenali Blogger #KBBA9 : NINA MIRZA

 

Giliran akak comel ni lak.. Apa yang aku nak komen pasal akak ni eh ? Selain dari aku dapat tahu yang bapak dia ialah cikgu sekolah menengah aku dulu , blogger Nina ni seorang yang boleh dikatakan gila gila gak la ! Jenis suka menyahut cabaran. Kecik bukan sebarang kecik ok !

Pendapat aku mengenai Nina Mirza ni satu jer.. Aku kagum dengan semangat dia ! Kalau dia anak dara lagi , aku rasa memang dia akan pergi lebih jauh dari sekarang ni. Keutamaan dia ialah keluarganya ! Namun tu bukanlah satu alasan untuk pergi lebih jauh .. kan ?

Ok.. jom baca pasal dia ..

_________________________________________________________

As’salamualaikum dan Salam Sejahtera… Yeay Yeayyy…!! Teruja dan seronok giler Nina bila diberi peluang untuk interframe kat sini. Giler tak seronok?? Blog BEN ASHAARI tuu…!! Beliau kan punya ramai, ya sangat ramai pembaca setia yang akan baca blog dia setiap hari. Blog Nina Mirza? Hurmm… Krikk krikk… Ongg ongg… siap ada bunyi katak panggil hujan! Sedey kann.. Huhuhu..

Sebab korang tak kenal maka hari ni korang berpeluang 'ter'paksa untuk mengenali Nina Mirza. Sila baca sampai habis ehh… hehe

Siapa Nina Mirza

Pada asalnya Nina adalah blogger masakan yang syok sendiri (sedar diri tak dak sapa baca blog sendu kita) hehee.. Lain laaa kalau Che Mat Gebu jiran Ben yang sangat misteri tuu… Blog masak-masak paling mendidih! Hot femes!

Pada mulanya Nina dok tulis resepi yang konon nya untuk rujukan sendiri kemudian hari. Bak kata lirik lagu Ramli Sarip “Aku menulis bukan kerna nama… “Chewah! jiwang laa plak...

Nina Mirza seorang isteri dan ibu buat 5 anugerah terindah. Tak punya kerjaya yang hebat-hebat macam orang lain, hanya seorang surirumah dan homemade bakers. Ppsstt >>> sila lah order kek ngan kita. Sempat promote! Bijak kann…?? Hehee.. **Rugi laaa kalau tak kasitau**

Nina Mirza

Nina Mirza dan #KBBA9

Alkisahnya sekitar Mac 2015, Nina dipelawa join #KBBA9 sejak terserempak ngan Ben Ashaari yang badan ketak-ketak sado kat PD tahun lepas. Aduh… Seronok giler ! Rasa macam nak jerit sambil lompat-lompat sebab teruja sangat! Tapi …. Masa tu depan Aben, cover beb! Huru haru kalau dia nampak, mau tetiba dia kata “Ehh.. Aku gurau jer”. Acaner?? Padan muka sendiri. Hahaa…

Nina punya seronok dapat join #KBBA9 tak terluah dengan kata-kata. Sebab tu tak de entry. Hehe… Masa tu rasa macam dalam mimpi jer. Oh indahnya... hehe.. Ni nak kasitau, dulu kan bila Nina nampak Che Mat Gebu post logo KBBA, Nina pun sama share post logo KBBA kat facebook. Masa tuu verangan kengkonon Nina pun member KBBA. tak malu kannn…terhegeh-hengeh! Hahaa . .

Bila dah rasmi join KBBA depa cakap boleh letak logo KBBA kat banner blog. Alamak…!! Masalah besar ni.. Nina ni buta IT. Acaner ni? Nina tak tahu langsung nak edit layout blog. Nina hanya tau tulis resepi, buh gambar masakan pastu publish! Huhuhuu…

Pastu kann… terharu rasa nak nangis tergolek-golek ala hindustan sebab member KBBA banyak membantu perihal blog. Melalui derang lah Nina banyak… Ya, banyakkkk sangat belajar tentang blog. Nina dah tau GA, SEO. Korang tau SEO? Tak tau sila google atau lagi bagus sila pi kelas Abam Sohoque yaa.. BamHoq, nak komisen hahaa..

Dulu kan, blog Nina ala-ala rancangan Ketuk-ketuk Ramadhan (dok kongsi resepi aje, bosan) dan kini kat blog Nina macam-macam ado! Sejak join #KBBA9, Nina dah mula reti berkongsi cerita selain resepi. Bak kata Aben "cerita aje apa saja". Nina cerita tentang diri sendiri, pengalaman mengandung bersalin, tentang tips kewanitaan, tentang kecantikan, tentang parenting, review produk, food review, tempat cuti-cuti sekolah yang menarik, dan macam-macam lagi laaa…. Banyak kan?? Bagus tau blog Nina! *Bukan perasan tapi ini fakta* Korang harus follow dan baca blog Nina setiap hari gak ehh… :)

Senang citer sekarang Nina dah jadi Lifestyle Blogger. Semakin banyak celoteh Nina. Chef Wan pun kalah! Bak kata Ben, menulis lah dari hati. Tu yang dulu tulis resepi aje sekarang dah macam mak nenek membebel gamaknya… #KBBA9 lah puncanya! Sendiri tulis salah kan orang lain lak. Hahaa… Ok poyo! *Buruknya lah perangai Nina*

1st-time-jumpa-ben-ashaari-kat-pd

Selain dari ilmu, dalam #KBBA9 jugak laa Nina kenali erti persahabatan. #KBBA9 dah macam keluarga. Mereka bukan saja kawan di alam maya tapi mereka lah yang banyak memberi sokongan dalam pelbagai perkara. Sebelum ni, Nina sengsorang jer tak de kawan blog. Kengkawan realiti ker, family ker… tak de sorang pun yang ada blog. Tapi sekarang Nina dah ada kawan blogger. Yeayy..!!

Paling terkesan dihati Nina semasa Family Day KBBA tahun lalu. Walaupun hampir kesemuanya tak pernah jumpa dan saling mengenali secara dekat tapi kami serasi! Tak de perbezaan tua muda sapa yang tua tuu, pangkat darjat, kaya miskin, senior junior, femes atau kismis.. Semuanya sama saja. Termasuk lah founder #KBBA9 sendiri iatu Ben. Sporting sungguh! Family day office jangan harap laaa…, bos tetap bos! Eerkk…. Nasib baik sekarang dah tak keje. Hehee….

Mereka adalah cikgu dan sahabat terbaik! Mereka pendengar setia, ok bohong! Tak dengar tapi pembaca setia. Keluh resah, dugaan, permasalahan, kesusahan dikongsi bersama. Saling bantu membantu, memberi kata semangat! Sesuai ngan tagline #KBBA9 - Bukan Sekadar Blogger. Terbaik lah! Nina hargai sangat persahabatan ini… Sapa kopek bawang ni… Eh! Tetiba lak..

#KBBA9 jugak laa punca Nina semakin gigih berusaha update blog selalu walaupun hakikatnya bukan mudah nak update blog pakai semakphone usang jenama .. teettt. Mana boleh cakap, rahsia! hehe.. Korang tau tak, gambar-gambar dalam blog Nina pun semuanya dari hp ‘teett’ ni dan Nina harus tabah korbankan masa untuk edit gambar dulu baru upload. Supaya tampak cantik macam orang lain.

Hurmm... Kan best kalau ada camera macam Ben. Snap gambar aje terus upload. Tak payah edit dah sedia cantik! Pastu kan, hp ‘teettt’ Nina yang murah ni tak leh buka email yang ada dokumen sebab tak support. Murah lah katakan... Kena pegi CC lah jawabnya. Kesian kita kann…. Tak de laptop atau tab canggih, tak de camera… uhuk uhukkk… **ada sesapa nak sponsor Nina tak? ** hehe.. Jeles ooo tengok Ben dapat smart phone, dapat pegi overseas dan macam-macam lagi... Nina pun nak merasa gak!

Untuk Ben, Terima kasih banyak dan Insya-Allah… Selagi termampu Nina akan terus setia bersama #KBBA9.

Ppssttt >>> sebab Nina blogger masakan dan rajin buat kek… (perasan tak sudah). Ada tak sesapa nak sponsor tuk Nina oven besar ke, mixer besar ke, dapur ke, kitchen cabinet ker, periuk noxa ker… Eerkk… Lawan tokey nampak!Ini sudah lebey Hahaha..

Ok laa… sebelum lagi banyak senarai impian Nina tercatat, baik Nina undur diri… Bertemu lagi kita kat blog Nina lak ehh… Meh singgah bertapa kat ninamirza.com. Tak habis lagi , meh follow Instagram instagram.com/nina.mirza. Facebook lak kat facebook.com/NinaAzerin

Ok laa… (berapa kali mau ok daaa…) Ok, ini last ... Salam perkenalan ikhlas dari Nina buat pembaca setia BEN ASHAARI.

8 komen :

YB Shehan berkata... [Reply to comment]

Moga ada rezeki dapat handpone tuuuttt plak ye kak.. heee

Shark Kay berkata... [Reply to comment]

kak nina in the frame,
kiut miut orangnyer,
1st time jumpa kat family day,
mmg family kbba9 ni terbaik.

Lisa Nurulain berkata... [Reply to comment]

Hehe alhamdulillah.teruskan usaga ye kak nina

Shiqeen Sattar berkata... [Reply to comment]

Wahh banyak betul mintak sponsor nih... tak aci hahaha

Nadia Johari berkata... [Reply to comment]

masuk blog kak nina lapar je..hahaa..semua resepi mengiurkan

PERMATABIRU berkata... [Reply to comment]

kipidapp k.nina

mas saari berkata... [Reply to comment]

comel jer entri kak nina ni, macam orgnya! hehehee

PCL berkata... [Reply to comment]

Nina mirza ehh. Nama senang ingat sebab sama nama anak sulung pcl. Saiz badan kecik tapi akal panjang.. idea menulis dan berkarya tu maksud saya. Salam hormat. Semoga blog nina lebih sukses selepas masuk secara exclusive dlm blog berhantu ni.

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI