Apakah aku perlukan PhD untuk dipandang mulia ? - BEN ASHAARI

Apakah aku perlukan PhD untuk dipandang mulia ?

 

Ini bukan kes Azizan Osman yakni pakar motivasi dalam bidang perniagaan. Aku malas bicara mengenainya secara terbuka. Banyak hati nak kena jaga..

Tapi apa yang berlaku pada hari ini , menarik perhatian aku. Masih ada insan memandang rendah pada insan lain yang mana kelayakan akademik serta jawatan yang disandang adalah segala-galanya !

Hurm.. Disebabkan inilah ada insan sanggup melakukan apa saja asalkan dia mendapat penghormatan serta layanan yang dia inginkan daripada segelintir manusia manusia yang menilai manusia lain , hanya melalui pangkat dan darjat !

Maka tak hairanlah ada orang sanggup membeli pangkat , gelaran akademik hanya untuk membuka mata insan insan yang menyanjung tinggi mereka yang punya pangkat dan darjat !

Walhal.. di luar sana , bersepah manusia manusia yang berjaya dalam kerjaya serta bidang masing masing namun tidak punya kelayakkan akademik serta pangkat untuk disandang.. dan manusia ni , tidak dipandang tinggi pun.. masih tetap dianggap sampah !

Sebagai contoh blogger.. Ada blogger dah pusing dunia , tanpa mengeluarkan sesen pun. Segalanya ditaja.. dan dia menulis di dalam blog lalu blognya dijadikan panduan oleh mereka yang gemar travel. Begitu juga blogger yang gemar memasak.. resepi tersendiri , berjaya membantu insan lain mengenal dunia dapur dari sudut berbeza.

Tetapi.. insan ni tak pedulik semua ni. Mereka masih menganggap , dapur milik Chef serta orang kaya saja layak pusing dunia. Kesian kan ? Masih dalam tempurung manusia gini..

1 ulasan:

Dikuasakan oleh Blogger.