Jadikan blog sebahagian dari diri anda !

 

Ada yang dok tanya kat aku , camana nak bagi orang kenal blog kita ??? Cuba tanya dia balik , ‘ hang kenai tak blog hang ??? ‘ . Sat sat.. Ni awat aku mai lorat utara neh ?? Sat tukaq…

Ok…  Cer tanya dia balik ( pergh , ‘ Cer ’ tuuu ) , ‘ Anda kenal kah blog anda itu ? "’ … Haaa ..Mesti la dia jawab kenal kan ? Suruh dia ceritakan apa yang dia buat dengan blog dia.. berapa kali dia kasi update.. camana dia kasi ‘makan’ .. camana nak dia kasi 'kasih sayang ? ‘ … Haa.. ternganga dah kan ?

Ala , senang cerita la kan … Bagi mereka yang benar-benar serius dalam dunia blog ini , sila tolak tepi bab populariti terlebih dahulu.. Utamakan bab penulisan dan pengisian artikal korang tu ..

Takde orang baca , tak per.. Hari ni takde orang baca , esok lusa ? Bayangkan eh .. Entri korang yang dah buat cun cun tu , takde orang baca ari ni tapi bila korang dah top nanti , entri tu boleh di recycle .. boleh diulang tayang ! Bagitau pada pembaca sebenarnya lama dah korang hasilkan entri yang bermutu cuma masa tu tak ramai pembaca lagi ..

Yalah , sapa tau untung nasib kita kemudian hari .. Yang penting kita perlu berusaha , berdoa dan bertawakal. Dari dok mengeluh padahal tak buat apa apa pun kan ?

Yang penting kan , kena rajin update.. Jangan sesekali bagi mati blog tu .. Sekali dah bersawang , jawapnya … bye bye ..

Ingat … asah kemahiran sewaktu tiada pembaca .. Bila dah ada pembaca , baru nak asah , sah sah pembaca dah lari !

26 ulasan:

  1. TENGAH ASAH LAH NI... (CAPS LOCK NGKO!)

    BalasPadam
  2. terbaik!!!alhamdulillah dulu kite terikut2 dgn rakan2 yg lain nak kejar followers.maklumlah masa tu kami freshies tapi kite tak pernah paksa utk follow dgn guna ayat "IFY...YFMB"(shortcut).

    Tapi sekarang kite happy sebab baru terasa jadi diri sendiri!Menulis dan berkongsi entri perkara yg kite minat dan tahu.alhamdulillah walaupun tak ramai yg akan komen utk setiap entri at least...ada yg baca.

    kdg2 tgk kat "STAT" dan saja gatal tgn google...banyak entri yg kite kgsikan tersenarai dlm top 10 pencarian.takpelah follower tak ramai asalkan ada juga silent reader yg sudi sggh membaca :)

    ye betul tu kena rajin update huwaaaa!!!

    BalasPadam
  3. ye populariti tolak ke jauh..bab kata ramli sarip..aku menulis bukan kerna nama

    BalasPadam
  4. apa yang saya perasan, blog abg Ben selalu update. update pun tak melarat panjang. so traffik tak terhenti tengah hari. haha
    :D

    BalasPadam
  5. tq .. nice tips lagi untuk sy . ;)

    BalasPadam
  6. tapi kdg2 blog xseberapa bgs dlm penulisan pun bleh top kn

    BalasPadam
  7. Kena rajin update la ni ea . huwaa
    tu yg pyh . sebab tkde idea mcm abg ben :(

    BalasPadam
  8. betul3! sekarang pentingkan kualiti je dulu. next time, baru kejar populariti. Ek? Salah tu. takyah kejar, ianya datang sendiri.

    BalasPadam
  9. bagi newbie mcm aku nie walau sorang follower pon aku hargai...at least aku membebel ade org snggup dengo...haha...lagi la bahgie bile BA letak aku dalam senarai 10 blogger pilihan die aritu...tido pon senyum beb...belom lg cik lyssa terjah kat shoutmix..xmakan pon boleh kenyang...ape2 pon kite kene rajin updates mcm otai2 nie...so ramai le dtg blog tu nnti...heheee

    BalasPadam
  10. Hahaha dapat lagi "makanan" kat sini :)

    BalasPadam
  11. setuju...walaupun entry kita bagus dan bermutu ada gaya dan keunggulan tetapi untuk memikat menarik readers dtg membaca ke blog kita memang mencabar kesabaran ketekunan dan semangat....bila tengok stat tak berapa...hati mula patah....tapi lama kelamaan ianya dapat diubati dengan cara buat derkk jer....takper2...ada ubi ada batas...banyak komen belum tentu dapat dibalas....sekian terima kasih...jgn segan melawat blog saya yer http://dila79inperson.blogspot.com/

    BalasPadam
  12. satu lg tips yg bagus..

    cari identiti dulu ye dak..

    BalasPadam
  13. thanx abg ben ats nsht bernas itu...!! =)
    bru blh tdo la gni..da dpt tips tenangkn fkrn..hehehe

    BalasPadam
  14. oooooooo.....thanks sudi bagi tips.saya baru-baru jek wat blog ni. kawan sy budak kemeja kacak tu banyak ajar. terima kasih.

    BalasPadam
  15. nasihat yang sangat bernas... terima kasih bro... =)
    alang2 citer pasal blog yang dah bersawang, meh datang kat blog saya ye...
    ridzuangjanz.blogspot.com

    BalasPadam
  16. tips yang baik.. :)

    BalasPadam
  17. the good things about ben ashaari: walaupon dia da jadi awan di langit tapi masih lagi turunkan hujan untuk rumput2 terus hidup segar.....hehehehe thanks for da tips bro =)

    BalasPadam

Peringatan



Ini adalah blog peribadi. Tidak terkait dengan mana mana parti politik walaupun ada artikal berbaur politik secara ringan. Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog iaitu, Ben Ashaari. Saya tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli , sengaja atau tidak sengaja. Amaran dah diberikan. Sapa suruh tak baca !

Pendapat penulis tidak semestinya kekal. Boleh berubah bila ada maklumat tambahan yang punya bukti atau fakta yang lebih sahih.

Jika ada sebarang pertanyaan atau penambahbaikan , boleh hubungi saya melalui email.

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI

Blogger Sejak 2009


Dikuasakan oleh Blogger.