Segmen : Ben Ashaari tanya pendapat aku ..

 

Masalah penipuan di dunia maya sekarang ini tidak terkawal .. Pelbagai jenis penipuan ada kan ? Paling ketara yang menjadi mangsa adalah wanita .. Kenapa wanita sering ditipu dan tertipu ? Jangan tengok muka aku !! Sebab inilah segmen hari ni dibuat.

Untuk memberikan pendapat korang .. mudah saja.. Ada dua cara.. Satu terus menjawab di ruangan komen .. Kedua , buat dalam bentuk entri.. Secara tidak langsung , ada entri dah tengahari ni kan ?

OK , untuk menjawab dalam bentuk entri , sila ikuti langkah langkah ini.

  1. Letakkan header BEN ASHAARI BLOG
  2. Tajuk : BEN ASHAARI TANYA PENDAPAT AKU dan linkkan ke entri ini
  3. Sila jawab secara ringkas dan ceritakan pengalaman anda jika ada mengenai apa apa saja penipuan yang berlaku dlm dunia internet ini .
  4. Siap ? Tinggalkan url entri anda di ruangan komen.
  5. Tutup , kul 4 petang ini.

Terima kasih .

32 ulasan:

  1. nak buat cara satu :D

    kenapa wanita sering ditipu dan tertipu?

    pada pendapat nana..perempuan nih kadang2 cuba untuk berwaspada dengan apa yang dia hadapi especially dengan laki.. tapi dah dilahirkan bersifat lembut hati.. maka termakan lah dengan kata2 yang kononnya manis tuh..

    itu lah pendapat nana.. tapi alhamdulillah.. pengalaman kena tipu dalam internet nih tak penah lah kena lagi.. harapnya tak akan pernah kena.. insyaallah.. :)

    BalasPadam
  2. saya nak join :)

    http://atiqahofficialsite.blogspot.com/2011/10/segmen-ben-ashaari-tanya-pendapat-aku.html

    BalasPadam
  3. saya juga pernah ada pengalaman ditipu...dahsyat sekali penipuan yang dibuat...mungkin nak nampak hebat di mata saya...macam2 cerita dibuat...sedangkan sebenarnya semua itu palsu semata-mata...

    kenapa saya boleh percaya? kerana penipu menggunakan kelebihan ilmu yang menarik hati saya...hingga kadang-kadang mempergunakan agama dan Islam dalam penipuan...tunggulah balasan Allah pada orang-orang macam ni...

    dan sekali kepercayaan itu musnah, memang sukar untuk saya menerima kembali...

    pesan saya, kalau nak bersahabat, jadilah diri sendiri, hanya kejujuran dan keikhlasan yang saya nak, bukan segala kelebihan dan harta yang jadi ukuran...

    hurmmm... hati-hatilah ye perempuan2 kat luar sana...

    BalasPadam
  4. join !
    http://nabilamedan-taipmenaip.blogspot.com/2011/10/ben-ashaari-tanya-pendapat-aku.html

    BalasPadam
  5. Interesting topics to comment. Sebenarnya ada banyak juga unsur penipuan di internet, tetapi disini saya senaraikan 5 jenis penipuan yang orang biasa macam saya ini sering terkena sekiranya tidak berhati-hati atau tidak membuat rujukan dahulu: -

    1) Penipuan Jualan : laman web e-commerce , di mana selepas pembelian dan pembayaran dibuat, barangan yang dipesan tidak kunjung tiba dan semua nombor telefon yang tertera di laman web tidak dapat dihubungi.

    2) Skim Duit Cepat : contoh skim pyramid, program affiliate dan penjualan e-book, di mana kita diminta untuk memasukkan duit ke dalam akaun mereka dan kemudian kita perasan apa yang dijanjikan adalah tidak benar sama sekali. Yang kaya dan dapat duit cepat ialah “owner” skim itu sahaja, duit kita itu lesap begitu sahaja.

    3) Work From Home (Kerja Dari Rumah) : ini gara-gara ingin menambah pendapatan dengan membuat kerja sampingan tetapi sebenarnya kebanyakan kerja tersebut tidak wujud. Kadang-kadang pula, memang wujud kerja yang diiklankan tetapi pembayaran tidak dibuat selepas kerja siap.

    4) Holiday Package (Pakej Perlancungan) : Itinerary yang dirancang amat menarik dengan harga yang murah. “ Organizer” menghilangkan diri pada hari yang sepatutnya untuk bertolak. Percutian di tempat yang kita idam-idamkan hanya tinggal fantasi dan fatamorgana sahaja. Nasib baik dapat juga tengok KLIA yang menang banyak anugerah itu.

    5) Web design and servis menarik trafik : Ada pihak yang menjual servis untuk membina laman web menarik disamping dapat menarik trafik ke laman web tersebut. Kadang-kadang, servis tersebut boleh didapati secara percuma, dan akhirnya anda juga yang terpaksa membuatnya sendiri. Adoiii...

    Selepas baca komen, jemput singgah blog saya di www.kisah-dan-kasih.blogspot.com.

    BalasPadam
  6. saya nak join jugak.. Eza boom Boom^^

    http://cheksunnyboomboom.blogspot.com/2011/10/ben-ashaari-tanya-pendapat.html

    BalasPadam
  7. join jugak^^

    http://cheksunnyboomboom.blogspot.com/2011/10/ben-ashaari-tanya-pendapat.html

    BalasPadam
  8. nielah pendapat eika..

    http://eikaarysha.blogspot.com/2011/10/ben-ashaari-tanya-pendapat-aku.html

    BalasPadam
  9. As-Salam.
    Antara yang selalu jadi mangsa adalah perempuan, kerana perempuan mudah cair dengan perkara-perkra baik yang dilapikkan bersama penipuan itu.

    1.Perempuan boleh tertipu dengan blogshop yang jual murah2, yang ada sale dan sebagainya.
    2. Perempuan boleh tertipu dengan mereka yang kononnya berkawan dengan mereka seikhlas hati menerusi FB, tetapi sebenarnya cuba mencurik identiti serta cuba mengaibkan si perempuan itu.
    3. Perempuan boleh tertipu dengan segala macam 'kemewahan' yang ditonojolkan dalam dunia maya sehingga lupa ia salah atau tidak.

    Dan lelaki juga tidak terlepas dari jadi mangsa penipuan ....

    1. Nak cepat kaya sampai masuk macam2 skim internet yang salah di sisi agama dan undang2.
    2. Menjadi taksub akan sesuatu sampai lupa bahawa apa yang dilakukan menjerat diri sendiri.

    Banyak lagi kes penipuan yang sebenarnya boleh dielakkan. Andai tak berhati-hati .... jadilah mangsa yang sudah terlambat untuk undur diri.

    www.hasrulhassan.com

    BalasPadam
  10. anis join..:)

    http://anismelon.blogspot.com/2011/10/segmenben-ashaari-tanya-pendapat-aku.html

    BalasPadam
  11. Sy join. Ni pendapat sy. Sry if ada lari2 skit dari topik. he2.

    http://asilahbakri.blogspot.com/2011/10/segmen-ben-ashaari-tanya-pendapat-aku.html

    BalasPadam
  12. http://cikduyung.blogspot.com/2011/10/ben-ashaari-tanya-pendapat-aku.html

    BalasPadam
  13. join.
    http://littlequeenstory.blogspot.com/2011/10/ben-ashaari-tanya-pendapat-aku.html

    BalasPadam
  14. pendapatku hu3 http://www.areliff.com/2011/10/ben-ashaari-tanya-pendapat-aku.html

    BalasPadam
  15. camane nk join...huhuhu sy bru dlm blog ni...

    BalasPadam
  16. ini pendapat tikah :)

    http://sweetsour93.blogspot.com/2011/10/ben-ashaari-tanya-pendapat-aku.html

    BalasPadam
  17. x dpt nk join.. baca pendapat org jer...

    BalasPadam
  18. putri join abg Ben.. ;)http://kuahayampedas.blogspot.com/2011/10/ben-ashaari-tanya-pendapat.html

    BalasPadam
  19. tak tahu laa memenuhi kriteria ke tak, tapi ni pendapat saya.

    feel free untuk baca atau komen :)

    http://mustbelessthan3.blogspot.com/2011/10/ben-ashaari-tanya-pendapat-aku.html

    BalasPadam
  20. join juge yer abg ben..

    http://nuyuijoinsanesini.blogspot.com/2011/10/ben-ashaari-tanya-pendapat-aku.html

    BalasPadam
  21. aku pon penah kena tipu...dengan member sendiri plak tu,kena tipu pasal main futsal...hehehe,ajak2 tapi x jadi main...kuang asam jawa betol...tu je la,kena tipu lebih2 ni alhamdulillah la x penah...banyak kan doa supaya Allah peliharakan diri kita dari dianiaya oleh orang2 jahil..insyaallah setiap penipuan orang tu pada kita,Allah akan tunjukkan..

    BalasPadam
  22. http://diriku-niaariffin.blogspot.com/2011/10/ben-ashaari-tanyan-pendapat-aku.html

    BalasPadam
  23. nk crita psal kena tipu?
    pompuan mmg mudah kena tipu especially bila ada laki ngorat, bila ada sale barang yg diorg suka n mcm2 ag r,, tp ny crita psal awfar kena tipu.. nk tau ny linknya..
    http://awfarakaawuf.blogspot.com/2011/10/ben-ashaari-tanya-pendapat-aku.html

    p/s:jgn gelak klu dh tau crita ny.. ny rahsia kita tau,, ngee~~ >malu<

    BalasPadam
  24. join segmen ni.... http://wwwsinichiedogawa.blogspot.com/2011/10/ben-ashaari-tanya-pendapat-aku.html.....

    banyak penipuan dalam tenet...

    BalasPadam
  25. join juga !

    http://smilenajah93.blogspot.com/2011/10/ben-ashaari-tanya-pendapat-aku.html

    BalasPadam
  26. asSalamualaikum......
    fuh!!!!!!tercungapcungap!last minit baru dpt line..

    http://lifeyqa.blogspot.com/2011/10/ben-ashaari-tanya-pendapat-aku.html

    BalasPadam
  27. join segmen bersoal jawab mcm ni kadang memerah otak kita berfikir.gud2. jadi haruslah join abg aben :)


    http://achusara.blogspot.com/2011/10/ben-ashaari-tanya-pendapat-aku.html

    BalasPadam
  28. kenapa wanita sering ditipu & tertipu:

    1-wanita memang mudah percaya.lagi-lagi kata-kata manis yang ditaburkan.

    2-wanita juga hatinya lembut,mudah terpengaruh.

    3-wanita kadang-kadang buat keputusan terburu-buru

    contohnya banyak dah kes penipuan dalam internet,pakwe warga asing nak bagi hadiah tapi disekat kat pihak kastam,so kene bayar.w/p dah banyak kes,tapi masih tetap mereka tak ambik iktibar dan tidak berhati2.

    contoh lain,kes budak remaja pergi ke lombok,akhirnya hidup susah dan mintak pertolongan semula kat ibu bapa yang ditanggalkan.

    maybe cinta dah menutup segalanya..

    semoga kita semua sentiasa berhati2 terutama wanita.

    ~my opinion~

    BalasPadam
  29. http;//seindahmutiara-waniey.blogsport.com/2011/10/ben-ashaari-tanya-pendapat-aku.html

    BalasPadam
  30. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  31. x sempat nk join..huhuhu ='(

    BalasPadam
  32. assalamualaikum.. En Ben nak kongsi ckit cerita tntng jihad palestin.. may be ada yg prnah menonton or ade yg belum.. so sy harap filem nie dapat disebarkan sebabnya di negara barat mereka blacklist filem nie... moge kita sebagai umat Islam dapat menyebarkannya...
    http://pemburu-pelangi.blogspot.com/2011/10/valley-of-wolves-palestine.html

    BalasPadam

Peringatan



Ini adalah blog peribadi. Tidak terkait dengan mana mana parti politik walaupun ada artikal berbaur politik secara ringan. Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog iaitu, Ben Ashaari. Saya tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli , sengaja atau tidak sengaja. Amaran dah diberikan. Sapa suruh tak baca !

Pendapat penulis tidak semestinya kekal. Boleh berubah bila ada maklumat tambahan yang punya bukti atau fakta yang lebih sahih.

Jika ada sebarang pertanyaan atau penambahbaikan , boleh hubungi saya melalui email.

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI

Blogger Sejak 2009