Isnin, 14 Ogos 2017

Beli rumah untuk masa depan ? Sapa mampu tolong ???

Pernah satu ketika , aku beri cadangan pada seorang rakan membeli rumah di Sepang. Cadangan aku ditolak ! Alasan , jauh dari ibukota Kuala Lumpur. Ada yang beri pendapat beli di kawasan yang sememangnya sudah pun padat tapi alasannya , harga rumah akan naik ! Hurmm.. Malas nak berbahas. Biarkan je la..
Aku beli rumah di Sepang.. er , bukan aku tapi wife. Dia mudah lulus pinjaman sebab penjawat awam. Hehehehe.. ni pon faktor penting juga kan , bila nak membeli rumah ! Ok... Kenapa Sepang ? Atau lebih tepat lagi di Bandar Baru Salak Tinggi ! Fuh , terus terang.. bila kali pertama aku diberitahu niatnya nak beli kat sini , aku geleng kepala ! Apa gile nak duduk di kawasan ceruk rantau ni ! Dengan kerisauan kes pecah rumah lagi.. Huhuhu.. tak sanggup aku ! Tapi , aku tak pergi tengok lagi taman ni.. haaa ! 
Ikutkan aku dah cukup selesa dengan kawasan Cheras mahupun Putrajaya tapi harga rumah di sini dah cukup melambung tinggi ! Takkan dapat rumah atas tanah punya !! Rumah atas tanah ni maksud aku rumah setingkat atau dua tingkat. Semua rumah memang atas tanah kannn.. hehehehe..
Nak tak nak , kena main kawasan pinggiran kotaraya seperti Kajang , Rawang dan sebagainya.
Aku ikut wife gi tengok rumah yang dia minat nak beli.. hasil dari perkongsian rakan pejabat. 20 minit dari Putrajaya , hampir 15 minit untuk ke KLIA ! Cantik gak ni.. Rekabentuk rumah pon , aku minat ! 
3 tahun selepas membeli rumah ni , tempat yang dikatakan tidak punya nilai komersial pada awalnya membangun dengan jayanya ! Harga rumah naik sekali ganda. Dan menariknya , ada IPTA dan juga IPTS berhmpiran kawasan ni. Pusat membeli belah juga telah dibina. 
Ada yang membeli rumah di kawasan ni dan jadikan rumah sewa ! Bayangkan harga rumah sewa di sini sekarang RM1500-2000 sebulan ! Fuh... rugi betul ! Cantik lokasi perumahan ni. Dan dijangka lebih banyak lagi perumahan akan dibuka di kawasan Sepang ni. Persoalannya , pada siapa nak dirujuk untuk dapatkan info yang betul dan tepat ??
Sekarang ni ada dah Property Guru sebagai contoh terbaik. Di situ ada bahagian yang memberitahu rumah rumah yang sesuai untuk dibeli yang mana kita nak duduk sendiri atau pun sewakan saja ! Heee.. 

Mudah sangat dah sekarang ni. Dan yang paling penting , yakin kesahihan akan maklumat di dalam Property Guru ni. Di Property Guru , mereka akan menilai dan membuat review setiap rumah yang dijual. Ini akan membantu  mereka yang tercari atau ingin membeli rumah kedua mereka. Selain tu , ada juga senarai perumahan terbaru juga di Property Guru.
Buat masa sekarang , di Property Guru ada satu kempen yang sedang dijalankan. Kempen ' My Dream Home' yang mana menawarkan RM50K sebagai hadiah utama... duit tu digunakan utk membayar downpayment rumah.   Berminat ? Nak tau cara nak dapatkan RM50K tu ? Haaaaa.... mudah jer.. 
Sila ke kempen 'My Dream Home' untuk mengetahui syarat dan juga cara-cara nak menangi hadiah yang ditawarkan ! 

38 komen :

☻UsaGi NaNa☻ berkata... [Reply to comment]

skrg kwsn dh xpenting..mslh nye bole beli ke x huhuhu

Shiqeen Sattar berkata... [Reply to comment]

Mmg x rugi beli rmh... Skrg lebih mudah nk Cari rmh sbb dh byk apps

Umminani berkata... [Reply to comment]

biasa usha kat mudah.com. Masa beli rumah dulu pun guna mudah. Lepas ni boleh usha Property guru, untuk 2nd house. doakan ya

Julia Johari berkata... [Reply to comment]

Bagus ada kempen my dream home...zaman skrg kena ada aset tetap at least 1 pun jadilah...nak sewa sampai bebila rugi.

Shark Kay berkata... [Reply to comment]

50K untuk buat downpayment rumah bunyi mcm menarik.
harap2 syarat dia x menyusahkan.
heheh

mOoN IzzaN berkata... [Reply to comment]

Kmi pun mampu beli umah kwsn luar bndr je tpi alhamdulillah dekat ngan tmpt keja..

Mohaz Sue berkata... [Reply to comment]

Sekarang memang selalu rujuk property guru untuk bantu cari rumah2 idaman kawan2.. sambil2 cari untuk diri sendiri juga...😊

ayuejean berkata... [Reply to comment]

Wahhh... Menariknya hadiah tu.....

YB Shehan berkata... [Reply to comment]

Wow.. nak cuba jugak la.. mana tau bleh beli rumah lagi. Hehhehe

qaseh dalia berkata... [Reply to comment]

Wow kalau dpt ni mmg nangis ..

Sue Izza berkata... [Reply to comment]

Beli rumah? Hurmmm dengan hidup yg kena down grade kena simpan impian je la dulu,menyimpan je la banyak2 tapi survey2 gak mna tahu ada tawaran hebat.

Afiq Halid berkata... [Reply to comment]

Boleh recee2 rumah Kalau gini. Lagi mudah. Terima kasih Abg Ben atas perkongsian.

Cik Za berkata... [Reply to comment]

Insha allah ada rezeki moga dapat capai rumah..

-www.cikza.com-

Nadia Johari berkata... [Reply to comment]

Rumah cantik..harga pun boleh tahan..kalau nak kene kumpul duit dulu

Akif Imtiyaz berkata... [Reply to comment]

Fuhhh hadiah dia best tuu kalau menang ..

Papa Amyzal berkata... [Reply to comment]

Wahh baguslah property guru ni

Lisa Nurulain berkata... [Reply to comment]

Wah..nak try jugak la. Mana tau kot bokeh apply

Akif Imtiyaz berkata... [Reply to comment]

Kalau dapat .. hehehe tapi ada syarat2 dia.. sila baca dan singgah link yang dinyatakan .. apa syarat2 dia .. Semoga berjaya

mas saari berkata... [Reply to comment]

Saya dulu pun fikir camtu bila husband ajak beli rumah kat Salak Tinggi, tapi bila dah 7 tahun dok sana rasa selasa sangat, banyak kemudahan. Property Guru ni memang baguslah, dapat bantu pembeli² untuk pilih rumah idaman mereka.

Ujang9897 berkata... [Reply to comment]

mmg propety guru salah satu medium terbaik utk beli rumah...

Nurzakiah Hanum berkata... [Reply to comment]

kawasan jatuh no 2

careno berkata... [Reply to comment]

Skrg mmg selalu jer bukak web property guru utk cari aset tambahan yg berbaloi... hehehe

Norliza Nordin berkata... [Reply to comment]

beli rumah tak rugi.. memang dulu kite rase jauh, tapi akan datang kejap je ade pembangunan.. yg penting beli ikut kemampuan hihihi

PERMATABIRU berkata... [Reply to comment]

Rumah idaman kalau kawasan yg crowded mmg harga berganda2..kna betul2 pilih

Faizal Fredley berkata... [Reply to comment]

berguna juga entri ni. Memang tgh cari rumah pertama ni....ari tu ada tgk area cyber south sepang gak.... tp harga boleh tahan,,,

saidila abdul rahman berkata... [Reply to comment]

ada kosong lagi tak kat situ....kawasan nampak lapang dan tenang ....besttt ...hehehehe

tapi kita boleh ushar jugak kan property guru kot ada rumah yang sesuai untuk keluarga masing2

IQ = Izyan Balqis berkata... [Reply to comment]

Bandar baru salak tinggi? Adik ipar IQ duduk area situ jugak...da hampir setahun...IQ selalu ambik dan hantar dia kat rumah...kat situ makin lama makin sibuk..makin banyak krete...sape cakap xde market?

Hafiz Rahim berkata... [Reply to comment]

Mampu tengok je la buat masa sekarang. Nak kasi settle komitmen yang mana perlu dulu baru boleh cari rumah kedua

Normi Nieza berkata... [Reply to comment]

tgh berangan nak bli rumah..:)

Mama Kembar 3 berkata... [Reply to comment]

Harap ads rezeki nak beli rumah landed plak pasni, Amin...

Nina Mirza berkata... [Reply to comment]

Menarik laaa kempen 'My dream home'

Radhia Razali berkata... [Reply to comment]

wow dah ada property guru...dah tak susahlah nak mencari rumah yang diidam-idamkan & pada masa yang sama harga yang mampu miliki..

athirah hassin berkata... [Reply to comment]

Rezeki aben beli rumah tu..

NURUL AQIDAH AZAHAR berkata... [Reply to comment]

akrg dlm urusan juga nak beli umah,,tunggu kelulusan bank

noorhaidaz eyda berkata... [Reply to comment]

Beli rumah mmg 1 pelaburan jangka masa panjang...aset di masa akan dtg

Dila Gebu berkata... [Reply to comment]

Ada bagusnya juga kalau kita sewa rumah, bolehlah pindah randah kalau berlaku musibah , beli rumah cash lagi best,

Dura Norell berkata... [Reply to comment]

InsyaAllah.. ade rezki, nk juga ada rumah sendiri

atika ibrahim berkata... [Reply to comment]

Penting ni utk riki² rumah masa depan. Mekasih aben share!

-annnoura.wixsite.com/thejourney-

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI