Selasa, 15 Ogos 2017

Bila anak anak nak bermain di luar..

Dapat mesej ni di group whatsapp.. : 

" Salam semua. Nk share sikit pengalaman sy td beriadah di dataran Nilai. Dlm pukul 5:30pm kami start main2 basikal & giant bubbles. Lps anak2 dh penat kayuh basikal, dorg berehat kt playground. Time tu sy dok kayuh basikal plak. Anak2 besar adik Yg tlg tgk. 

Adik cerita tiba2 anak2 sy bgtau terjumpa hp bwh slide. Tp dorg x ambil sbb mmg dh di ajar x boleh ambil Yg bkn hak. Bila adik sy dgr je anak2 ckp mcm tu trus dia dh syak something. Perati dr jauh Nmpk seorg lelaki bdn sasa ketak2 dok Perati Sofia tgh main. Trus panggil Sofia. Pastu dorg dok menghendap lelaki tu for a few minutes gk la. Lelaki tu sorg xde bwk anak bdn sasa muka mmg Nmpk mcm samseng la. Dok lepak playground tgk bdk2 prempuan. Kejap2 lelaki tu gi amek hp Yg bdk2 ni jumpa td tekan2 then campak blk ke lantai. Pastu mcm xde bdk amek,  dia ubah tmpt plak. Cmpk hp tu kt tmpt Yg ramai bdk. Kami syak dia guna hp as a "bait" nak culik ke nk ape ke. Wallahualam. Minta dijauhkan la. Nasib tindakan pantas adik sy tu Bila dh syak trus bwk lari anak2 sy. Adik ckp time tu lelaki tu dok menghadap Sofia & membelakangkan adik sy mcm tutup pandangan spy x Nmpk Sofia kt mne. Bila Sofia dh lari Tgk lelaki tu dok ikut bdk2 lain plak Yg Ada kt situ. 

Kami punya gigil xtau nk ckp smpi kt rmh pon Masih terasa Huhu. Risau btl sbb tau perangai Sofia tu ssh sket nk dgr kata. Lari sne sni Bila Ada pape emergency org panggil dia jln lenggang kangkung aje. Masuk dlm kete otw blk td trus kne ceramah bdk2 dia org tu. Huhu kusss semangat mama rse nk luruh jantung jap. Nasib ada adik tlg tgk kn dorg td 

BTW playground tu tmpt dia mcm shady sket & bhgn blkg dia mmg x Nmpk sgt. Pastu blkg playground tu ngam2 tmpt parking kreta. Kot la dorg dh standby dlm kete Yg lelaki tu grab aje bdk trus sumbat masuk kreta. Allah mmg xkan perasan tau sbb terlindung sket Kwan blkg tu. 
Alhamdulillah Allah Masih sayangkan family kami. Mntk di jauhkan la Kita semua Dr musibah mcm ni huhu

Please alert sesiapa Yg skali bwk anak2 ke dataran nilai jgn biar anak main tanpa pengawasan kt playground tu. Lg bgs Xyah main playground tu ye

12 August 2017 "

Dekat ngan rumah aku je ni. Camana eh ? Sejujurnya , memang orang asing di sini agak menakutkan terutama bila diorang lalu lalang di depan rumah.. nak ke kedai runcit atau gi menapau air tapis di depan kedai runcit tu.. 
Menakutkan ! Aku tak nak persoalkan keselamatan dalam negara. 'Mereka' tahu apa yang perlu dibuat cuma apa yang kita kena bantu ialah mengurangkan risiko dari berlakunya jenayah di sekitar kita. Elakkan peluang terbuka buat mereka. Anak anak boleh bermain di luar rumah tapi kita kena pantau dan pastikan di persekitaran yang kita biasa... dan jiran tetangga ada ketika tu !
Sian kat anak anak kita.. membesar di dalam rumah.. main gadget ! Hurmm.. takkan nak besar tanpa kenangan manis ?


3 komen :

PERMATABIRU berkata... [Reply to comment]

keselamatan lebih utama.mmg kena pantau betul2 kalau bawa keluar ..semoga di jauhkan dr perkara yang tidak baik

mas saari berkata... [Reply to comment]

Ishhh bahayanya. Kadang bagi anak² main kat luar di kawasan perumahan pun kena pantau sebab orang jahat ada dimana².

Radhia Razali berkata... [Reply to comment]

zaman kecil dulu rilex jea pergi kedai yang agak jauh sorang2..jalan kaki, naik basikal pun pernah..tapi saya, parents tak pernah pun risau keselamatan saya. Zaman sekarang, nak bagi main luar gate pun nak kena orang dewasa monitor..tak berani biarkan anak main sorang2..

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI