Diserang alergik kulit !

by - April 04, 2013

 

Adeh .. aku tak tau la dari mana puncanya tapi mmg parah gak .. Ni kali pertama aku kena .. Teruk gak .. Kat ketiak dan dada haa… Gara gara garu , jadi merah sangat .. Pastu bila kena air , perghhh .. pedih .. Lom kena api neraka kan ? Huuuu ..

Setelah seminggu bersabar ( sbb sebelum ni hilang bila bubuh losyen tp tidak kali ini ! ) , akhirnya tadi aku ke Klinik Keluarga cawangan Cheras .. Gara-gara Sabtu ni punya projek blog di KLCC  , kena la sihat kan ? Hurmm ..

Dan kata doktor ianya mmg alergik .. Aku suspek sbb deodrant yang aku guna .. Tak mungkin baju atau mungkin jugak sabun pada pakaian ? Hurmm.. nanti check balik ngan wife .. Ke aku semakin tua ? Hehehe..

Doktor tengok sekali je dah tau dan dia kasi ubat sapu .. Tanya aku memula , nak suntik ke tak ? Aku tanya apa kesannya.. Dia kata ngantuk skit je la.. Hurm.. aku nak try ubat sapu dulu la..

Dan dia beri lagi tips untuk ilangkan alergik selain dari ubat makan dan sapu tu.. Dia suh aku gi farmasi dan beli sabun mandi serta losyen ..

Alhamdulillah .. Lepas aku mandi gunakan sabun Oilatum dan losyen Seba Med , tanda merah tu jadi berkurangan dan tak gatal dah .. Leh gi gym dengan tenang .. hehe ..

Baru tau camana peritnya kena alergik ni .. Hehehehe .. Dulu sengih kat orang .. Skang , baru padan muka sendiri .. huhu ..

You May Also Like

17 comments

  1. Eyqa pernah kena alergik nie . Berbulan2 lamanya . Mandi guna daun pahit pun pernah jugak . Sabun tu pun pernah guna . Pernah jugak suntik . Ubat gatal banyak jugak eyqa telan . Tapi lama kelamaan , hilang ..

    BalasPadam
  2. sib baik En.ben yang kena, ingatkan Qhalif yang kena tadi...

    BalasPadam
  3. yeke abg ben?
    wah, saya tak tahu..
    ok nak trylah!

    BalasPadam
  4. Oilatum tu bagus tau Bro Ben!! Penah kene alergik kat badan & muka pun blh pakai..:)

    BalasPadam
  5. Jangan garu la. kalau garu confirm merebak.

    BalasPadam
  6. BEN..sabun OILatum nie bagus..dulu masak anak sy kecik-kecik doktor pakar kulit syorkan sabun nie..sekarang beli kat farmasi jer dlm RM 10..jer harganya...then sapukan krim kat badannya...

    BalasPadam
  7. Nasib alergik BA..
    Bukan ekzema...
    Seksa wooo kalau kene ekzema....

    BalasPadam
  8. fuh.. ingatkan dak Qhaliff yang kena..
    tapi syukur.. cepat bertindak..

    BalasPadam
  9. abg ben pernah sapu dengan pati rumpai laut x?

    Khasiat Rumpai Laut

    BalasPadam
  10. fiza gatal-gatal kalau makan seafood :(

    BalasPadam
  11. adik saya pernah terkena sekali. allergic dengan 1 jenis perfume ni... mb kandungan dlm perfume tu yg xbagus utk kulit.. but, lepas sapu losyen doktor dua hari je dah ok... sebab tu, dia cukup berhati-hati pilih perfume

    BalasPadam
  12. kalau eczema selamat lah.. tak jalan sebamed dengan oilatum. dua2 ade pewangi..

    BalasPadam
  13. syukurlah bukan eczema.. kalau eczema kene jauhkan dari bahan2 yang ade alcohol dengan perfume/fragrance.. dah nak dapat anak nih pun tak boleh hilang dari kecik.. time mengandung nih sebab imbalance hormone, makin meriah eczema, huhu~

    BalasPadam
  14. nk cba gak la sabun tu sbb skg kulit kerap gatal dan pedih..

    BalasPadam
  15. Ben, ada 1 cara yang mudah dan mujarab utk cpt hilangkan gatal2..caranya, rendamkan badan dlm air laut utk beberapa ketika....senang jek kan? tp yg mungkin susahnya bila tinggal jauh dr laut..hu hu

    BalasPadam
  16. semua ubat yang dye suggest, semuanya memang bagus untuk gatal2 macam nie ^^V

    BalasPadam
  17. Sabun oilatum ni memang biasanya doktor pakar kulit akan suggestkan untuk mereka yang alergik especially utk ekzema.

    BalasPadam