Dapur Tanpa Sempadan...

Selasa, 26 Februari 2013

Minyak buah keras untuk lebatkan rambut !

 

OK … aku tanya dah mak aku .. Rujuk entri Petua lebatkan rambut bayi .. ni ..

Cara nak menyediakannya tak susah kata mak aku .. Masak santan sampai keluar minyaknya . Pastu asingkan minyak tu dan kemudian tumbuk buah keras hingga hancur ..Pastu campurkan kedua duanya .. Jumlah santan yang digunakan , banyak yer .. Kasi sejuk , baru letak skit kat kepala baby .. Rambut Qhaliff yang kasar selama ni , dah lembut ..

Serius , aku hairan gak memula tapi tak perasan apa yang mak aku buat . /Hinggalah semalam aku tanya , mak aku bagitau . Adik ipar aku pun ada mintak minyak ni untuk diletakkan pada bayi perempuannya yang baru lahir tu ..

Kalau untuk kepastian dengan lebih lanjut , sila tanya orang tua tua yang benar tua .. Heheh.. Jangan tanya orang yang berlagak tua ..

8 komen :

su suraya berkata... [Reply to comment]

kalau yang pakai ni tahap2 mak orang dengan bapak orang, boleh lagi ke abang ben?

Huda Azman berkata... [Reply to comment]

minyak tu minyak ape? minyak sawit ke? minyak jagung ke? minyak bijan ke? minyak kelapa ke? mak saya tak penah buat..adik-beradik mmg semua rambut halus & sikit =P

cuma yg tau kalau taknak ada uban guna minyak zamzam yg warna hijau tu..mmg takde uban la mak saya walau umur 60..terbukti =) cuma bau dia agak kurang mesra dgn hidung......

Mala @ Mama Sapit berkata... [Reply to comment]

slmt ptg abg ben,

maksud abg ben mcm mana tu? masak buah keras saje ke atau ada cmpr benda lain?

sbb nk jugak ikut petua nie..:)

Ibu Amirul berkata... [Reply to comment]

masak sekali ngan buah keras tu.... ? masak apa? masak minyak tu ke

Etuza Ezawarna berkata... [Reply to comment]

Ben tq petua ini ...semoga mendapat hikmah...

Ameh Wahab berkata... [Reply to comment]

Anak2 saya pun saya pakaikan minyak ni tapi beli yg ready made dkt pasar mlm putrajaya RM7 je sebotol...Alhamdulilah pakaikn pd anak 1st rambut dia cpt tumbuh tpi perang la pulak maybe genetik kot...tak tau la tpi Alhamdulilah rambut lembut and cepat tumbuh... =)

Ben Ashaari berkata... [Reply to comment]

Dah edit..Baca smula

Ben Ashaari berkata... [Reply to comment]

Dah edit..Baca smula

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI