Masalah utama hadiah domain ! - BEN ASHAARI

Masalah utama hadiah domain !

 

Dari dulu aku dah perasaan masalah ini akan timbul .. Kebanyakkan ‘orang’ suka buat giveaway dengan memberikan hadiah domain .. Ok , takda masalah .. Bagus la kan ! Menda percuma .. Bukan susah pun ..

Tapi masalah akan timbul selepas tamat tempoh domain tu .. Pemilik blog perlu renew domain tu semula .. Jika domain diregister atas nama pemilik blog , takde masalah … Tapi jika bukan , pastinya akan bermasalah ! Ramai yang kurang arif bab ni ..

Sepatutnya , mereka yang nak buat giveaway dengan memberikan domain ni perlu tau prosedur yang betul . Bukan apa , nanti bermasalah belakang hari seperti yang berlaku pada blog LyssaSecret. Skang ni susah hati dah pemiliknya .. Dah berhari bersawang ..

Jadi , kalau korang nak buat giveaway tu .. pastikan hadiahnya tidak memudaratkan pemenangnya nanti. Sila rujuk pada pakar .. Aku bukan pakar la.. Hehehe ..

Sian Lyssaa … Dah cuba daya tlg dah ni .. Harapan skang cuma pada company tu jer ..

29 ulasan:

  1. Hopefully segalanya jadi baik lah untuk Lyssa... Kesian dia...

    BalasPadam
  2. blog lyssa ade masalah domain rupanya..

    BalasPadam
  3. Owh. Jadi begitu? Kesian lyssa. Sy pun xtau pape psl domain ni

    BalasPadam
  4. patutla takleh view.. engt kan nape

    BalasPadam
  5. domain lyssa secret tu dihadiahkan ke? tak berapa fhm. So kena update balik je ke

    BalasPadam
  6. kesian Lyssa tu. mungkin ada cara lain, kenalah ikhtiar.

    Bro, jemput baca entry saya terbaru. Majlis Berendoi dan cukur rambut Mayeesa.

    http://www.mohdnaser.com/2013/02/sekitar-majlis-berendoi-dan-cukur.html

    From,

    Nasz

    www.mohdnaser.com

    BalasPadam
  7. Mmg selalu jd gitu ngan domain free nie :(...

    BalasPadam
  8. Assalamualaikum. Bro Ben, nnti bila masalah Kak Lyssa dah selesai, boleh tlg saya juga? kak Lyssa ngan saya sama2 menang domain tu..huhu

    BalasPadam
  9. patutlah tak boleh review blog lysa..tak paham sebenarnya domain ini

    BalasPadam
  10. patut la takbleh bukak blog lyssa... masalah domain rupenye..

    hmm.. deno dulu buat domain dot my jugak, lepas ada masalah tak boleh bukak, terus back to blogspot.. hmmm....

    BalasPadam
  11. patut la x dpt nk review blog dak lyssa tu...

    BalasPadam
  12. baru perasan blog kak lyssa tak boleh bukak.

    BalasPadam
  13. susah jugak kan, bila dah jadi camni.
    kesian lyssa.
    hopefully blh setel cpt2 masalah tu.

    http://ninimohd.blogspot.com

    BalasPadam
  14. uihh teroknyaa.
    blog dh mntp tettiba jd mcm nii.
    mmg sakit!

    BalasPadam
  15. patut laa lama tak nampak dia. ohh, kesiannya dia. masalah domain rupanya :(

    BalasPadam
  16. oh nie upernya masalah si Lyssa...
    susah lau daftar atas nma org laen.. coz kalau ikutkan prosedur nak dpatkan kebali domain tu kena tunggu mungkin berbulan2 tuk domain tu mati. Haha dah pernah kena sekali beli .com punya tapi xtahu mcamana leh daftar atas nama mat salleh. tu kisah lama so pakai blogspot je laa

    BalasPadam
  17. sian lyssa.. harap dia tabah.... patutlah klik link dia nak ikut tutorial x dapat2...

    BalasPadam
  18. Domain yg sy guna skang ni pun sebab menang GA.. But xde masalah yg timbul coz domain ni register atas nama sy.. So if nak renew pun xyah susah2 contact pemberi hadiah.. Apapun hope lyssa dapat selesaikan masalah ni..

    BalasPadam
  19. Klu nk beli domain jgn beli.dr company oversea...sb most of them akan register domain.tu ats nama diaorg then locked whois so kita xdpt nk view details pemilik domain...klu dh expired nk kena dan xbleh contact domain owner seperti dlm whois info kena tggu domain tu delete dan open for public... +- lbh krg 1m++ ler...sb lps 1m akn pi pending delete lbh kurang 7days x slp...masa tu monitor jer la kt who.is status domain...klu domain dh open for public beli jer blik domain name yg sama...klu lmbt org dh taken mmg xdapek arrr....saya almost 2 years keje dok register domain n hosting.....kes mcm ni bnyk so klu mng giveaway make sure domain tu register ats nama kita...

    BalasPadam
  20. lagi payah kalau data ada dlm hosting domain tu.... pengsan...kalau dpt balik oklah

    BalasPadam
  21. macam kenal jer domain under ni...sama provider ngan saya nih

    Registration Service Provided By: NETKL NETWORK

    Domain Name: LYSSASECRET.COM

    Registration Date: 20-Feb-2011
    Expiration Date: 20-Feb-2013

    Status:RENEWAL HOLD
    Note: This Domain Name has expired. In this status the domain name
    is inactive. This domain name will be activated once it is renewed.
    The Owner of this domain name can renew this domain name from their control panel.
    If this domain name is not renewed by 22-Mar-2013, it will be permanently deleted.

    Name Servers:
    ns117.netkl.org
    ns118.netkl.org
    ns119.netkl.org
    ns120.netkl.org


    Registrant Contact Details:
    PrivacyProtect.org
    Domain Admin (contact@privacyprotect.org)
    ID#10760, PO Box 16
    Note - Visit PrivacyProtect.org to contact the domain owner/operator
    Nobby Beach
    Queensland,QLD 4218
    AU
    Tel. +45.36946676

    BalasPadam
  22. itulah pasalkan ? saya ni pun dapat hadiah domain . hujong tahun ni , kong arr :/

    BalasPadam
  23. walaupun hanya di hujung jari, tapi bAhaya juga ek..

    BalasPadam
  24. kesiannya kt lyssa.. hope semua ok ;)

    BalasPadam
  25. mmmm...sy pun dh pernah kena. mmg serik dh nk join GA bab2 domain ni... lebih2 lg domain tut... terima kasih ya mr. BA coz buat entri ni

    BalasPadam
  26. Betul tu, memang masalah dan saya pilih untuk tukar domain
    ahsfantasy24.com kepada cikguayu.my :)

    BalasPadam

Dikuasakan oleh Blogger.