Adik Qhaliff Iman , Zahra Nur Iman !

 

Alhamdulillah.. Terima kasih buat semuaaaa rakan rakan yang tak putus putus berdoa dan juga ada yang buat solat hajat untuk mendoakan wife dan ayah aku ..

Aku mulakan dengan ayah aku. Masuk bilik pembedahan jam 9 pagi dan berakhir jam 630 petang. Mak aku kata ada berlaku sedikit pendarahan di bahagian leher. Tapi dah ok.. Sekarang masih di bilik ICU. InshaAllah kalau takde apa apa , esok leh pindah ke wad biasa. Aku tak sempat nak gi tengok lagi .. Hurmm..

Wife , aku bersama dia dari jam 12 tengahari.. Pada asalnya kalau dia tak de perkembangan , dia akan dibuat caesar. Tetapi alhamdulillah , ada sedikit. Jadi nak tak kena tunggu bukak lagi beberapa cm ..

Aku pun tunggu je la kat dewan bersalin tu dari jam 2 hingga laaa lepas Maghrib. Doktor tu kata kalau tak keluar gak baby , maka lepas Maghrib , siap laaa .. Gulp..

Sebelum tu , pakar ada datang. Tanya nak epidural atau tak. Selepas dia terangkan secara terperinci kesannya pada wife , memandangkan dia punya sejarah sebelum ini tidak begitu cemerlang , maka aku kata tak nak amik ! Risau bahaya pada wife ! Lagi pun aku tau dia mampu lakukan !!

Dan , jam 8.10 malam.. setelah berhempas pulas bertarung nyawa .. maka lahirlah Zahra Nur Iman ! Berat , 3.75kg ! Lari dari sasaran asal yakni 3.2 atau 3.4kg !!  Tu pasal kena vacumn skit sbb wife dah tak larat nak 'push’.. huhu .. Sian dia ..

Alhamdulillah.. sepanjang aku bersama wife dalam tu , aku dapat pengalaman baru walaupun aku serupa patung tak tau nak wat apa.. Nak bagi dorongan , aku pulak yang macam dok meneran ! Huhuhu..

Susah woo nak beranak ! Hargai isteri dan mak anda ! Dan untuk wanita yang bergelar ibu .. anda layak bergelar HERO untuk anak anak anda !

67 ulasan:

  1. Akhirnya....tahniah encik Ben dan isteri...semoga ayah dan wife segera sihat...baby Zahra ...welcome...Qhaliff totap pujaan hatiku...tahniah...tahniah...

    BalasPadam
  2. tahniah abg ben n wife jgk pada Qhaliff sbb dh dpt adik.. wahh sepasang dah... :) nama baby 2 hampir sama dgn anak buah sy zahra nur ain... walauapepn moga menjadi anak yg solehah.. amin tak lupa jgk pada ayah abg ben.. moga cepat2 sembuh.. aminn inshaAllah mudah-mudahan...

    BalasPadam
  3. alhamdulillah, tahniah buat abg ben sekeluarga ^_^ pasni Qhaliff dah ada geng nak buat pakatan kanak2 ribena, hehe

    BalasPadam
  4. Alhamdulillah. Tahniah ben & family.

    syafakallah buat ayah ben. Semoga sembuh & diberi kekuatan oleh Allah

    BalasPadam
  5. Alhamdulillah..tahniah bro. Tahniah Qhaliff dah jd abam ;-)

    BalasPadam
  6. baby besar,patut la kena vacum..apapun syukur..semuanya selamat

    BalasPadam
  7. Tahniah Ben...semoga ibu dan baby sihat boleh discharge cepat...

    BalasPadam
  8. Musim beby besar agaknya ni Ben. Hahaha.. Tengsss laa atas penghargaan yg diberikan. Tahniah again

    BalasPadam
  9. Alhamdulillah untuk ayah abg ben . dan Tahniah untuk abg ben dan isteri . Mesti Zahra Nur Iman comel macam Qhaliff Iman

    BalasPadam
  10. Waaahhh so x czer la yg ini ek..alhamdulillah...mesti comel sgt zahra ni...hihi..nanti next baby girl saya nak letak nama zahra jugak la.. Zahra Sofea..awwwww hihihi

    BalasPadam
  11. Alhamdulillah..tahniah Ben...

    BalasPadam
  12. tertiba rasa sedih lak baca entry nie...huhuu..
    tahniah untuk semua.. alhamdulilah..selamat :)

    BalasPadam
  13. Alhamdulillah dan tahniah sekali lg..slmt berpantang utk isteri.

    BalasPadam
  14. tahniah bro ben..dah sepasang dah..weeeeee....

    BalasPadam
  15. Tahniah abg ben dan wife. Qhaliff dah jadi abang ..

    BalasPadam
  16. Tahniah ben... Tahniah Zla.
    ALLah saya yang tahu betapa gementar dan risaunya Ayu.

    Syukur semua dah selesai. tak apa. nanti tengok ayah ben pulak

    BalasPadam
  17. Syukur.. Alhamdulillah ayah dan wife Abg Ben selamat suda dari operasi masing-masing.. Dah dapat adik dah Qhaliff..smga Zahra Nur Iman akan menjadi anak yang solehah, baik kepada ibubapa dan jga abg dia Muhammad Qhaliff Iman.. =) Nanti kalau berkesempatan bole la buat sujud syukur Abg Ben =) Tahniah..lahir suda insan baru yang akan menyerikan lagi rumah Beben sekeluarga nanti..

    BalasPadam
  18. tahniah ben.. hadiah hari ibu utk wife.. :D

    BalasPadam
  19. alhamdulillah...
    tahniah abg ben, isteri ngan abg qhaliff... :D heheeee...

    BalasPadam
  20. tahniah ben.. hadiah hari ibu utk wife.. :)

    BalasPadam
  21. Alhamdulillah, tahniah utk abg ben sekeluarga. Syukur sgt2, Semoga baby Zahra, ibu Zahra dan ayah abg ben sihat sejahtera. Sy pun sentiasa berdebar2 tunggu abg ben update status terbaru kt fb

    BalasPadam
  22. tahniah abg ben dh dpt sepsg....Alhamdulillah..wlupn semangat jgk bby tu...kuat semangat isteri abg ben nk lahirkn normal.ank sy 3.4kg pn dh rase tk terdaya...huhu

    BalasPadam
  23. alhamdulillah..tahniah abg ben dan kak zila..
    hepinya dengar bila sumer dah selamat..
    tak sabar nak tengok zahra..

    BalasPadam
  24. Syukur Alhamdulillah.. bapa abg Ben, isteri dan anak selamat..
    Tahniah buat abg Ben dan wife..
    Moga mereka sihat dan kuat hendakNYA..
    tak sabar nak tengok reaksi dak Qhaliff dengan kehadiran adik Zahranya itu.. ;)

    BalasPadam
  25. alhamdulillah semuanya selamat...
    tahniah dpt baby girl
    bangga menjadi seorang IBU...

    BalasPadam
  26. Tahniah yer bro... Qhaliff dah ada adik :))

    BalasPadam
  27. Alhamdulillah Allahuakbar... tahniah En Ben.

    BalasPadam
  28. Tahniahhhhhhhhhhhhhhhhhhh!! Happy leh cium bau syurga. kt kepala tu. wiwiwiw

    BalasPadam
  29. alhamdulillah, tahniah a.ben dan isteri..tahniah qaliff da dpt adik..cantik nama nye..

    BalasPadam
  30. Syukur..syukur..syukur alhamdulillah..berkat kesabaran..akhirnya kegembiraan menjadi milik abg ben sekeluarga..masyaAllah..tahniah..doakan untuk kami juga ye..Qhaliff punya tugas tidak kurang besarnya untuk menjadi contoh terbaik untuk adik zahra nur iman..☆♥

    BalasPadam
  31. alhamdulillah dua2 nye slmt..berat sguh ye baby zahra..hehehe..
    dan smga ayh abg ben pn sgra sembuh..

    BalasPadam
  32. Tahniahh...

    Camna la penerimaan qhaliff pasni dengan adiknya....huhuhu~

    makin ceria blog lepas niiii dengan kerenah qhaliff dan adiknya....

    ^__^

    BalasPadam
  33. tahniah untuk abg ben sekeluarga...qhaliff jaga adik zahra tau...jadi abg penyanyang...

    BalasPadam
  34. Alhamdulillah.. Tahniah Abg Ben..
    Dan utk Ayah Abg Ben..semoga cepat sembuh.. Aminnn....

    BalasPadam
  35. alhamdulilah...syukur semua selamat..
    tahniah..
    seronok la qhalif ad adik pompuan..:-)

    BalasPadam
  36. Congrats ben. Alhamdulillah bertambah khalifah Allah. Anugerah hari ibu.

    BalasPadam
  37. Akhirnya...Syukur Alhamdulillah, menitis airmata kegembiraan dan terharu di buatnya bila baca n3 ni..akak dpt rasakan saat sukar yg Ben alami...moga ayah Ben cepat sembuh juga buat Zla...tahniah dik, jaga diri dan slmt berpantang ya Zla..

    Buat Ben, benar apa yg Ben kata tu..hagai isteri yg melahirkan juga ibu kita..mmng terlalu besar pengorbanan mereka...tugas Ben semakin berat skrng..moga Ben sabar dan tabah ya dlm menjalani kehidupan seharian...jaga diri dan kesihatan juga...mereka semua memerlukan Ben...so Ben kena kuat..

    Buat Qhaliff ensem, jngn nakal2 ya sayang...dah jadi abang skng...moga jadi contoh pada baby Zahra Nur Iman..(alahaiii tak sabar nak tngk muka Zahra...)

    BalasPadam
  38. Tahniah inche ben dan wife...sedap nama nya...zahra nur iman...semoga jd ank yg solehah...wah qhaliff da jd abg long...pasni kena sediakn nuttella 2 bekas la...hihihigi...apapun semoga selamat semuanya..wahhhh...my turn hujung tahun plak...mcm seram je....hihihihiji...

    BalasPadam
  39. Alhamdulillah. Tahniah abang ben serta isteri. Selamat datang Zahra Nur Iman.

    BalasPadam
  40. Tahniah bro.
    Dah ada sepasang

    BalasPadam
  41. whoaaa congratz abg ben dan isteri! tahniah gak kat qhaliff sbb dah jadi abg! hihi. 3.75 waaaaa besaaa nye babyyyy mesti chubby! <3

    BalasPadam
  42. tahniah...tahniah...tahniah
    da dpt sepasang Alhamdulillah semoga baby n emaknya sht ye...
    boleh geng ngn my zara :)

    BalasPadam
  43. alhamdulillah..tahniah abg ben dan keluarga..yeay..qhaliff dah ada adek baru..

    BalasPadam
  44. Waktu sukar buat BEN Kak Nor rasa, tapi syukur alhamdulillah tiga-tiga insan kesayangan BEN ok, semoga ayah ben akan sembuh secepat mungkin, untuk isteri jugak, utk baby Nur Iman welcome to the new world, and utk BEN semoga menjadi anak, suami dan bapa soleh. Amin happy for you... ^_^

    BalasPadam
  45. Alhamdulillah...
    Salam Tahniah...
    Semoga Zahra Nur Iman menjadi anak yang solehah... Membahagiakan sesiapa sahaja yang berada di sekelilingmu... Bahagia dunia & akhirat. Senantiasa diredhai & dibawah lindungan Allah SWT... Amin....

    BalasPadam
  46. tahniah bro ben...moga bertambah rezeki

    BalasPadam
  47. Alhamdulillah..tahniah abg ben ! sedap nama adik qhaliff :)

    BalasPadam
  48. alhamdulillah... tahniah.. terima kasih juga atas penghargaan pada kaum ibu..

    BalasPadam
  49. tahiah abg ben..n qhaliff gk..mst die teruja kn dpt adik.. =]

    BalasPadam
  50. tahniah abg ben sekeluarga..qhaliff mst teruja dpt adik kn.. =]

    BalasPadam
  51. tahniah ben...semoga kelahiran baby baru lebih mneceriakan kehidupan ben sekeluarga...

    patut ler susah isteri ben nak bersalin, dpt baby besar rupanya...apa pun tahniah sekali lagi dr saya...mesti lagi comel dan montel dr qhaliff kann...heheee...

    BalasPadam
  52. alhamdulillah..selamat semuanya..baby girls

    BalasPadam
  53. alhamdulillah and congrats abang ben, wifey and qhaliff.... memang betul bersalin bukan senang... lagi2 yang ada komplikasi... nak tengok gambar baby???

    BalasPadam
  54. Alhamdulillah...Operation ayah BA berjalan dgn lancar dan juga wife BA dpt bersalin secara normal.

    BalasPadam
  55. syukur alhamdulillah..tahniah abg ben & wife..yeahhh..abg long dh dpt adik...

    BalasPadam
  56. Alhamdulillah. Tahniah ben+isteri+Qhaliff.

    BalasPadam
  57. alhamdulillah..tahniah buat encik ben sekeluarga..

    BalasPadam
  58. tahniah! update gamba baby. hehe

    BalasPadam
  59. tahniah bro
    dah boleh start tukar header blog, qhalif dan adiknya pulak,hehe

    BalasPadam
  60. Tahniah abg ben... Sepasang sudah...

    BalasPadam
  61. sayu pulak bace entri ni. huhu. tahniahhhhh BA..

    BalasPadam

Peringatan



Ini adalah blog peribadi. Tidak terkait dengan mana mana parti politik walaupun ada artikal berbaur politik secara ringan. Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog iaitu, Ben Ashaari. Saya tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli , sengaja atau tidak sengaja. Amaran dah diberikan. Sapa suruh tak baca !

Pendapat penulis tidak semestinya kekal. Boleh berubah bila ada maklumat tambahan yang punya bukti atau fakta yang lebih sahih.

Jika ada sebarang pertanyaan atau penambahbaikan , boleh hubungi saya melalui email.

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI

Blogger Sejak 2009