Pasal apa aku kena bayar cukai lak ???

by - Selasa, Februari 20, 2024

Mesti ada yang terdetik dalam hati gitu kan ? Yer.. aku pun gitu. Malah aku kata , lebih baik aku bayar zakat dari bayar cukai. Tapi itulah...kita kena ikut undang undang di mana bumi kita berpijak. Kalau kita tinggal di luar negara camana ? Tak bayar cukai.. ke dalam kita haa ! Tapi di negara kita ni, apa apa pun.. kita isytihar dulu. Kemudian baru tahu layak ke tak. 

Baru baru ni aku ke bengkel Influencer Bijak Cukai , aku dan rakan rakan bersoal jawab mengenai cukai yang selama ni berada di dalam kepala otak aku. Aku bayar je cukai sebelum ni. Cuma tahun 2022 je aku terlupa sebab masa tu kan baru lepas dari tahanan Covid. Income pun takda. Nak isytihar pun segan ! Hahahaha.. Nasib baik ada KWSP. Bagus Perdana Menteri masa  tu.. 

Kita rakyat Malaysia. Kita guna kemudahan yang ada yang mana dibina atas cukai rakyat. Pendatang asing ? Yer.. itu kes lain dan LHDN sedang berusaha mengesan mereka. Ya.. bukan mudah tapi mereka berusaha. Kalau korang ada infomasi mengenai diorang yang kaya raya dan rasanya tak bayar cukai, buatlah laporan pada LHDN. Mereka alu alukan sangat ! 

Jangan risau, ya. Walaupun mereka dalam kategori antara  'lembaga' yang mengerunkan , segalanya boleh dibawa berbincang secara baik. Datang baik baik.. bual baik baik.. diorang pun baik. Hee... diorang pun bayar cukai gak. Takda yang terlepas malah bekas PM pun tak terlepas. Heee..Untuk korang yang tak pernah lagi isytihar pendapatan, boleh buat sekarang. Ada program khas pengakuan yang mana korang takkan dikenakan penalti atau denda. Amik peluang ni !! Jangan lepaskan. Kalau tak, pergh.. sekali kena.. jenuh nak isytihar ! Aku kena dah. Hahahaha.. dia mintak resit sehingga 4 tahun ke belakang. Nayaaaa.. 

Tarikh akhir program khas ni , kalau tak silap aku 31 Mei 2024. Tak lama dah.. Kalau korang tak sempat nak gi mana mana cawangan LHDN , korang boleh download aplikasi MYTAX yang mana korang boleh je buat pengisytiharan dalam tu. Senang sangat. Kalau tak reti nak guna , boleh hubungi mana mana pegawai perhubungan awam LHDN. No tel ada di laman web mereka. Jangan malu malu yaa.. 


Mudah... senang dan cepat guna aplikasi/ Aku nak declare tahun 2022 punya sebelum tarikh declare 2023 mai ! Adeh... money money !! Walaupun aku tak kayaaa.. tapi gitulah kita sebagai rakyat Malaysia. Melainkan kau pendatang haram ! Kau tak payah bayar tapi kena tangkap kalu.. duduk dalam sanaaaa ! Hahahahhaa... 

Terima kasih tak terhingga buat Puan Wan Rafidah dan team Pendidikan Cukai LHDNM SELANGOR. Terbaik. Senyum je memasing masa kasi 'ceramah '.. heee..

You May Also Like

1 comments