Aku benci Nuffnang !!!

Aku benci Nuffnang ?? Wow.. itu hanya berlaku ketika aku mula berblog dulu .. Bayangkan aku dapat trafik yang tinggi setiap hari namun tiada iklan apatah lagi buffered !! Sapa tak hangin kan ? Ramai woo hangin terutama yg baru berblog ..

Kecewa je bunyikan ? Ramai kawan kawan blogger lain dok cerita dapat sehingga RM1 ribu sebulan ! Sapa tak nak kan ??? Pergh... Best tu... Tapi bila tengok kat blog kita , jgn kata iklan , bau pon tak dapat .. haih.. frust je rasa ...

Kecewa ? Hangin ? Frust ? Benci ? Nak tutup blog ?? Erk... buat blog semata nak letak iklan Nuff je ke ?? Dah cuba dengan syarikat pengiklan lain ? Dah cuba buat bisnis (blogshop ) ?? Blum ?? Apa kata cuba semua yang ada ... Mangga,Adverlets, Innity , Yieldads dan banyak lagi... Cuba dulu .. cari pengalaman .. Buat perbandingan .. baru la best berblog.. tak la dengar semata cerita orang.. kita ada pengalaman sendiri dalam dunia blogging ni, baru menarik bukan ?

Ok .. sebelum nak membenci mana mana pengiklan ..terlebih dahulu aku nak korang kaji blog korang tu ..
  • Berapa lama dah korang berblog ?
  • Trafik harian ?
  • Kategori blog ?
  • Kekerapan update entri ?
  • Kelajuan loading blog ?
Kenapa aku suruh korang kaji semua ni ? Pertama .. kalau dah bertahun korang ada blog tapi kurang aktif pon tak guna bukan ? Kalau korang jadi Nuffnang , korang nak letak tak iklan kat blog blog yang tak aktif mahupun kurang aktif ? Mungkin akan letak tapi tak la kerap bukan ? Kira keluar pon , semata nak jaga hati jer .. Betul ??

Wow .. dapat BUFFERED ? Tapi trafik ? Sehari 100 ??? Atau kurang ? Laaa.. berapa sangat je nak dapat kalau gitu ? Tak kisah ?? Janji ada ? Hari ni boleh la kata tak kisah .. tapi bila tengok kawan kawan dapat beribu RM , mula la kisahkan ?

Jadi , sebelum nak dapat iklan tu , apa kata tingkatkan dulu trafik ! Kasi pelbagai jenis umur , kategori pembaca masuk ke blog kita .. barulah 'melekat' iklan tu ! Ni kalau takde orang masuk baca tapi ada iklan pon tak guna , bukan ?
Justify Full
Ada jugak blog yang tinggi pembaca namun takde iklan , kan ? Kenapa ? Aku rasa kategori blog memainkan peranan penting disini .. Nuffnang akan beri iklan berdasarkan kajian pembaca yang singgah ke blog kita .. Kalau kita asik cerita pasal bola sepak , iklan apa yang sesuai mereka bagi ? Takkan nak bagi iklan ANMUN kan ? Berapa kerat mak orang baca blog bola sepak ? Begitu juga dengan blog blog lain .. Tak caya ? Cuba korang blogwalking .. tengok blog mereka.. kandungan blog mereka .. Pasti iklan yang tersiar tu lain lain bukan ? Ni cuma pendapat dan kajian aku sendiri .. kalau salah , tolong betulkan ..

Dan akhir sekali .. sebelum nak merajuk dengan NUFFNANG , aku syorkan korang , wahai blogger baru ni .. betulkan blog dan tingkatkan trafik korang ... Bekerjasamalah dengan blogger blogger lain .. Sama sama naik dan sama sama dapat .. Baru meriah bukan ? Saling bantu membantu ..

Tips tips untuk tingkatkan trafik tu aku rasa dah terlalu banyak blogger buat .. rajin rajin google yer .. Kalau dah dapat tu , jgn kedekut ilmu .. kongsi dengan rakan rakan lain... Pedulikkan kata orang lain.. Jadikan tahun pertama sebagai tahun percubaan... Segalanya masih RnD ! Takda sapa yang terus berjaya ..

Bersabar dan semoga berjaya ..

Terima kasih .

Yang benar ,

Blogger tepi pantai ....

BEN ASHAARI

28 ulasan:

  1. terima kasih abg ben!!~
    semangat terus i nak berblog!!~
    thanx for ur support!!~

    BalasPadam
  2. Nice point, thanks bro sebab sudi share :) yang penting happy2 berblogging jangan ingat nak kejar duit je, dan belajar lebih lagi dr otai2 untuk perbaiki blog :)

    BalasPadam
  3. untuk mereka yang kecewa tu aku nak gak nasihat :p

    aku sendiri yang dah nak dua tahun blogging tak pernah sekali pun cash out. sebab? tak pernah pulak aku pikir pasal duit ni.

    memang anggap blogging as hobby.

    tapi tak salah kalau target sikit mau dapatkan sampingan dari blog tu tapi bak kata ben jangan cepat frust.

    rgds,
    syafiq.net

    BalasPadam
  4. salam..
    yer ker kau pun ada saling mebantu
    tingkatkan trafik kepada blog2 yang lain
    terutama yang sudah menjadi followers kau?..

    BalasPadam
  5. tak berani la nak pakai innity lagi.. masih belul layak.. hehe

    BalasPadam
  6. Yang penting usaha, itu pun kalau anda rasa ada kesungguhan dalam dunia blog dan ingin merasa imbuhannya...Alah tengok pak tua nya blog "macam" femes kan?..tapi ada iklan?..tak de kan?..aiman tak kesah.

    BalasPadam
  7. ben...inilah perasaan aku jugak...tapi bg aku ynag no.1..aku suka manulis... dulu takde tenet aku tulis dairi lah...now...haaa tu diaaaa...

    inilah yang aku suka pasal blog si ben nih...banyak tul info nye...baik budi tul abang ben kita ni...alhamdulillah...dan terima kasih banyak2... banyak betul aku nak blajo nih...

    BalasPadam
  8. terbaik r bro.. aku harap blogger2 baru (termasuk aku) akan ikut cakap ko ni :D

    BalasPadam
  9. aku dpt buffered dalam 2 bulan lepas pasang nuffnang. skrg dah sampai setahun blogging, boleh la buff melekat 2-3 biji biarpun trafik cam haram.. huhu
    target aku dengan nuff nak dpt duit byr beruk celcom ni je.. hehe

    BalasPadam
  10. Salam .. Sampai skrg sya tak berjaya lagi jana trafik yg tinggi, mungkin blog sya tak begitu dikenali oleh sahabat lain, kalau encik ben tidak keberatan, ajar la pada blogger-blogger baru cara tingkatkan trafik dan juga popularkan blog..

    BalasPadam
  11. lagi tips berguna dari en Ben.... akan digunakan sebaiknya..
    kumanx "Biggest Loser" entry

    BalasPadam
  12. untuk tips popularkan blog.. cuba google 'POPULARKAN BLOG + BEN ASHAARI '

    ada tips disitu ..

    BalasPadam
  13. encik..
    thanks 4 de tips tu..
    tp sy lak..langsung zero knowledge bout iklan bagai nih..
    umm..dengar kwn2 ckp psl dpt duit berminat lak jugak..tp fikir2..blog sy xbagus sgt..terus cancel..last2..langsung xfikir psl duit sekarang..
    btw..thanks folo sy..
    oh..sangat berbangga seorang blogger hebat folo blog sy ynng sgt tidak ada apa2

    BalasPadam
  14. kata-kata rangsangan yang bagus.. opsss bukan rangsangan.. kata2 perangsang,, untuk maju ke depan.. betul kata ben.. up trafik tingi2 dulu.. kalau dpt iklan baru masyuk....

    BalasPadam
  15. @Nurulbadiah Lai
    sama sama ...tak hebat pon..sama mcm awak jer..:)

    BalasPadam
  16. Salam En Ben,
    terimakasih di atas tips ini..akak berbloggin sejak tahun 2007, tapi masa tu lebih tertumpu kepada untuk mengabadikan tempat-tempat yang saya pergi travel (tak lah banyak sangat, tapi sebab selepas balik travel, ramai sangat kawan-kawan tanya..jadi penat nak ulang2 cerita banyak kali, saya tulis dalam blog dan suruh kawan baca blog..senang sikit)
    tapi disebabkan kesuntukan masa kebelakangan ini untuk menulis, kesibukan keberja dsbnya, blog saya terbiar beberapa ketika, baru kini akak cuba nak update dan aktifkan kembali..)
    Harap En Ben sudi menjadi follower akak ya...Terimakasih.

    Kak Azzah8

    BalasPadam
  17. nice entry. mmg susah nak dpt buffered earning tu. my previous blog has been removed now buat br tapi susah nak dpt reader balik so nuffnang mmg sangkut.. heee ;p

    BalasPadam
  18. Oh. .tak kisah dapat duit ke tidak. .tp kalau dapat ok gak bro. .ehehe. .

    BalasPadam
  19. Oh. .tak kisah dapat duit ke tidak. .tp kalau dapat ok gak bro. .ehehe. .

    BalasPadam
  20. whoaa bestnyee klu dpt duit hee :D

    BalasPadam
  21. ingat nak update blog, tapi asyik baca blog org last last, tak update langsung.. dah le takder org nak follow.. jauh lagi perjalanan he he

    BalasPadam
  22. thanks for the tips. sangat berguna dan sebagai pengetahuan untuk semua :)

    BalasPadam
  23. tq..banyak membantu info kamu..

    BalasPadam
  24. aisyyy..

    ada orang boleh dapat sampai ribuan ringgit..?

    perghhh..!

    BalasPadam

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI